HOK-Elanto 2014: Liikevaihto ja tulos edellisvuoden tasolla


11.02.2015

HOK-Elannon liikevaihto ylsi vuonna 2014 lähes edellisvuoden tasolle. Osuuskauppa on mukauttanut toimintaansa ja kustannustasoaan niin, että myös tulostaso on pysynyt ennallaan.

HOK-Elannon liikevaihto ylsi vuonna 2014 lähes edellisvuoden tasolle. Osuuskauppa on mukauttanut toimintaansa ja kustannustasoaan niin, että myös tulostaso on pysynyt ennallaan.

Pitkittyneessä matalasuhdanteessa ruokakauppa on pysynyt ennallaan kiloissa ja litroissa mitattuna. Kuluttajien valinnat osuvat yhä useammin huokeampiin tuotevaihtoehtoihin. Käyttötavarakaupassa, ravintolatoimialalla ja polttonestekaupassa heikentynyt talouskehitys ja kuluttajien varovaisuus näkyy selvimmin.

Tehokkaasti hintojen halpuuttamiseen

– Olemme reagoineet kuluttajien varovaisuuteen ja heikentyneeseen ostovoimaan tehokkuutta parantamalla. Tämä näkyy tuloksessamme, joka pysyi edellisvuoden tasolla ja oli budjetoitua parempi. Tehokkuuden paraneminen koko S-ryhmässä mahdollistaa ruoan hinnan halpuuttamisen, sanoo HOK-Elannon toimitusjohtaja Matti Niemi.

– Halpuuttaminen alkoi Prismoista, joissa olemme laskeneet pysyvästi yli 400 tuotteen hinnat. Hintoja on laskettu myös S-marketeissa ja Alepoissa, joskin suppeammin. Tavoitteenamme on jatkaa ja laajentaa halpuuttamista tehostamalla toimintaamme koko S-ryhmässä.

Alepa –ketju uusiutunut

Kolmatta vuotta jatkunut Alepa-ketjun peruskunnostus saatiin päätökseen joulukuussa niin, että kaikki ketjun myymälät ovat uuden konseptin mukaisia.

– Kaikki market-liikeideamme perustuvat siihen, että tarjoamme mahdollisimman laajat valikoimat kilpailukykyiseen hintaan. Esimerkiksi uusituissa Alepoissa myymme lähimyymälän alle 400 neliön tiloissa jopa 6 000 tuotteen valikoimaa. Tämä on aito kilpailuetu, Niemi kertoo.

Johtava ruoan verkkokauppias

HOK-Elanto on Alepa ja Prisma Kauppakassi -konseptillaan Suomen johtava ruoan verkkokauppias. Verkkokauppaan myös panostetaan. Kauppakeskus Kaaressa avattiin huhtikuussa Prisma Kauppakassin noutopiste, johon lokakuussa lisättiin vielä drive-in kaista. Syksyllä käynnistettiin Alepa Kauppakassin dark store -keräilymyymälä Vantaan Kartanonkoskelle. Helsinki Vantaan lentokentälle avattiin Alepa Kauppakassin jäähdytetty noutolokerikko lentomatkustajille. Ruoan verkkokauppa on kasvanut edellisvuodesta 50 prosenttia ja vastaa nyt keskikokoisen S-marketin liikevaihtoa.

Tavaratalokaupan uudet tuulet

Kesällä 2014 alkoivat muutostyöt Sokos Helsingin neljässä kerroksessa, joissa tehtiin tilaa lokakuussa avatulle Marks & Spencerin lippulaivamyymälälle. Samalla kehitettiin ja ajanmukaistettiin myös Sokos-tavaratalon palvelut.

Vuodenvaihteessa 2013-2014 suljettiin Hakaniemen Sokoksen 2.-3. kerros. Katutasossa jatkavat S-market Hakaniemi, uusi kosmetiikkamyymälä Emotion, Coffee Bar ja maaliskuussa avattu täyden palvelun S-Pankki.

Sopeutus suhdanteeseen ilman irtisanomisia

Henkilökuntaa oli kauden lopussa 6 033 henkilöä (6 277). HR-strategian tavoitteiden mukaisesti  kokoaikaisten työntekijöiden osuus koko henkilöstöstä kasvoi 47 prosenttiin (46 %). Kokoaikaisiksi henkilötyövuosiksi muutettuna henkilökunnan laskennallinen määrä oli 5 068 henkilöä (5 181).

HOK-Elannon henkilöstön kokonaismäärä pieneni vuoden aikana 244 hengellä. Puolet tästä henkilöstömäärän  pienenemisestä aiheutui Hakaniemen Sokos-tavaratalon sulkemisesta ja muista HOK-Elannon Sokos-ketjussa tapahtuneista liiketoimintajärjestelyistä. HOK-Elanto sulki vuoden aikana viisi ravintolaa, joten ravintolatoimialan henkilöstömäärä pieneni noin 50 henkilöllä ja HOK-Elannon konttorihenkilöstön määrä laski myös noin 50 henkilön verran. Tähän oli suurimpana syynä kesällä tapahtunut liikkeenluovutus, jolla HOK-Elanto siirsi merkittävän osan markkinointi- ja viestintätoiminnoista SOK:n hoidettaviksi. Terra-ketjussa ja liikennemyymälätoimialalla tehdyt henkilöstöjärjestelyt pienensivät konsernin henkilöstömäärää noin 30 henkilöllä.

Muutoksen kohteena olleille henkilöille on tarjottu uusi työtehtävä HOK-Elannosta, joten toimipaikkaverkostossa tapahtuneet muutokset on pystytty toteuttamaan ilman irtisanomia.

HOK-Elanto maksoi jälleen 1,3 miljoonan euron tulosbonuksen vakituisille työntekijöilleen edellisvuoden tuloksesta. Tulosbonus maksettiin 4 914 työntekijälle (5 404) ja se oli suuruudeltaan 1,0 prosenttia (1,0) työntekijän vuosiansioista.

Kaupan ala tarjoaa nuorille hyvän vaihtoehdon päästä kiinni työelämään. Tänäkin vuonna HOK-Elanto tarjosi kesätyöpaikan noin 2 000 nuorelle. Vuoden 2015 kesätyöpaikat tulevat hakuun 16.2.2015.

Konsernin tulos odotettua parempi

Vuoden 2014 ennakkotietojen mukaan HOK-Elanto-konsernin tulos ennen satunnaisia eriä ja veroja oli 35,4 miljoonaa euroa (22,2 M€). Tulos sisältää kertaluonteisia tuottoja, lähinnä käyttöomaisuuden myyntivoittoja 25,3 miljoonaa euroa (2,1 M€) sekä kertaluonteisia kuluja 15,2 miljoonaa euroa (5,9 M€).

Konsernin operatiivinen tulos ilman edellä mainittuja eriä oli 25,3 miljoonaa euroa (25,8 M€). Liiketulos oli 41,6 miljoonaa euroa (21,7 M€). Käyttöomaisuuden myyntivoitot johtuvat pääosin siitä, että HOK-Elanto myi ruotsalaiselle kiinteistösijoittaja Reditolle keväällä 2014 Malmin, Olarin ja Tikkurilan Prismojen ja Tuusulan Kodin Terran sekä viiden pienemmän kaupan toimitilat. HOK-Elanto jatkaa liiketoimintaansa kaikissa yksiköissä pitkillä vuokrasopimuksilla.

HOK-Elannon market-kaupan liikevaihto oli 1 520 miljoona euroa (1 524 €), jossa vähennystä oli 0,3 prosenttia (+2,1 %). Päivittäistavarakaupan liikevaihto kasvoi vuoden aikana 0,4 prosenttia ja käyttötavarakauppa väheni 7,5 prosenttia. Liikevaihto kertyi 12 Prisman, 54 S-marketin, 89 Alepan sekä yhden Kodin Terran liiketoiminnasta. Market-kaupan toimipaikkojen lukumäärä kasvoi kahdella. Market-kaupan liiketulos oli 26,3 miljoonaa euroa (22,2 M€). Tuloksen paraneminen johtui hyvästä kuluhallinnasta, edellistä vuotta pienemmistä verkoston uudistuskuluista ja aiemmin uudistettujen yksiköiden menestyksestä.

Alepa-ketjun remonttikierroksessa uudistettiin vuoden aikana 32 myymälää. Valikoimia on lisätty ja myymälöiden energiatehokkuutta parannettu merkittävästi. Kevään aikana avattiin Maunulaan ja Nihtisiltaan uudet S-marketit, joiden valikoimissa on noin 12 000 tuotetta.

Prisma Sello uudistettiin ketjun uusimman konseptin mukaiseksi syksyn aikana. Prisma Itäkeskuksen yläkerrassa avattiin elokuussa urheilun ja ulkoilun erikoisliike XXL ja vastaavasti pienennettiin Prisman käyttötavarakaupan tiloja n. 4 000 m2.

Tavaratalokaupan liikevaihto oli yhteensä 67 miljoonaa euroa (76 M€), jossa oli vähennystä 11,0 prosenttia (- 4,4 %). Vertailukelpoinen liikevaihdon vähennys oli 4,7 prosenttia. Tavaratalokauppa muodostui kahdesta Sokos-tavaratalosta ja yhdeksästä Emotion- kosmetiikkamyymälästä. Lukujen vertailukelpoisuuteen vaikuttavat myymäläverkoston muutokset. SOK:n ja HOK-Elannon Marks&Spencer franchising-liiketoimintaa varten perustaman yhteisyrityksen liikevaihto kirjautui lokakuun avauksen jälkeen SOK -konsernin lukuihin.

HOK-Elannon tavaratalokaupan liiketulos oli – 4,8 miljoonaa euroa (- 4,9 M€), jota rasittivat Sokos Helsingin muutostyön aiheuttamat kustannukset.

ABC paransi tulosta

Liikennemyymälä- ja polttonestekaupan liikevaihto oli 142 miljoonaa euroa (154 M€), jossa oli vähennystä 7,7 prosenttia (- 1,2 %). HOK-Elannon ABC-ketjuun kuuluu pääkaupunkiseudulla yhteensä 32 toimipaikkaa. Vuoden aikana muutettiin viisi ABC Deliä ABC-automaattiasemiksi. Toimipaikkojen lukumäärä pysyi ennallaan.

Liiketulos oli -1,8 milj. euroa (-2,7 M€). Tuloksen parantuminen johtuu käynnissä olevasta toimialan tervehdyttämisohjelmasta.

Ravintolatoiminta edelleen kannattavaa suhdanteista huolimatta

HOK-Elannon ravintolaliiketoiminnan liikevaihto oli 135 miljoonaa euroa (137 M€), jossa oli vähennystä 2,1 prosenttia (+9,3 %). Ravintoloiden liiketulos oli 1,0 miljoonaa euroa (1,1 M€). Suhdanteet vaikuttivat selvästi koko toimialan kehitykseen. Vuoden aikana suljettiin viisi ravintolaa.

HOK-Elanto on 109 ravintolallaan selvästi pääkaupunkiseudun suurin ravintoloitsija.

Syyskuussa avattiin Kalevankadulla uusi Ølhus København. Vuoden aikana kehitettiin pohjoismaiseen olutkultuurin pohjautuva Ølhus- ketju, joka koostuu Københavnin lisäksi kolmesta entisestä tsekkiläisestä oluthuoneesta. City-käytävässä sijaitseva Food Lab jatkoi uusien ravintolaideoiden kehittämistä yhdessä asiakkaiden kanssa.

Marraskuussa avattiin Königin alakerta uudistettuna. Tiloissa toimii nyt meksikolaiseen ja aasialaiseen fuusiokeittiöön perustuva ravintola Shanghai Cowboy.

Muun liiketoiminnan liikevaihto oli 30,1 miljoonaa euroa (25,3 M€). HOK-Elannon muun liiketoiminnan muodostavat kiinteistöliiketoiminta sekä hautauspalvelut ja perunkirjoitus-toimistot, joita on 12 eri puolilla toimialuetta.

HOK-Elanto-konsernin liikevaihto ja liiketulos toimialoittain
[table id=102 /]

 

Investoinnit puolittuivat

Vuoden 2014 aikana HOK-Elanto investoi toimipaikkaverkostonsa kehittämiseen 43,6 miljoonaa euroa (99,0 M€). Käyttöomaisuutta myytiin 75,8 miljoonalla eurolla (2,1 M€)

Konsernin maksuvalmius on hyvä. Likvidit sijoitukset ja rahavarat olivat vuoden päättyessä 81,3 miljoonaa euroa (83,3 M€). Omavaraisuusaste oli 72,8 prosenttia (61,6 %). Nettorahoituskulut ja arvonalentumiset olivat 6,1 miljoonaa euroa, kun edellisvuonna nettorahoitustuotot olivat 0,2 miljoonaa euroa. Käyttämättömiä komittoituja luottoja ja limiittejä oli katsauskauden lopussa 20 M€ (35 M€).

Yli 590 000 omistajaa

Uusia asiakasomistajia liittyi vuoden aikana 21 877 (24 327) ja asiakasomistajatalouksien määrä oli kauden lopussa 590 694 (583 210). Toimialueen talouksista 80,7 prosenttia (80,1 %) on osuuskaupan omistajia. Konsernin myynnistä 76,8 prosenttia (77,2 %) suuntautui asiakasomistajille. HOK-Elannon asiakasomistajat saivat Bonusta yhteensä 65,7 miljoonaa euroa (71,5 M€) ja maksutapaetua 1,3 miljoonaa euroa (1,3 M€).

Lisäksi maksettiin osuuspääoman korkoa 1,9 miljoonaa euroa. Palveluita käyttäviä asiakasomistajia palkittiin näin keskimäärin 130,30 eurolla / talous (142,60 €).

Yhä useampi hyötyy S-Pankin asiakkuudesta

S-Pankki on Suomen ainoa kauppapankki. S-Pankin tuote- ja palveluvalikoiman ytimenä toimivat osuuskauppojen asiakasomistajille suunnatut maksuttomat peruspankkipalvelut. Niiden myötä yhä useampi asiakas on siirtänyt palkkansa tai eläkkeensä S-Pankkiin ja nauttii näin asiakasomistajana saamastaan edusta täysimääräisesti. S-Pankki tarjoaa asiakkailleen arkea helpottavia pankkipalveluita kaupassa, verkkopankista ja mobiilipankista. Pääkaupunkiseudulla täyden palvelun S-Pankin toimipisteet toimivat Prismoissa, Helsingin Sokoksessa sekä Hakaniemessä.  Niissä tuote- ja palveluvalikoima koostuu käyttö- ja säästötileistä, kulutusluotoista ja vakuudettomista lainoista sekä kansainvälisistä maksukorteista.

S-Pankin alkuvuoden merkittävin tapahtuma oli fuusioituminen LähiTapiola Pankin kanssa. Pankit sulautuivat uudeksi S-Pankiksi, joka aloitti toimintansa 1.5.2014. S-ryhmä omistaa uudesta pankista 75 prosenttia ja LähiTapiola-ryhmä 25 prosenttia. HOK-Elannon omistusosuus on 7,5 prosenttia.

FIMin osake-enemmistön ostamisen myötä S-Pankin tuotevalikoimassa on ollut asiakkaiden toivomia rahastoja. Nyt fuusion myötä valikoimaan tulivat myös kauan kaivatut vakuudelliset luotot, kuten asuntolainat.

Vuoden 2014 lopussa yli 322 000 HOK-Elannon asiakkaalla on käytössään S-Etukortti Visa -maksukortti. S-Pankin pankkitunnukset puolestaan löytyvät yli 355 000 HOK-Elannon asiakkaalta.

Alkuvuoden ja lähitulevaisuuden näkymät

Vuonna 2015 HOK-Elannon liikevaihto kasvaa hieman. Koko vuoden investointien arvioidaan olevan 33 miljoonaa euroa. Konsernin operatiivinen tulos tulee olemaan heikompi kuin edellisenä vuonna. Henkilökunnan määrän arvioidaan pysyvän ennallaan.
Tammikuussa 2015 avattiin Tikkurilan Kauppakeskus Dixissä S-market Tikkurila. Espoossa Vanhan Turuntien ja Kehä II:n risteyksen tuntumaan avattiin S-market Karaportti, jonka edustalla on ABC-automaattiasema. Heinäkuussa avataan Konalaan uusi S-market, jonka pihassa on myös Citykeittiö Deli sekä ABC-automaattiasema

Asiakasomistajien lähipalveluita parannetaan tulevina vuosina merkittävästi, kun HOK-Elanto palauttaa omaan käyttöönsä perinteisiä, vuosikymmenet Elannon myymälöinä toimineita liiketiloja. HOK-Elanto avaa vuodesta 2016 alkaen useita lähimyymälöitä itse omistamiinsa liikehuoneistoihin, joissa nykyiset vuosina 1996 ja 2003 tehdyt määräaikaiset vuokrasopimukset Suomen Lähikauppa Oy:n kanssa päättyvät.

Lokakuun 15. päivänä 2015 tulee kuluneeksi 110 vuotta Osuusliike Elannon perustamisesta. HOK-Elannon juhlavuosi tulee näkyvämmin katukuvaan ja toimipaikkoihin elokuun alusta.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Matti Niemi, p. 010 76 60 100 tai matti.niemi(at)sok.fi
Varatoimitusjohtaja Veli-Matti Liimatainen, päivittäis- ja käyttötavarakauppa, p. 010 76 60700, veli-matti.liimatainen(at)sok.fi
Toimialajohtaja Markku Kuusinen, polttoneste- ja liikennemyymäläkauppa, p. 010 76 60673, markku.kuusinen(at)sok.fi
Toimialajohtaja Jouko Heinonen, ravintolatoimiala, p. 010 76 60640, jouko.heinonen(at)sok.fi