Vastuulliset tuotteet ja palvelut

Vastuullista toimintaa ihmisten ja ympäristön hyväksi

Uusmaalaista ruokaa, luomua ja vegaanisia vaihtoehtoja

Suuri osa myymistämme tuotteista on valmistettu Uudellamaalla. Esimerkiksi myymistämme leivistä on Uudellamaalla -  erikokoisissa leipomoissa - leivottu lähes kolmannes. Kesällä ja syksyllä myymälöiden valikoimaa rikastuttavat liki 20 eri viljelijän Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa tuottamat puutarhamarjat, omenat ja avomaanvihannekset. Lyhyet kuljetusmatkat takaavat tuotteiden tuoreuden ja vähentävät kuljetuksesta aiheutuvia päästöjä. Paikallisen ruokatuotannon tukeminen edistää alueen työllisyyttä ja mahdollistaa luontevan yhteistyön meidän ja toimittajien välille. Asiakkaiden toiveet on helppo viestittää tuottajalle.

Luomutuotteiden valikoimaa on kasvatettu viime vuosina kaikissa myymäläketjuissa. Jo keskikokoisesta S-marketista löytyy luomutuotteita noin 500 kappaletta ja suuremmista myymälöistä selvästi enemmän, jopa 900 tuotetta. Luomutuotteiden löytämistä helpottaa hintaopasteen yhteyteen kiinnitetty luomumerkki.

Ilmastonmuutos puhuttaa ja ympäristön, ihmisten ja eläinten hyvinvointi kiinnostaa, mikä näkyy muun muassa täysin vegaanisen ruoan kysynnän kasvuna. Tämä on kannustanut meitä tuomaan rohkeasti tarjolle ajan hengen mukaisesti uusia vaihtoehtoja ravintoloidemme ruoka- ja juomalistoille. HOK-Elannon ruokaravintoloissa saa yhä useammin vegaaniruoan rinnalle myös vegaanisen viinin. Mm. uudistetun Chico'sin viinilistalla on vegaaninen vaihtoehto sekä puna- että valkoviineissä. Alkoholittomien juomien joukosta löytyy näyttäviä ja monipuolisten makumaailmojen mocktaileja. Luomun osuus on HOK-Elannon ruokaravintoloiden viinilistoilla ollut 20 prosenttia vuodesta 2018.

Vain kestävistä kalakannoista pyydettyä kalaa

S-ryhmässä myytävien kalatuotteiden hankintaa ja valikoimia koskevien kestävän kalastuksen kriteerien perusperiaate on, että päivittäistavarakaupan ja ravintoloiden valikoimiin ei hyväksytä kaloja uhanalaisista, vaarantuneista tai ylikalastuksen kohteena olevista kalakannoista. S-ryhmä ei hyväksy ympäristölle haitallisten kalastustapojen – kuten dynamiitin tai myrkyllisten aineiden – käyttöä.
Pyyntialue ja tuotantomenetelmä ovat näkyvissä aina myymälän kalataululla.

Vastuullinen luonnollisuus

Ympäristönäkökulmia on otettu mukaan myös muissa tuoteryhmissä. Esimerkiksi Sokoksen kehittämän We Care Icon -värikosmetiikkasarjan suunnittelussa ja tuotekehityksessä on kiinnitetty erityistä huomioita tuotteiden koko elinkaarta koskeviin ympäristövaikutuksiin. Tuotteita ei pakata erillisiin kartonkipakkauksiin ja kierrätysmuovia hyödynnetään pakkauksissa aina kun mahdollista. We Care Icon on yksinmyynnissä kaikissa Sokoksissa ja Emotioneissa.

Luotettava kumppani

Olemme tilaajavastuu.fi -palvelun määrittelemä Luotettava Kumppani. Palvelusta on saatavilla tilaajavastuuraportit, jotka osoittavat meidän hoitavan lakisääteiset velvoitteemme aina asianmukaisesti. Lisätietoja voit lukea tilaajavastuu.fi -sivustolta.

Elintarvikkeiden laadun, turvallisuuden ja terveellisyyden varmistaminen on meille ensiarvoisen tärkeää. Asiakkaalle tarjottavan ruoan turvaamiseksi koko elintarvikeketjua valvotaan pellolta pöytään -periaatteella.

Suomessa elintarvikkeiden laatua ja turvallisuutta tutkii ja ohjaa Ruokavirasto. Toimintaa valvovat kuntien viranomaiset. Noudatamme elintarvikelain määräyksiä ja hyviä käytäntöjä ruuan turvallisuuden varmistamiseksi. Säännöllinen tiedottaminen ja koulutus pitävät henkilökunnan osaamisen ajan tasalla.

Alkuperä tiedossa

Tuotteiden jäljitettävyys ja alkuperän tunteminen on asiakkaillemme tärkeää. Myymämme tuotteet hankitaan luotettavilta tavarantoimittajilta. Luotettavuus varmistetaan tavarantoimittaja-arvioinnilla, jossa tärkeitä asioita ovat tuote, laatu, saatavuus ja hinta sekä ympäristö- ja sosiaalinen vastuu. Logistiikalla, kylmäketjun varmistamisella sekä optimaalisilla kuljetusreiteillä ja -tiheyksillä on merkittävä vaikutus ruoan turvallisuuteen.

Tuotteiden pakkausmerkinnät tarjoavat tietoa tuotteen alkuperän lisäksi myös sen säilyvyydestä sekä yliherkkyyttä aiheuttavista ainesosista. Lisäksi pakkausmerkinnöissä on ohjeita tuotteen oikeanlaiseen säilytykseen ja käsittelyyn.

HOK-Elannon ravintoloissa asiakas saa tiedon liharuokien alkuperämaasta erillisellä taululla riippumatta siitä, onko liha tullut meille raakana, pakastettuna, raakalihavalmisteena tai lihavalmisteena. Ilmoitamme myös käyttämämme riistan ja sisäelinten alkuperämaan.

Pakkaukset suojaavat

Oikeanlainen pakkaus säästää tuotetta kuljetuksen kolhuilta, valolta ja epämiellyttäviltä hajuilta ja mauilta. Esimerkiksi kotimaisen kurkun pakkaaminen muovikuoreen saattaa tuntua haaskaukselta, mutta siihen on hyvä syy: kurkku sisältää paljon vettä, joka alkaa haihtua välittömästi poimimisen jälkeen. Pakkaus suojaa kurkkua nahistumiselta ja se säilyy hyvälaatuisena pidempään, mikä osaltaan vähentää hävikkiä.

Kotitalouden jätteistä iso osa koostuu tuotepakkauksista. Pakkausten osuus ympäristövaikutuksista on kuitenkin pieni, kun sitä verrataan vaikkapa veden- tai energiankulutukseen

HOK-Elannon ja S-ryhmän oma merkki -tuotteiden pakkaukset ovat 100-prosenttisesti kierrätettäviä vuoden 2022 loppuun mennessä. Lisäämme oma merkki -pakkauksiin kierrätystä helpottavat selkokieliset lajitteluohjeet. Kun pakkaukset ovat täysin kierrätettäviä, voidaan niitä käyttää yhä uudelleen uusien tuotteiden ja pakkauksien valmistuksessa.

Pääkaupunkiseudun muovikierrätyspisteiden yleistyessä parantuu kuluttajien mahdollisuus kierrättää muovi muiden pakkausmateriaalien ohella. Lisäksi lisäämme uusiutuvista ja kierrätettävistä raaka-aineista valmistettuja pakkauksia ja tutkimme mahdollisuuksia vähentää pakkausmateriaalien määrää ilman, että tuotteiden laatu kärsii.

HOK-Elanto liputtaa suomalaisuuden puolesta

Meille on myönnetty suomalaisen työn sertifikaatti, Avainlippu, vuonna 2007. Noin 80 % HOK-Elannon liikevaihdosta tulee Suomessa valmistetuista tuotteista ja palveluista. Kotimaisuusaste tuotteidemme alkuperässä on siis merkittävä.