Nyt on aika hakea kesäduunia


10.02.2017

Kaupan ala tarjoaa nuorille hyvän vaihtoehdon päästä kiinni työelämään. HOK-Elanto on merkittävä työnantaja pääkaupunkiseudulla ja on viime vuosina tarjonnut kesätyöpaikan noin 2 000 nuorelle joka kesä. HOK-Elannon kotisivuilla avattiin kesätyöpaikkojen haku helmikuun alussa ja ensimmäisen viikon aikana tuli jo 1 200 hakemusta.

Tavoitteena on jälleen, että HOK-Elannon myymälöissä ja ravintoloissa on tulevana kesänä kesätöissä ainakin 1 000 nuorta. Meneillään ovat vielä työmarkkinaosapuolten neuvottelut Tutustu ja Tienaa -harjoitusohjelman toteutumisesta edellisvuosien tapaan, jolloin määrä kaksinkertaistuu. Koko S-ryhmä työllistää kesällä yli 10 000 nuorta.

– Olemme mukana Vastuullinen kesäduuni -kampanjassa, ja haluamme ottaa nuoret avoimesti ja lämpimästi osaksi työyhteisöjämme. Lähiesimiehiltä ja työkavereilta toivon nuorille tukea, ohjausta, hyvää perehdytystä tehtäviin sekä paljon kannustavaa palautetta, toteaa HOK-Elannon henkilöstöjohtaja Antero Levänen.
– Kesätyöntekijöiden keskitetyssä perehdytyksessä hyödynnämme verkkokoulutusohjelmia sekä Lassilassa sijaitsevan HOK-Elannon oman koulutuskeskus Skolen kassakoulutusluokkaa. Varsinainen työnohjaus tapahtuu kuitenkin omassa toimipaikassa.

Vastuullisen kesäduuniin on kirjattu periaatteita, jolla työelämä halutaan tehdä tutuksi nuorille.  Hakijoita on aina enemmän kuin tarjolla olevia paikkoja, mutta vastuullisessa kesäduunissa on painotettu, että jo hakijakokemuksen tulee olla hyvä, jolloin jokainen hakija kohdataan yksilönä. Työn sisältö pyritään luomaan mielekkääksi ja erityisen tärkeässä roolissa on perehdytys ja työohjaus.

Vastuullinen työnantaja kohtelee kaikkia työntekijöitä oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti, tarjoaa kirjallisen työsopimuksen, kohtuullisen palkan ja antaa myös suoritetusta työstä todistuksen.

Nuorten arvomaailma ja odotukset työelämältä voivat poiketa pidempään työskennelleiden käsityksistä. Pelisäännöt on siis hyvä käydä huolella läpi.
– Voimme myös oppia paljon kesätyöntekijöiltä, ollaan siis avoimia uudelle puolin ja toisin. Ja muistetaan, että kasvatamme uusia asiakaspalvelun ammattilaisia ja ehkä tulevaisuuden työkavereita. HOK-Elannossakin on satoja työntekijöitä, jotka ovat tulleet kesätöihin ja jääneet sille tielleen, Antero Levänen kertoo.

Monimuotoisuus on ollut organisaation rikkaus jo 90-luvulta alkaen. Joukossa on niin kokoaikaisia kuin osa-aikaisiakin, työuraansa aloittavia nuoria sekä vankan kokemuksen omaavia senioreita. Maahanmuuttajataustaista henkilöstöä osuuskaupassa on yli 40 eri maasta.

hok-elanto.fi/meille-toihin