HOK-Elannon alkuvuosi 2015: Halpuuttaminen lisäsi asiakasmääriä ja volyymiä


12.08.2015

HOK-Elannon ruokakaupan volyymi kasvoi alkuvuoden aikana noin prosentin, mutta hintojen halpuuttamisen myötä ruokakaupan liikevaihto väheni 0,4 prosenttia. Tarkalla kuluhallinnalla ja erityisesti käyttötavarakaupan kehittämistoimenpitein konsernin operatiivinen tulos vahvistui edellisvuodesta.

Pitkittyneen taantuman vaikutukset näkyvät myös pääkaupunkiseudulla. Ruokaa ostetaan edelleen, mutta valinnat osuvat yhä useammin huokeampiin tuotevaihtoehtoihin.

– S-ryhmässä päätettiin reagoida tähän tilanteeseen tarjoamalla edullisempia vaihtoehtoja. Siksi aloitimme tammikuussa pysyvän halpuuttamisen alentamalla 400 ruokatuotteen hintaa Prisma-ketjussa. Toukokuussa halpuuttaminen laajeni myös S-market ja Alepa -ketjuihin, joten nyt se on ollut kaikkien asiakkaittemme ulottuvilla. Halpuuttaminen on koskenut valtaosin laadukkaita kotimaisia merkkituotteita, toteaa HOK-Elannon toimitusjohtaja Matti Niemi.

Kuluttajien varovaisuuteen ja heikentyneeseen ostovoimaan HOK-Elanto on reagoinut tarkalla kuluhallinnalla ja tehokkaammalla organisoinnilla sekä sopeuttamistoimenpiteillä kaikilla toimialoilla.

– Olemme kehittäneet liikeideoita ja toimintatapoja entistä tehokkaammiksi. Se näkyy operatiivisessa tuloksessamme, joka parani edellisvuodesta, Matti Niemi kertoo.

– Olemme hoitaneet henkilöstön sopeuttamistoimenpiteet niin, että kaikille halukkaille on voitu tarjota uusia työtehtäviä HOK-Elannossa. Olemme samalla pitäneet kiinni asemastamme monimuotoisen työyhteisön edelläkävijänä.

Kauppakeskus Kaari on runsaan puolentoista vuoden aikana vakiinnuttanut paikkansa pääkaupunkiseudun kauppakeskusten kärkikaartissa.

– Kauppakeskuksen asiakasmäärät ovat kasvaneet noin 7 prosenttia ja Kaaren Prisman liikevaihto kasvoi edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna lähes kuudella prosentilla. Myös Kaaren Sokos kasvoi yli 9 prosenttia, Matti Niemi toteaa.

HOK-Elanto on Suomen johtava ruoan verkkokauppias ja kehittää johdonmukaisesti verkkokaupan käytettävyyttä ja logistisia ratkaisuja.  Viime syksynä avattiin Alepa Kauppakassin dark store -keräilymyymälä ja Helsinki Vantaan lentokentälle jäähdytetty noutolokerikko lentomatkustajien ostoksille. Kaaressa toimiva Prisma Kauppakassin noutopiste uudistettiin ja siihen tuli myös drive-in kaista. Alkusyksyllä käynnistyy kokeilu, jossa kokeiluun ilmoittautuneiden asiakkaiden pihalle asennetaan innovatiivinen, jäähdytetty ruokapostilaatikko, johon ruoat toimitetaan työpäivän aikana. Ruoan verkkokauppa on kasvanut edellisvuodesta 40 prosenttia.


Operatiivinen tulos edellisvuotta parempi

HOK-Elanto-konsernin liikevaihto kaudelta 1.1.–30.6.2015 oli 920,6 miljoonaa euroa (ed. vuosi vastaava kausi 942,7 M€), jossa muutos on -2,3 prosenttia. Konsernin liiketulos oli 18,7 miljoonaa euroa (34,3 M€) ja tulos ennen satunnaisia eriä ja veroja oli 19,1 miljoona euroa (34,4 M€). Tulos sisältää kertaluonteisia tuottoja, lähinnä käyttöomaisuuden myyntivoittoja 0,4 milj. euroa (22,7 M€). Konsernin operatiivinen tulos, jossa edellä mainitut erät eivät ole huomioituna, oli 18,7 miljoonaa euroa (11,7 M€).

Operatiivisen tuloksen parantuminen johtuu käyttötavarakaupan tehostumisesta, merkittävistä säästöistä kiinteissä ja henkilöstökuluissa, edellistä vuotta pienemmistä verkoston uudistuskuluista sekä ABC:n tervehdyttämisohjelmasta.  Päivittäistavarakaupan liikevaihto väheni 0,4 prosenttia. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan koko maan päivittäistavarakauppa supistui alkuvuoden aikana 1,8 prosenttia.

Vuonna 2015 alkuvuoden investoinnit olivat 17,9 miljoonaa euroa (19,5 M€). Tammikuussa 2015 avattiin Tikkurilan Kauppakeskus Dixissä S-market Tikkurila ja Espoossa Vanhan Turuntien ja Kehä II:n risteyksen tuntumaan avattiin S-market Karaportti, jonka edustalla on ABC-automaattiasema. Heinäkuussa avattiin Konalaan uusi S-market ja ABC Deli, jonka pihassa on myös ABC-automaattiasema. Entisen liikennemyymälän tiloissa avattiin tammikuussa uusi Alepa Tuomarinkylä, jonka pihassa palvelee edelleen ABC-automaattiasema.

HOK-Elannon market-kaupan liikevaihto oli 750,1 miljoona euroa (755,8 M€) ja väheni -0,8 prosenttia (+0,3 %). Liiketulos oli 14,7 miljoonaa euroa (10,5 M€). Liikevaihto kertyi 12 Prisman, 55 S-marketin, 88 Alepan ja yhden Kodin Terran liiketoiminnasta. Tuloksen parantuminen johtuu käyttötavarakaupan tehostumisesta ja edellistä vuotta pienemmistä verkoston uudistuskuluista.

Tavaratalokaupan liikevaihto oli 28,9 miljoona euroa (33,4 M€), jossa muutos on -13,6 prosenttia (-1,2 %). Liiketulos oli -0,8 miljoonaa euroa (-2,4 M€). Liikevaihto kertyi kahden Sokos-tavaratalon ja yhdeksän Emotion-myymälän liiketoiminnasta. Liikevaihdon pienentymiseen vaikuttaa lokakuussa 2014 avattu Marks & Spencer tavaratalo, jolle luovutettiin neljäsosa Sokos Helsingin tiloista. Sokos Kaaren liikevaihto kasvoi 9,3 % ja Emotion-ketjun liikevaihto kasvoi 7,3 prosenttia. Tavaratalokaupan tuloksen merkittävä parantuminen johtuu rakenteellisista muutoksista ja kulusäästöistä.

Liikennemyymälä- ja polttonestekaupan liikevaihto oli 61,9 miljoona euroa (73,1 M€), jossa on vähennystä -15,4 prosenttia (7,0 %). Liikevaihdon kehitys johtuu polttoaineiden hintojen laskusta ja liikeideamuutoksista. Liiketulos oli -0,2 miljoonaa euroa (-0,9 €). Tuloksen parantuminen johtuu toimialan tervehdyttämisohjelman toteuttamisesta. ABC-ketjulla on pääkaupunkiseudulla 34 yksikköä (32).

HOK-Elanto ja Superfresh Oy solmivat toukokuussa yhteistyösopimuksen ravintolatoiminnasta Nihtisillan ja Ilolan ABC-asemilla. Superfresh Oy aloitti toimintansa näillä liikenneasemilla 1.7.2015 Fresto! ja Scanburger -konsepteillaan.

HOK-Elannon ravintolaliiketoiminnan liikevaihto oli 63,7 miljoonaa euroa (65,4 M€), vähennystä on
-2,6 prosenttia (-0,8 %). Ravintoloiden liiketulos oli -1,9 miljoonaa euroa (-1,3 M€). Tuloksen heikentyminen johtuu pääosin suhdannetilanteesta.

HOK-Elannolla oli kesäkuun lopulla 112 ravintolaa. Talven aikana uudistettiin perusteellisesti Königin kulma ja Wanha Kauppakuja ravintoloineen. Raffaellon Terassi sai täysin uuden ilmeen. Ravintola Königin tiloissa toimii nyt katutasossa ravintola Michel, alakerrassa Shanghai Cowboy ja yläkerrassa Club le Roy. Lisäksi Wanhalla Kauppakujalla sijaitsevat uusitut Pub Gaselli ja Tapas BarCelona.

Muun liiketoiminnan liikevaihto oli 16,0 miljoonaa euroa (14,9 M€). HOK-Elannon muun liiketoiminnan muodostavat kiinteistöliiketoiminta ja hautauspalvelu. HOK-Elannon Hautauspalvelulla on 12 hautaus- ja perunkirjoitustoimistoa eri puolilla toimialuetta. Liikevaihto kasvoi alkuvuoden aikana peräti 20 prosentilla ja kasvu on syntynyt pääosin perunkirjoitus- ja muista juridisista palveluista.

HOK-Elanto-konsernin liikevaihto ja liiketulos toimialoittain

  Liikevaihto Muutos    
  1-6/15M€ % 1-6/15 M€ 1-6/14 M€
Marketkauppa 750,1 -0,8 14,7 10,5
Tavaratalokauppa 28,9 -13,6 -0,8 -2,4
Liikennemyymälä- ja polttonestekauppa 61,9 -15,4 -0,2 -0,9
Ravintolaliiketoiminta 63,7 -2,6 -1,9 -1,3
Muu liiketoiminta ja muut erät 16 7,6 6,8 28,4

HOK-Elanto-konserni yhteensä 920,6 -2,3 18,7 34,3
         
HOK-Elanto konsernin operatiivinen tulos yhteensä 18,7 11,7

 

Investoinnit ja realisoinnit

Alkuvuoden 2015 aikana HOK-Elanto investoi toimipaikkaverkostonsa kehittämiseen 17,9 miljoonaa euroa (19,5 M€). Suurimmat kohteet olivat Konalan S-marketin  ja ABC:n rakentaminen sekä S-market Saunalahden rakentaminen.  Käyttöomaisuuden realisointituotot olivat 0,8 miljoonaa euroa (72,3 M€).

Konsernin maksuvalmius on hyvä. Likvidit sijoitukset ja rahavarat olivat katsauskauden päättyessä 61,2 miljoonaa euroa (61,2 M€). Omavaraisuusaste oli 77,6 prosenttia (74,4 %). Nettorahoitustuotot olivat 0,4 miljoonaa euroa (0,2 M€). Käyttämättömiä komittoituja luottolimiittejä oli kauden lopussa 20 miljoonaa euroa.

 

Oletko omistaja?

Uusia asiakasomistajia liittyi alkuvuoden aikana 10 532 (10 572) ja asiakasomistajien määrä oli kauden lopussa 597 397 (583 287). Toimialueen talouksista 80,5 prosenttia (80,1 %) on osuuskaupan omistajia. HOK-Elannon asiakasomistajat saivat alkuvuoden aikana Bonusta yhteensä 29,2 miljoonaa euroa (33,1 M€). Osuuspääoman korkoa maksettiin 10 prosenttia eli 2,0 miljoonaa euroa (10 % ja 2,0 M€). Alkuvuoden aikana on näkyvästi tuotu esiin osuustoiminnan yritysmuodon erityispiirre, jossa asiakas on samalla myös yrityksen omistaja. Osuuskaupan menestys kasvattaa myös jäsenyyden arvoa.

 

Vaivaton yrityskortti

S-Business-kortilla on tällä hetkellä yli 45 000 käyttäjää 20 000 yrityksessä. Sen edut ovat maksuttomuus ja kätevä veloituskäytäntö, jossa käyttäjän ei tarvitse säästää ja käsitellä kuitteja.

 

Monimuotoisuuden edelläkävijä

Vakituisen henkilökunnan määrä pieneni vuoden vaihteesta 191 henkilöllä ja henkilökuntaa oli katsauskauden lopussa 5842 henkilöä (6 000). Kokoaikaisen henkilökunnan osuus pysyi ennallaan 47 prosentissa. Kokoaikaiseksi muutettuna henkilökunnan laskennallinen määrä oli 4 823 henkilöä (5 025).  Vaikka Sokos- ja ABC-ketjuissa on toteutettu tervehdyttämisohjelmia, jotka ovat vaikuttaneet toimipaikkojen henkilökuntamääriin, kaikille HOK-Elannon toimipaikoissa työskenteleville henkilöille on tarjottu uusia työtehtäviä muista toimipaikoista ja myös konttorin asiantuntijatehtävistä irtisanotuilla henkilöillä on halutessaan ollut mahdollisuus siirtyä asiakaspalvelutehtäviin. Tukitoimintojen uudet järjestelyt tietohallinnossa sekä market- ja ravintolaohjauksessa merkitsivät kuitenkin työsuhteen päättymistä 14 henkilölle.
 

HOK-Elanto maksoi jälleen 1,1 miljoonan euron tulosbonuksen vakituisille työntekijöilleen edellisvuoden tuloksesta. Tulosbonus maksettiin 5 166 työntekijälle (4 914) ja se oli suuruudeltaan 1,0 prosenttia (1,0) työntekijän vuosiansioista.

 

HOK-Elanto on merkittävä työnantaja pääkaupunkiseudulla ja tarjoaa vakituisen työpaikan lähes 6 000 palvelualan ammattilaiselle. Monimuotoisuus on ollut organisaation rikkaus jo 90-luvulta alkaen. Joukossa on niin kokoaikaisia kuin osa-aikaisiakin, työuraansa aloittavia nuoria sekä vankan kokemuksen omaavia senioreita. Maahanmuuttajataustaista henkilöstöä osuuskaupassa on yli 40 eri maasta. Moni kehitysvammainen työntekijä on löytänyt itselleen vakituisen työpaikan HOK-Elannon myymälöistä ja lukuisa määrä mielenterveyskuntoutujia on päässyt kokeilemaan paluuta takaisin työelämään siirtymätyöpaikkojen kautta.

 

HOK-Elannon työkyvyn hallintaohjelma on omalta osaltaan edistänyt monimuotoisuutta työyhteisössä. Työn mukautuksilla on mahdollistettu työkykyrajoitteisten henkilöiden työssä jatkaminen tai nopeutettu heidän paluutaan takaisin pitkiltä sairauslomilta.

– Monimuotoinen ja suvaitseva työyhteisö syntyy arjen tekojen kautta. HOK-Elanto haluaa olla vahvasti mukana tekemässä työtä vastuullisen huomisen puolesta. Omaan henkilöstöön panostamisen lisäksi kasvatamme myös uutta sukupolvea suomalaiseen työelämään, toteaa henkilöstöjohtaja Antero Levänen.

Tänäkin kesänä noin 2000 nuorta on saanut ensi kosketuksen työelämään HOK-Elannon tarjoaman kesätyö- tai harjoittelupaikan kautta. Ansio-kurssit, LäksyHelppi tai nuorten Yrityskylän Alepa-myymälä ovat hyviä esimerkkejä niistä lukuisista hankkeista, joilla HOK-Elanto omalta osaltaan on edistänyt nuorten yhteiskuntavalmiuksia.

 

S-Pankin lainat kiinnostavat asiakkaita

S-Pankki on Suomen ainoa kauppapankki. S-Pankin tuote- ja palveluvalikoiman ytimenä ovat osuuskauppojen asiakasomistajille suunnatut maksuttomat peruspankkipalvelut. Pääkaupunkiseudulla täyden palvelun S-Pankin toimipisteet toimivat Prismoissa, Helsingin Sokoksessa sekä Hakaniemessä. Alkuvuoden aikana vakuudettomien S-Lainojen kysyntä on yllättänyt positiivisesti. Lisäksi aiempaa useammat asiakkaat ovat huomanneet miten vaivatonta on nostojen ja panojen tekeminen kauppojen kassalla. 

S-Pankilla oli kesäkuun lopussa noin 2,8 miljoonaa asiakasta. S-Pankin kansainvälinen maksukortti oli käytössä lähes 1,7 miljoonalla asiakkaalla. Verkkopankin käytön ja mobiiliasioinnin mahdollistavat pankkitunnukset olivat käytössä noin 1,6 miljoonalla asiakkaalla. S-ryhmän älypuhelinsovellus S-mobiili, joka mahdollistaa myös mobiilin pankkiasioinnin, on ladattu lähes 450 000 puhelimeen tai tablettiin. HOK-Elannon omistusosuus S-Pankista on 7,5 prosenttia.

 

Loppuvuoden näkymät

Vuonna 2015 HOK-Elannon liikevaihto supistuu hieman. Koko vuoden investointien arvioidaan olevan 33 miljoonaa euroa. Konsernin operatiivinen tulos tullee olemaan edellisvuotta parempi. Henkilökunnan määrän arvioidaan pysyvän ennallaan.

Asiakasomistajien lähipalveluita parannetaan tulevina vuosina merkittävästi, kun HOK-Elanto palauttaa omaan käyttöönsä perinteisiä, vuosikymmenet Elannon myymälöinä toimineita liiketiloja. HOK-Elanto avaa vuodesta 2016 alkaen useita lähimyymälöitä itse omistamiinsa liikehuoneistoihin, joissa nykyiset vuosina 1996 ja 2003 tehdyt määräaikaiset vuokrasopimukset Suomen Lähikauppa Oy:n kanssa päättyvät. Ensimmäisenä näistä avataan jo syyskuussa 2015 Alepa Siltamäki.

Syyskuussa 2015 avataan Vuosaaren Aurinkolahteen uusi Alepa ja myöhemmin syksyllä Alepa Lehtisaari. Espoon Tuomarilan Alepan rakennustyöt on aloitettu. Loppuvuodesta valmistuu Espoon Saunalahteen uusi S-market.  HOK-Elanto avaa myös uuden S-marketin Klaukkalan Brunnissa kesällä 2016.

HOK-Elanto on solminut sopimuksen YIT Rakennus Oy:n ja Rakennusosakeyhtiö Hartelan kanssa noin 8 500 neliömetrin suuruisen Prisman sijoittamisesta kauppakeskus Hertsiin, joka avataan syksyllä 2018. 

Lokakuun 15. päivänä 2015 tulee kuluneeksi 110 vuotta Osuusliike Elannon perustamisesta. HOK-Elannon juhlavuosi näkyy katukuvassa ja toimipaikoissa elokuun alusta lokakuun loppuun. Syksyn ja kevään aikana uudistetaan myös osuuskaupan säännöt uuden osuustoimintalain vaatimusten mukaisesti. Yrityksen 110-vuotishistoria julkistetaan lokakuun 1. päivänä. Sunnuntaina 18.10. osuuskauppa tarjoaa kakkukahvit asiakkailleen kaikissa Prismoissa.

Lisätietoja:

Toimitusjohtaja Matti Niemi, p. 010 76 60100, matti.niemi(at)sok.fi
Varatoimitusjohtaja Veli-Matti Liimatainen, päivittäis- ja käyttötavarakauppa, p. 010 76 60700, veli-matti.liimatainen(at)sok.fi
Ravintolatoiminnan toimialajohtaja Jouko Heinonen, p. 010 76 60640, jouko.heinonen(at)sok.fi
Polttoneste- ja liikennemyymäläkaupan toimialajohtaja Markku Kuusinen, p. 010 76 60673, markku.kuusinen(at)sok.fi
Henkilöstöjohtaja Antero Levänen, p. 010 76 60110, antero.levanen(at)sok.fi