HOK-Elanto Liiketoiminta Oy:n Ravintolatoimialan muutosneuvottelut ovat päättyneet


HOK-Elanto Liiketoiminta Oy on saanut päätökseen syyskuussa alkaneet muutosneuvottelut. Muutosneuvottelut koskivat HOK-Elannon ravintolatoimialaa. HOK-Elannon ravintolatoimialan suunnitelman tavoitteena on parantaa kannattavuutta henkilöstörakenteen muutoksella ja varmistaa näin kannattavan kasvun edellytykset.

27.11.2024

Työnantajan alkuperäisen arvion mukaan kyse oli enintään 140 neuvotteluiden piirissä olevan henkilön nykyisen työsopimuksen osa-aikaistamisesta, irtisanomisesta tai työsuhteen olennaisen ehdon yksipuolisesta muuttamisesta.

Neuvottelujen jälkeen suunnitelma tarkentui siten, että enintään 20 esihenkilötehtävää päättyy. HOK-Elanto tarjoaa kaikille niille, joiden nykyinen vuoroesihenkilötehtävä päättyy, muuta joko koko- tai osa-aikaista työtä HOK-Elanto-konsernista. Lisäksi yhteensä enintään 102 henkilön nykyinen kokoaikainen työsopimus osa-aikaistetaan tai osa-aikaisten tunteja vähennetään. Kaikkiaan alkuperäinen arvio siis laski 140 henkilöstä enintään 122:een.

Osa-aikaistamisten määrä voi toteutua arvioitua pienempänä, mikäli työntekijät osa-aikaistamisen sijaan ottavat vastaan kokoaikaisen työtarjouksen, jossa työsopimus olisi edelleen kokoaikainen, mutta osa työtunneista tehdään säännöllisesti kaupan toimialalla. Tällaista työtarjousta ei kuitenkaan voida tehdä kaikille osa-aikaistettaville. Osa-aikaisille ravintolatoimialan työntekijöille tarjotaan lisätöitä HOK-Elanto-konsernista. Muita henkilöstövaikutuksia voivat olla työn suorittamispaikan muutokset.

Työnantaja käy loppuvuoden aikana henkilökohtaiset keskustelut kaikkien niiden kanssa, joita muutokset koskevat.

Ravintolatoimiala on viime aikoina kohdannut monenlaisia haasteita. Taantuma, kuluttajien epävarmuus, etätyöskentelyn lisääntyminen, sekä matkailijoiden vähentyminen ovat heikentäneet ravintolatoimialan myyntiä. Myös yleinen kustannustason nousu ja myynnin polarisoituminen viikonloppuihin ja sesonkeihin ovat haastaneet tulosta. Työnantajan käynnistämien muutosneuvottelujen tavoitteena on parantaa kannattavuutta henkilöstörakenteen muutoksella ja varmistaa näin kannattavan kasvun edellytykset.

Muutosneuvottelut koskivat kaikkiaan 505 HOK-Elannon ravintoloissa työskentelevää henkilöä, mukaan lukien vuoroesihenkilöt ja työntekijät. Muutosneuvottelujen ulkopuolelle jäivät keittiömestarit, keittiöpäälliköt, ravintolapäälliköt, ravintolajohtajat ja liikeideapäälliköt. Neuvottelut eivät myöskään koskeneet Ravintola Lasipalatsia, Café Lasipalatsia, Bio Rexiä tai Lasipalatsin Terassia, eikä ketjuohjausta.

Näillä neuvotteluilla ei ollut vaikutusta ravintoloiden lukumäärään.