HOK-Elanto kierrättää jo 80 prosenttia tuottamastaan jätteestä – tavoite saavutettiin kaksi vuotta etuajassa


S-ryhmän suurin alueosuuskauppa HOK-Elanto saavutti tavoitteensa 80 prosentin kierrätysasteesta kaksi vuotta etuajassa. Toimipaikkojen kokonaisjätteen määrä laski viime vuonna peräti neljä prosenttia. Lasku on ollut tasaista vuodesta 2013 lähtien. Työ jätteen ja päästöjen vähentämiseksi jatkuu ja uutta tavoitetta suunnitellaan jo.

21.02.2024

Mikä kierrätysaste?

Kierrätysaste kuvaa sitä kuinka suuri osuus toiminnasta syntyvästä jätteestä onnistutaan joko kierrättämään materiaalina tai ohjaamaan uudelleen käyttöön. Tarkoitus on minimoida poltettavaksi menevän jätteen määrä ja polttamisesta syntyvät päästöt. Jätteiden onnistunut lajittelu on kierrätysasteen kannalta kaiken a ja o.

HOK-Elannon tavoitteena oli saavuttaa 80 prosentin kierrätysaste vuoteen 2025 mennessä.

Miten HOK-Elanto edistää kiertotaloutta?

HOK-Elannolla on yli 400 toimipaikkaa. Toimipaikkojen kokonaisjätteen määrää on onnistuttu laskemaan vuodesta 2013 alkaen. Suurimpia jätteen tuottajia ja toisaalta myös kierrättäjiä ovat ruokakaupat, mutta kierrätys on oleellinen osa arkea myös muun muassa ravintolatoimialalla. Merkittävä osa syntyvästä jätteestä on erilaisia pakkausmateriaaleja, kuten pahvia ja erilaisia muoveja.

– Tunnistamme eri toiminnoistamme syntyvistä jätteistä eri materiaaleja ja kehitämme niille ketteriä keräystapoja ja sopivia hyödyntämistapoja. Tällä hetkellä meillä kerätään jätteitä 23 eri nimikkeellä, toteaa HOK-Elannon vastuullisuuspäällikkö Satu Kattilamäki.

Yksi haastavimmista kierrätettävistä materiaaleista on muovi, koska muovilaatuja on useita eikä yksi sama käsittelytapa sovellu kaikille muovilaaduille. Muovin määrää on vähennetty HOK-Elannolla muun muassa siirtymällä kertakäyttöisistä muovipulloista uudelleen täytettäviin täyttöpulloihin siivouksessa. Myös leikkokukkaämpärit ja muoviset makeislaatikot hyödynnetään erilaisten muovituotteiden raaka-aineena.

Yhdessä tavoitteeseen ja sen yli

HOK-Elannon tavoite 80 prosentin kierrätysasteesta saavutettiin kaksi vuotta etuajassa. Tavoitteen saavuttamisessa keskeistä on ollut henkilöstön sitoutuminen tavoitteeseen.

– Materiaalien tehokas kierrättäminen on yksi niistä asioista, mihin ihan jokainen lähes 7000 hokelantolainen voi omassa työssään vaikuttaa. Olen äärimmäisen ylpeä kaikista työkavereistani. Yhdessä tekemisen voima näkyy näin, Kattilamäki iloitsee.

Vastuullinen toiminta on tiimityötä, jossa jokaisen valinnoilla on merkitystä.

– Kyse ei ole vain siitä, että löydämme uusia kierrätettäviä materiaaleja ja vähennämme sekajätteen määrää, vaan myös aidosta sitoutumisesta arjessa vastuullisuustavoitteidemme toteuttamiseksi, Kattilamäki jatkaa.

Maailma ei ole valmis, emmekä mekään

Kaupan ala on kierrätyksen edelläkävijä ja alan keskimääräinen kierrätysaste on

Työ kiertotalouden edistämiseksi ei HOK-Elannolla kuitenkaan pääty tähän. Uutta kierrätystavoitetta suunnitellaan jo. Muun muassa muovilaatujen entistä parempi kierrättäminen on yksi keskeisistä tavoitteista.

Maailma ei ole vielä valmis, mutta muutosta saadaan aikaan, kun otamme yhdessä vastuuta omasta toiminnastamme. Kiitos jokaiselle hokelantolaiselle työstä matkalla kohti kestävää kasvua, luonnonvaroja kunnioittaen.