Neljä vuosikymmentä suomalaisia sirkushuveja


11.04.2016

Maailman suurin suomalainen sirkus, Sirkus Finlandia, juhlistaa vuoden 2016 näytäntökaudella jo 40-vuotista taivaltaan. Sirkuksen ystäville tarjotaan jälleen uusi ohjelma, jonka laadusta vastaavat kansainväliset ja kotimaiset sirkustaiteilijat.

Juhlakiertueen ensi-ilta on Karjaalla lauantaina 9. huhtikuuta, jolloin neljänneshehtaarin alueelle levittäytyvään telttaan luodaan taas taianomainen sirkuksen tunnelma. 40-vuotias Sirkus Finlandia on aloittanut kiertueensa useimmiten kotipaikkakunnaltaan Karjaalta vuodesta 1976 lähtien. Vaikka pyöreällä maneesilla varustettu klassinen sirkus on saanut viime aikoina rinnalleen teatraalisemman nykysirkuksen, Sirkus Finlandia edustaa taiteenlajin alkuperäistä ja perinteistä tyylisuuntaa tirehtöörinsä Calle Jernström Juniorin johdolla. Perinteiseen sirkukseen kuuluvat klovnit, jongleerausesitykset, eläinnumerot ja akrobaatit. Perinteinen sirkustaide elää ja muuntuu ajan mukana. Juhlavuodelle on rakennettu viihdyttävä, laadukas ja jännittä parituntinen sirkusteltan suojissa.

Huipputaiteilijoita maailmalta

Juhlakiertueen taiteilijat ovat Venäjältä, Yhdysvalloista, Kanadasta, Etiopiasta, Australiasta, Englannista ja Suomesta. Venäläinen Diana Vedyashkina tuo maneesille ihanan hellyttävät ja oppineet mäyräkoiransa. Yhdysvaltalainen klovni Rob Torres taas pitää huolen yleisön nauruhermojen kutittelusta ja sirkustunnelman nostatuksesta. Kuuden taiturin kanadalaisryhmän Catwallin taidokkaassa trampoliininumerossa on uudenlaisia elementtejä, vauhtia ja svengiä. Etiopiasta Sirkus Finlandiaan saapuu huikean notkea käärmenainen Rich Metiku, jonka esitys on kaunis, herkkä ja samaan aikaan häkellyttävä. Maapallon toiselta puolelta Australiasta tuleva Justin Case näyttää ohjelmanumerossaan polkupyörällä ajamisen mallia. Kauniit hevoset maneesille taluttaa englantilainen Gabi Donnert. Kotimaisesta sirkusosaamisesta vastaavat kansainvälisilläkin areenoilla tunnettu taikuri Marko Karvo, Liina Aunola näyttävällä ilmanumerollaan ja jännityskerrointa taatusti lisäävä jalkajousimies Aleksi Matin.

Värikästä kansainvälisyyttä

Sirkus Finlandia on hankkinut juhlavuoden kunniaksi uuden komean sirkusteltan Italiasta. Valaistus ja äänentoisto uusittiin muutamia vuosia sitten. Myös sirkuskaravaanissa kulkevaa kalustoa on uudistettu. Sirkus Finlandia kiertää maata noin viidelläkymmenellä erilaisella ajoneuvoyhdistelmällä. Sirkuskaravaani kulkee Suomessa kauden aikana lähes 8 000 kilometriä etelästä pohjoiseen. Lokakuulle jatkuvia näytöksiä kertyy vuodessa 250. Näyttävässä ja värikkäässä sirkuskaravaanissa kulkee orkesteri mukaan lukien noin 30 sirkustaiteilijaa. Heidän lisäkseen sirkuksessa työskentelee noin 70 henkilöä. Kulttuurien rajat ylittävässä sirkusjoukossa on edustettuna lähes parikymmentä kansallisuutta.

Kiertueaikataulu: http://sirkusfinlandia.fi/naytokset/