Ennätyksellinen polkupyöräkauppa ennustaa huoltopalveluiden kasvua pääkaupunkiseudulla – Viisi virhettä, jotka lyhentävät pyöräsi elinikää


Pyöräilytrendi on kasvattanut polkupyörien kysynnän pääkaupunkiseudulla huippulukemiin. Ennätyskysyntä tarkoittaa samalla huollon tarpeen lisääntymistä jatkossa. Prisma Kaaren myymälään avatun pyörähuollon asiantuntija listasi keskeisimmät uuden pyörän ostajan huollon tarpeet sekä tyypillisimmät huoltovirheet.

03.06.2021

Helsingin Kannelmäessä sijaitseva Prisma Kaari kehittää palvelutarjontaansa ja on vastikään avannut pyöräilyn yhä kasvavaan kysyntään vastaavan kattavasti uudistetun pyöräosaston. Tavoitteena on jatkossa tarjota erilaisia lisäpalveluja myös esimerkiksi pyörien kausisäilytykseen.

–Pyörähuollon merkitys on kasvussa ja siksi tarjoamme Prisma Kaaren asiakkaille palvelupaketteja eri huoltotarpeisiin aina ensihuolloista täysihuoltoon. Tänä keväänä nähty pyörien 40 prosentin myyntipiikki kasvattaa tänä vuonna huollon kysyntää erityisesti pääkaupunkiseudulla, jossa pyöräilykausi on jo lähes ympärivuotinen, ja fillarit joutuvat monella eri tavalla rasitustestiin. Arvioimme, että meillä tullaan huoltamaan seuraavan kolmen vuoden aikana lähes 10 000 pyörää, Prisma Kaaren käyttötavaran päällikkö Päivi Valtonen kertoo.

Pyöräily on kestävä liikkumismuoto, jota HOK-Elanto haluaa toimialueellaan edistää vastuullisuusohjelmansa tavoitteiden mukaisesti. Helposti saavutettavissa oleva pyörähuoltopalvelu asiakkaille lisää niin pyörän käyttöikää kuin sen turvallisuutta. Prisma Kaari Kannelmäessä käynnistynyt palvelu tukee myös osaltaan Helsingin kaupungin ilmastostrategiaa, jossa tavoitteena on parantaa pyöräilyn houkuttelevuutta lisäten samalla asukkaiden hyötyliikuntaa sekä yleistä hyvinvointia.

Pyöräilyssä vaihteiden toimivuus on keskeistä ajomukavuuden kannalta ja jarrujen toimivuus puolestaan jo turvallisuudenkin kannalta. Säännöllisesti pyöräilevän tulisikin kiinnittää pyörän kunnossa huomiota erityisesti jarruihin, vaihteisiin sekä voimansiirtoon liittyviin asioihin.

­–Työmatkapyöräilijän fillaria kuluttavat tyypillisesti eniten pyöriin kertyvä hiekka ja lika, joka puhdistamattomana kuluttaa ketjuja ja rattaita aiheuttaen ongelmia sekä yleisiä huoltotarpeita, kertoo Prisma Kaaren pyörähuollon mekaanikko Jussi Laurila.

Huolto pidentää pyörän elinkaarta

Polkupyörä säilyttää arvonsa ja ominaisuutensa huomioimalla tärkeimmät huollon tarpeet. Prisma Kaaren huoltopiste tarjoaa niin ensihuolto-, kausi- kuin laajempiakin täyshuoltoja. Huollossa saa neuvontaa ja tarvittavia työkaluja sekä varaosia myös omatoimiseen pyörän huoltoon.

–Moni uuden pyörän ostaja tekee tyypilliset virheet, jotka välttämällä pyörän kunto vastaisi lähes uutta vielä vuosienkin jälkeen. Polkupyörän käyttöikä on keskimäärin 15 vuotta oikein huollettuna ja suositeltu huoltoväli on enimmillään 12 kuukautta, lisää Laurila.

Prisma Kaaren asiantuntija listaa – viisi tyypillisintä pyörän huoltovirhettä:

  1. Uuden pyörän ensihuollon unohtaminen

Usein kuvitellaan, että vain vanhaa pyörää on tarvetta huollattaa. Uuden pyörän ensihuolto on kuitenkin käyttöiän kannalta kaikkein tärkein huolto. Pyörän ensihuolto tulee tehdä noin 150-300 kilometrin jälkeen. Uusi polkupyörä tulee siis huoltaa vaikkei varsinaista vikaa olisikaan.

  1. Pyörän pesemisen laiminlyönti

Pyörän säännöllinen pesu ja puhdistaminen on jokaisen pyöräilijän tärkein itse tehtävistä huoltotoimista etenkin ympärivuotisessa pyöräilyssä. Pinttyessään lika kuluttaa pyörää ja lyhentää normaalia huoltoväliä, joten pesemällä pyörää säästää myös rahaa. Pyörä olisi hyvä pestä tarpeen mukaan tai vähintään pari kertaa kauden aikana. Huollon asiantuntijoiltamme saa neuvoja myös pyörän oikeaoppiseen pesemiseen ja vinkit pesuaineista.

  1. Kausi- ja vuosihuoltojen väliin jättäminen

Samalla tavoin kuin autoja, myös pyöriä tulee vuosi- ja kausihuoltaa pyöräilymääristä riippuen vähintään kerran vuodessa. Kausi- ja vuosihuollon tarkoitus on pitää pyörä ajokunnossa ja se ennaltaehkäisee mahdollisia isompia ja kalliimpia huoltotarpeita.

  1. Ikuisena murheenkryyninä ketjut

Ketjujen puhdistaminen on keskeinen osa pyörän huoltoa, sillä niihin kertyy helposti hiekkaa ja muuta likaa. Ilman puhdistamista lika kuluttaa ketjuja ja rattaita, joka taas vaikuttaa pyörän voimansiirron kestävyyteen. Putsattu ketju tulee myös öljytä, jotta se ei ruostu.

  1. Rengaspaineita ei mitata

Oikeat rengaspaineet vaikuttavat renkaiden kestävyyteen ja siksi ne tulee mitata säännöllisesti. Rengaspaineen pystyy tarkistamaan helpoiten rengaspainemittarilla varustetulla pumpulla ja oikea rengaspaine on merkitty renkaaseen. Pääkaupunkiseudulla pyöräily on jo ympärivuotista ja renkaiden kausivaihdot ovat ajankohtaisia keväisin ja syksyisin autojen tapaan. Huoltopiste tarjoaa myös renkaiden vaihtopalvelun edullisesti.

Katso videolta pyöräilyvaikuttaja Velogin vinkit työmatkapyöräilyyn!