Sesongin viinivinkit
”Hyvä viini on sellainen mistä itse pitää!”
Kysyimme Terolta hänen ajatuksiaan viineistä. ”Viini on kuin makumatka toisiin kulttuureihin ja historiaan. Viinien tuoksu- ja makukirjo on erittäin runsas ja hyvä viini pystyy herättämään meissä suuria tunteita. Laadukas viini on tasapainoinen, moniulotteinen ja intensiivinen. Siinä on myös pitkä ja viipyvä jälkimaku. Mutta pitää muistaa, että ennen kaikkea viinin pitää olla herkullisen makuinen! Viinin valinta on jokaiselle henkilökohtainen asia ja on hienoa, että on niin paljon erilaisia makuelämyksiä mistä itse kukin voi valita. Hyvä viini on sellainen mistä itse pitää!”
Mitä viiniä valita minkäkin ruoan kanssa? ”Hyvä nyrkkisääntö on, että valkoviinit sopivat parhaiten kala- ja äyriäisruokien kanssa. Punaviinit sopivat parhaiten liha- ja riistaruokien kanssa. Tärkeää kuitenkin on muistaa, että kevyet viinit sopivat parhaiten mietojen makuisten ruokien kanssa, ja täyteläisemmät viinit voimakkaampien makuisten ruokien kanssa. Hyvä ruoka-viiniyhdistelmä syntyy, kun kummankaan maku peitä toista, vaan jossa maut tukevat toinen toisiaan.”
Miten Tero näkee viinien tulevaisuuden Suomessa? ”Kiinnostus laadukkaista viineistä ja viini-ruokayhdistelmistä kasvaa vuosi vuodelta. Toivon, että digiSommelierinä pystyn auttamaan jokaisen löytämään juuri hänelle parhaimman mahdollisen viinivaihtoehdon!”
Ravintola Belgen simpukkaviikkojen viinisuositukset
Riesling
Klassinen riesling, jonka maku on kuiva, sitruksinen sekä viheromenainen. Ihastuttava valkoviini!
Crémant d’Alsace Brut
Helposti lähestyttävä ja hedelmäinen kuohuviini, jonka miellyttävä hapokkuus nostaa veden kielelle. Sopii niin arkeen kuin juhlaan!
Pinot Noir
Kepeä, ilahduttavan raikas ja marjaisa punaviini. Miellyttävä bistroviini!
Juhlakauden viinipari
Saatavilla valikoiduista HOK-Elannon ravintoloista 1.10. alkaen.
Cono Sur Bicicleta Riesling
Kung Fu Girl Pinot Noir
Tero Syreeni, digiSommelier
digiSommelier Tero Syreenin tausta viineistä alkoi jo yli kaksi vuosikymmentä sitten, innokkaana harrastelijana yliopistoaikoina. Viimeiset viisi vuotta hän on toiminut viiniasiantuntijana ja -kouluttajana sekä osallistunut HOK-Elannon ravintoloiden viinivalikoimien luomiseen. Tero suoritti arvostetun WSET Diploma in Wines pätevyyden vuonna 2017 (DipWSET) ja hän on ollut Vuoden Viinit kilpailujen tuomaristossa vuodesta 2019. Tero toimii myös päätoimisesti Sokos Kaaren myymäläpäällikkönä.