Pääkaupunkiseutu vetää vegetrendiä 


Vegaanisten tuotteiden osuus elintarvikkeista on pääkaupunkiseudulla 50 prosenttia muun Suomen keskiarvoa korkeampi. Kasvispohjaisia juomia suositaan tuplasti Suomen keskiarvoa enemmän.

21.01.2021

Kasvisten osuus suomalaisten lautasilla lisääntyy vuosi vuodelta. Vegetrendi näkyy koko maassa, mutta pääkaupunkiseudulla vegaanisten tuotteiden osuus elintarvikkeista on 50 prosenttia muun Suomen keskiarvoa korkeampi. Kasvispohjaisia juomia suositaan tuplasti Suomen keskiarvoa enemmän, osoittaa S-ryhmän ruokakauppojen myyntidata. 

Pääkaupunkiseudullakin alueet poikkeavat toisistaan. Vegaanisimmat kaupunginosat löytyvät itäisestä kantakaupungista – Hakaniemestä, Kalliosta, Vallilasta ja Käpylästä. Alepat loistavat tilastoissa, kun tarkastellaan vegaanisten tuotteiden osuutta myymälän myynnistä. Eurojen määrällä mitattuna S-marketit ottavat HOK-Elannossa johtopaikan, mutta kiloja ja litroja myydään eniten alueen Prismoissa.

HOK-Elannon Alepoiden, S-marketien, Prismojen ja Food Market Herkkujen valikoimissa on tällä hetkellä noin 500 vegaanituotetta, joista suurin osa valmistetaan Suomessa. Luvussa ei ole mukana tuoreita ja pakastettuja hedelmiä ja vihanneksia. 

Kymmenen suosituimman tuotteen listalle mahtuu viisi suomalaista tuotetta: härkistä, kaurajuomaa, nyhtökauraa, kauraleipää ja hapankaalia. Belgialaisia soijajuomia listalla on kolme ja listalle ovat päässeet myös hollantilainen tofu ja ruotsalaiset linssisipsit. 

Asiakkaat esittävät tuotetoiveita sekä suoraan myymälään että asiakaspalautejärjestelmän kautta. 
– Saamme asiakkailtamme monenlaisia toiveita ja pyrimme tietysti toteuttamaan niistä valtaosan. Mikäli valikoimaan toivotaan ihan uutta tuotetta, seuraamme tiiviisti sen menekkiä ja asiakkaiden kiinnostusta selvittäessämme, jääkö tuote pysyvästi valikoimaamme, S-market Sokos Helsingin marketpäällikkö Ari Kemppainen kuvaa. 

– Meillä asiakkaiden toiveissa korostuvat vegetuotteet, luomu, terveellisyys ja erityisruokavaliot. Valmisruokien ja nopeasti syötävien eväs- ja lounasannosten valikoimassa on runsaasti vegaanisia vaihtoehtoja. 

S-marketit toivat syksyllä selkeät ja erottuvat Vegemerkinnät hyllyihin vegaanisten tuotteiden kohdalle
– Asiakkaiden on helppo löytää etsimänsä eikä tarvitse lukea tuoteselosteita. Hekin, jotka kenties eivät ole niin kiinnostuneita vegaanituotteista saattavat innostua kokeilemaan, Kemppainen toteaa. 

Vegaanituotteiden TOP 10 pääkaupunkiseudulla: 

HÄRKIS, HÄRKÄPAPUVALMISTE, VERSO FOOD
KAURA BARISTAKASLINK
SOIJAVÄLIPALA MANGOALPRO 
NYHTÖKAURA TOMAATTIGOLD & GREEN FOODS
TOFU MAUSTAMATON LUOMUSOFINE
TÄYSJYVÄKAURALEIPÄHERKKU BAKERY
GO ON SOIJAVÄLIPALA VANILJAALPRO
HAPANKAALIRASILAINEN
SOIJAVALMISTE MAKEUTTAMATONALPRO
LINSSISIPSI RANCHESTRELLA