HOK-Elanto Liiketoiminta Oy käynnistää muutosneuvottelut ravintolatoiminnoissaan


23.09.2024

HOK-Elanto Liiketoiminta Oy käynnistää muutosneuvottelut ravintolatoimialalla 30.9.2024. Muutosneuvottelut koskevat kaikkiaan 505 HOK-Elannon ravintoloissa työskentelevää henkilöä, mukaan lukien vuoroesihenkilöt ja työntekijät. Muutosneuvottelujen ulkopuolelle jäävät keittiömestarit, keittiöpäälliköt, ravintolapäälliköt, ravintolajohtajat ja liikeideapäälliköt. Neuvottelut eivät myöskään koske Ravintola Lasipalatsia, Café Lasipalatsia, Bio Rexiä tai Lasipalatsin Terassia, eikä ketjuohjausta.  

HOK-Elannon ravintolaliiketoiminnoissa työskentelee noin 660 ja koko HOK-Elanto-konsernissa yhteensä noin 6800 henkilöä. Muutosneuvottelut käydään alan kohtaamista haasteista johtuvista syistä.  

Työnantajan alustavan arvion mukaan suunnitelma voi toteutuessaan johtaa enintään 140 neuvotteluiden piirissä olevan henkilön nykyisen työsopimuksen osa-aikaistamiseen, irtisanomiseen tai työsuhteen olennaisen ehdon yksipuoliseen muuttamiseen. Suunnitelman toteutuessa työnantajan tavoitteena on tarjota lisätyötä HOK-Elanto-konsernin palveluksesta. Näillä neuvotteluilla ei ole vaikutusta ravintoloiden lukumäärään. 

Ravintolatoimiala on viime aikoina kohdannut monenlaisia haasteita. Taantuma, kuluttajien epävarmuus, etätyöskentelyn lisääntyminen, sekä matkailijoiden vähentyminen ovat heikentäneet ravintolatoimialan myyntiä. Myös yleinen kustannustason nousu ja myynnin polarisoituminen viikonloppuihin ja sesonkeihin ovat haastaneet tulosta. Työnantajan suunnitelman tavoitteena on parantaa kannattavuutta henkilöstörakenteen muutoksella ja varmistaa näin kannattavan kasvun edellytykset. 

HOK-Elannon ravintolatoimialalla on nykyisessä tilanteessa lisäksi haasteena poikkeuksellisen korkea kokoaikaisten työntekijöiden osuus koko henkilöstöstä. Muutosneuvotteluilla haetaan HOK-Elannon ravintolatoimialalle parempaa vastaavuutta henkilötyötuntien ja nykyisen ravintolakysynnän välille.  

Käytännössä tavoitteena on löytää ratkaisuja, joilla voidaan vähentää kokoaikaisen henkilöstön ja vuoroesihenkilöiden osuutta ravintoloissa ja lisätä toiminnan kannattavuutta. Kokoaikaisten työntekijöiden mahdollinen vähentäminen toisi joustoa työvuorosuunnitteluun erityisesti hiljaisina aikoina. Tavoitteena on tarjota mahdollisesti osa-aikaistettaville lisätyötä HOK-Elannon ruokakaupoista. 

Samanaikaisesti käynnistetään HOK-Elannon Järvenpään Prisma-keskuksen ravintoloissa henkilöstöä koskevat muutosneuvottelut toimitilamuutoksista ja nykyisten vuokrasopimusten päättymisistä johtuen. Näiden neuvottelujen piirissä on yhteensä 9 työntekijää. Tavoitteenamme on jatkaa ravintolatoimintaa uudistetussa Prisma-keskuksessa kesällä 2025.