Zetor – maaseutu keskellä Helsinkiä


13.01.2017

Kaivopihalla sijaitseva Zetor juhli 25-vuotissynttäreitään. Vanhasta navetasta rakennetussa ravintolassa on saunottu alasti, heitetty kaljaa kiukaalle ja varastettu valtava lehmän pää.

Kaivopihalla sijaitseva ravintola Zetor on yksi Helsingin legendaarisimmista ravintoloista. Itsenäisyyspäivänä vuonna 1991 avatun ravintolan linja on pysynyt alusta asti samana – suomalaisia rehtejä klassikkoruokia ilman turhia kikkailuja, Suomi-filmeistä tuttujen elementtien ja maalaismaiseman keskellä nautittuna.
 
Ravintolan perustivat aikanaan HOK-Elannon silloinen toimitusjohtaja Mikko Kääriä, Juha Mattila, ravintolajohtaja Sari Nurmi ja Radio Cityn toimitusjohtaja Christian Moustgaard. Mukaan tiimiin kutsuttiin myös Sakke Järvenpää, joka ideoi Zetorin sisustustyylin. Suomalaista countryside-ravintolaa muistuttava sisustus traktoreineen, lehmänpäineen ja heinäseipäineen on vahvasti nähtävillä ravintolassa vielä tänäkin päivänä.
 
Lehmän pää kainaloon ja menoksi
Maaseuturavintolan rakentamistarpeet kuskattiin keskelle Helsinkiä Itä-Uudeltamaalta puretusta navetasta ja suurin osa muusta rekvisiitasta saatiin Sari Nurmen kotitilalta, naapureilta sekä sukulaisilta lahjoituksena.
 
– Osa tavaroista on vuosien aikana lähtenyt omille teilleen. Ihmiset varastavat ihan uskomattomia juttuja: ravintolan sisällä ollut kanala purettiin ja sen osat pöllittiin, samoin on viety valtava lehmän pää. Siinä saa nähdä jo vähän vaivaa, että saa kuljetettua huomaamatta ulos näinkin isoja juttuja, vuonna 1994 Zetorissa portsarina aloittanut ravintolajohtaja Petri Mälkiä muistelee.
 
Oikeana syntymäpäivänä 6. joulukuuta ravintolan kaikille ruokaileville asiakkaille tarjotaan kahvia ja kakkua, mutta varsinaiset synttärijuhlat pidetään itsenäisyyspäivän aattona. Aluksi ovet ovat avoinna noin 500 kutsuvieraalle, joiden joukossa on muun muassa ravintolan vanhaa henkilökuntaa ja kanta-asiakkaita. Iltayhdeksältä ovet avautuvat kaikille ja lavalle nousevat Virve Rosti, Freeman ja Menneisyyden vangit. Luvassa on ravintolan teemaan ja aikakauteen sopivaa musiikkia ja klassikkoherkkuja.
 
– Listamme kulmakivenä on kursailematon suomalainen ruoka karjalanpaistista lohikeittoon, pyttipannuun ja poronkäristykseen. Alkuvuosina ruokatuotteiden osuus myynnistä oli noin kymmenen prosenttia, nykyään luku on jo yli 40. Ruoan osuus kasvaa koko ajan, Mälkiä kertoo.
 
Kaljaa kiukaalle ja ulos!
Zetorin 25-vuotisen historian aikana on sattunut ja tapahtunut. Varastettujen rekvisiittojen lisäksi Mälkiä muistaa myös tapauksia, jolloin hän on heittänyt ulos itsensäpaljastelijoita ja takapuoli paljaana heiluvia asiakkaita.
 
– Joskus meillä oli täällä sisällä sauna, jossa pidettiin päällä pientä lämpöä. Useammankin kerran lämpötilaa säädettiin korkeammalle ja löysin asiakkaita saunasta ilkosen alasti, olutta kiukaalle heittäen. Saunasta päätettiin luopua 90-luvulla, Mälkiä kertoo.