Asiakkaiden ääni kuuluu Alepassa – Jo lähes 40 000 toteutettua Korttelitoivetta


19.09.2018

HOK-Elannon Alepa-ketju alkoi pari vuotta sitten kerätä systemaattisesti asiakkaiden tuotetoiveita.
– Mielikuva kauppaketjujen toiminnasta on vähän jäykähkö. Asiakkaat ajattelevat, että ketjun valikoima lyödään jossain lukkoon ja se on sitten kiveen hakattu. Olimme toteuttaneet yksilöllisiä toiveita aiemminkin, muttemme tehneet siitä numeroa. Korttelitoive-systeemi on tuonut toiminnan näkyväksi, Alepan ketjujohtaja Merja Mustonen toteaa.

Myymäläkohtaisia nk. Korttelitoiveita esitettiin aluksi paperilla tai kasvotusten suoraan myymälään. Tämän vuoden maaliskuusta lähtien toiveita on voinut esittää myös Facebook Messengerin Korttelitoive-chatbotilla, jossa asiakkaan kanssa ”juttelee” mainoksista tuttu animaatiohahmo Siponen. Helppokäyttöinen chat on moninkertaistanut esitettyjen toiveiden määrän. Ennen chatin käyttöönottoa Alepalle oli esitetty 30 000 Korttelitoivetta, nyt toiveita on kertynyt viitisenkymmentä tuhatta.

– Näistä 80 % on pystytty toteuttamaan, eli noin 38 000, Mustonen hehkuttaa.

Korttelitoive-palvelun myötä asiakkaat voivat siis vaikuttaa siihen, mitä tuotteita he oman lähikauppansa hyllyiltä löytävät. Toiveiden äänivyöryä ei vaadita, vaan jo yhden ihmisen toive riittää siihen, että tuote voi ilmestyä lähi-Alepan hyllyyn.
– Toistaiseksi mieleenpainuvin toteutettu Korttelitoive on ehkä kuulokojeen paristo, Mustonen kertoo.

Korttelitoiveet täydentävät valikoimaa ja muokkaavat kunkin myymälän tuotetarjonnan vastaamaan alueen asiakkaiden toiveita. Toivetuotteet tunnistaa hyllyssä Korttelitoive-merkinnästä.

Alepan Korttelitoive-konsepti chatbotteineen palkittiin syyskuun alussa kansainvälisessä Clio Awards -kilpailussa hopeisella Clio Awardilla Digital/Mobile & Social Media Technique -sarjassa.

Chat-palvelua on tarkoitus kehittää entistäkin helpommaksi ja monipuolisemmaksi, ja toimimaan muillakin alustoilla kuin Messengerillä. Uusia ratkaisuja haetaan muun muassa marraskuussa Espoon Otaniemessä järjestettävässä Hackathonissa.


Lisätietoja:

Merja Mustonen, ketjujohtaja, Alepa, 010 76 60606, merja.mustonen@sok.fi

Katri Karsi, viestintäpäällikkö, HOK-Elanto, 010 76 60591, katri.karsi@sok.fi