HOK-Elannon, Nakki-Hannun ja Tomi Björckin yhteistyössä kehittämä chili-jam-artesaaniraakamakkara on pokannut palkintoja Akateemisen Kiuas-Seuran vuotuisessa makkara-arvioinnissa. Chili-jam-artesaaniraakamakkara voitti Vuoden 2023 raakamakkara -tittelin ja sai parhaimmat pisteet kaikista arvioiduista makkaroista ollen näin vuoden paras makkara.

– Useiden testien ja oikean yhteistyökumppanin eli Nakki-Hannun löytämisen jälkeen meille oli selkeää, että uusi hittimakkara on syntynyt Tomin makumaailmojen pohjalta. On hienoa huomata, että tuote on maistunut asiakkaillemme, kertoo HOK-Elannon Head of Design & Development Anne-Maria Mikkonen.

Chili-jam-artesaaniraakamakkara on saanut inspiraationsa aasialaisesta makumaailmasta.

– Aromikkaan chili-jam-artesaaniraakamakkaran makuprofiilissa yhdistyvät makea vaahterasiirappi, paahdettu sipuli, chili sekä valkosipuli. Aasialaisesta makumaailmasta ammentavasta Asian twist -raakamakkarasta löytyy puolestaan chiliä ja eksoottista ryppylimetin lehteä, kertoo jo kaksi vuotta HOK-Elannon tuotekehittäjien makutiimissä ollut Tomi Björck.

Chili-jam-artesaaniraakamakkara löytyy HOK-Elannon hyvin varustelluista Alepoista, Prismoista, S-marketeista sekä Food Market Herkusta.

– Nyt kannattaa toimia nopeasti, sillä tuote on valikoimassa vain lokakuun loppupuolelle saakka. Mutta ei hätää, meillä on myös hyviä uutisia makkaran ystäville. Olemme jo lähteneet miettimään loppuvuoteen uutta makkaraa, jossa selkeästi uusia erottuvia makuja ja joka on vähintään yhtä herkullinen kuin chili-jam-artesaaniraakamakkara, vinkkaa Mikkonen.

Akateeminen Kiuas-Seura on maistellut makkaroita vuodesta 1991 lähtien ja on kokoontunut arviointi-istuntoihin jo 1015 kertaa. Tämän maistelukauden (1.9.2022 – 31.8.2023) aikana pidetyissä 21 istunnossa arvioitiin kaiken kaikkiaan 115 makkaraa 10 eri maasta, joista 73 oli Suomessa valmistettuja uutuuksia.

Katso Tomin salaiset aseet raakamakkaroiden valmistamiseen täältä.

HOK-Elannon ja sen ruokalähettilään, huippukokki Tomi Björckin kehittämät Herkku GRILLS by Tomi Björck -uutuustuotteet ovat saaneet inspiraationsa helppoudesta, herkullisuudesta ja hauskanpidosta. Pääkaupunkiseudulla kesän suurimmaksi grillihitiksi povataan mausteisilla raakamakkaroilla täytettyjä hodareita.

Suomalaisesta lihasta käsityönä valmistettuja Herkku GRILLS -raakamakkaroita on saatavilla kolmessa uutuusmaussa: Chili-jam (possu), Asian twist (possu) sekä Lammas kebab (lammas).

– Aromikkaan Chili-jam-raakamakkaran makuprofiilissa yhdistyvät makea vaahterasiirappi, paahdettu sipuli, chili sekä valkosipuli. Aasialaisesta makumaailmasta ammentavasta Asian twist -raakamakkarasta löytyy puolestaan chiliä ja eksoottista ryppylimetin lehteä, makujen arkkitehtinä yhdessä HOK-Elannon tuotekehittäjien kanssa toiminut Björck kertoo.

– HOK-Elannon tuoreen kyselytutkimuksen mukaan raakamakkarat löytävät tänä grillauskautena tiensä yhä useamman pääkaupunkiseudulla asuvan grilliin. Raakamakkarat toimivatkin grillimenussa erinomaisesti sellaisenaan tai niiden avulla voi tuoda uudenlaisia makuelämyksiä helposti valmistuviin hodareihin, Anne-Maria Mikkonen, HOK-Elannon Head of Design and Development, sanoo.

Hodariboksi paketoi herkullisuuden helpoksi

Tulisen makeita Chili-jam-raakamakkaroita myydään paitsi erikseen, myös osana uutta Herkku GRILLS Chili-jam hot dog -hodariboksia. Paketti sisältää makkaroiden lisäksi hodarisämpylät, Wasabi-seesami-coleslaw-kaalisalaatin ja sipulirouheen yhteensä kuuden hodarin valmistukseen.

– Hodariboksin avulla makurikkaan hodarin valmistaminen onnistuu kädenkäänteessä. Tarkkaan harkittu boksin sisältö mahdollistaa myös sen, ettei turhaa ruokahävikkiä pääse syntymään, Mikkonen kertoo.

Grillipöytään autenttisia makuja maailmalta

Uudet Herkku GRILLS –tuotteet tarjoavat raakamakkarahodareiden kaveriksi grillipöytään toinen toistaan maukkaampia lihoja, grillisalaatteja ja grillattavia lisukkeita. Esimerkiksi grillatun kanan ystävät löytävät HOK-Elannon ruokakauppojen Ruokatoreilta vaihtuvan valikoiman erilaisin rub-maustein ja kastikkein maustettuja kotimaisia kanatuotteita, jotka ovat valmiita grilliin sellaisenaan.

Kotimaista lihaa sisältävä, valmiiksi pakattu Herkku GRILLS -grillitrio siivittää ruokailijat makumatkalle Aasiaan: pakkaus sisältää Green curry -maustettua kanan sisäfileetä, Smoky Bangkok -maustettua porsaan kylkisiivua sekä Asian ginger -maustettuja naudan varraspaloja.

– Valmis lihalajitelma ja Ruokatorin kanabaarin vaihtuvat herkut ovat oivallisia valintoja grillaajille, jotka arvostavat ruoanlaitossa helppoutta ja haluavat tehdä vaikutuksen kesän grillivieraisiin, Björck vinkkaa.

Liharuokien kaveriksi grillipöytään on tarjolla runsain mitoin erilaisia uusia lisukkeita: valmiiksi kootut Harissavoi-maalaisperunat, Patatas Bravas, Chimichurrivoi-rosmariiniperunat, Chimichurrivoi-grillikasvikset ja Harissavoi-grillikasvikset voi joko grillata, pariloida tai paistaa. Grillikauden herkkuhetket viimeistelevät hodariboksistakin tuttu Wasabi-seesami-coleslaw sekä Sriracha-pekoni-perunasalaatti.

Herkku GRILLS by Tomi Björck -uutuustuotteita on saatavilla valikoiduista HOK-Elannon toimialueen Prisma-, S-market, Food Market Herkku- ja Alepa-myymälöistä. HOK-Elannon toimialueeseen kuuluvat Espoo, Helsinki, Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Tuusula ja Vantaa.

Tomi Björckin vinkit raakamakkaroiden valmistukseen grillissä:

  1. Kerralla suuria määriä grillatessa raakamakkaroita voi esikypsentää lävikössä vesihöyryssä 2–3 minuutin ajan, mikä puolittaa paistoajan grillissä.
  2. Kuumenna grilli ja grillaa makkaroita keskilämmöllä noin 10 minuuttia tai noin 5 minuuttia, jos esikypsensit makkarat.
  3. Kääntele makkaroita välillä, mutta vältä kuoren rikkomista, jotta rasva ei karkaa ja makkarasta tule kuiva. Kypsä makkara on rakenteeltaan napakka ja mehukas.
  4. Anna makkaran jäähtyä muutaman minuutin ajan ennen tarjoilua.

Pääkaupunkiseudulla grillauskausi on jo hyvässä vauhdissa, tietää S-ryhmän suurin alueosuuskauppa HOK-Elanto. Asia selviää HOK-Elannon maalis-huhtikuussa toteuttamasta Grillauskesä 2023 -kyselytutkimuksesta, jossa kartoitettiin grillaustuotteita viime grillikautena ostaneiden asiakasomistajien grillausnäkemyksiä ja -käytänteitä*.

HOK-Elannon toimialueella kolmen suosituimman grillattavan raaka-aineen tai ruokalajin joukkoon yltävät perinteiset grillimakkarat (80 %), kana (74 %) sekä tuoreet kasvikset (69 %). Alueellisia erityispiirteitä tarkasteltaessa pääasiassa helsinkiläisille ominaisia grilliherkkuja ovat hedelmät, vantaalaisille erilaiset juustot sekä espoolaisille ja kauniaislaisille nauta, härkä, kala ja äyriäiset. Toimialueen pienemmissä kunnissa ja kaupungeissa, jotka kattavat Nurmijärven, Tuusulan, Keravan, Järvenpään, Hyvinkään ja Mäntsälän, maistuvat itse pyydystetyt ja kasvatetut tuotteet.

Kyselyssä selvitettiin myös, minkä raaka-aineiden tai ruokalajien grillaamisen vastaajat uskovat lisääntyvän tulevana grillikautena verrattuna edelliseen. Tämän kauden grillipöydissä onkin odotettavissa entistä enemmän tuoreita kasviksia, kanaa, kalaa, juureksia, juustoja, perunaa sekä raaka- ja muita erikoismakkaroita.

– Kotigrillaajien ostotottumukset näyttävät selvästi sen, että vaivaton valmistelu ja toisaalta takuuvarmasti herkullinen lopputulos ovat asiakkaidemme prioriteettilistan kärjessä. Kaupasta etsitään helppoja ideoita ja makumaailmoja, joilla hurmata ruokapöydän ääreen kokoontuva kotiväki tai vieraat, kertoo HOK-Elannon Head of Design and Development Anne-Maria Mikkonen.

Maustamisessa ja marinoimisessa maltti on valttia

Marinadien suhteen Helsingissä sekä Espoossa ja Kauniaisissa enemmistö (48 %) suosii grillauksessa marinoimattomia tuotteita. Valmiiksi marinoituja tuotteita ostetaan eniten toimialueen pienemmissä kunnissa ja kaupungeissa (16 %). Vantaalla marinoitu tai marinoimaton tuote valitaan muita alueita useammin raaka-aineen mukaan (47 %).

Suurin osa grillaavista asiakasomistajista (72 %) valitsee mausteet grillattavan raaka-aineen mukaan, ja lähes puolet (47 %) pärjää pelkällä suolalla ja pippurilla. Valmiita grillausmausteseoksia suosii reilu neljännes (28 %) ja aasialaisia mausteita 13 prosenttia vastaajista.

Tämä grillauksen osa-alue koetaan ylivoimaisesti haasteellisimpana

Kyselyyn vastanneista asiakasomistajista 76 prosenttia kertoo grillaavansa mielellään isommallekin porukalle. Kun grillin antimien äärelle istuu vieraita, ostaa 75 prosenttia vastaajista usein tavallista laadukkaampia ja parempia raaka-aineita.

Mitä tulee grillauksen haasteisiin, ovat HOK-Elannon grillaavat asiakasomistajat varsin yksimielisiä suurimmasta kompastuskivestä: lähes viidennes (19 %) nimeää ruoan kypsyyden tai valmistumisen haastavimmaksi osa-alueeksi grillaamista. Muita yleisiä haasteita ovat muun muassa grillin käyttö ja sen puhtaanapito sekä erilaiset raaka-aineisiin liittyvät pulmat, kuten tuotteiden saatavuus ja uudet grillausideat.

– Ruokakauppojen tuoretiskeiltä kannattaa rohkeasti käydä kysymässä valmistusvinkkejä ja tarjoiluideoita. Kaupan henkilökunta tuntee tuotteet ja osaa suositella grillaajan osaamiseen sopivaa menua tai auttaa eri makujen yhdistelemisessä, Mikkonen muistuttaa.

– Yksi grillaamisen suosion syy on sen rentous – ei siis kannata turhaan jännittää onnistumista tai vaatia itseltään ravintolakokin taitoja. Esimerkiksi esivalmistelluilla tuotteilla voi vähentää merkittävästi stressiä.

Joka kymmenes grillaa ympäri vuoden

Kyselyn mukaan 81 prosenttia HOK-Elannon grillaavista asiakasomistajista aloittaa grillikautensa vappuun mennessä ja lähes joka kymmenes (9 %) grillaa päättäväisesti vuoden ympäri.

Kauden aikana grillit kuumenevat vähintään kerran viikossa 78 prosentilla vastanneista kotitalouksista. HOK-Elannon toimialueen innokkaimmat, vähintään pari kertaa viikossa grillaavat asiakasomistajat löytyvät Vantaalta (48 %).

Enemmistö kyselytutkimuksen vastaajista (58 %) suosii grillaamisessa kaasugrilliä. Ahkerimmin kaasugrilliä käytetään Espoossa ja Kauniaisissa (57 %) sekä HOK-Elannon toimialueen pienemmissä kunnissa ja kaupungeissa, jotka kattavat Nurmijärven, Tuusulan, Keravan, Järvenpään, Hyvinkään ja Mäntsälän (57 %). Hiiligrilliä käytetään sen sijaan eniten Vantaalla (29 %).

*Kyselytutkimus toteutettiin maalis-huhtikuussa 2023. Kysely lähetettiin HOK-Elannon asiakasomistajille, jotka ovat ostaneet grillaustuotteita käyttö- tai päivittäistavaraosastolta viime vuoden sesonkina 1.5.-31.8.2022. Kyselyyn vastasi yhteensä 1 369 asiakasomistajaa. Tutkimustuloksissa Hyvinkäätä, Järvenpäätä, Keravaa, Mäntsälää, Nurmijärveä ja Tuusulaa tarkastellaan yhteisesti yksittäisten alueiden pienempien vastaajamäärien takia. Tiedonkeruusta ja tulosten analysoinnista vastasi SOK Markkina- ja asiakasymmärrys yhdessä FeelBack Groupin kanssa. HOK-Elanto on S-ryhmin suurin alueosuuskauppa ja sen toimialueeseen kuuluvat Espoo, Helsinki, Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Tuusula ja Vantaa.

HOK-Elannon yhdessä huippukokki Tomi Björckin kanssa luoma HERKKU by Tomi Björck -tuotesarja päivittyy 26.10. alkaen uusilla tuotteilla, joiden punainen lanka on kodin juhlapöydän helppo herkullisuus. Kokonaisuuteen kuuluu myymälöiden Ruokatoreilla myytäviä Fish Market -tuotteita ja lisukkeita, valmiiksi suunniteltuja HERKKU-plattereita, kypsennettyjä pääruokia ja liemiä sekä laadukkaita valmiita aterioita. Lisäksi tarjolla on valmiiksi suunniteltuja menukokonaisuuksia, joiden ruokalajit on poimittu HERKKU by Tomi Björck -sarjan tuotteista.

HOK-Elannon työ oman HERKKU-tuotesarjan parissa pohjautuu vahvasti asiakasymmärrykseen. Suomen suurin alueosuuskauppa on palvellut pääkaupunkiseudun asukkaita ruokatarpeissa jo yli 110 vuotta ja tuntee asiakkaidensa ruokahetket.

– Näemme selvästi, että helppo herkullisuus on asiakkaillemme yhä tärkeämpää, ja samaan aikaan ihmiset ovat kokeilunhaluisia ja kiinnostuneita uusista mauista. HERKKU by Tomi Björck -tuotteet vastaavat tähän kysyntään. Juhlien järjestäminen kotona helpottuu huomattavasti, kun juhlamenu on valmiiksi mietitty ja maut valmisteltu etukäteen, sanoo HOK-Elannon toimialajohtaja Kimmo Nikula.

Grocerant catering

Ruokakaupan ja laadukkaan ravintolaruoan yhdistävä grocerant-ilmiö ei osoita laantumisen merkkejä – päin vastoin. Kysyntä on laajentumassa grocerant cateringiin eli pitopalvelun kaltaisen ruokakokonaisuuden ostamiseen ruokakaupasta.

– Ruokatoreillemme levittäytyvä Fish Market -teema paljastaa tämän vuoden juhlakauden trendin. Valikoimassa on esimerkiksi sinisimpukoita herkullisine liemineen, kolmeen eri tapaan valmistetun lohen trio ja kalalautanen herkkutwistillä. Marraskuussa valikoima kasvaa vielä blineillä, joihin on saatavilla runsas valikoima erilaisia täytteitä, kertoo HOK-Elannon Head of Design and Development Anne-Maria Mikkonen.

– Esimerkiksi simpukkaliemet ovat todella monikäyttöisiä ja sopivat myös arkisempaa ruoanlaittoa helpottamaan. Ne sopivat täydellisesti erilaisten keittojen, patojen ja risottojen valmistukseen. Onnistuminen on helppoa, kun maku on mietitty ja testattu valmiiksi, Mikkonen kuvailee. 

Juhlamenun suunnittelussa voi oikaista myös valitsemalla valmiin menukassin, johon kuuluu alku-, pää- ja jälkiruoka HERKKU by Tomi Björck -sarjasta. Valmiiden menukassien teemat ovat “Sano se simpukoin” ja “Makumatkalla Aasiassa”. Yhden menukassin sisältö on mitoitettu kahdelle hengelle.

Osa HERKKU by Tomi Björck -tuotteista valmistetaan HOK-Elannon omassa Herkkukeittiössä ja myymälöiden Ruokatoreilla, ja osa yhteistyökumppaneiden avulla.

 

Monipuolinen makupaletti

Tomi Björck toimii HOK-Elannon virallisena ruokalähettiläänä seuraavat vuodet ja sen myötä HERKKU by Tomi Björck -tuotesarjaan on luvassa säännöllisiä makupäivityksiä.

– Suomalaisten makupaletti on tänä päivänä todella monipuolinen ja on innostavaa suunnitella uusia makuelämyksiä kokeilunhaluisille kotikokeille. Jatkamme HOK-Elannon ruoan asiantuntijoiden kanssa pääkaupunkiseudun kotkokkien arjen ja juhlan helpottamista ja herkullistamista. Fokus tulee jatkossakin pysymään laadukkaissa raaka-aineissa ja nautinnollisissa mauissa, joihin keräämme inspiraatiota maailman ruokatrendeistä, Björck sanoo.

HERKKU by Tomi Björck -tuotesarjan tuotteita on saatavilla pääkaupunkiseudun Prismoista, S-marketeista, Alepoista ja Food Market Herkuista. Fish Market -tuotteita ja valmiita juhlamenuja voi ostaa vain myymälöistä, joissa on Ruokatori.

Helppous ja laadukkuus ovat ruoan megatrendejä, joiden rooli korostuu erityisesti pääkaupunkiseudulla. S-ryhmän suurin alueosuuskauppa HOK-Elanto vastaa premium-laatuisten, helposti valmistettavien aterioiden alati kasvavaan kysyntään lanseeraamalla ravintolatason HERKKU Premium Edition by Tomi Björck -ruokatuotesarjan yhdessä huippukokki Tomi Björckin kanssa. 

Ruokatuotesarjaan kuuluu ensivaiheessa HERKKU GRILLS -grillaustuotteita sekä viisi erilaista käsintehtyä HERKKU Premium Edition by Tomi Björck -valmista ateriaa, jotka valmistetaan HOK-Elannon Herkkukeittiössä Vantaalla. Annosten makumaailmat ovat saaneet inspiraationsa Björckin matkoista maailmalla. Toukokuun lopusta lähtien tuotteita on saatavilla pääkaupunkiseudun Prismoista, S-marketeista, Alepoista ja Food Market Herkuista. 

– Yhdistämme ensi kertaa toden teolla kaksi keskeistä osaamisaluettamme, kaupan ja ravintolan, ja niistä kertyneen asiakasymmärryksen. Asiakkaamme haluavat syödä kotonakin huippulaadukkaasti ja onnistua ruoanlaitossa. Siksi olemme valjastaneet mukaan maailmanluokan makuosaaja Tomi Björckin, joka on omien tuotekehittäjiemme tuella suunnitellut sarjan tuotteet siten, että jokainen voi loistaa niin kotikeittiössä kuin grillin ääressä, kertoo HOK-Elannon toimialajohtaja Kimmo Nikula.

Helpommin herkullista kotona

Björck on suunnitellut tuotesarjaan kuuluvien tuotteiden reseptit tiiviissä yhteistyössä HOK-Elannon asiantuntijoiden kanssa. Pieteetillä luotujen makujen perustana ovat tuoreet, laadukkaat ja aidot raaka-aineet. 

– Olemme hypänneet herkullisuudessa aivan uudelle tasolle. Esimerkiksi vihreä currytahna tehdään Herkkukeittiössämme alusta alkaen itse. Tämä on nykyisin harvinaista jopa Aasian maissa, kertoo HOK-Elannon Head of Design and Development Anne-Maria Mikkonen.

– Tarkoitus on päästää kotikokit helpolla, mutta valmistuksen puolella emme ota oikopolkuja, Mikkonen tähdentää. 

Uusia makumaailmoja kotipöytiin ja grilliin

HOK-Elannon Herkkukeittiössä käsin valmistettavat HERKKU MEALS -ateriat vievät makumatkalle niin Aasiaan, Australiaan kuin Pohjois-Afrikkaankin. 

– Halusimme tuoda tuotesarjaan autenttisia makuelämyksiä eri puolilta maailmaa, ja kaikkia sarjan tuotteita yhdistääkin rohkea mausteiden käyttö, Björck kertoo. 

Valmiiden aterioiden valikoimaan kuuluu muun muassa vegaaninen versiointi klassisesta vihreästä currysta sekä kookoskaramellikastikkeella maustettua porsaan plumaa balilaishenkisen riisin kera. Jälkimmäisen annoksen valmistuksessa hyödynnetään suomalaista porsaan plumaa, joka on porsaan fileeselästä leikattu hyvin marmoroitunut ja ohut pala. 

Grillikaudella HOK-Elannon Prismojen, S-marketien, Alepojen ja Food Market Herkkujen Ruokatorit tarjoavat grillaajille uudenlaista inspiraatiota, kuten helposti valmistettavaa chimichurrivoilla maustettua HERKKU GRILLS -hummeria, josta voidaankin povata tämän grillikauden hittiä. Valmiiksi mietityt maut ja yhdistelmät helpottavat kotikokin elämää. Ruokatorien henkilökunta neuvoo ateriakokonaisuuksien suunnittelussa sekä tarjoaa vinkkejä kotiin viemisiksi. 

Tomi Björck on HOK-Elannon uusi ruokalähettiläs  

HERKKU Premium Edition -ruokatuotesarjassa tullaan näkemään lisää inspiroivia uutuuksia vielä tämän vuoden aikana. Björck toimii HOK-Elannon virallisena ruokalähettiläänä seuraavat vuodet. 

– Laadukkaiden raaka-aineiden ja autenttisten makuelämysten arvostus jatkaa kasvuaan, ja kotikokit janoavat onnistumisen elämyksiä. Tehtäväni on yhdessä HOK-Elannon tuotekehitystiimin kanssa antaa kaikille mahdollisuus nauttia ja valmistaa kotona ravintolatason annoksia, Björck sanoo.