Kodin kuntovälinehankintojen abc


18.05.2013

Onko teillä kotona käytössä tila, johon voi perustaa kotikuntosalin? Kotikuntosalin ideana on, että siellä voisi hoitaa halutessaan kaiken tarpeellisen kuntonsa ylläpitämiseksi. S-kanavan toimitus selvitti S-ryhmän kuntovälinehankinnoista vastaavalta Matti Viitaselta, mitä välineitä tähän tarvitaan.

– Kaikki tarpeellinen on välineet voimailuun ja kestävyyskunnonkohotukseen, valikoimapäällikkö Viitanen vastaa.

– Voimailulla kasvatetaan lihaskuntoa. Tämän hetken ehdoton hittiväline kahvakuula on yksi voimailuvälinevaihtoehto kotikuntoiluun. Silti vielä ostetuimpia voimavälineitä ovat säädettävät käsipainot ja kahvakuulat.

Painoharjoitteisiin yhdistettynä kuntopyörä- tai cross trainer -treeni riittää melko hyvin tavalliselle peruskuntoilijalle.

Viitanen suosittaa kotikuntosalin varusteiksi kuntopyörää ja cross traineria. Ne kohottavat kestävyyskuntoa ja molemmat ovat turvallisia nivelille. Cross trainer on kuntopyörää monipuolisempi, koska sillä voi treenata alavartalon lisäksi myös ylävartalon lihaksia.

– Laitteiden vertailu kannattaa, jos aikoo niitä aktiivisesti käyttää. Vertailukriteereistä tärkeimpiä ovat laitteen mittarin toiminnot ja säädettävyys käyttäjän tarpeita vastaavaksi. Mittarissa on yleensä toimintoina matka, aika, nopeus, syke ja kalorit. Kalliimmissa laitteissa laitteen mittarissa olevaan ohjelmaan syötetään tietoja, joiden perusteella laite ohjelmoi sähköisesti esimerkiksi vastusta.

– Halvemman hintaluokan laitteet ovat fyysisesti pienempiä ja heiveröisempiä eikä niissä ole sähköisiä säätöjä. Prismoissa myymme pääasiassa halvempia laitteita, mutta verkkokaupasta löytyy  myös vankkoja laitteita, joita voi sähköisesti ohjelmoida, Viitanen valistaa.