Kierrätys ja jätteet

Myymälöiden ja ravintoloiden hävikki on enää vain hieman yli prosentin.

30 prosenttia vähemmän hävikkiä

Tärkeimmät keinot hävikin hillitsemiseksi ovat tilaustoiminnan kehittäminen, menekin ennustettavuuden parantaminen ja toimiva omavalvonta. Myymäläremonttien ja -uudistusten yhteydessä kehitetään hedelmä- ja vihannesosastojen esillepanoratkaisuja ja säilytysolosuhteita. Hävikkiä vähentää myös hinnanalennuskäytäntö, jossa tuotteen hintaa alennetaan -30 % ennen tuotteen viimeistä käyttöpäivää ja -60 % alennuksella kahden viimeisen aukiolotunnin ajan klo 21–23. Hävikki on HOK-Elannossa pystytty vähentämään hieman yli prosenttiin!

Lahjoituksia järjestöille

Kaupan toiminnassa osa elintarvikkeista kohtaa väistämättä "parasta ennen"- tai viimeisen käyttöpäivänsä. Jotta hyvää ruokaa ei päätyisi jätteeksi, lahjoitamme elintarvikekelpoisia elintarvikkeita noin 60 hyväntekeväisyysjärjestölle. Osa hävikistä on syötäväksi kelpaamatonta ja se ohjataan joko biopolttoaineeksi ja rehuksi tai biokaasun tuotantoon.

Ysiluokkalaisten Hävikki-battle

HOK-Elanto on osallistunut jo kahdesti toteutettuun Hävikki-battleen 19 myymälän voimin luovuttamalla oppilaiden käyttöön hävikkiin kirjattuja, mutta vielä syömäkelpoisia elintarvikkeita. Hävikki-battlessa kotitalouden 9-luokan valinnaisryhmien oppilaat valmistavat kahden ruokalajin aterioita hävikkiruoasta. Varsinainen kilpailu on käyty Instagramissa, jossa oppilaat jakavat kuvia hävikkiannoksistaan ja joista ruokavaikuttajista koostuva raati on sitten palkinnut idearikkaimmat luokat.

Hävikki-battle on ruoanlaiton luovuusharjoitus, joka rohkaisee oppilaita hyödyntämään sattumanvaraisia raaka-aineita ja käyttämään mielikuvitusta ruoan kanssa. HOK-Elanto haluaa kannustaa nuoria tunnistamaan vielä syömäkelpoiset elintarvikkeet ja ehkäisemään näin myös kotitalouksien ruokahävikkiä. Hävikki-battlen järjestäjinä ovat toimineet valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva Oy yhteistyössä S-ryhmän kanssa. Kampanjaa on rahoittanut maa- ja metsätalousministeriö. Hävikki-battle -konseptille myönnettiin kesäkuussa 2019 Pohjoismainen ruokakasvattaja-palkinto.

Ei grammaakaan kaatopaikalle

Muut toiminnasta syntyvät jätteet lajitellaan tarkasti. Suurin osa kaupan jätteistä on pahvia. Kierrätämme pahvin ja kaiken kirkkaan muovin sekä metallin ja lasin.

Toimimme aktiivisesti jätteiden vähentämiseksi ja lajittelun tehostamiseksi. Seuraamme jätteiden määrää ja lajittelua jäteraportoinnin avulla. Nykyisin jätteitä ei ohjaudu lainkaan kaatopaikalle, vaan 74 % jätteistä ohjautuu uusiokäyttöön tai kierrätykseen ja loput 26 % lämmön ja sähkön tuotantoon.

Vanhentuneiden kynsilakkojen ja hajuvesien oikea hävittäminen

Osa vanhentuneista kosmetiikkatuotteista, kuten meikit ja ihonhoitotuotteet, ovat sekajätettä. Vaaralliseksi jätteeksi kosmetiikkatuotteista luokitellaan mm. permanenttiaineet, tuotetta vielä sisältävä aerosolitölkki (esim. hiuslakka, deodorantti), kynsilakka sekä kynsilakanpoistoaine. Samoin hajuvesi, partavesi ja muu alkoholipitoinen aine on vaarallista jätettä. Monet kosmetiikkatuotteiden jämistä voivat olla haitallisia ihmiselle tai ympäristölle, jos ne heitetään tavallisen jätteen sekaan, siksi ne tulee ohjata vaarallisten jätteiden käsittelyyn.

HOK-Elannon Sokokset (Kaari ja Helsinki) ja Emontionit (Entresse, Hyvinkää, Iso Omena, Itäkeskus, Jumbo, Järvenpää, Kerava, Redi, Sello, Tikkurila) vastaanottavat asiakkaiden vanhentuneet hajuvedet ja kynsilakat. Kynsilakat käsitellään Fortumin laitoksella korkeapolttouunissa, joka on suunniteltu vaarallisten jätteiden käsittelyyn.