Salve – 120-vuotta merimieselämää Helsingin Hietalahdessa


24.04.2017

Hietalahden legendaarisen ravintola Salven värikäs historia on koottu 120-vuotisjuhlan kunniaksi yksiin kansiin. Helsingin viimeinen merimieskapakka on selvinnyt kahdesta maailmansodasta, yhdestä kapinasta ja kolmesta lamasta. Kirja piirtää yhteiskunnan ja sen marginaalien kehityskaarta suuriruhtinaallisesta Helsingistä satavuotiaaseen tasavaltaiseen Suomeen.

Nopeat liikeideamuutokset ja omistajavaihdokset ovat kuuluneet ravintolatoimialan luonteeseen 1980-luvulta lähtien. HOK-Elannon omistamista ravintoloista vanhimmat ovat 120-vuotias Salve ja 150-vuotias Kappeli, jotka elävät täysillä tässä ajassa, huolellisesti pitkiä perinteitään vaalien. Kappeli juhlii 150-vuotista taivaltaan kesäkuussa Ravintolamuseon kanssa tehdyllä yhteisnäyttelyllä. Salven värikäs historia on koottu kirjaksi, joka julkaistiin 24. huhtikuuta.

Tietoa ja tarinoita yhteen kokoava kirja paljastaa maankuulujen silakoiden salaisuuden. Se kertoo Salven selviytymistarinan ravintola-alan rajuksi äityneessä kilpailussa, jonka viimeisin erä viime syksynä johti Salven muuttoon. Ennen kaikkea se on kertomus osaavasta henkilökunnasta ja uskollisista kanta-asiakkaista; merimiehistä ja heidän ”kihlatuistaan”, toimittajista, taiteilijoista, taviksista ja lukuisista julkisuuden henkilöistä.

Runsas kuvitus kertoo Hietalahden telakan ja panimon hallitseman alueen muutoksesta, kapakoinnin aamuhämärästä sekä merimiesten muistoista.

Kirjan on kirjoittanut tietokirjailija, toimittaja Sakari Nupponen ja sen on kustantanut Kustannusosakeyhtiö Siltala yhteistyössä HOK-Elannon kanssa. Kirjaa myydään kirjakauppojen lisäksi ravintola Salvessa ja Kappelissa, Helsingin, Espoon ja Vantaan Prismoissa ja Sokos Helsingissä.

Katso myös 360-video uudesta ja vanhasta Salvesta tästä.

Taustoja:

Sakari Nupponen (s. 1956) on tietokirjailija ja pitkän linjan iltapäivälehtitoimittaja, joka on viimeksi päätoimittanut Helsingin Uutisia ja kaupunkilehti Tamperelaista. 1970-luvulla hän työskenteli pitkiä aikoja ravintoloissa, mistä syntyi pysyvä rakkaus alaan. Nupposen edellinen teos Aikamatka hotelli Viruun (Ajatus Kirjat 2007) on käännetty myös viroksi.

HOK-Elannolla on lähes 100 ravintolaa, joissa noin 900 työntekijää. Kappeli ja Salve ovat vanhimmat, uusin tulokas Venn avataan 25.4. Königin Kulmaan (Mikonkatu 4).