Korona-aika on lisännyt nuorten pahoinvointia ja ahdistuneisuutta. Pääkaupunkiseudulla avun saanti on ruuhkautunut jo ennestään kuormittuneissa nuorten mielenterveyspalveluissa. HOK-Elanto liittyy 100 000 euron lahjoituksella Toivon Kärki ry:n ja MIELI ry:n yhteiseen Pidä Huolta -hyväntekeväisyyshaasteeseen, jonka avulla kerätään rahaa nuorten mielenterveystyöhön yli 70 suomalaisen artistin voimin.
21.09.2021
Korona-aikana erityisesti nuoret ovat olleet tiukoilla: lähes kaksi kolmesta 18–24-vuotiaasta vastasi kokeneensa uupumusta, masennusta ja jopa ahdistusta MIELI ry:n kyselyssä alkuvuodesta. Esimerkiksi kriisiapuna toimivaan Sekasin-chattiin tuli viime vuonna yli 170 000 yhteydenottoa, joista vain joka viidenteen pystyttiin vastaamaan.
“Nuoret tarvitsevat tukea nyt enemmän kuin koskaan. Sen lisäksi että yhteydenottojen määrä on kasvanut, koronapandemia on lisännyt nuorten huolia ja tuen tarvetta. Nuorten auttamiseksi tarvitaan nyt laajasti sekä matalan kynnyksen apua että jokaisen nuoren mielenterveyttä tukevia toimenpiteitä. Olemme vaikuttuneita ja kiitollisia siitä, että Pidä Huolta -kampanjan artistit ovat nyt uudella tavalla yhdistämässä sekä yritysten että yksityisten voimat nuorten hyväksi”, kertoo MIELI ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi.
Pidä huolta -kampanjan keskiössä on edesmenneen Pave Maijasen ikonisesta Pidä huolta -kappaleesta toteutettu uusi versio. Mukana on yli 70 suomalaista artistia. Kampanjan lahjoitukset ohjataan lyhentämättöminä nuorten mielenterveystyöhön. Kampanjan mahdollistajina toimivat S-ryhmä ja LähiTapiola lahjoittavat kampanjan alkupääomaksi kokonaisuudessaan 500 000 euroa ja mahdollistavat tuhansien nuorten kohtaamisen matalan kynnyksen mielenterveyspalvelujen piirissä. HOK-Elanto liittyy 100 000 euron tuellaan osaksi tätä yhteistä kokonaislahjoitusta.
”Korona-aika on koetellut nuorten mieltä ja nuoret tarvitsevat nyt apua ja myönteisiä signaaleja. Suurena työnantajana ja nuorten työllistäjänä meillä on vastuumme nuorten pärjäämisestä. Haluamme kuulla nuoria ja välittää heistä. Tämä kampanja on konkreettinen teko sen puolesta. Kun meille tarjoutui mahdollisuus lähteä mukaan, tartuimme siihen välittömästi. Meillä HOK-Elannossa, osuuskauppojen jäsenillämme ja kumppaneillamme on voimaa vaikuttaa pääkaupunkiseudun nuorten hyvinvointiin”, sanoo HOK-Elannon toimitusjohtaja Veli-Matti Liimatainen.
Kuka tahansa voi osallistua hyväntekeväisyyshaasteeseen lahjoittamalla pidahuolta.fi -sivuston kautta. Lahjoitustuotot ohjataan lyhentämättöminä hyväntekeväisyyteen. Suurin osa lahjoituksista kanavoidaan MIELI ry:n kautta keskustelupalvelu Sekasin-chattiin, jonka kautta tällä hetkellä pystytään auttamaan vaikeissa elämäntilanteissa olevia nuoria. Lahjoitusrahoilla tuetaan myös nuorten mielenterveystaitojen vahvistamistyötä kouluissa. Myös kuuntelemalla Pidä huolta -kappaletta suoratoistopalveluissa voi auttaa, sillä kappaleen ja musiikkivideon suoratoistokorvaukset ohjataan lahjoituspottiin.
Hyväntekeväisyyshaaste näkyy ja kuuluu HOK-Elannon toimipaikoissa ja kanavissa syksyn 2021 ajan. HOK-Elanto kannustaa asiakasomistajiaan ja kumppaneitaan Uudellamaalla mukaan kampanjaan.
HOK-Elannon yli 6000 työntekijästä viidennes on alle 25-vuotiaita. Vuosittain osuuskauppa palkkaa noin 1500 kesätyöntekijää, joista puolet on työelämään tutustuvia koululaisia.
”Nuorten hyvinvointi on aina ajankohtaista, tässä hetkessä se on erityisen ajankohtaista. Olemme monelle nuorelle silta työelämään ja tarjoamme ensimmäisiä työelämäkokemuksia tuhansille nuorille. Tunnistamme, että nuorten työntekijöidemme keskuudessa ahdistuneisuus ja elämänhallintaan liittyvät haasteet ovat korostuneet korona-aikana. Oman esihenkilön tuki on nuorille todella tärkeää. Nuoret kaipaavat vuorovaikutusta ja keskustelua aiempia sukupolvia enemmän ja korona-aika kasvatti kaipuuta keskusteluun. Panostamme itsekin esihenkilöiden valmiuksiin entistä enemmän”, kertoo HOK-Elannon henkilöstöjohtaja Maria Hekkala.
Tänä syksynä HOK-Elanto on palkkaa oman työ- ja organisaatiopsykologin, joka tukee yli 400 esihenkilön ja sitä kautta työyhteisöjen hyvinvointia sekä kehittää mielen hyvinvoinnin johtamisosaamista. HOK-Elannossa on kehitetty ja kehitetään edelleen mielen hyvinvointia tukevaa varhaisen tuen antamista ja matalan kynnyksen avun saamista.
Pidä huolta -hyväntekeväisyyshaaste
Kuinka voit lahjoittaa?
Nuorten hätä näkyy matalan kynnyksen kriisipalveluissa:
26.08.2024 | HOK-Elanto
26.08.2024 | Henkilöstö | Prisma