Keravan Kanniston kaupunginosan ruokakauppatarjonta saa toivotun lisäyksen, kun uusi Alepa Kannisto avataan torstaina 27.1.2022. Myymäläpäällikkö Joni Lehtonen iloitsee myymälän rakennustöiden valmistumista, ja kertoo, että alueella kaupan aukeamista on odotettu hartaasti. 

– Odotamme innolla myymälän avautumista ja sitä, että pääsemme palvelemaan alueen asukkaita. Kannistossa on ollut jo pidempään toiveissa oma ruokakauppa ja on mahtavaa, että vihdoin pääsemme sen nyt avaamaan. Haluamme tehdä Kanniston Alepasta alueensa näköisen ruokakaupan, ja tiivis yhteistyö asiakkaiden kanssa on tässä avainasemassa. Laittakaa Korttelitoiveita tulemaan, niin saadaan valikoimasta alueen osuvin, Lehtonen kertoo. 

Alepa Kanniston 550 neliön suuruiseen myymälään tuodaan avauksen yhteydessä noin 5 000 tuotteen valikoima. Kaupan palveluihin sisältyy appelsiinimehukone, laaja paistopiste, kahvipiste sekä pankki- ja postipakettiautomaatti. Kahvipisteen valikoimaan kuuluu kuumien juomien lisäksi edulliset nuudeli- ja puuroannokset. 

Uusi Alepa Kannisto on Keravan viides Alepa, muut Keravan Alepat sijaitsevat Kalevassa, Metsolantiellä, Jaakkolassa sekä Ahjossa.  

Uusi ABC-latausasema laajentaa Keravan latauspisteverkostoa 

Alepa Kanniston pysäköintialueen yhteyteen avataan myös ABC-latausasema, joka on varustettu neljällä AC-peruslatauspisteellä. Keravan sähkö- ja hybridiautojen latauspisteverkostoon kuuluu uuden Kanniston aseman lisäksi myös Prisma Keravan pysäköintitilojen latauspiste, josta löytyy myös DC-teholatauspisteet. Molempien asemien ladattava sähkö on 100 % uusiutuvaa tuulivoimaa. 

S-ryhmän suurimman alueosuuskaupan HOK-Elannon tarjoama latausasemaverkosto kehittyy voimakkaasti vuoden 2022 aikana. Seuraava asema avataan maaliskuussa Klaukkalaan uuden S-marketin yhteyteen. 

Alepa Kannisto 

 

– Jupperin ABC-asema on HOK-Elannon uusi kokeilu, joka on osa S-ryhmän valtakunnallisen latauspisteverkoston kehitystä. Alepa Jupperin yhteyteen tulee autopesun lisäksi ABC-latausasema, jossa on neljä sähköautojen latauspistettä. Uudenmaan alueella rekisteröidään yli puolet uusista sähkö- ja hybridiautoista, ja latauspalveluiden kysynnän kasvaessa myös uusia palvelumalleja haetaan. ABC Jupperi on yksi esimerkki tulevaisuuden monipuolisesta verkostokehityksestä, HOK-Elannon ABC-asemista vastaava ketjujohtaja Hannu Houni toteaa. 

Jupperin ABC-aseman latauspisteet ovat AC-peruslatauspisteitä ja ladattava sähkö on 100 % uusiutuvaa tuulivoimaa. Nyt Jupperiin avattavan ABC-aseman ja Alepan yhdistelmän lisäksi HOK-Elanto kasvattaa latauspisteverkostoaan tuomalla latauspisteitä kauppojensa, eli Prismojen, S-marketien ja Alepoiden yhteyteen. Vuoden 2021 aikana HOK-Elanto avasi kauppojensa yhteyteen 23 uutta ABC-latausasemaa ja yhteensä 190 latauspistettä. 

– HOK-Elanto kasvattaa ABC-latauksen verkostoaan voimakkaasti myös vuoden 2022 aikana, ja seuraavat latausasemat avataan Keravalle Alepa Kanniston ja Klaukkalaan uuden S-marketin yhteyteen nyt alkuvuodesta, Houni kertoo. 

Jupperin lähin polttoaineasema sijaitsee ABC S-market Karaportissa Espoossa noin neljän kilometrin päässä nyt avattavasta Jupperin ABC:stä. Jupperin ABC-asema laajentaa Espoon latausverkoston yhteensä kuuteen latausasemaan. Espoon muut latauspisteet löytyvät S-market Juvankartanon, S-market Pohjois-Tapiolan, S-market Nöykkiön, Prisma Olarin ja Alepa Kauklahden yhteydestä.  

Alepa Jupperissa luotetaan paikallistuntemukseen, tähtäimessä alueen osuvin valikoima 

Jupperiin avattava Alepa on odotettu lisä alueen ruokakauppavaihtoehtoihin. Alepa Jupperin myymäläpäällikkö Hely Heikkinen kertoo, että uuden Alepan henkilökunta koostu pitkälti jupperilaisista. Rekrytointia tehdessä myymälään saatiin paljon hakemuksia paikallisilta. Paikallistuntemus ja alueen asukkaiden arjen tunteminen on iso mahdollisuus, kun ruokakauppaa lähdetään kehittämään vastaamaan paikalliseen kysyntään ja tarpeisiin. 

– Haluamme olla alueen palvelevin ruokakauppa, josta löytyy myös asukkaiden mieltymyksiin sopiva valikoima. Hyvä yhteistyö asiakkaidemme kanssa tulee olemaan valikoiman kehittämisessä avainasemassa. Tiedämme, että jupperilaiset odottavat uuden lähikaupan avautumista innolla, Heikkinen summaa. 

Alepa Jupperi palvelee maanantaista lauantaihin klo 6.30–23, ja sunnuntaisin klo 9–23. Alepan palvelutarjontaan kuuluu laaja paistopiste, appelsiinimehukone sekä Postin pakettiautomaatti. Myymälän perusvalikoima täydentyy asiakkaiden omilla Korttelitoiveilla. Toiveita voi lähettää alepakorttelitoive.fi -sivun kautta. 

– Palasaippuasta savuloheen, Korttelitoiveita on joka lähtöön ja toteutamme ilolla niitä. Etenkin erikoisruokavalioiden ja nousevien ruokatrendien osalta asiakkaiden tarkat toiveet ovat erittäin tervetulleita. Jokainen Alepa on valikoimaltaan erilainen, ja vuoropuhelu asiakkaiden kanssa vie meitä eteenpäin matkalla osuvinta valikoimaa, Heikkinen toteaa.  

Jupperin ABC-asema ja Alepa avataan torstaina 13.1. klo 10 Tamminpääntien, Riihiniityntien, Pitkäjärventien ja Rajatorpantien yhdistävän liikenneympyrän viereen osoitteessa Jupperintulli 2, 02730 Espoo.  

Myymäläpäällikkö Mirkka Vesa kuvaa lentoaseman Alepaa erityisherkuilla maustetuksi Alepaksi. Perusvalikoiman lisäksi myymälään on tuotu uniikki valikoima lentokentän matkustajien tarpeisiin hiottuja tuotteita ja palveluita. Kansainvälinen ympäristö näkyy myös Alepan henkilökunnassa, joka palvelee kahden kotimaisen lisäksi myös 14 muulla kielellä, muun muassa espanjaksi ja punjabiksi. 

– Olemme monelle Suomen viimeinen, ja usein myös ensimmäinen kosketuspinta. Työ kansainvälisessä ympäristössä on ajoittain hektistä, mutta samalla myös palkitsevaa. Toimimme asiakkaiden reissujääkaappina, turistien ensimmäisenä Suomi-kokemuksena ja kenttähenkilökunnan lounaskauppana. Valikoimasta löytyy esimerkiksi omassa Herkkukeittiössämme käsin valmistettuja laadukkaita salaatteja ja ruoka-annoksia, Vesa summaa.   

Alepa Lentoaseman hintatasossa ei ole ”lentokenttälisiä”, ja hinnoittelu on avoimesti nähtävissä s-kaupat.fi-alustalla. Uuden myymälän valikoima on rakennettu myyntidatan perusteella, ja sitä täydennetään asiakkaiden omilla Korttelitoiveilla. Vesan mukaan lentokentän Alepassa on panostettu nimenomaan välipalojen ja reissueväiden valikoimaan, joiden joukosta löytyy myös kaupan myydyin tuote. 

– Myydyimpien tuotteiden kärkisijalla on Fazerin Imatran riisipiirakka, ja top-10-listalle mahtuu myös muitakin paistopistetuotteita croissanteista lihapasteijoihin. Näiden lisäksi kahvi, banaanit, vesipullot ja muut helposti syötävät eväät korostuvat meidän myyntiluvuissamme, Vesa toteaa. 

Päivittäistavaratuotteiden lisäksi myymälän valikoimaan tuodaan HOK-Elannon oman Kukkasitomon kimppuja. Eri hintatason kimput sopivat mainiosti reissulta palaavan tervetulokukiksi tai kotiinpaluun piristykseksi. Myymälästä löytyy myös kattava valikoima matkamuistoja ja tuotteita viimehetken tuliaisostoksia varten. 

Lentoaseman asiakkaiden tarpeisiin räätälöityjä palveluita 

Alepan siirtyessä uuteen liiketilaan myymälän koko lähes tuplaantuu, ja samalla myös palvelutarjonta laajenee. Vesan mukaan lisäneliöt tuovat mahdollisuuden kasvattaa valikoimaa, ja tuoda myös lisää itsepalvelukassoja asioinnin sujuvoittamiseksi. Kasvanut myymäläpinta-ala mahdollisti entistä paremman pohjaratkaisun toteuttamisen. 

Lentoaseman Alepassa matkustajien helpottaminen näkyy valikoiman ohella myös palveluissa. Alepa tekee yhteistyötä Vaununi.fi-palvelun kanssa, jonka kautta lapsiperheet voivat vuokrata matkalla tarvitsemiaan lastentarvikkeita netistä, ja noutaa ne lähtöpäivänä kentän Alepasta. 

– Asiakas vuokraa tarvitsemansa tuotteet vaununi.fi-sivun kautta, ja noutaa ne sitten meiltä. Olemme avoinna 24 h, joten palvelu on käytettävissä lähtöajasta riippumatta. Meidän tavoitteenamme on tehdä asiakkaiden matkustamisesta mahdollisemman helppoa, ja juuri tällaisia lisäpalveluita on ilo tuottaa, Vesa kertoo. 

Myymälän valikoimasta löytyy myös kattava valikoima latureita, virtamuuntajia, muistikortteja ja muita mahdollisia kotiin unohtuneita tarvikkeita. Asiakaspalautteiden pohjalta valikoimaa on täydennetty myös Lumenen meikkivalikoimalla. 

– Jos laukut jäävät matkan varrelle, voi korvaavat meikit hankkia muiden ostosten ohessa meiltä. Uskon, että kosmetiikka kiinnostaa myös turisteja, jotka asioivat myymälässä ennen paluulentoa kotiin, Vesa summaa. 

Alepa Lentoasema, Terminaali T2 

Alepa lähtee pilotoimaan naapuruston omaa kauppa-autoa, joka kiertää vakioreitin kuudesti päivässä. Toimitusalueen asukkaat voivat liittyä Alepa Klubin jäseniksi 30 euron kuukausihintaan, ja tilata ostoksia juuri kyseisen hetken tarpeen mukaan kiinteään toimitushintaan. Yksittäisellä tilauksella ei ole euro- tai tuotemäärään sidottua minimi- tai maksimirajaa.

– Palvelun tarkoituksena on helpottaa asiakkaidemme arkea tarjoamalla vaihtoehto arjen nopeasti muuttuviin tilanteisiin. Kuluttajat ovat tottuneet käyttämään ruoan verkkokauppaa, ja nyt testaamme, onko asiakkaidemme keskuudessa kysyntää kiinteähintaiselle toimituspaketille, HOK-Elannon kehitysjohtaja Jukka Ranua kertoo.

Klubin toimituspiiri kattaa pilottivaiheessa Alepa Wallininkujan (Wallininkuja 7, 00530 Helsinki) ja Herttoniemen (Hiihtomäentie 14, 00810 Helsinki) välittömät lähialueet. Palveluun on rekrytoitu testiasiakkaita ennen pilotin alkamista.

Toimitusreitin oma kuljettaja kerää ja toimittaa ostokset jopa kuudesti päivässä

Ranuan mukaan asiakas voi tilata esimerkiksi aamutoimituksessa lounastarpeet, iltapäivällä päivällisen raaka-aineet ja illalla leffaeväät. Maanantaista lauantaihin tarjolla on kuusi toimitusaikaa, ja sunnuntaisin neljä. Tilaus tehdään viimeistään tuntia ennen asiakkaan valitsemaa toimitusaikaa.

Korttelin oma kuljettaja kerää ja toimittaa ostokset kotiovelle valitun aikaikkunan aikana. Asiakas voi tilata kerralla yksittäisen tuotteen, tai halutessaan isomman tilauksen. Tilattavissa on koko Alepan laaja valikoima, jota voidaan myös täydentää asiakkaiden Korttelitoiveilla.

Tilaukset, maksaminen ja toimituksen seuranta tehdään S-ryhmän uudessa S-kaupat-sovelluksessa.

Uusia toimitusmuotoja kokeillaan – S-kaupoista myös pikatoimituksia

Klubin lisäksi Alepa alkaa testata 3,90 € hintaisia pikatoimituksia, jotka toimitetaan tunnin sisällä tilauksesta. Pikatoimituskokeilu aloitetaan Alepa Sellon lähialueilla, ja myöhemmin kokeilu laajenee Alepa Elieliin.

– Asiakkaiden arjessa on kysyntää myös perinteistä ruoan verkkokauppaa nopeammille toimitusmuodoille. Omassa toimitusmallissamme tilattavissa on koko Alepan valikoima, ja tilaus kerryttää myös Bonusta asiakkaalle, Ranua summaa.

Uusien palveluiden pilotit aloitetaan lokakuussa.

Alepa-ketjun 130. myymälä avataan Espoon Kauklahteen Elannon vanhan kiinteistön tontille rakennettuun liiketilaan. Energiatehokkaan myymälän käyttämä sähkö tuotetaan uusiutuvilla energialähteillä, ja kylmälaitteiden tuottama lauhdelämpö hyödynnetään myymälän lämmityksessä. Myymälä avataan syntyperäisen kauklahtelaisen myymäläpäällikkö Tiina Pääkkösen johdolla. 

– Uusi myymälämme on Alepa kaikilla herkuilla. Myymälästä löytyy salaattibaari, Kaffekulma ja laaja paistopistevalikoima. Pihasta löytyy reilusti parkkipaikkoja ja sähköautojen latauspisteet. Hienoa päästä avaamaan myymälä omille kotikulmille, Pääkkönen iloitsee. 

Myymälän pihasta löytyy neljä AC-peruslaturia. Uudesta latauspisteestä haetaan käyttökokemuksia, ja asiakkaille tarjotaan toistaiseksi mahdollisuus ilmaiseen lataukseen. 

Kokkelipiimästä cocktailpiirakoihin, Alepan valikoima täydentyy kökkeliläisten toiveilla 

Alepa Kauklahden laaja perusvalikoima täydentyy kauklahtelaisten omilla tuotetoiveilla, joiden avulla valikoimasta saadaan muokattua naapurustonsa näköinen kokonaisuus. 

– Tavoitteena on tarjota alueen osuvin valikoima, ja tässä hyvä vuoropuhelu naapuruston asukkaiden kanssa on tärkeää. Kuulemme mieluusti asiakkaiden Korttelitoiveita, ja muokkaamme tarjontaamme niiden pohjalta, Pääkkönen kertoo.  

Energiatehokas Alepa lämpenee lauhdelämmöllä 

LED-valoilla toteutetun valaistuksen ja uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön käytön lisäksi myymälän kylmälaiteratkaisu tukee S-ryhmän kunnianhimoisia ilmastotavoitteita. Kaupparyhmän tavoitteena on olla vuonna 2025 hiilinegatiivinen.  

Myymälän kylmälaitteiden sydän, hiilidioksidia kylmäaineenaan käyttävä kylmälaitos on vähäpäästöisempi, ja kylmälaitteiden tuottamaa lauhdelämpöä käytetään myymälän lämmityksessä. Lauhdelämmön hyödyntäminen vähentää usein fossiilisilla polttoaineilla tuotetun kaukolämmön tarvetta, ja näin myös lämmityksen aikaansaamat päästöt vähenevät. 

Alepa Kauklahti 

 

Keravalla sijaitseva Alepa Metsolantie suljettiin laajan myymäläremontin vuoksi 18.8.2021. Kuukauden mittaisen uudistuksen aikana myymälä päivitettiin Alepan nykyilmeeseen, kylmälaitteet vaihdettiin ovellisiin ja myymälään tuotiin uusi laajempi paistopistevalikoima.

– Myymälän uudistus tuli hyvään saumaan. Uusi ilme on raikas, ja uudistuksen myötä myös tilankäyttö tehostui. Uudessa myymälässä heviosasto on näyttävä, ja myös Korttelitoiveet pääsevät paremmin esille. Toivotan kaikki Alepa Metsolantien asiakkaat taas tervetulleiksi ostoksille, myymäläpäällikkö Jorma Hannola kertoo.

Alepan valikoimaa on räätälöity asiakkaiden Korttelitoiveiden avulla osuvammaksi, ja Hannola kannustaakin asiakkaita jatkamaan toiveiden lähettämistä.

– Meiltä löydät kaiken tarpeellisen nopeista eväistä aina viikonlopun brunssitarvikkeisiin. Valikoiman kehitys on jatkuvaa työtä, ja tavoitteenamme on viilata valikoimastamme alueen osuvin. Tässä asiakkaiden Korttelitoiveet ovat avainasemassa. Mikäli kaipailet jotain tuotetta hyllyillemme, laita Korttelitoivetta tulemaan, Hannola summaa.

Kylmälaiteuudistukset tukemassa kunnianhimoisia ilmastotavoitteita

Näkyvän miljööuudistuksen lisäksi myös myymälän kylmälaitteet ja -laitos vaihdettiin. Hiilidioksidia kylmäaineena käyttävä kylmälaitos on entistä energiatehokkaampi, ja samalla myös ympäristöystävällisempi. Kylmälaitteiden tuottama lauhdelämpö saadaan hyödynnettyä myymälän lämmityksessä, ja kylmäainevuotojen aiheuttamien päästöjen määrä tippuu.

Kylmäainevuotojen aiheuttamien päästöjen osuus HOK-Elannon kokonaispäästöistä oli vuonna 2020 lähes 70 %. Tähän mennessä kylmälaitosten kylmäaineista on vaihdettu yli puoleen myymäläverkostosta ja sen myötä voidaan laskea saavutetun 7000-kertainen päästövähennys.

Alepa Metsolantie

Metsolantie 1, 04200 Kerava

ma-la 6.30–23, su 9–23

 

– Myymäläuudistuksen myötä myymälämme pohjaratkaisu selkeytyi, ja tilasta saatiin muokattua entistä avarampi kokonaisuus. Uusi myymäläpohja ja pikakassat tulevat myös nopeuttamaan asiointia, Alepa Vallilan myymäläpäällikkö Oona Tuononen

Tuonosen mukaan remontti oli odotettu asiakkaiden ja henkilökunnan keskuudessa, ja uskoo lopputuloksen nostavan Alepan uudelle tasolle. Alepan valikoimatyössä asiakkaiden Korttelitoiveet ovat avainasemassa, ja Vallilassa hyvä yhteistyö jatkuu myös tulevaisuudessa.

– Meillä on jo tällä hetkellä erinomainen asiakkaiden toiveiden mukaan räätälöity valikoima, ja kun siihen summataan täysin uusi myymälä voin todeta, että meiltä löytyy alueen upein kauppa. Valikoiman kehitystyö on jatkuvaa työtä, ja omia tuotetoiveita kannattaa edelleen käydä antamassa, Tuononen summaa.

Uusien pikakassojen lisäksi myymälän palvelutarjontaan tuodaan uutena palveluna appelsiinimehukone. Myymälässä voi myös ostaa ja ladata HSL:n lippuja.

Kylmälaiteuudistukset tukemassa kunnianhimoisia ilmastotavoitteita

Näkyvän miljööuudistuksen lisäksi myös myymälän kylmälaitteet ja -laitos vaihdettiin uusiin. Hiilidioksidia kylmäaineena käyttävä kylmälaitos on entistä energiatehokkaampi, ja samalla myös ympäristöystävällisempi. Kylmälaitteiden tuottama lauhdelämpö saadaan hyödynnettyä myymälän lämmityksessä, ja kylmäainevuotojen aiheuttamien päästöjen määrä tippuu.

Kylmäainevuotojen aiheuttamien päästöjen osuus HOK-Elannon kokonaispäästöistä oli vuonna 2020 lähes 70 %. Tähän mennessä kylmälaitosten kylmäaineista on vaihdettu yli puoleen myymäläverkostosta ja sen myötä voidaan laskea saavutetun 7000 -kertainen päästövähennys.

 

Alepa Vallila

Mäkelänkatu 11, 00550 Helsinki

ma-la 6.30–23, su 9–23

www.alepa.fi

www.alepakorttelitoive.fi

Uusi Postipuiston Alepa sijaitsee vastavalmistuneen, yli sata huoneistoa kattavan, asuintalon kivijalassa. Myymälän pyörittämisestä syntyvä hukkalämpö ohjataan ulkoilman sijasta kiinteistön lämmitykseen ja kesäisin maalämpökaivoihin, jotka toimivat koko kiinteistön energiapankkina.

– Postipuiston kiinteistö on erinomainen kiertotalousratkaisu, joka lämmittää, viilentää ja tuottaa lämpöä kiinteistön tarpeisiin hiilineutraalisti. Se tukee myös koko S-ryhmän tavoitetta olla hiilinegatiivinen vuonna 2025, kertoo vastuullisuuspäällikkö Satu Kattilamäki HOK-Elannosta.

Energiaratkaisu on Alepan, energiayhtiö Helenin ja kiinteistön rakennuttaneen Ilmarisen yhteishanke, jossa uusi kiinteistö lämpenee ja viilenee hiilineutraalisti. Kiinteistössä hyödynnetään maalämpöä, jäteveden hukkalämpöä sekä rakennuksen kivijalassa sijaitsevan Alepan kylmälaitteista syntyvää lauhdelämpöä.

– Kaksisuuntaisen energiantuotannon ja -käytön kehittäminen on osa suurempaa kehityskulkua energiatehokkaassa rakennuttamisessa. Rakennusten energiantuotanto tulee jatkossa monesta eri paikasta, mikä tarkoittaa entistä laajempaa uusiutuvien energianlähteiden hyödyntämistä ja aiemman hukkaenergian hyödyntämistä. Kiinteistön käyttäjälle energiatehokkuus näkyy myös taloudellisena hyötynä, sanoo Ilmarisen rakennuttajapäällikkö Niina Nurminen.

– Alepa saa vastineeksi lämmöstä pienemmät kiinteistökustannukset ja kylmälaitteille hyvät lauhtumisolosuhteet, mikä vaikuttaa suoraan myymälän energiankäyttöön ja järjestelmien kuormitukseen. Hyöty korostuu etenkin kesällä hellejaksojen aikana, jolloin kylmälaitteet ovat kovilla, Kattilamäki kertoo.

Kivijalkamyymälöiden lämmöntalteenotto vielä vaatimatonta – ratkaisuja myös vanhoihin kiinteistöihin

Myymälöiden energiatehokkuutta on kuluneen reilun kymmenen vuoden ajan tehostettu mm. kylmälaitteistojen ja kiinteistöjärjestelmien kehittämisellä, lisäämällä ovia kylmäkalusteisiin ja valaistusratkaisuilla. Kerrostalokiinteistöjen kivijalassa sijaitsevien Alepoiden lämmöntalteenotto on tähän mennessä ollut vielä vaatimatonta. HOK-Elannossa on kuitenkin haettu ratkaisuja näissä myymälöissä syntyvän ylimääräisen hukkalämmön hyödyntämiseksi jo pitkään.

Alepa Munkkiniemen Puistotiellä on kokemusta siitä, kuinka taloyhtiö hyödyntää kivijalassa toimivan myymälän hukkalämmön. Taloyhtiö vaihtoi energiaremontissa kaukolämmön maalämpöön, mutta se ei olisi pelkästään riittänyt kiinteistön lämmittämiseen.

Nyt kivijalassa sijaitsevan Alepa-myymälän lauhdelämpö ohjataan kiinteistön lämmitysjärjestelmään. Ratkaisu pienentää taloyhtiön lämmityskustannuksia, tehostaa myymälän kylmäjärjestelmän toimintaa ja vähentää myymälän sähkönkulutusta.

HOK-Elannon tekemät kylmälaitosuudistukset, päästöttömän sähkön käyttö ja energiatehokkaat toimenpiteet tukevat S-ryhmän asettamia kunnianhimoisia ilmastotavoitteita, kaupparyhmän tavoitteena on olla vuonna 2025 hiilinegatiivinen.

Vantaalla HOK-Elanto rakentaa paraikaa uutta nollapäästöistä Alepa Backasta. Kyseessä on tiettävästi Suomen ensimmäinen täysin päästötön myymälärakennus, jonka lämmityksessä käytetään maalämpöakkuihin varastoitavaa myymälän tuottamaa lauhdelämpöä. Nollapäästöisen myymälän mahdollistavat lauhdelämmön lisäksi uusiutuvan sähkön käyttö, hiilidioksidia kylmäaineenaan käyttävä kylmälaitos.

Alepa Postipuisto

Uuden nollapäästöisen Alepa Backaksen rakennustyöt on aloitettu 25.8., ja myymälä avataan kesällä 2022. Kyseessä on tiettävästi Suomen ensimmäinen täysin päästötön myymälärakennus, jonka lämmityksessä käytetään maalämpöakkuihin varastoitavaa myymälän tuottamaa lauhdelämpöä.

– Kesäaikaan tuotettua myymälän lauhdelämpöä ei ole aiemmin voitu varastoida vastaavalla tavalla. Alepa Backaksen tapauksessa kylmälaitteiden tuottama lauhdelämpö varastoidaan maalämpöakkuihin, ja tätä energiaa hyödynnetään talvella kiinteistön lämmityksessä. Myymälää ei liitetä kaukolämpöverkostoon, vaan lämmitykseen käytetään ainoastaan myymälän tuottamaa lauhdelämpöä, HOK-Elannon kiinteistöjohtaja Jyrki Karjalainen kertoo.

Hyödynnettävän lauhdelämmön lisäksi nollapäästöisen myymälän mahdollistavat uusiutuvan sähkön käyttö, ja hiilidioksidia kylmäaineenaan käyttävät kylmälaitteet ja kylmälaitos. Päästöttömällä sähköllä on merkittävä rooli S-ryhmän ilmastotyössä, ja HOK-Elannon käyttämästä sähköstä 100 prosenttia on uusiutuvilla energialähteillä tuotettua (vuonna 2020 tuulivoiman osuus oli 84,9 prosenttia, loput vesi- ja biovoimaa). Lähitulevaisuudessa tuulivoiman osuus tulee kasvamaan lähelle 100 prosenttia.

Elävöityvän kartanomiljöön palvelutarjonta paranee

Vantaan kaupunkisuunnittelujohtaja Tarja Laineen mukaan Pakkalan alueen lähipalveluverkoston kehittyminen on tervetullutta.

– Laajentuva palveluverkosto tukee alueen kehitystä, ja palveluiden tarjoaminen myös elävöittää Backaksen aluetta. Jumbon laajan palveluverkoston lisäksi alueella on kysyntää myös lähipalveluille, Laine toteaa.

Alepan rakentamisen yhteydessä alueelle tulee myös lisää pysäköintitilaa ja ABC-ketjun latauspisteverkoston piste. HOK-Elannon tavoitteena on elävöittää Backaksen kartanomiljöötä, ja kehittää aluetta tarjoamalla uusia palveluita lähialueen asukkaille. Alueen asuinrakentamisen käynnistyessä kysyntä palveluille tulee kasvamaan.

Nollapäästöiset Alepat vauhdittamassa kunnianhimoisia ilmastotavoitteita

Alepa Backaksen lisäksi HOK-Elannon Alepa-ketjussa nollapäästöisiksi luokiteltavia myymälöitä on tällä hetkellä Viherlaaksossa, Lintuvaarassa, Jollaksessa ja Päiväkummussa. Päästöttömät myymälät hyödyntävät lauhdelämpöä myymälän lämmityksessä, kylmälaitokset käyttävät kylmäaineena luonnollista hiilidioksidia ja myymälät käyttävät päästötöntä sähköä.

HOK-Elannon tekemät kylmälaitosuudistukset ja energiatehokkaat toimenpiteet tukevat S-ryhmän asettamia kunnianhimoisia ilmastotavoitteita, kaupparyhmän tavoitteena on olla vuonna 2025 hiilinegatiivinen.

Alepa-ketjun 127. myymälä avataan torstaina 12.8. Etu-Töölön Kuparitaloon. Myyntipinta-alaltaan 321 m² suuruinen myymälä tarjoaa etutöölöläisille laajan valikoiman take away-tuotteita, salaattibaarin, mehukoneen, Kaffekulman ja monipuolisen paistopistevalikoiman. Alepan yhteyteen avataan myös Nosto-automaatti. 

– Alepa on naapuruston palvelevin lähikauppa, ja Kuparitalossa aloittava tiimi on valmistautunut avaukseen hienosti. Korona-aikana perehtyminen alepalaiseen tapaan tehdä töitä on hoidettu ketjun muissa yksiköissä, ja olemme ensi kertaa saman katon alla vasta myymälän avauksen kynnyksellä, Alepa Kuparitalon uusi myymäläpäällikkö Jami Kuparinen kertoo. 

HOK-Elannossa on laajasti kokemusta poikkeusajan myymäläavauksista, ja Kuparitalon osalta avausvalmistelut ovat sujuneet suunnitelmien mukaan. Uusi Alepa avataan ilman isompaa avaustempausta, jotta voimme varmistaa turvallisen asioinnin myymälässä. 

Alepa Kuparitalo apuna arjessa ja juhlassa, kellon ympäri

Uusi Alepa Kuparitalo on ketjun 31. ympäri vuorokauden palveleva myymälä. Kuparisen mukaan laajoille aukioloajoille on kysyntää, ja uskoo Alepan osuvan oikeaan markkinaan. 

– Alepa elää kaupungin sykkeessä, ja meidän laajalle aukioloajallemme on varmasti kysyntää. Alepan asiakkaiden keskuudessa yöajan ostamiseen on totuttu, ja uusi myymälä laajentaa ketjun ympärivuorokautista verkostoa, Kuparinen toteaa 

Korttelitoiveilla kohti alueen osuvinta valikoimaa 

Myymälän valikoimaa suunnitellessa myös asiakkaiden toiveille on jätetty tilaa, ja valikoima tulee lähikuukausien aikana täydentymään alueen asukkaiden toiveilla. Kuparinen kertoo, että asiakkaiden Korttelitoiveiden avulla valikoimasta räätälöidään alueen osuvin. 

–  Valikoimassa lounasostajien tarpeet on huomioitu laajalla take away –valikoimalla ja salaattibaarilla. Turismin elpyessä uskomme myös Temppeliaukion kirkon vieraiden poikkeavan meillä ostoksilla, Kuparinen kertoo.  

Valikoimassa on noin 3 100 tuotetta, ja Korttelitoiveita otetaan vastaan heti avauspäivästä alkaen.  

 

Emme järjestä avajaisiin liittyvää erillistä avajaistempausta, jotta pystymme varmistamaan turvallisen asioinnin myymälässä.   

Alepa Kuparitalo 

Töölönkatu 4, 00100 Helsinki 

Avoinna 24/7 

www.alepakorttelitoive.fi