Tietoa meistä yrityksenä


HOK-Elanto on Suomen suurin alueosuuskauppa, jonka omistajia ovat yli 660 000 asiakasomistajaamme. Olemme suuri monitoimialayritys ja vastaamme S-ryhmän palveluista pääkaupunkiseudulla ja Keski-Uudellamaalla. Suurimmat toimialamme ovat päivittäistavarakauppa sekä ravintolat.

Osuustoiminta on vaihtoehto kvartaaliajattelulle

Juuremme ulottuvat yli sadan vuoden taakse vuoteen 1905, jolloin osuustoiminta rantautui Suomeen. Nykyinen nimemme syntyi vuonna 2004, kun Helsingin Osuuskauppa ja Elanto yhdistyivät HOK-Elannoksi.

Osuustoiminnallisuus näkyy muun muassa siinä, että HOK-Elannon tehtävä ei ole tuottaa mahdollisimman suurta voittoa, vaan sen ydintehtävänä on varmistaa asiakasomistajilleen hyvät palvelut ja tuntuvat edut päivästä toiseen.

Osuustoiminnan periaatteiden mukaan asiakasta palkitaan oman osuuskaupan eri palveluiden käytöstä, siinä suhteessa kuin hän niitä käyttää. Kun esimerkiksi teet ostoksia Prismoissa, Alepoissa ja S-marketeissa, ruokailet S-ryhmän ravintoloissa, tankkaat ABC:lla ja yövyt Sokos Hotelleissa, kerrytät ostoksistasi Bonusta. Bonus onkin malliesimerkki osuustoiminnallisesta palkitsemisesta: ostoksista kertyy Bonusta eli rahaa takaisin sitä enemmän, mitä enemmän asiakasomistaja on tehnyt ostoksia S-ryhmän toimipaikoissa. Bonus kilahtaa asiakasomistajan tilille joka kuun 10. päivä.

Kun liityt asiakasomistajaksi, liityt samalla osuuskaupan jäseneksi ja teet sijoituksen sen pääomaan maksamalla osuusmaksun (100 €). Sijoituksellasi sinusta tulee yksi osuuskauppasi omistajista, joilla jokaisella on samansuuruinen osuus osuuskaupasta.

Osuustoimintaan kuuluu myös yhteiskunnallinen vastuu. S-ryhmän alueellisesti toimivat osuuskaupat työllistävät, investoivat ja käyttävät toiminnan tulosta oman alueensa hyväksi.