HOK-Elanto on onnistunut viimeisten kolmen vuoden aikana vähentämään ruokahävikkiä 30 prosentilla. Tärkeimpiä keinoja hävikin hillitsemiseksi ovat tilaustoiminnan kehittäminen, menekin parempi ennustaminen ja toimiva omavalvonta.
Kaupan taloudellisenakin intressinä on estää hävikin syntyminen. 30 prosentin alennustarrat liimataan kaikissa ketjuissa tuotteisiin, joiden parasta ennen- tai viimeinen käyttöpäivä lähestyy. Kello 21-23 Alepoissa ja Prismoissa saa -30 % -tarralla merkityt tuotteet 60 %:n alennuksella. Näiden lisäksi esimerkiksi Prismat ja S-marketit lahjoittavat ruokaa ruoka-apua jakaville hyväntekeväisyystoimijoille. Alepa lahjoittaa syötäväksi kelpaavaa hävikkiä Helsingissä nuorisotalojen Nutakeittiöille.
Ruoka-apua vastaanottaa yli 80 yhteistyötahoa. Näillä vapaaehtoisjärjestöillä on hyvin erilaisia resursseja ruoka-avun noutamiseen ja jakamiseen.
– Tämä tuo toimintaan haastetta, samoin tietysti se, että myymälämme eivät voi ennustaa, kuinka paljon ruokaa jää minäkin päivänä myymättä, kun tavoite on ettei hävikkiä jää, HOK-Elannon laatu- ja ympäristöpäällikkö Satu Kattilamäki toteaa.
– On tärkeää, että kaikki ruokaketjun toimijat tekevät työtä hävikin ehkäisemiseksi. Jokainen myymättä jäänyt tuote on kaupalle turha hankinta. Ja jokainen roskiin päätynyt elintarvike on aiheuttanut tuotanto- ja kuljetuskustannuksia ja kuormitusta ympäristölle.
HOK-Elannosta päätyy hävikkiin tällä hetkellä noin prosentti (1%) ruokamyynnistä. Elintarvikkeet, jotka eivät sovellu ruoka-apuun, ohjataan bioetanolin, biokaasun ja rehun tuotantoon.