HOK-Elannon ja Kierrätyskeskuksen Espoossa pilotoima Boksi-lahjoituspistekonsepti laajeni Helsinkiin – Olarissa laitettu kiertoon jo yli 16 000 kiloa käyttötavaraa


HOK-Elanto ja Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus ovat pilotoineet syyskuusta 2022 lähtien Espoon Olarin Prismassa uudenlaista Boksi-itsepalvelukierrätyskonseptia, jonka tarkoitus on madaltaa kynnystä laittaa tarpeeton pientavara kiertoon tuomalla lahjoituspiste arkisen asiointipaikan yhteyteen. Menestyksekkääksi osoittautunut pilotti laajeni 15.2. Helsinkiin, kun uusi Boksi-lahjoituspiste avattiin Prisma Itäkeskuksen noutopisteen yhteyteen.

21.02.2023

Syys-tammikuun aikana Prisma Olarin Boksi-lahjoituspisteelle on tuotu viikoittain noin 870 kilogrammaa tarpeettomaksi jäänyttä käyttötavaraa. Yhteensä lahjoituksia on vastaanotettu pisteellä jo yli 16 000 kilogramman edestä.

– Lahjoitusten määrä vastaa noin 50 000 vaatetta, 36 000 kirjaa tai 59 000 astiaa, joten voimme olla hyvin tyytyväisiä tähän mennessä saamiimme tuloksiin, kertoo Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen palvelupäällikkö Satu Mäkinen.

Lämpimän vastaanoton saanutta Boksi-lahjoituspisteen pilotointia laajennettiin 15. helmikuuta Helsingin puolelle, kun toinen lahjoituspiste avattiin Prisma Itäkeskuksen ruoan verkkokaupan noutopisteen yhteyteen.

– Itäkeskuksen Prisma valikoitui uudeksi pilotointikohteeksemme, koska myymälän yhteydessä toimii Olarin tapaan aktiivisessa käytössä oleva ekopiste, jossa voi kierrättää kotitalouksissa syntyviä kierrätysmateriaaleja, kuten paperia, lasia, metallia ja kartonkia. Boksin tavoitteena on tehdä käyttökelpoisen tavaran ohjaamisesta uudelleen käyttöön vaivatonta, ja nyt sekin onnistuu helposti kauppareissulla, sanoo HOK-Elannon vastuullisuuspäällikkö Satu Kattilamäki.

Prisman verkkokaupan pahvilaatikot kierrätyksen apuna

Boksiin voi kuka tahansa lahjoittaa käyttämättömiksi jääneitä tavaroita, kuten sisustusesineitä, kirjoja, käsityötarvikkeita tai työkaluja vuorokauden ympäri. Lokerot on mitoitettu Prisman verkkokaupan tilauksissa käytettävien pahvilaatikoiden mukaan, jotta noutotilauksen tehnyt asiakas voi kätevästi pakata kotoa löytyvät tarpeettomat tavarat ostosten mukana tuleviin laatikoihin ja tuoda ne Boksiin seuraavalla ostosreissullaan.

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus huolehtii Boksiin lahjoitettujen tavaroiden asianmukaisesta kierrätyksestä. Ensisijainen tavoite on löytää niille ympäristön kannalta paras ratkaisu: mahdollistaa tavaroiden käyttäminen loppuun sellaisenaan tai hyödyntää ne materiaaleina ja varaosina.