07.09.2018
S-ryhmän ja Suomen Palloliiton yhteistyö lasten maksuttomien liikuntapaikkojen rakentamisessa saavuttaa komean tavoitteensa, kun sadas Ässäkenttä avataan tänään perjantaina 7.9.2018 klo 12 Savonlinnan Mertalan koulun pihalle. S-ryhmä on panostanut yhteensä miljoona euroa lasten maksuttomien lähiliikuntapaikkojen rakentamiseen eri puolille Suomea.
Ässäkentät ovat yksi S-ryhmän sadasta vastuullisuuden teosta, joilla tehdään Suomesta paras paikka elää. Liikunnallinen elämäntapa muodostuu jo lapsuudessa ja on tärkeä osa lasten ja nuorten hyvinvointia. Jokaista rakennettua Ässäkenttää on tukenut paikallinen S-ryhmän alueosuuskauppa 10 000 euron lahjoituksella, joka kattaa huomattavan osan kentän rakennuskustannuksista.
Ässäkenttien monitoimikenttäkonsepti keksittiin alun perin Palloliitossa norjalaisen esikuvan mukaan. Nyt Ässäkenttiä käyttää varovaisenkin arvion mukaan 40 000 – 50 000 lasta ja nuorta.
– Suomen Palloliitto maan suurimpana lajiliittona haluaa kantaa vastuunsa lasten monipuolisessa liikuttamisessa. Ässäkentissä on kyse yleisestä liikunnallisen elämäntavan lisäämisestä, ei niinkään oman lajin tukemisesta. Liikettä lisätään, kun tuodaan innostavia liikkumisen paikkoja ja välineitä lähelle käyttäjiä, Palloliiton olosuhdepäällikkö Tero Auvinen painottaa.
– Ässäkentät palvelevat paitsi koululiikuntaa, myös lasten, nuorten ja harrastajien vapaa-ajan liikuntamahdollisuuksia. Uusi ilmiö on liikunnallisten synttärijuhlien järjestäminen Ässäkentillä.
Tänä vuonna on rakennettu yhteensä 20 uutta Ässäkenttää eri puolille Suomea.
– Osuuskaupat ovat innostuneet projektista, joka tukee oman alueen lasten ja nuorten hyvinvointia. Esimerkiksi pohjoissuomalainen Osuuskauppa Arina on rakentanut peräti 23 Ässäkenttää Oulun ja Lapin alueelle. Osuuskaupoille kentät ovat luonteva osa Paras paikka elää -vastuullisuusohjelmamme toteuttamista, SOK:n sponsoroinnista vastaava kehityspäällikkö Mika Hovi sanoo.
Kaikki Ässäkentät on rakennettu koulujen ja koulukeskusten pihoille. Näin ne tarjoavat koululaisille liikuntamahdollisuuksia sekä koulupäivän aikana että vapaa-ajalla. Ässäkentät ovat avoinna kaikille eikä niillä järjestetä seuratoimintaa.
– Kenttien käyttöaste on todella korkea. Olemme saaneet palautetta, että ne lisäävät valtavasti mahdollisuuksia liikuntatunneille. Ässäkentillä on tekonurmi, tolpparavaukset ja kaukalon reunat, joten siellä voi pelata ainakin futsalia, koripalloa, lentopalloa ja käsipalloa, Mika Hovi sanoo.
Koululaiset keksivät itse nimen kentälleen, ja he myös laativat säännöt kentän käytölle. Kentän avajaisissa on läsnä Palloliitto, joka järjestää avajaisissa minijalkapalloturnauksen. Palloliitto myös lahjoittaa kouluille peliliivit ja pallot.
– Lasten sitoutuminen kentän käyttöön lienee yksi syy siihen, että kentillä on tehty todella vähän ilkivaltaa. Toinen syy on, että kentät ovat kovalla käytöllä – siellä on aina joku pelaamassa, Hovi hymyilee.
Lähiliikuntaa tukevien kenttien rakentamiseen tähtäävä S-ryhmän ja Palloliiton yhteistyö alkoi vuonna 2011, jolloin rakennettiin ensimmäinen Ässäkenttä Kokkolaan. Sadan Ässäkentän tavoitteen täytyttyä S-ryhmä ja Suomen Palloliitto selvittävät uusia yhteistyömahdollisuuksia.
Tervetuloa kuulemaan lisää aiheesta perjantaina 7.9.2018 klo 12 Savonlinnan Mertalan koulun Ässäkentän avajaisiin!
Vuonna 2018 valmistuneet ja pian valmistuvat kentät:
Yhtenäiskoulu, Muonio
Oulunsalon Kirkonkylän koulu, Oulu
Knuutilankankaan alakoulu, Oulu
Maikkulan koulu, Oulu
Maksniemen koulu, Simo
Kilvakkalan koulu, Ikaalinen
Karkun koulu, Sastamala
Nilsbyn koulu, Parainen
Kurittulan koulu, Masku
Toijan koulu, Salo
Pirkkalan koulu, Harjavalta
Kourujärven koulu, Rauma
Vanhankylän koulu, Ulvila
Puuppolan koulu, Jyväskylä
Nummelan koulu, Vihti
Seminarieskolan, Raasepori
Katarinaskolan, Raasepori
Monninkylän alakoulu, Askola
Kirkonkylän koulu, Kaavi
Mertalan koulu, Savonlinna
02.01.2025 | Prisma
20.12.2024 | Hallinto | HOK-Elanto
19.12.2024 | Henkilöstö