Resepti: Kaarnan klassinen lohikeitto


01.03.2017

Kaarnan klassinen lohikeitto syntyy juureksista, tuoreesta kalasta ja valkoviinistä. Tällä reseptillä saat valmistettua maukkaan keiton myös kotikeittiössä.

Kaarnaklassinen lohikeitto
(5 annosta)
 
1 sipuli
1 porkkana
1 fenkoli
1 palsternakka
¼ selleri
5 perunaa
500 g lohta
suolaa
1 dl valkoviiniä
1 l kalalientä
2 dl kermaa
nokare voita
tilliä
ruohosipulia
 
Leikkaa vihannekset pieniksi kuutioksi ja freesaa ne voissa. Lisää pilkotut perunat ja valkoviini. Kiehauta viini ja lisää kalaliemi. Keitä kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää kerma ja pilkottu tilli. Tarkasta maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Leikkaa lohi 100g paloiksi ja paista ne pannulla kypsäksi. Annostele keitto kippoihin ja nosta lohi päälle.
 
Kaarnan keittiömestari suosittelee ruokajuomaksi Stallhagen Historic-olutta.
 
 
KALALIEMI
 
1 kg kalanruotoja
2 porkkanaa
1 sipuli
1 fenkoli
1 rkl fenkolin siemeniä
4 kpl tähtianista
6 kpl mustapippuria
3 kpl laakerinlehtiä
3 kpl maustepippuria
1 rkl suolaa
nippu tilliä
2 l vettä
 
Huuhtele kalanruodot juoksevan veden alla. Laita kaikki raaka-aineet kattilaan ja keitä hiljalleen noin 20 minuuttia. Ota liemi pois levyltä ja hauduta vielä kannen alla reilu tunti. Siivilöi liemi ja keitä kasaan kunnes sitä on noin litra jäljellä. Tarkista maku.
 
Keittiömestarin vinkki: Kannattaa tehdä kerralla reilumpi annos lientä ja pakastaa sitä pienissä erissä. Valmiista kalaliemestä saa hetkessä esimerkiksi maukkaita kastikkeita.