Kestävä kuluttaminen


Me haluamme tehdä oman osuutemme, jotta Suomesta tulisi entistäkin parempi paikka elää. Suurena toimijana meillä on vastuu siitä, millaisen nykyhetken luomme ja ennen kaikkea, millaisen perinnön jätämme tuleville sukupolville.

Vastuullisuusohjelmamme tukee YK:n jäsenvaltioiden yhteisesti sopimia kestävän kehityksen tavoitteita ja olemme sitoutuneet ohjelmassamme kunnioittamaan ihmisoikeuksia ja noudattamaan YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskevien periaatteiden mukaista huolellisuutta kielteisten ihmisoikeusvaikutusten ennaltaehkäisemiseksi.

Vastuullisuusohjelmamme kolme päätavoitetta kuvaavat sen, millaisen maailman me haluamme rakentaa – yhdessä.

Planetaarisen ruokavalion edistäminen

Ilmastoystävällisen ruokavalion keskeinen ajatus on, että syömällä terveellisesti voi toimia myös ilmaston kannalta järkevästi. Tavoitteenamme on, että vuoden 2030 loppuun mennessä 65 % myymästämme ruoasta on kasvipohjaista ja vuonna 2023 HOK-Elannossa olimme jo lähellä tavoitetta, sillä kasvipohjaisen ruoan osuus myynnistämme oli 62,2 %. Kannustammekin asiakkaitamme erilaisin teoin syömään yhä terveellisemmin ja ilmastoystävällisemmin nostamalla hedelmä- ja vihannesosastolla satokauden kasvikset, hedelmät ja marjat näkyvimmälle paikalle myymälöissä. Vastaavasti koukutamme ruokatoreilla tarttumaan myös sesongin parhaisiin kalatuotteisiin.

Luomutuotteet ravintoloissa ja S-marketeissa

Luonnonmukainen tuotanto merkitsee kestävää maanviljelyä, joka ei ole haitallista ympäristölle tai eläimille. Luonnonmukaisen ruoan tuotantoketjua valvotaan ketjun eri vaiheissa ja luomuvalvontaan kuuluvat myös useat HOK-Elannon myymälöistä. HOK-Elannon ruokaravintoloiden viinilistoilla luomun osuus on ollut 20 prosenttia vuodesta 2018.  Vastaavalla tavalla on huomioitu myös oluen ystävät ja olutravintoloidemme luomuoluet on valmistettu ympäristöä kunnioittaen ja perinteikästä käsityötaitoa vaalien.

Vegaanituotteet lautasella

Kiinnostus vegaanisen ruokavalioon on kasvanut erityisesti nuorten keskuudessa ja perheiden valintojen kautta ruokavalio yleistyy myös yhä nuorempien keskuudessa. Taustalla vaikuttavat ekologiset, eettiset ja terveydelliset syyt. S-market on ollut mukana Vegaanihaasteessa jo useiden vuosien ajan. HOK-Elannon ravintoloiden listoilla vegaaniset vaihtoehdot kasvavat vuosi vuodelta ja ne tunnistaa ruokalistalla VE-merkinnästä. Merkintä VEP tarkoittaa, että voit pyytää annokset vegaanisena.

Kohti hiilineutraalia liikkumista

Kaupunkipyörien pääyhteistyökumppani

Alepa toimii Espoon, Helsingin ja Vantaan kaupunkipyörien pääyhteistyökumppanina. Haluamme kannustaa ihmisiä liikkumaan sekä kantamaan vastuuta ympäristöstä. Osuuskaupan keskeisenä tehtävänä on kehittää ja edistää toimialueensa hyvinvointia sekä arjen mukavuutta ja Alepa-fillarit tukee tätä tehtävää mainiosti.

Pyörien huoltopiste Kaaressa

Pyöräily on yhä suositumpaa ja ajokki tarvitsee ajoittain myös huoltoa. Haluamme edistää kestävien, korjattavien ja kierrätettävien tuotteiden käyttöä ja tätä tehtävää tukee Prisma Kaari Kannelmäessä pyörien huolto- ja korjauspalvelu. Pyöräily on kestävä liikkumismuoto ja hyvää hyötyliikuntaa. Helposti saavutettavissa oleva pyörähuoltopalvelu asiakkaille lisää niin pyörän käyttöikää kuin sen turvallisuutta.

Virtaa sähköautoon

Avasimme Suomen ensimmäisen julkisen sähköautojen latauspisteen ABC Nihtisillassa jo vuonna 2012. Ladattavien sähköautojen määrä HOK-Elannon toimialueella kasvaa vauhdikkaasti. Yli 300 latauspisteen ABC-latausverkosto HOK-Elannon toimialueella tukee kehitystä kohti vähähiilisempää liikkumista. HOK-Elannon latauspisteverkoston laajentaminen on osa S-ryhmätasoista hanketta. S-ryhmän tavoitteena on rakentaa vuosien 2021–2024 aikana koko maan kattava sähköautojen latauspisteverkosto ABC-asemien, markettien ja hotellien yhteyteen.

Joutsenmerkittyä autopesua

Ajoneuvon pesemisestä syntyy merkittäviä määriä jätevesiä ja pesukemikaalien ohella autosta päätyy pestessä öljyä ja raskasmetalleja jäteveteen. Helsingin Kaaren, Espoon Nihtisillan ja Vantaan Porttipuiston Joutsenmerkityssä ABC autopesuhallissa käytetään vain biohajoavia ja ympäristömerkittyjä kemikaaleja ja lisäksi 80–90 prosenttia autopesun käyttämästä vedestä kierrätetään ja puhdistetaan bioreaktorien avulla. Pesussa autosta irtoavat raskasmetallit ja öljyt kerätään talteen ja ne päätyvät erottimien kautta asianmukaiseen käsittelyyn, joten ne eivät rasita viemäriverkosta. Viemäreihin päätyvä vesi on niin ikään puhdistettua.

Tiesitkö myös, että:

SER-vastaanottoverkosto

Sähkö- ja elektroniikkalaiteromun, jonka ulkomitoista mikään ei ylitä 25 cm:ä voi palauttaa maksutta ja ilman uuden tuotteen ostovelvoitetta Prismoihin ja S-marketteihin. Tätä isommat laitteet vastaanotamme, kun ostaa samalla uuden vastaavan laitteen. Suuret laitteet voi palauttaa maksutta myös sähkö- ja elektroniikkalaitteiden virallisiin keräyspisteisiin. Löydä lähin keräyspiste täältä.

Paristojen vastaanotto

Voit palauttaa paristot ja pienet akut kassahenkilöille Alepoissa, S-marketeissa ja Prismoissa. Paloturvallisuuden vuoksi, teippaa paristojen navat ennen kuin palautat ne kauppaan.

Vanhentuneiden kynsilakkojen ja hajuvesien vastaanotto Emotion&Sokos

Permanenttiaineet tai tuotetta vielä sisältävä aerosolitölkki (esim. hiuslakka, deodorantti), kynsilakka sekä kynsilakanpoistoaine ovat vaarallista jätettä, kuten pullon pohjalle jääneet hajuvesi, partavesi tai muu alkoholipitoinen aine. Myös kynsilakat käsitellään vaarallisena jätteenä, koska ne ovat liuotinpohjaisia lakkoja eli maaleja. Useat kynsilakat koostuvat nitroselluloosasta, joka on liuotettu liuottimeen ja värjätty pigmenteillä. Ja juuri tuo liuotin on se mikä tekee kynsilakoista vaarallista jätettä.

Autamme asiakkaitamme kotiin kertyneiden ja vanhentuneiden kosmetiikkatuotteiden vastuullisessa käsittelyssä ja tarjoamme mahdollisuuden niiden oikeaoppiseen hävittämiseen. HOK-Elannon Sokokset (Helsinki ja Kaari) sekä Emotionit vastaanottavat asiakkaiden vanhentuneita ja vaaralliseksi jätteeksi luokiteltuja kosmetiikkatuotteita. Kynsilakat ja muut palautuneet tuotteet käsitellään Fortumin Riihimäen laitoksen korkeapolttouunissa, joka on suunniteltu vaarallisten jätteiden käsittelyyn. Tämän jälkeen tärkeä prosessi on savukaasujen puhdistus, joka on suunniteltu varta vasten vaarallisten jätteiden polttoon. Tämän vuoksi tämä käsittely on ympäristölle vähemmän haitallisempi.

Mustepatruunat

HOK-Elannon Prismat ovat vastaanottaneet vuodesta 2010 lähtien myymälöissään käytettyjä mustepatruunoita. Kerätyt mustepatruunat lajitellaan ja kaikki ehjät päätyvät uusiovalmistukseen. Lue lisää mustepatruunoiden keräyksestä.