HOK-Elannon omistaman Backaksen kartanon valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön avataan joulukuun alussa monin tavoin edistyksellinen Alepa Backas, jonka energiaratkaisut näyttävät tietä tulevaisuuden myymälöille.

Alepa Backaksen kiinteistö ja käyttövesi lämmitetään kaupan kylmäkoneiden lauhdelämmöllä. Ylimääräinen lämpö varastoituu maan alle ladattavaan maalämpökaivoon, joka toimii kuin akku: kesällä lämpöä ladataan maan alle ja talvella sitä otetaan käyttöön rakennuksen lämmitykseen. Tekniikka toimii myös toisin päin, sillä kesäkuumalla maan alta saadaan käyttöön talvella varastoitua jäähdytystä. Rakennus käyttää kaikkiaan noin kolmanneksen vähemmän energiaa kuin perinteisellä tavalla toteutettu Alepa, ja sen käyttämä sähkö on tuotettu 100-prosenttisesti uusiutuvalla energialla. Lopputuloksena on päästötön myymälä.

– Olemme kokeilleet ja käyttäneet kaikkia Alepa Backaksessa yhdistyviä energiaratkaisuja jossain muodossa aiemminkin. Esimerkiksi Munkkiniemessä ja Postipuistossa Alepat lämmittävät yläpuolella olevat asunnot lauhdelämmöllään. Poikkeuksellista on kolmen tekniikan yhdistäminen saumattomaksi kokonaisuudeksi, S-ryhmän suurimman alueosuuskaupan HOK-Elannon kiinteistöjohtaja Jyrki Karjalainen kertoo.

Teknisen järjestelmän integroiminen mahdollistaa sen, että rakennusta ei ole liitetty ollenkaan kaukolämpöverkkoon. Tulevaisuudessa vastaavaa yhdistelmää tullaan näkemään muissakin uusissa Alepa-myymälöissä.

Alepa Backaksen kylmäjärjestelmä toimii hiilidioksidilla, joka on perinteisiä kaupan kylmäaineita ympäristöystävällisempi kylmäaine. Kauppojen katoilla hurisevat lauhduttimet ovat siis pikkuhiljaa hiljenemässä, ja jatkossa niitä asennettaneen vain varajärjestelmäksi.

Paluu Elannon juurille

Backaksen kartanon alueella, vain sadan metrin päässä uudesta Alepasta, on aikoinaan sijainnut keltainen, lautarakenteinen Elannon myymälä.

– Uniikki kulttuurimaisema huomioitiin jo uudisrakennuksen suunnitteluvaiheessa. Valtaosin puurakenteinen Alepa Backas istuu erinomaisesti kartanon pihapiiriin, jossa on myymälän lisäksi muun muassa sikala ja navetta. Rakennuksen värimaailma, muotokieli, puumateriaali ja jopa harjakaton kaltevuus on sovitettu yhteen historiallisten rakennusten kanssa, Karjalainen kertoo.

Alepa Backas on kooltaan noin 470 neliömetriä ja se työllistää 10 henkilöä. Myymälän sijainti palvelee mainiosti niin lähietäisyydellä asuvia paikallisia kuin esimerkiksi kauppakeskus Jumbossa asioivia mahdollistamalla nopean ja näppärän pysähdyksen päivittäistavaraostoksille.

Myymälän yhteyteen avataan myös ABC-ketjun latausasema, jossa on kaksi AC-peruslatauspistettä ja kaksi DC-teholatauspistettä. Tehoa Backaksen latausasemalla on yhteensä 100 kilowattia. Ladattava sähkö on tuulivoimalla tuotettua energiaa.

Kartanoalueen kehitys jatkuu

HOK-Elanto kehittää Backaksen aluetta määrätietoisesti.

– Ensimmäisessä vaiheessa kartanon päärakennukseen tehtiin 2,5 miljoonan euron remontti. Uusi Alepa Backas on kehityshankkeen toinen vaihe. Tulevat kehityshankkeet määräytyvät kaavan mukaan. Keskeistä on, että kartanonmäki on suojeltu, ja sen historialliset rakennukset säilytetään sellaisenaan, Karjalainen kertoo.

HOK-Elannon lähivuosien panostus Vantaalla ulottuu myös Backaksen ulkopuolelle. Lokakuussa HOK-Elanto kertoi kivenheiton päähän Backaksen alueesta rakennettavasta jättimäisestä verkkokaupan keräilykeskuksesta, joka mahdollistaa nykyisen toimituskapasiteetin tuplaamisen. Keskus tulee työllistämään jopa 200 ihmistä ja yli 100 keräilyrobottia.

HOK-Elannon omistamaan Alepa-ketjuun kuuluu yli 130 myymälää Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Nurmijärvellä, Tuusulassa, Keravalla, Järvenpäässä ja Hyvinkäällä. Alepa Backaksen lisäksi nollapäästöisiksi luokiteltavia Alepa-myymälöitä sijaitsee tällä hetkellä Viherlaaksossa, Lintuvaarassa, Jollaksessa ja Päiväkummussa.

Kuva: Alepa Backaksen energiaratkaisu.

 

Alepa Backas avataan 1.12.2022 klo 10

Aukioloajat: ma-pe 6.30–22, la 8–22, su 9–22

 

Nelipäiväisen myymäläremontin aikana myymälässä suoritetaan kevyttä päivitystä ja myymälän ulkoasu vaihdetaan vastaamaan Alepan uutta ilmettä. Uutena elementtinä myymälään tuodaan monikäyttöinen hybridikassa, joka mahdollistaa itsepalvelukassan muuttamisen palvelukassaksi myymälän ruuhkaisina aukioloaikoina. Lisäksi jatkossa asiakkaiden käytössä on paljon toivottu appelsiinimehukone.

Myymälän valikoima pysyy valtaosin ennallaan ja aikaisemmin esitetyt korttelitoiveet jäävät voimaan. Lisää korttelitoiveita on mahdollista esittää osoitteessa alepakorttelitoive.fi.
Myymälän ollessa suljettuna lähimmät palvelevat Alepa-myymälät ovat Alepa Sturenkatu 27 ja Alepa Vallila (Mäkelänkatu 11). Kivijalkamyymälöiden lisäksi ruoan verkkokauppa palvelee osoitteessa s-kaupat.fi.

Alepa Sturenkatu 40

S-ryhmän suurin alueosuuskauppa HOK-Elanto on syyskuussa 2022 voittanut Järvenpään kaupungin järjestämän kilpailun tilapäisen kaupan rakentamisesta Järvenpään Jamppaan, jossa ostokeskuspalo vei keväällä mukanaan alueen tärkeitä palveluita, mukaan lukien ruokakaupan. 

Loka-marraskuun aikana entisen ostoskeskuksen paikalle nousee HOK-Elannon omistaman Alepa-ketjun ainutlaatuinen moduulirakenteinen myymälä. Kyseessä on HOK-Elannon ensimmäinen puurakenteisista moduuleista koottava myymälärakennus, joka on sijoitettavissa uudelleen useita kertoja, ja jonka julkisivu voidaan erilaisilla pinnoiteratkaisulla sopeuttaa kulloiseenkin ympäristöönsä. Kokonaispinta-alaltaan 415 neliömetrin kokoinen Alepa Jamppa vastaa sekä kokoluokaltaan, valikoimaltaan että lisäpalveluiltaan perinteistä Alepa-myymälää. 

Valmis konsepti mahdollisti HOK-Elannon ketterän reagoinnin yllättäen muuttuneeseen markkinatilanteeseen 

Myymäläkonsepti on odottanut ensimmäistä sopivaa sijoituspaikkaansa muutaman vuoden ajan. Konsepti kehitettiin alun perin, jotta HOK-Elanto voisi tuoda kauppapalvelut etunojassa uusille, vielä rakenteilla oleville asuinalueille sekä erilaisten kehityshankkeiden yhteydessä purettavien paikallisten ostoskeskusten tilalle väliaikaisratkaisuksi. 

– Jampan palvelutarjonta kutistui huomattavasti ostoskeskuspalon myötä, ja tarve korvaavalle kauppapalvelulle oli kiireellinen. Valmiin konseptimme ansiosta kykenemme vastaamaan kaupungin sekä alueen asukkaiden esittämiin toiveisiin ja tarpeisiin nopealla aikataululla. Moduulirakenteisen Alepa Jampan pystytys käynnistetään lokakuun alussa ja myymälä saadaan avattua asiakkaille jo marraskuun aikana, HOK-Elannon kiinteistöjohtaja Jyrki Karjalainen kertoo. 

Myymälä koostuu yhteensä kymmenestä 4 x 14 metrin mittaisesta moduulista. Myymälän rakenteet, kiinteistötekniikkavaraukset ja myymäläkalusteet tehdään valmiiksi moduulimyymälän toimittajan tuotantotiloissa ja sen osat kuljetetaan tilaelementteinä kohteeseen. 

Alepa palvelee Jampan alueen asukkaita toistaiseksi, ja kestävien moduulirakenteidensa ansiosta se voi tulevaisuudessa matkata vähintään kymmeneen uuteen kohteeseen. Myymälän siirto ja avaus uudessa osoitteessa on mahdollista suorittaa aina noin 6–8 viikossa. 

Helsingin Perämiehenkadulla sijaitseva, vuorokauden ympäri palveleva Alepa suljettiin syyskuussa noin kuukauden mittaisen myymäläremontin takia. Myymälän uudistettu miljöö välittyy asiakkaille heti ulko-ovesta sisään astuttaessa: koko myymälä on päivitetty vastaamaan Alepan nykyilmettä ja ulko-ovia seuraavat vedettävät ovet on korvattu liukuovilla, jotka luovat tilasta aiempaa avaramman. 

– Jatkamme edelleen samalla tutulla henkilökunnalla, ja odotamme jo innolla, että pääsemme uudistettuun myymälään kohtaamaan sekä vakiasiakkaamme että uudet tuttavuudet! Lämpimästi tervetuloa asioimaan meille taas 6. lokakuulta alkaen, Alepa Perämiehenkadun myymäläpäällikkö Juha Keränen iloitsee myymäläuudistusta.

Panostuksia nopeaan syömiseen 

Remontin yhteydessä myös tarjoamaa on tarkasteltu, ja myymälään onkin pyritty löytämään mahdollisimman hyvin asiakkaiden tarpeita vastaava valikoima. Korttelitoiveille jätetään tuttuun tapaan jatkossakin vapaata hyllytilaa. 

Valikoiman päivittämisessä tärkeäksi osa-alueeksi nousivat paljon toivotut nopean syömisen ratkaisut. Muun muassa kahvia ja teetä aiemmin tarjonnut Kaffekulma on täydentynyt puuro- ja nuudelitarpeilla. Jatkossa Alepa Perämiehenkadulta saa siis kätevästi matkaansa sekä lämmintä juomaa että huikopalaa, asioipa myymälässä mihin aikaan vuorokaudesta tahansa.

Ratkaisuja energiankulutuksen pienentämiseen 

Uudistuksessa Alepa Perämiehenkadun energiatehokkuutta parannettiin muun muassa vaihtamalla vanha kylmälaitos energiatehokkaampaan laitokseen sekä kylmälaitteissa käytettävä kylmäaine ympäristöystävällisempään hiilidioksidiin. Kaikki myymälän kylmäkalusteet vaihdettiin ovellisiksi ja loisteputkivalaistuksesta siirryttiin nykyaikaiseen led-tekniikkaan. Lisäksi myymälätilaan toteutettiin lauhdelämpövaraus mahdolliseen lauhdelämmön hyödyntämiseen tulevaisuudessa esimerkiksi taloyhtiölle tai kaukolämpöverkkoon. 

Alepa Perämiehenkatu  

Alepa Perämiehenkatu suljetaan myytävien tuotteiden loppuessa, kuitenkin viimeistään sunnuntaina 4.9. Noin kuukauden kestävän remontin aikana myymälä uudistetaan kokonaan.

Remontin ajan lähimmät palvelevat HOK-Elannon ruokakaupat ovat Alepa Viiskulma (Pursimiehenkatu 4) ja S-market Bulevardi (Hietalahdenranta 7). Lähin 24 h -myymälä on Alepa Jätkäsaari (Välimerenkatu 6). Lisäksi ruoan verkkokauppa palvelee osoitteessa s-kaupat.fi.

Perämiehenkadun myymälän henkilökunta siirtyy lähialueen muihin myymälöihin remontin ajaksi ja palaa palvelemaan asiakkaita jälleen lokakuussa remontin valmistuttua.

Alepa Perämiehenkatu

Metsäpurontiellä Helsingissä sijaitseva Alepa Maunula suljettiin huhtikuun lopussa taloyhtiön LVI-remontin vuoksi. Samassa yhteydessä myymälätilat päivitettiin Alepan nykyilmeeseen. Asiakas huomaa uudistukset kassa-alueella, jonne tulee pikakassa palvelukassan rinnalle nopeuttamaan kassa-asiointia. Myymälän bakery-osasto laajenee, mikä mahdollistaa isomman valikoiman paistopistetuotteita. Muuten tuotteet löytyvät vanhoilta tutuilta paikoiltaan. Lisäksi asiakkaiden käytössä on uusi kahvipiste, jossa on tarjolla kuumien juomien lisäksi puuroa ja nuudeleita.  

Isoin kiinteä muutos remontissa näkyy asiakkaiden jalkojen alla, sillä myymälän lattia uusittiin remontissa. Kylmäkalusteet Maunulassa on vaihdettu jo aiemmin ovellisiin, mikä paransi myymälän energiatehokkuutta. 

HOK-Elannon myymälöihin toteuttamat kylmälaitosuudistukset, päästöttömän sähkön käyttö ja energiatehokkaat toimenpiteet tukevat S-ryhmän asettamaa tavoitetta olla vuonna 2025 hiilinegatiivinen. 

”Palveluiden tulee olla jalankulku- ja pyöräilyetäisyydellä tai ainakin hyvien liikenneyhteyksien varrella. Näin vähennämme myös asioinnin aiheuttamaa ympäristökuormitusta”, HOK-Elannon vastuullisuuspäällikkö Satu Kattilamäki sanoo.  

Tärkeä lähipalvelu palaa Maunulaan 

Alepa on Maunulassa päivittäistavarakauppa, jonka saamiseksi alueen asukkaat ovat aikanaan olleet aktiivisia. 

”Tärkeät lähipalvelut palaavat nyt Maunulaan remonttitauon jälkeen, ja asukkaat ovat varmasti tätä jo odottaneet”, ryhmäpäällikkö Marko Lumppio sanoo. 

”Meille on tärkeää kuunnella asiakkaita ja tuoda palvelut ihmisten lähelle. Maunulan Alepa on todellinen lähipalvelu, joka sijaitsee siellä, missä sitä tarvitaan”, Lumppio sanoo. 

”Haluamme vastata alueen asukkaiden tarpeisiin mahdollisimman hyvin ja myymälän valikoimaan pääsee jatkossakin vaikuttamaan jättämällä korttelitoiveen. Korttelitoiveet muodostavat jo nyt merkittävän osan Maunulan Alepan myynnistä.” 

Alepa Maunula 

Alepa Mikkolan viimeinen aukiolopäivä on lauantai 18. kesäkuuta, jolloin myymälä suljetaan viimeistään klo 18. Myymälän väliaikaisen sulkemisen syynä ovat kiinteistössä suoritettavat korjaustyöt, joiden arvioidaan kestävän noin puolitoista kuukautta eli heinä-elokuun vaihteeseen. Samassa yhteydessä myymälässä tehdään pientä pintaremonttia.

Myymälän ollessa suljettuna HOK-Elannon lähimmät palvelevat ruokakaupat ovat Alepa Päiväkumpu (Laurintie 84), Alepa Havukoski (Eteläinen Rastitie 5) sekä S-market Korso (Maakotkantie 19). Kivijalkamyymälöiden lisäksi ruoan verkkokauppa tarjoaa apua arjen ruokaostoksiin osoitteessa s-kaupat.fi.

Alepa Mikkola

Maaliskuussa 2022 käynnistyneessä, noin kolmen kuukauden pituisessa myymäläuudistusprojektissa Alepa Kallio päivitettiin pinnoiltaan ja kalusteiltaan uuden Alepa-konseptin mukaiseksi. Suurimpana muutoksena uudistusprojektissa onnistuttiin vastaamaan asiakkaiden toiveeseen myymälän esteettömyydestä. Tilaan saatiin luotua esteetön kulkureitti siirtämällä myymälän sisäänkäynti katutasoon noin kaksikymmentä metriä vasemmalle aikaisemmasta sisäänkäynnistä, vaihtamalla myymälän kiertosuuntaa ja muuttamalla pohjaratkaisua tilavammaksi.

Myymäläuudistuksen yhteydessä Alepa Kallion valikoimaa räätälöitiin entistä paremmin alueen kysyntää vastaavaksi.

– Olemme päivittäneet valikoimamme painotuksia saamiemme asiakaspalautteiden pohjalta ja kasvattaneet esimerkiksi kylmässä olevien juomien sekä nopean syömisen valikoimaa. Palveluiden osalta uutuutena myymäläämme on tuotu paljon toivottu salaattibaari, josta voi näppärästi koota mieleisensä salaattiannoksen mukaan. Valikoimamme kehittäminen jatkuu edelleen ja otammekin ilomielin lisää Korttelitoiveita vastaan, Alepa Kallion myymäläpäällikkö Ano Junkkarinen

Uudistusprojektin yhteydessä myymälän energiatehokkuutta parannettiin merkittävästi uusimalla kaikki kylmäkalusteet sekä vaihtamalla niiden kylmäaineeksi ympäristöystävällisemmän hiilidioksidin. Muutosten myötä myymälän energiankulutuksen arvioidaan pienentyvän noin 30 prosenttia aikaisemmasta.

Uudistettu Alepa Kallion myymälä palvelee asiakkaita tutulla henkilökunnalla, parannellulla valikoimalla ja laajoilla aukioloajoilla jälleen torstaista 9. kesäkuuta klo 10 alkaen.

Alepa Kallio

Hyvinkään Uudenmaankadulla sijaitseva Alepa-myymälä suljettiin laajan myymäläremontin johdosta 19.4.2022 ja avataan uudistettuna torstaina 19. toukokuuta. Kuukauden mittaisen remontin aikana myymälä päivitettiin Alepan nykyilmeeseen ja sen pohjaratkaisua muokattiin, jotta asiointi on jatkossa entistäkin sujuvampaa.

Energiankulutusta pienennetään ovellisilla kylmäkalusteilla, uudella kylmälaitoksella ja käyttämällä kylmäaineena hiilidioksidia

HOK-Elannossa on käynnissä kymmenien miljoonien eurojen investointi, jossa uudistetaan kaikkien toimialueen Prisma-, S-market-, Alepa- ja Food Market Herkku -myymälöiden kylmälaitokset ja kylmäaineet. Mittavassa, reilun 200 toimipaikan muutostyössä on edetty suunniteltua aikataulua nopeammin ja jo 60 prosenttia kylmälaitoksista on uudistettu.

Alepa Hyvinkään remontin yhteydessä kaikki myymälän kylmäkalusteet vaihdettiin ovellisiksi, kylmälaitos uusittiin ja käytettävä kylmäaine vaihdettiin ympäristöystävällisempään hiilidioksidiin.

Kylmälaitteet muodostavat tällä hetkellä merkittävimmän osan myymälöiden aikaansaamista päästöistä sekä energiankulutuksesta, joten uudistustyö parantaa myymälöiden energiatehokkuutta huomattavasti. Suurimmat vaikutukset myymälöiden päästövähennyksiin saadaan kylmälaitteiden konehuoneen puolelta. Alepa Hyvinkään kohdalla myymälän energiankulutuksen arvioidaan vähenevän noin 30 prosenttia uudistustyön ansiosta. Myymälän käyttämä sähkö on lisäksi täysin päästötöntä.

Uusina palveluina toivotut pikakassat ja appelsiinimehukone

Alepa Hyvinkään asiantunteva henkilökunta palvelee asiakkaita päivittäin tutuilla aukioloajoilla aina varhaisesta aamusta iltamyöhään asti. Uusina palveluina myymälään on tuotu asiointia entisestään nopeuttavia pikakassoja sekä toivottu mehukone, josta asiakkaat voivat puristaa mukaansa tuoretta appelsiinimehua.

Myymäläuudistuksen yhteydessä Alepa Hyvinkään tuotevalikoimaa on myös räätälöity asiakkailta saatujen toiveiden avulla entistäkin paremmin alueen kysyntää vastaavaksi. Valikoiman kehitystyö jatkuu edelleen, ja myymälälle voi esittää lisää Korttelitoiveita osoitteessa alepakorttelitoive.fi.

Alepa Hyvinkää

Alepa Maunulassa (Metsäpurontie 23) käynnistyy noin kahden kuukauden mittainen remontti torstaina 28. huhtikuuta. Myymälä sulkeutuu kyseisenä päivänä kello 21. Remontin aikana HOK-Elannon lähimmät palvelevat yksiköt ovat Alepa Postipuisto (Rullakkokatu 1) ja S-market Maunula (Metsäpurontie 2). Kivijalkamyymälöiden lisäksi ruoan verkkokauppa tarjoaa apua arjen ostoksiin osoitteessa s-kaupat.fi.

Remontin yhteydessä myymälän ilme päivitetään uuden Alepa-konseptin mukaiseksi, jonka lisäksi kiinteistössä suoritetaan putkiremontti. Myymäläuudistuksen myötä valikoimaa pystytään lisäksi räätälöimään entistä paremmin alueen kysyntää vastaavaksi.

Alepa Maunulan henkilökunta siirtyy remontin ajaksi työskentelemään lähialueen muihin Alepoihin ja palaa palvelemaan asiakkaita uudistetussa myymälässä jälleen kesäkuussa.

Alepa Maunula