– Viime vuonna maksettu Bonus ylitti ensimmäistä kertaa 80 miljoonan euron rajan ja HOK-Elantoon liittyi yli 27 000 uutta asiakasomistajaa. Osuuskauppana perustehtävämme on tuottaa asiakasomistajillemme etuja ja kehittää palveluitamme pitkäjänteisesti. Tämä tehtävä on merkityksellinen erityisesti juuri tässä ajassa, johon liittyy paljon epävarmuuksia, sanoo HOK-Elannon toimitusjohtaja Veli-Matti Liimatainen.

Vuoden lopussa HOK-Elannon toimialueen yhdeksän kunnan kotitalouksista 76,9 prosenttia oli asiakasomistajia. Ennätysbonusten lisäksi HOK-Elannon asiakasomistajille maksettiin maksutapaetua yhteensä 2,8 miljoonaa euroa. Maksutapaetu on rahana maksettava etu, jota asiakasomistajat saavat maksaessaan ostoksia S-ryhmän toimipaikoissa S-Etukortti Visa debit- tai credit-kortilla.

Liikevaihto kasvoi 166 miljoonalla eurolla, ravintoloissa myyntiennätyksiä

HOK-Elanto-konsernin liikevaihto vuonna 2022 oli 2,4 miljardia euroa, mikä on 166 miljoonaa euroa ja 7,4 prosenttia enemmän kuin vuonna 2021. Konsernin liiketulos parani edellisvuodesta 19,2 miljoonaan euroon ravintolatoimialan koronapandemiasta toipumisen myötä. Marketkaupan liikevaihto kasvoi 4,3 prosenttia edellisvuodesta.

– Päivittäistavarakauppa ry:n mukaan päivittäistavarakaupan markkina kasvoi tammi-joulukuussa 3,3 prosenttia*, joten markkinaa vahvempi 5,9 prosentin kasvumme päivittäistavarakaupassa vahvistaa edelleen markkinajohtajan asemaamme toimialueellamme niin kivijalassa kuin verkossakin, Liimatainen sanoo.

Ravintolaliiketoiminta toipui koronapandemiasta ennakoitua nopeammin ja kasvatti liikevaihtoaan 55 prosenttia vuoteen 2021 verrattuna. Myös tavaratalokauppa ja liikennekauppa menestyivät hyvin: liikevaihto kasvoi tavaratalokaupassa 4 prosenttia ja liikennekaupassa 37 prosenttia edellisvuodesta.

– Liikkuminen Helsingin keskustassa on vilkastunut, vaikkakaan ei vielä koronaa edeltävälle tasolle. Koronasta palautumisesta kertoo kuitenkin se, että Helsingin keskustan suuret ravintolamme Kappeli, Mummotunneli ja La Famiglia tekivät viime kesänä kaikkien aikojen myyntiennätykset. Myös tavaratalokauppa piristyi pandemian väistyttyä ja liikennekaupan eli polttoaineen, sähkölatauksen ja autopesujen myynti kävi vilkkaana, Liimatainen sanoo.

HOK-Elannon vuoden 2022 tulos ennen veroja oli 1,0 miljoonaa euroa, kun edellisvuonna se oli 24,5 miljoonaa euroa. Tuloksen heikkenemisen taustalla on sijoitussalkun arvon lasku. HOK-Elannon maksuvalmius on hyvä ja omavaraisuusaste oli 74,9 prosenttia.

Ruoan verkkokaupan myynti jatkoi kasvuaan

Vuonna 2022 HOK-Elannon ruoan verkkokaupan tilausmäärät vakiintuivat korkealle tasolle ja verkkokaupan osuus koko päivittäistavaramyynnistä oli noin viisi prosenttia. Myynti on jatkanut kasvuaan vuodesta 2021.

– Koronapandemian väistyttyäkin ruoan verkkokaupan myynti on jatkanut meillä kasvuaan ja jouluviikolla 2022 rikoimme kaikki myyntiennätykset. Olemme iloisia, että tarjoamamme ruoan verkkokaupan palvelut, niin noutotilaukset kuin kotiinkuljetuksetkin, ovat vakiinnuttaneet paikkansa asiakkaidemme yhtenä ruokaostoskanavana niin arjessa kuin juhlassakin. Kehitämme palveluitamme jatkuvasti ja rakennamme parhaillaan ruoan verkkokaupan keräilykeskusta, jonka avulla voimme lähivuosina tuplata nykyisen toimituskapasiteetin, Liimatainen kertoo.

HOK-Elannon vuoden 2024 aikana valmistuvasta ruoan verkkokaupan keräilykeskuksesta tullaan toimittamaan pääkaupunkiseudun ja lähikuntien asiakkaille tuhansia tilauksia päivässä. Yli 100 robotin lisäksi keskus tulee työllistämään Vantaalla jopa 200 ihmistä.

Pitkäjänteisiä investointeja palveluverkostoon

Vuoden 2022 lopussa HOK-Elannolla oli yhteensä 412 toimipaikkaa pääkaupunkiseudun ja kehyskuntien, eli Espoon, Helsingin, Hyvinkään, Järvenpään, Keravan, Mäntsälän, Nurmijärven, Tuusulan ja Vantaan alueella. Viimeisten kolmen vuoden aikana HOK-Elanto on käyttänyt investointeihin yhteensä yli 300 miljoonaa euroa, joista 64 miljoonaa euroa vuonna 2022.

Vuoden aikana avattiin 16 täysin uutta toimipaikkaa: 1 uusi Prisma ja Omistajapalvelupiste, 6 uutta Alepaa, 2 uutta S-marketia, yksi Emotion sekä neljä uutta ravintolaa. Lisäksi 14 toimipaikkaa sai remontissa uuden ilmeen. Vuonna 2022 avattiin myös uusi ABC-autopesu ja latausasema Espoon Jupperiin. Lisäksi ABC-latausasemaverkostoa on kasvatettu: latausasemia on HOK-Elannon toimipaikkojen yhteydessä jo noin 30 ja niissä noin 230 laturipaikkaa.

Ennätykselliset yli 2 000 kesätyöntekijää

HOK-Elanto on toimialueensa merkittävä työllistäjä ja osuuskaupan palveluksessa työskenteli vuoden lopussa vakituisissa työsuhteissa 6 751 henkeä. Vakituisen henkilöstön määrä kasvoi edellisvuodesta 256 hengellä. HOK-Elanto työllisti lisäksi kesän aikana ennätykselliset yli 2 000 kesätyöntekijää niin lyhyemmissä Tutustu ja tienaa -harjoitteluissa kuin pidemmissäkin työsuhteissa.

–  Kiitos jokaiselle hokelantolaiselle työpanoksesta toimipaikkojemme arjen pyörittämisessä. Olemme myös erittäin iloisia ja ylpeitä siitä, että viimeisimmässä työtyytyväisyyskyselyssä jopa 89 prosenttia vastaajista suosittelisi HOK-Elantoa työpaikkana. Tämä kertoo upealla tavalla työntekijöidemme tyytyväisyydestä työpaikkaansa, Liimatainen sanoo.

HOK-Elanto käytti henkilöstön palkitsemiseen kiitoksena vuoden 2022 työpanoksesta yhteensä noin 2 miljoonaa euroa.

HOK-Elannon keskeiset luvut 1–12/2022 

Tiedotteen taloudelliset tiedot ovat vielä tiedotteen julkaisuhetkellä 17.2.2023 tilintarkastamattomia ennakkotietoja.

*Lähde, Päivittäistavarakauppa ry:n tilasto: Korkea inflaatio näkyi joulukaupassa: myyntieurot kasvussa, myyntimäärät laskussa | Päivittäistavarakauppa ry (pty.fi)

HOK-Elannon vaalilinjauksen tarkoituksena on varmistaa asiakkaiden sujuva, häiriötön ja turvallinen asiointi toimipaikoissa. Keskeistä on myös se, että haluamme kohdella kaikki poliittisia ryhmiä ja muita ehdokaslistoja tasapuolisesti.

Vaalityötä voi tehdä erikseen nimettyjen, HOK-Elannon omassa hallinnassa olevien kiinteistöjen ulkoalueilla (ks. listaus toimipaikoista alempana). Vaalityön toteuttaminen pitää suunnitella toimipaikkojen päälliköiden kanssa yhteistyössä niin, että se ei aiheuta vaaratilanteita, ei häiritse asiakkaiden asiointia eikä aiheuta haittaa liiketoiminnalle. Toimipaikan päällikkö kertoo, miten vaalikampanjointi on kyseisessä toimipaikassa toteutettavissa ja millä rajoituksilla. Ehdokas voi olla yhteydessä haluamansa toimipaikan päällikköön, yhteystiedot löytyvät nettisivuiltamme Palvelut – HOK-Elanto.

Vaalityöhön soveltuvat alueet määritetään aina toimipaikkakohtaisesti eikä niistä tule poiketa. Asiakkaiden turvallisen asioinnin varmistamiseksi ei esimerkiksi inva-autopaikkoja saa ottaa pois käytöstä, tuulikaapit ja muut uloskäynnit tulee pitää aina vapaina eikä pelastusteitä saa tukkia.

Toimipaikan tilojen koko voi rajoittaa samalla kertaa otettavien vaalipromootioiden määrän. Tarvittaessa tilaisuudet porrastetaan ja tietty aika varataan kerrallaan vain yhdelle ryhmälle.

Kukin vaalityötä tekevä toimija järjestää tilaisuuteensa itse tarvitsemansa pöydät ja kaikki muut tarvikkeet paikan päälle. Vaalityötä tekevät henkilöt eivät voi käyttää henkilökunnan käyttöön osoitettuja tauko- tai sosiaalitiloja.

Toimipaikan seinäpinnoilla ei saa tehdä vaalityötä eikä kiinnittää vaalimainoksia. HOK-Elannon ja S-ryhmän sisäisiä viestintäkanavia (mm. Workplace, sähköposti, ilmoitustaulut) ei saa käyttää vaalityöhön. HOK-Elannon jäsenrekisterin tietoja emme myöskään voi luovuttaa vaalityön käyttöön.

Ravintoloissa mahdollisesti järjestettävien vaalitilaisuuksien hinnat ja ehdot ovat samat kuin muillekin asiakasryhmille. Turvallisuussyistä ABC-asemien parkkipaikoilla ei voi järjestää vaalitilaisuuksia. Kauppakeskuksissa vaalityön toimintaperiaatteista päättää aina kauppakeskus.

Listaus HOK-Elannon toimipaikoista, joissa vaalityö on mahdollista:

Alepa Jupperi Espoo
Alepa Kauklahti Espoo
Alepa Lintuvaara Espoo
Alepa Mankkaa Espoo
Alepa Suvela Espoo
Alepa Tuomarila Espoo
Alepa Viherlaakso Espoo
Prisma Olari Espoo
S-Market Espoon Keskus Espoo
S-Market Karaportti Espoo
S-Market Malminmäki Espoo
S-Market Nihtisilta Espoo
S-Market Nöykkiö Espoo
S-Market Saunalahti Espoo
Alepa Jollas Helsinki
Alepa Kirstintie Helsinki
Alepa Koskela Helsinki
Alepa Malminkartano Helsinki
Alepa Paloheinä Helsinki
Alepa Puistola Helsinki
Alepa Tapanila Helsinki
Alepa Tapaninkylä Helsinki
Alepa Tuomarinkylä Helsinki
Alepa Viikinmäki Helsinki
Prisma Itäkeskus Helsinki
Prisma Viikki Helsinki
S-Market Herttoniemi Helsinki
S-Market Konala Helsinki
S-Market Malmi Helsinki
S-Market Maunula Helsinki
S-Market Pakila Helsinki
S-Market Pitäjänmäki Helsinki
S-Market Pukinmäki Helsinki
S-Market Torpparinmäki Helsinki
Prisma Hyvinkää Hyvinkää
S-Market Vehkoja Hyvinkää
Alepa Pellonkulma Järvenpää
Prisma Järvenpää Järvenpää
Alepa Ahjo Kerava
Alepa Kannisto Kerava
Prisma Kerava Kerava
S-Market Mäntsälä Mäntsälä
Alepa Haikala Nurmijärvi
S-Market Klaukkala Nurmijärvi
S-Market Nurmijärvi Nurmijärvi
Alepa Kellokoski Tuusula
Alepa Lahela Tuusula
S-Market Jokela Tuusula
S-Market Tuusula Tuusula
Alepa Havukoski Vantaa
Alepa Ilola Vantaa
Alepa Kivistö Vantaa
Alepa Leinelä Vantaa
Alepa Nissas Vantaa
Alepa Porttipuisto Vantaa
Alepa Päiväkumpu Vantaa
S-Market Kaivoksela Vantaa
S-Market Koivuhaka Vantaa
S-Market Koivukylä Vantaa
S-Market Korso Vantaa

Viime vuosien aikana mielenterveyteen liittyvien sairauspoissaolojen määrä on lisääntynyt työpaikoilla. Erityisesti nuorten kasvava ahdistuneisuus on noussut haasteeksi maailmanlaajuisesti. HOK-Elanto, S-ryhmän suurin alueosuuskauppa, on Suomen ensimmäisiä kaupan alan yrityksiä, joka on tarttunut toimeen muun muassa palkkaamalla oman organisaatiopsykologin. Hänen tehtävänään on tukea henkilöstön hyvinvoinnin kehittämistä sekä tuoda mielenterveysasiat näkyväksi osaksi koko työyhteisön arkea.

Tänä syksynä HOK-Elanto on ryhtynyt tarjoamaan henkilöstölleen valmennusta mielen ensiaputaidoista. Kyseessä on uniikki koulutussessio, jonka suunnittelusta ja toteutuksesta HOK-Elannon oma organisaatiopsykologi Maija Suokas vastaa.

Uudistetuilla koulutuksilla varmistetaan henkilökunnan monipuolinen ensiapuosaaminen

Suurin osa HOK-Elannon työntekijöistä suorittaa työssä aloittaessaan S-ryhmäläisille tarkoitetun Turvapassi-turvallisuuskoulutuksen. Turvapassi pitää sisällään alkusammutus-, ensiapu- ja uhkatilannetietoutta ja käytännön harjoitteita sekä ajankohtaista turvallisuustietoutta liittyen omaan työympäristöön. Hokelantolaiset kertaavat turvallisuuskoulutuksen sisältöjä kolmen vuoden välein ryhmäkoulutuksissa. Vuosittain kertauskoulutuksen suorittaa yhteensä noin 600 hokelantolaista.

Työturvallisuuden kertauskoulutuksissa mielen taitoja ja mielen ensiapua käsitellään Suokkaan koostaman harjoituskirjan johdolla. Koulutusosio muodostuu erilaisista ryhmätehtävistä sekä yhdessä käytävästä keskustelusta.

– Haluamme osallistaa kaikki hokelantolaiset pohtimaan yhdessä mielenterveyteen liittyviä asioita, sillä niin voimme synnyttää avoimempaa keskustelukulttuuria työyhteisöömme. Tähän tarpeeseen HOK-Elannon työturvallisuuskoulutuksen kertauspäivät tarjoavat meille erittäin hyvän alustan, Suokas sanoo.

Mielen taidot rakentavat mielenterveyttä

Työskentely palvelualalla vaatii kykyä sietää kiirettä ja painetta, ja työ voi olla monin tavoin kuormittavaa. Mielenterveyttä, kuten fyysistäkin terveyttä, voidaan kuitenkin vahvistaa mielen taidoilla.

– Mielen taidot ovat niitä arkipäivän keinoja, jotka lisäävät ja vahvistavat mielen hyvinvointia. Samoin kuin esimerkiksi venyttely virkistää kehoa, mieltä voi virkistää tunnetaidoilla, tietoisuustaidoilla ja toimivalla vuorovaikutuksella. Mielen hyvinvoinnin pohjana toimivat yleiset arjen hyvinvointitaidot, kuten riittävä uni, ravinto, liikkuminen, ihmissuhteet, työ sekä harrastukset. Mielen ensiapua voi luonnollisesti tarjota myös toiselle huomioimalla hänet, ottamalla huolen puheeksi, tarjoamalla tukea tai kannustamalla avun piiriin, Suokas kertoo.

Esihenkilöiden valmiudet ovat avainasemassa mielenterveyspoissaolojen ennaltaehkäisyssä

Henkilöstön mielen taitojen vahvistamisen lisäksi HOK-Elanto panostaa esihenkilöiden mielen hyvinvoinnin johtamisosaamisen sekä heidän voimavarojensa vahvistamiseen. Avoimemman kulttuurin ja osaamisen kehittämisen rinnalla koko henkilöstöllä on tarvittaessa tukenaan hyvät työterveyden palvelut lyhytpsykoterapiasta lähtien, jos mieli kaipaa hoitoa.

– Olemme pääkaupunkiseudun suuri työllistäjä 6500-henkisellä organisaatiollamme. Lisäksi reilu kolmannes kaupoissa ja ravintoloissa työskentelevästä henkilökunnastamme on alle 30-vuotiaita, jotka ovat usein joko ensimmäisessä työpaikassaan, opiskelevat töiden ohella tai asuvat ensikertaa omillaan. Meillä on työnantajana tärkeä tehtävä tarjota monipuolisia ja ennaltaehkäiseviä keinoja jokaisen oman hyvinvoinnin tueksi, HOK-Elannon työhyvinvointipäällikkö Marja Kuusisto sanoo.

– Pitkällä tähtäimellä tavoitteenamme on rakentaa työyhteisöömme luottamuksen ilmapiiriä, jossa mielen voinnista voidaan puhua avoimesti ja siten saada tarvittavaa tukea jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, Kuusisto jatkaa.

Osoituksena sitoutumisesta henkilöstön mielenterveyden edistämiseen MIELI ry myönsi keväällä 2022 HOK-Elannolle Hyvän mielen työpaikka® -tunnustuksen. Merkin saaminen edellyttää, että mielenterveyden edistämistä johdetaan suunnitelmallisesti, työpaikan arkikäytännöt tukevat mielenterveyttä ja työntekijöiden mielenterveyttä pystytään tukemaan erilaisissa elämäntilanteissa.

Kappeli on S-ryhmän suurin ravintola ja yksi Suomen tunnetuimpia ravintolabrändejä. Kappelissa on osaava tiimi, joka pystyy vastaamaan erinomaisesti asiakkaiden odotuksiin. Hyvä johtaminen, erinomainen perehdyttäminen, tuoteosaaminen ja ruoan valmistamisen taito ovat Kappelin asiakastyytyväisyyden kulmakiviä. Ravintolan menestys, tuloksellisuus ja laatu ovat pitkälti Santerin kädenjälkeä.

Santeri on johtanut Kappelin läpi haastavan korona-ajan ja suuren perusparannusprojektin. Espan Helmen kirkastaminen on tehty pieteetillä vahvuuksia vahvistaen ja kehityspotentiaalit tunnistaen. Kappeli on Santerin osaavissa käsissä puhkeamassa entistä upeampaan kukoistukseen.

S-market Sokos Helsingin marketpäällikkö Ari Kemppainen on johtanut haasteellisessa koronatilanteessa työryhmäänsä erinomaisesti. Hän sopeutti toiminnan nopeasti uusiin olosuhteisiin ja oli aktiivisesti mukana tukemassa ketjun muita yksiköitä haastavassa tilanteessa. Ari johtaa työntekijöitään edestä, osallistuu aktiivisesti päivittäiseen tekemiseen ja on mukana arjen haasteissa ja onnistumisissa. Ari on ilmiömäinen hengennostattaja, ja muistaa vaikeanakin hetkenä kannustaa ja tuoda esille positiivisuutta.

Ari on nostanut seitsemän vuoden aikana S-market Sokos Helsingin ketjun yhdeksi lippulaivamyymäläksi. Hän on kehittänyt määrätietoisesti toimintaa ja pystynyt kaikkien mittareiden valossa parantamaan tuloksia vuodesta toiseen.

Lämpimät onnittelut Santerille ja Arille, ja kiitos tekemästänne hyvästä työstä!

Vehkaluoto siirtyy HOK-Elantoon SOK:lta, jossa hän on työskennellyt vuodesta 2017 saakka Strategiayksikössä, viimeisimpänä tehtävänään Strategiayksikön vetovastuu. Aiemmin Vehkaluoto on työskennellyt muun muassa Lassila & Tikanojan sekä EY:n palveluksessa strategian, liiketoiminnan kehittämisen ja konsultoinnin tehtävissä.

– Kirsi tuo tärkeää strategista osaamista organisaatioomme ja toivotan hänet lämpimästi tervetulleeksi HOK-Elantoon, toimitusjohtaja Veli-Matti Liimatainen sanoo.

– Olen todella iloinen uudesta tehtävästäni HOK-Elannossa ja päästessäni osaksi äärimmäisen ammattitaitoista työyhteisöä. On hienoa päästä yhdessä viemään asioita eteenpäin, Kirsi Vehkaluoto sanoo.

Koronapandemia ja tiukat ravintolarajoitukset vaikuttivat vielä tammi-maaliskuussa 2022 vahvasti liiketoimintoihin, mutta tilanne normalisoitui kevättä ja kesää kohti tultaessa ja pandemian väistyessä. HOK-Elannon liikevaihto kasvoi tammi-kesäkuun aikana päivittäistavarakaupassa 3 prosenttia, tavaratalokaupassa 13,4 prosenttia ja liikennekaupassa 47,3 prosenttia vuoden 2021 vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

– Päivittäistavarakauppa ry:n mukaan päivittäistavarakaupan markkina kasvoi tammi-kesäkuussa 1,1 prosenttia*, joten markkinaa vahvempi kasvumme vahvistaa edelleen markkinajohtajan asemaamme toimialueellamme niin kivijalassa kuin verkossakin. Ruuan verkkokauppa on vakiinnuttanut paikkansa asiakkaidemme arjen helpottajana ja sen myynti on säilynyt hyvällä tasolla myös suurimpien koronapiikkien laannuttua. Tavaratalokauppa piristyi alkuvuoden aikana kesää kohti tultaessa huomattavasti ja liikennekaupan eli polttoaineen ja autopesujen myynti kävi vilkkaana, kertoo HOK-Elannon toimitusjohtaja Veli-Matti Liimatainen.

Vauhdikkainta koronasta palautuminen on ollut uuteen alkuun tiukkojen koronarajoitusten jälkeen kiihdyttäneellä ravintola-alalla, jonka myynti tuplaantui viime vuodesta.

– Ihmiset ovat alkuvuoden koronahuipun jälkeen palanneet ravintoloihin ja Helsingin keskustassa liikkuminen on vilkastunut. Tästä kertoo sekin, että Helsingin keskustan suuret ravintolamme Kappeli, Mummotunneli ja La Famiglia tekivät tänä kesänä kaikkien aikojen myyntiennätykset, Liimatainen sanoo.

HOK-Elannon alkuvuoden tulos ennen veroja oli -19,96 miljoonaa euroa, kun se edellisenä vuonna oli 10,24 miljoonaa euroa. Tuloksen heikkenemisen taustalla ovat pääosin sijoitussalkun arvon lasku sekä koronasta aiheutuneiden sairauspoissaolojen kulut. HOK-Elannon maksuvalmius on hyvä ja omavaraisuusaste oli 76,9 prosenttia.

Uusia palveluita ja ravintolaklassikon paluu 

HOK-Elanto on investoinut pitkäjänteisesti läpi korona-ajan toimialueensa palveluiden kehittämiseen. Tammi-kesäkuussa investointeja tehtiin 32,9 miljoonalla eurolla. Alkuvuoden aikana HOK-Elanto avasi kauppakeskus Lippulaivaan Espooseen täysin uuden Prisman, Emotionin sekä Omistajapalvelun pankkipisteen, uuden S-marketin Klaukkalaan sekä uudet Alepat Espoon Jupperiin, Helsingin Katajanokalle ja Keravan Kannistoon. Lisäksi uudistettiin kuusi kaupan alan yksikköä. Ravintoloita avattiin kolme: Helsingin keskustassa Esplanadilla sijaitseva Kappeli avattiin peruskorjauksen jälkeen, Sokoksen tavaratalon kulmassa aloitti Hesburger ja Keravalle avattiin uusi Pizza & Buffa.

– Esplanadin yli 150-vuotiaan ravintolaklassikko Kappelin avautuminen uudistettuna vappuna on ollut yksi Helsingin ravintola-alan kevään suurimmista uutisista. Kulttuurihistoriallisesti arvokas ja vanhaa kunnioittaen remontoimamme Kappeli on saavuttanut ennätyksellisen suosion, Liimatainen kertoo.

Kauppa- ja ravintolapalveluiden lisäksi pääkaupunkiseudun sähköautoilijoille avattiin kesäkuussa Helsingin ydinkeskustaan S-market Bulevardin yhteyteen ensimmäinen sähköautojen suurteholatausasema. Vuoden 2022 loppuun mennessä ABC-latausasemia on HOK-Elannon toimipaikkojen yhteydessä jo noin 30 ja niissä noin 230 laturipaikkaa.

Ennätykselliset yli 2000 kesätyöntekijää

HOK-Elannossa työskenteli kesäkuun lopussa 6677 henkeä, mikä on 401 henkilöä enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Vakituisen henkilöstönsä ohella HOK-Elanto työllisti kesän aikana ennätykselliset yli 2000 kesätyöntekijää niin lyhyemmissä Tutustu ja tienaa -harjoitteluissa kuin pidemmissäkin työsuhteissa.

– Haluan kiittää hok-elantolaisia, jotka ovat alkuvuonna antaneet tärkeän panoksensa toimipaikkojemme arjen pyörittämisessä. Olemme myös erittäin iloisia ja ylpeitä siitä, että voimme tarjota kesätyötä näin suurelle joukolle työntekijöitä. Kesätyöntekijät tuovat meille työpanoksensa lisäksi tärkeää tietoa ja ymmärrystä siitä, mitä he pitävät työelämässä tärkeänä ja heiltä saatu palaute auttaa meitä kehittymään vetovoimaisena ja vastuullisena työnantajana entistäkin paremmaksi. Hienoa, että kesätyöntekijöistä monet jäävät meille töihin myös nyt syksyllä, Liimatainen sanoo.

Koronasta palautuminen jatkuu

Käynnistyvän syksyn aikana HOK-Elanto avaa odotetun, Helsingin suurimman S-marketin kauppakeskus REDI:in. Lisäksi parhaillaan käynnissä on Hyvinkään Prisma uudistus, jossa laajan myymälämiljöön päivityksen ohella myymälän tuotevalikoima kasvaa.

HOK-Elanto ennustaa loppuvuodelle 2022 epävarmuuksista huolimatta positiivista myynninkehitystä.

–  Alkava syksy tulee osaltaan näyttämään, miten koronasta palautuminen jatkuu. Toipuminen on hyvässä vauhdissa, mutta maailmantilanne ja inflaation tuomat epävarmuudet vaikuttavat kuluttajakäyttäytymiseen. Nyt jos koskaan pidämme huolta edullisesta ostoskorista ja osuvasta valikoimasta – tästä todisteena muun muassa Prisman menestyminen hintavertailuissa, Veli-Matti Liimatainen sanoo.

HOK-Elannon keskeiset luvut 1–6/2022:

*Lähde, Päivittäitavarakauppa ry:n tilasto: Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi kesäkuussa 1,2 prosenttia edellisvuodesta | Päivittäistavarakauppa ry (pty.fi)

Myös sinä voit halutessasi auttaa ja lahjoittaa yhteiseen keräykseen. Tuellasi Punainen Risti toimittaa vettä, ruokaa, suojaa ja terveyspalveluita Ukrainan kriisialueelle.

SPR:n ja S-ryhmän keräys: https://www.punainenristi.fi/lahjoita/s-ryhma

Kerättävät varat ohjataan SPR:n katastrofirahaston kautta Ukrainaan. Avulla turvataan ihmisten perustarpeita. Avustusjärjestöt ovat toivoneet kriisin tässä vaiheessa erityisesti rahallista tukea, sillä avun koordinointi alueelle yhtenäisesti on helpompaa kuin tavaralahjoitusten varastointi ja toimittaminen.

HOK-Elannon ruoan verkkokaupan myynti harppasi vuonna 2021 53 prosentin eli yli 38 miljoonan euron loikan edellisvuoteen verrattuna. Ruoan verkkokaupan myynti oli yhteensä 110 miljoonaa euroa ja verkon osuus koko päivittäistavaramyynnistä nousi yli viiden prosentin. Myyntitulos siivitti HOK-Elannon ruoan verkkokaupan markkinajohtajaksi toimialueellaan.  

HOK-Elannon liiketoiminnoista erityisesti päivittäis- ja käyttötavarakauppaketjut Prisma, S-market ja Alepa sekä ABC-liikenneasemaketju menestyivät hyvin. HOK-Elannon ravintolatoiminta ja Helsingin ydinkeskustan toimipaikat olivat koronan vaikutuksesta kuitenkin yhä hiljaisia, vaikka kohennusta vuoden 2020 takaiseen tilanteeseen saatiinkin.  

– Kahden vuoden koronakriisi on vaikuttanut HOK-Elannon Helsingin ydinkeskustan alueella sijaitseviin liiketoimintoihin negatiivisesti ja kannamme huolta alueen pitkän aikavälin kehityksestä. Helsingin keskustan elinvoiman palauttaminen vaatii eri tahojen yhteistä kehitystyötä ja ponnisteluja. Me HOK-Elannossa katsomme tulevaan ja olemme valmiina tähän työhön koronan väistyttyä, HOK-Elannon toimitusjohtaja Veli-Matti Liimatainen sanoo.  

HOK-Elannon liikevaihto kasvoi vuonna 2021 edellisvuodesta 3,9 prosenttia 2,25 miljardiin euroon ja tulos ennen veroja nousi edellisvuoden 8,2 miljoonasta eurosta 24,5 miljoonaan euroon. Tuloksen parantumiseen vaikuttivat osin sijoitustoiminnan tuotot. HOK-Elanto jatkoi toimialueellaan päivittäistavarakaupan markkinajohtajana ja yhtenä Suomen suurimmista ravintola-alan toimijoista yhteensä 223 kaupan alan ja 77 ravintola-alan toimipaikalla.  

– Osuuskauppana perustehtävämme on tuottaa etua ja palveluita asiakasomistajillemme. Onnistuimme tässä tehtävässä hyvin pitäen samalla huolta henkilökunnastamme. Koronahaasteiden keskelläkään emme joutuneet tekemään lomautuksia ja pystyimme viemään investointiohjelmamme läpi, Liimatainen sanoo.  

Ruoan verkkokaupan kasvu kiihtyi – volyymi lähes miljoona tilausta vuodessa  

Ruoan verkkokaupan kysyntä on ollut vahvassa kasvussa jo pian kahden vuoden ajan. Ruoan verkkokauppaa on kehitetty voimakkaasti muun muassa noutopisteverkostoa laajentamalla. Samalla asiakkaiden käyttöön on tuotu uusi ruoan verkkokauppa S-kaupat.fi, joka helpottaa entisestään ruoan ostamista verkosta. 

– HOK-Elannon ruoan verkkokaupan suosiota ja kokoluokkaa kuvaa sekin, että asiakkaat tekivät meiltä lähes miljoona ruoan verkkokaupan tilausta vuonna 2021. Tämä vastaa noin 20 000 tilausta viikossa, kertoo HOK-Elannon ruoan verkkokaupan kehitysjohtaja Jukka Ranua.  

Poikkeuksellisen suuret investoinnit jatkuivat vuonna 2021 

HOK-Elanto on investoinut viimeisen kahden vuoden aikana toimialueensa kehittämiseen ja verkoston laajentamiseen reilun neljännesmiljardin. Yhteensä vuoden 2021 aikana avattiin 18 täysin uutta toimipaikkaa (9 uutta Alepaa, 3 uutta S-marketia, 2 uutta ABC-asemaa ja 1 Emotion sekä kolme uutta ravintolaa) ja 25 toimipaikkaa uudistettiin. Uudistusten joukossa oli muun muassa Pohjois-Euroopan suurimman hypermarketin, Helsingin Kannelmäessä sijaitsevan Prisma Kaaren täydellinen remontti ja palveluiden kehittäminen. Lisäksi avattiin esimerkiksi 23 uutta ABC-latausasemaa sähköautoille. Vuonna 2021 investoinnit olivat ennätykselliset 136,4 miljoonaa euroa ja edellisvuonna 120 miljoonaa euroa. 

Toimialueen kehittäminen ja verkoston laajentaminen jatkuu myös vuonna 2022. HOK-Elanto avaa tänä vuonna muun muassa kuusi uutta Alepaa, kolme uutta S-marketia, yhden uuden Prisman sekä yhden Emotionin. Lisäksi täysin uusittu ravintola Kappeli Helsingin Esplanadilla avaa ovensa keväällä.  

Asiakasomistajille ennätykselliset 77,3 miljoonaa euroa Bonusta 

Vuoden 2021 aikana HOK-Elantoon liittyi yli 24 300 uutta asiakasomistajaa, ja joulukuun lopussa asiakasomistajien määrä nousi yli 652 000:n. Asiakasomistajille maksettiin Bonusta ennätykselliset 77,3 miljoonaa euroa ja maksutapaetua 2,5 miljoonaa euroa. Bonuskorttia käytti vuoden 2021 aikana 71,5 prosenttia HOK-Elannon toimialueen talouksista ja asiakasomistajien bonusostot olivat 2272,2 miljoonaa euroa.  

Kauppa työllisti, henkilöstön tyytyväisyys huipputasolla 

Monialayrityksenä HOK-Elanto on jo lähes kaksi vuotta jatkuneen koronakriisin aikana pystynyt tarjoamaan koronarajoituksista kärsivissä ravintoloissaan työskenteleville töitä kaupan alan yksiköissään. Nopeat muutokset ovat kuitenkin vaatineet henkilökunnalta myös paljon venymistä ja uuteen hyppäämistä.  

– Henkilökuntamme sitoutuneisuus ja joustavuus on mahdollistanut sen yksiköiden välisen yhteistyön, jota on tarvittu koronakriisin tuomista yllättävistä haasteista selviämiseen. Suuri kiitos hok-elantolaisille siitä, toimitusjohtaja Veli-Matti Liimatainen sanoo.  

Kiitoksena henkilökunnan jaksamisesta ja joustamisesta henkilöstön palkitsemiseen käytettiin vuonna 2021 yhteensä noin 2 miljoonaa euroa.   

HOK-Elanto on toimialueensa merkittävä työllistäjä, ja vuonna 2021 yrityksen palveluksessa työskenteli lähes 6500 henkeä. HOK-Elanto mittaa vuosittaisella tutkimuksella henkilöstönsä viihtymistä, työilmapiiriä ja tyytyväisyyttä johtamiseen ja esimiestyöhön. Vuonna 2021 tutkimuksen vastausprosentti oli jälleen korkealla tasolla, 91,4 prosenttia. Työtyytyväisyys säilyi vuoden 2020 huipputuloksenkin jälkeen erinomaisella AA+ -tasolla.  

HOK-Elannon keskeiset luvut 1–12/2021

Tiedotteen taloudelliset tiedot ovat vielä tiedotteen julkaisuhetkellä 18.2.2022 tilintarkastamattomia ennakkotietoja.  

– Avaamme perjantaina aamukuudelta ja suljemme lauantaina samaan aikaan. Perjantain ajan, eli 06-24 myymme kaikki valikoimamme normaalihintaiset tuotteet 25 prosentin alennuksella. Lauantain puolella klo 00–06 alennus on 30 %, HOK-Elannon tavaratalokaupan ketjujohtaja Sanna Mäenpää toteaa.

Black Fridayta on arvosteltu siitä, että se kannustaa turhaan kuluttamiseen.  

– Me näemme asian ennemminkin niin, että reiluilla alennuksilla asiakas pystyy ostamaan kestävää laatua edullisesti. Ja ilman muuta toivomme, että meillä tehdyt ostokset päätyvät käyttöön, eivätkä kaappien tai laatikoiden täytteeksi, Mäenpää painottaa.

– Uskon, että eniten menee tuotteita joululahjoiksi: upeita kosmetiikan pakkauksia, tuoksuja, miesten ja naisten alus- ja yöasuja sekä asusteita, kuten pipoja, hanskoja, huiveja ja koruja. Kotiin ostetaan joulukoristeita ja astioita. Juhlavaatteita tarvitaan taas, samoin talvi- ja ulkoiluvaatteita, joita hankitaan itselle. Kosmetiikkavarastojakin pääsee vuorokauden ajan tankkaamaan todella edullisesti. 

Sokos Helsingin Mannerheimintien ja Asema-aukion ovet ovat siis avoinna perjantain aamukuudesta lauantain aamukuuteen. Myös Hotelli Vaakunan aulan kautta shoppailemaan pääsee läpi yön. Postikadun puolelta pääsee ostoksille klo 23:een asti. 

– Viime vuonna Black Fridayn hiljaisimmat ostostunnit olivat klo 02–05. Saa nähdä saammeko tänä vuonna asiakkaiksi unettomia hotellivieraita pyjamissaan. Mahdollistahan se ainakin on, Mäenpää heittää. 

Mäenpää toivottaa asiakkaat lämpimästi tervetulleeksi hiljaisten yön tuntien ostoksille.
– Henkilökuntamme palvelee virkeänä ja asiantuntevana vuorokauden ympäri, Mäenpää lupaa. 

Black Fridayta vietetään Sokoksella, Emotionissa sekä verkkokaupassa sokos.fi. Lauantain ja sunnuntain ajan saa yhdestä normaalihintaisesta ostokerrasta 25 prosentin alennuksen myymälöistä S-mobiilikupongilla tai verkkokaupasta etukoodilla BLACKFRIDAY 27.–28.11. 

– Aloimme viime syksynä pohtia, miten voisimme tutustuttaa nuoria työelämään koronaolosuhteissa, joissa fyysinen osallistuminen on mahdotonta. Melko pian havaitsimme, että HOK-Elannon resurssit eivät yksinään riitä etäTETin toteuttamiseen, jolloin otin yhteyttä TATiin, joka jalosti idean uudelle tasolle usean toimialan yhteiseksi kokonaisuudeksi, HOK-Elannon henkilöstön kehittämispäällikkö Kaarlo Virtanen kertoo.

– On hienoa, että kaupan alalta nousee etäTETin kaltaisia ideoita ja innostusta nuorille suunnatun työelämätiedon tuottamiseen. Olemme hyvin iloisia, että HOK-Elanto alan isona työllistäjänä ja vastuullisena toimijana on mukana Maailman suurimmassa etäTETissä yhtenä kaupan alan yrityskumppaninamme, Kaupan liiton toimitusjohtaja ja Vastuullinen kesäduuni -kampanjan vuoden 2021 suojelija Mari Kiviniemi toteaa. 

EtäTET syntyi ratkaisuna koronaepidemian luomaan haasteeseen, mutta toimintamalli on erittäin käyttökelpoinen myös normaalioloissa. 
– Ei etämalli tietenkään korvaa fyysistä harjoittelua, mutta näen sen mahdollisuudet harjoittelun täydentäjänä ja toisaalta eri alojen esittelijänä, joten jonkinlainen hybridimalli olisi jatkossa varmasti toimiva ratkaisu, Virtanen pohtii. 

HOK-Elannon yli 6000 työntekijästä viidesosa on alle 25-vuotiaita ja vuosittain osuuskaupan yksiköihin palkataan noin 1500 kesätyöntekijää. Tet-harjoittelijoita HOK-Elannossa oli satoja vuonna 2019. Työelämään tutustuvat nuoret ovat HOK-Elannolle aidosti tärkeitä tulevaisuuden tekijöitä.
– Satsaamme vahvasti perehdytykseen. Uskon, että sitä kautta niin harjoittelijat, kesätyöntekijät kuin aloittelevat kaupan ammattilaiset saavat parhaan startin työelämään. Meillä on monenlaisia tehtäviä ja monipuolisia urapolkuja terävimmälle huipulle asti, Virtanen toteaa.

Mukana etäTETissä ovat Finanssiala, Kemianteollisuus, Teknologiateollisuus, Palvelualojen työnantajat Palta sekä Kaupan liitto. Kaupan liitto kutsui etäTET-päivän yrityskumppaneiksi jäsenyrityksiään eri kaupan toimialoita; päivittäistavara- ja erikoiskaupasta sekä teknisen tukkukaupan puolelta. Yrityskumppaneina kaupan päivässä ovat HOK-Elanto, Onninen Oy, Suomalainen Kirjakauppa Oy sekä Varusteleka Oy. Kaupan alan koulutusta ja alalle johtavia opintopolkuja avaa vantaalainen kauppaoppilaitos Mercuria. 
Kaupan alan etäTET-päivä on perjantaina 26.11. HOK-Elannon osuus alkaa klo 10.45.