HOK-Elannon liikevaihto kasvoi vuonna 2023 päivittäistavarakaupassa 7,7 prosenttia, ravintoloissa 10,0 prosenttia ja tavaratalokaupassa 5,8 prosenttia vuoden 2022 vastaavaan ajankohtaan verrattuna.  Liikennekaupassa liikevaihto supistui -6,2 prosenttia vuoden 2022 vastaavaan ajankohtaan verrattuna polttonesteiden hintatason laskun myötä. HOK-Elannon tulos ennen veroja oli 38 miljoonaa euroa, kun se edellisenä vuonna oli 1,0 miljoonaa euroa. Tuloksen taustalla ovat sekä liiketoimintojen positiivinen vire läpi linjan että sijoitussalkun arvon kasvu. HOK-Elannon maksuvalmius on hyvä ja omavaraisuusaste oli 74,4 prosenttia. 

Päivittäistavarakaupan vahva veto jatkui, kasvumme oli jo toista vuotta peräkkäin markkinaa* vahvempaa. On hienoa, että asiakkaamme kokevat edullisen hintatasomme, laajan myymäläverkostomme ja ruoan verkkokaupan sekä panostuksemme paikallisesti räätälöityihin valikoimiin hyödyllisiksi, kertoo HOK-Elannon toimitusjohtaja Veli-Matti Liimatainen. 

Ruoan verkkokaupassa myynti on jatkanut kasvuaan vuosi vuodelta ja markkinajohtajuus vahvistui edelleen: myynti kasvoi 11 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna ja verkkokaupan osuus koko päivittäistavaramyynnistä oli viisi prosenttia. HOK-Elanto rakennuttaa parhaillaan Vantaalle, Helsinki-Vantaan lentoaseman läheisyyteen vuonna 2024 käyttöön otettavaa, yli 100 robotilla automatisoitua ruoan verkkokaupan keräilykeskusta, joka mahdollistaa nykyisen toimituskapasiteetin kaksinkertaistamisen. 

Ravintoloissa ja tavaratalokaupassa palautuminen koronasta jatkui. Ravintoloissa kesä oli erinomainen edelliseen vuoteen verrattuna. Erityisesti kahvilat ja pikaruoka sekä vahvat klassikot, kuten Helsingin keskustan Kappeli, Zetor ja Mummotunneli, menestyivät. Tavaratalokaupassa etenkin kosmetiikka myi erittäin hyvin, muodin myynnin palautuminen oli hieman hitaampaa.  

Kiitos menestyksekkäästä vuodesta kuuluu meidän porukallemme, jokaiselle hokelantolaiselle. Kiitoksena upeasta työstä maksoimme joulukuussa yhteensä kolmen miljoonan euron tulospalkkion kaupoissamme, ravintoloissamme ja muissa toimipaikoissamme työskenteleville, Liimatainen sanoo. 

Ennätykselliset Bonukset ja yli 37 000 uutta asiakasomistajaa 

Asiakasomistajuudessa nähtiin vuonna 2023 historiallisia ennätyslukuja. Asiakasomistajille maksettiin ennennäkemättömät yli 90 miljoonaa euroa Bonusta ja maksutapaetua – määrä on 3,5 prosenttia HOK-Elanto-konsernin liikevaihdosta. Niin ikään asiakasomistajien määrä kasvoi vuonna 2023 ennätyksellistä tahtia: osuuskaupan omistajaksi liittyi yli 37 000 uutta asiakasomistajaa – tämä vastaa noin 30 prosenttia koko S-ryhmän uusista asiakasomistajista.  

Uusista asiakasomistajistamme 60 prosenttia oli alle 35-vuotiaita. On hienoa nähdä, että osuustoiminnallisuus, vihreän S-Etukortin tarjoamat rahanarvoiset edut ja edulliset hinnat houkuttelevat erityisesti nuoria. HOK-Elannolla on jo yli 680 000 asiakasomistajaa, mikä on historiallisen suuri määrä, Liimatainen sanoo.  

Vuoden lopussa HOK-Elannon toimialueen yhdeksän kunnan kotitalouksista 78,2 prosenttia oli asiakasomistajia. 

Yli 95 miljoonalla eurolla investointeja palveluiden kehittämiseen  

HOK-Elanto investoi vuoden 2023 aikana pääkaupunkiseudun ruokakauppa- ja ravintolaverkoston sekä muiden palveluiden kehittämiseen yli 95 miljoonaa euroa. HOK-Elanto avasi uuden Prisman Vantaan Myyrmäkeen, uudet S-marketit Espoon Tapiolaan Ainoa-kauppakeskukseen, Vantaan Porttipuistoon ja Kivistöön sekä uudet Alepat Espoossa Westendiin, Helsingissä Fallkullaan ja Veräjämäkeen, Vantaalla Pähkinärinteeseen sekä Hyvinkäälle. Vantaan Jumboon entisen Fafa’sin tilalle avattiin täysin uusi, laadukkaaseen kebabiin keskittynyt Babista. Kitty’s muutti Dublinerin paikalle keskustan Kaivopihalle. Ravintoloita uudistettiin kaksi: Helsingin Vilhonkadulla Kaisla ja Keskuskadulla La Famiglia. Osana HOK-Elannon jatkuvaa yli 400 yksikön verkoston kehitystä myös lukuisia myymälöitä uudistettiin, muutamista kaupoista ja ravintoloista luovuttiin ja osassa konsepti muuttui.  

ABC-latauksen verkostonkehitykseen investoitiin vuoden aikana voimakkaasti ja asiakasomistajien nopeasti kasvavaan latauspisteiden kysyntään vastattiin avaamalla uudet latausasemat Prisma Kaareen, Prisma Jumboon, S-market Porttipuistoon, S-market Kivistöön sekä Alepa Fallkullaan. Toimintavarmimpana kotimaisena latausverkostona** HOK-Elannon ABC-latausverkosto kattaa 37 latausasemalla ja 316 latauspisteellä laajasti koko toimialueen. 

Yli 6800 hokelantolaista – henkilöstön tyytyväisyys hyvällä tasolla 

HOK-Elannossa työskenteli vakituisessa työsuhteessa vuoden lopussa 6825 henkeä. Vakituisen henkilöstönsä ohella HOK-Elanto työllisti kesän aikana jälleen ennätykselliset yli 2000 kesätyöntekijää niin lyhyemmissä Tutustu työelämään ja tienaa -harjoitteluissa kuin pidemmissäkin työsuhteissa. Vuosittain toteutettavan työtyytyväisyystutkimuksen mukaan hokelantolaisten tyytyväisyys työpaikkaansa on hyvällä tasolla ja HOK-Elanto palkittiinkin jälleen Suomen innostavimmat työpaikat sekä Hyvän Mielen Työpaikka -tunnustuksilla. 

Ammattitaitoinen ja sitoutunut henkilöstö on meille kunnia-asia. Panostamme työntekijäkokemukseen monin tavoin, ja olemme asettaneet itsellemme kunnianhimoisen tavoitteen olla palvelualojen paras työpaikka. Tämän tavoitteen eteen teemme yhdessä töitä joka päivä ja työtyytyväisyystutkimuksen tulokset kertovat, että olemme oikealla polulla. On ilo huomata, että olemme monelle kiinnostava työpaikka tästä kertoo muun muassa se, että vastaanotimme vuoden aikana yli 60 000 työhakemusta, sanoo HOK-Elannon henkilöstöjohtajana 15.12.2023 aloittanut Kaisa Tuuliainen 

HOK-Elannon keskeiset luvut 1–12/2023:

Tiedotteen taloudelliset tiedot ovat vielä tiedotteen julkaisuhetkellä 22.2.2024 tilintarkastamattomia ennakkotietoja.

*Lähde, Päivittäistavarakauppa ry: Päivittäistavaramyynti joulukuussa +3,8 %, suurten ruokakauppojen suosio kasvoi viime vuonna edelleen – Päivittäistavarakauppa ry (pty.fi)

**Lähde: Epsi Rating 11/2023: Bank (epsi-finland.org)

– HOK-Elanto on merkittävä osa paikallisten arkea ja myötävaikuttaa koko lähialueen työllistäjänä, investoijana ja kehittäjänä. Me HOK-Elannossa tunnemme hyvin paikallista arkea ja haluamme kehittää palveluistamme entistäkin kilpailukykyisempiä ja asiakkaidemme tarpeisiin vastaavia, HOK-Elannon toimitusjohtaja Veli-Matti Liimatainen kertoo.  

S-ryhmän osuuskaupat ja HOK-Elanto niistä suurimpana, ovat näkyvä osa asiakasomistajien arkea: HOK-Elannolla asiakaskohtaamisia kertyy vuosittain 150 miljoonaa. Osuuskaupan tehtävänä on tuottaa palveluja ja etuja asiakasomistajilleen.  

HOK-Elannon vaaleissa ehdokkaaksi voi asettua asiakasomistaja, joka on hyväksytty osuuskaupan jäseneksi ja on maksanut 100 euron osuusmaksun täyteen vuoden 2023 loppuun mennessä. Lisäksi ehdokkaan tulee olla täysivaltainen ja täyttänyt 18 vuotta vaalin alkamiseen 10.4.2024 mennessä. 

Edustajisto käyttää asiakasomistajien päätösvaltaa osuuskaupassa 

S-ryhmän alueosuuskaupat ovat asiakkaidensa omistamia osuustoiminnallisia yrityksiä, joiden päätöksentekoon osuuskaupan jäsenet voivat ottaa monella tapaa osaa. Jäsenten päätösvaltaa osuuskaupassa käyttää vaaleilla valittu edustajisto. HOK-Elannolla on yli 680 000 äänioikeutettua jäsentä eli asiakasomistajaa, joita edustava edustajisto valitaan vaaleilla jäsenten keskuudesta joka neljäs vuosi. 

Edustajisto päättää esimerkiksi osuuskaupan säännöistä, vahvistaa edellisen vuoden tilinpäätöksen ja päättää ylijäämän käytöstä sekä valitsee hallintoneuvoston jäsenet ja tilintarkastajan. Hallintoneuvosto muun muassa vahvistaa osuuskaupan strategian ja valitsee hallituksen jäsenet ja toimitusjohtajan.

Näin vaalit etenevät 

HOK-Elannon vaalien ehdokasasettelu alkaa 15.1.2024 ja jatkuu kuukauden ajan 15.2.2024 saakka. HOK-Elannon vaalisivuille osuuskauppavaalit.fi/hok-elanto on koottu ohjeet ehdokkaaksi ryhtymiseen.  

HOK-Elannon vaalien äänestysaika on 10.4.2024-22.4.2024. Vaalissa äänioikeutettuja ovat kaikki vuoden 2023 loppuun mennessä jäseniksi hyväksytyt ja 15 vuotta täyttäneet osuuskaupan jäsenet. Vaalien tulos julkistetaan toukokuun 2024 alussa. HOK-Elannon edustajistoon valitaan 60 jäsentä ja varajäsenet. 

Lisätietoja: osuuskauppavaalit.fi/hok-elanto 

HOK-Elanto jakaa kymmenen euroa per hokelantolainen eli yhteensä 67 000 euroa Mieli ry:lle nuorten mielenterveystyön edistämiseen. Joululahjoituksen saaja valittiin äänestyksellä noin 6700 henkilöstön jäsenen kesken.

Yhtenä alueensa suurimpana työnantajana HOK-Elanto on suosittu työpaikka nuorten keskuudessa ja se työllistää tälläkin hetkellä jopa 1940 16–­24-vuotiasta.

Nuorten mielenterveys on meille hokelantolaisille keskeinen teema jo työntekijöidemme ikärakenteenkin vuoksi. On hienoa, että henkilöstömme kokee mielenterveyden tärkeäksi ja tahtoo tukea nuorten mielenterveystyötä Suomessa”, toteaa HOK-Elannon toimitusjohtaja Veli-Matti Liimatainen.

Mieli ry tekee työtä nuorten mielenterveyden hyväksi ja toimii yhdessä koulujen, valmentajien ja nuorisotyöntekijöiden kanssa. Järjestö ylläpitää esimerkiksi nuorille suunnattua keskustelupalvelu Sekasin-chattiä, joka auttaa nuoria ratkomaan mieltä painavia ongelmia ja luo toivoa jokaisen elämään.

HOK-Elannon Lahjoituksella autetaan ammattilaisia antamaan nuorille varhaista tukea vaikeissa tilanteissa ja se mahdollistaa esimerkiksi masennuksen, ahdistuksen tai kiusaamisen kanssa kamppailevien nuorten tukemisen.

Hokelantolaiset toimittivat lahjoituksen tiistaina Mieli ry:n toimistolle Helsingin Pasilaan, jossa se otettiin kiitollisena vastaan.

– Erityisesti korona osui lapsiin ja nuoriin, jotka tarvitsevat paljon tukea mielenterveytensä ja tulevaisuuden uskonsa vahvistamiseen. HOK-Elannon lahjoitussummalla voimme vahvistaa nuorten mielenterveyden tukemista tai palkata yhden verkkokriisityöntekijän Sekasin-chattiin noin vuodeksi. Arvostamme suuresti, että HOK-Elannolla ja niin monella suomalaisella on halu vahvistaa nuorten mielenterveyttä, kiittelee Mieli ry:n varainhankintapäällikkö Maria Rahikka.

Lahjoitusta viemään kerättiin joukko hokelantolaisia eri toimialoilta. Mukana oli niin Prismassa, Emotionissa, Alepassa kuin ravintolatoimialalla työskenteleviä.

– Nuorten mielenterveystyön avustaminen on todella tärkeä ja sydäntä lähellä oleva aihe ja olen onnellinen, että sain olla mukana viemässä joululahjoituksen perille tänä vuonna, sanoo ravintolapäällikkönä työskentelevä Matti Ollikainen.

Pääkaupunkiseudulla toimiva S-ryhmän suurin osuuskauppa HOK-Elanto haluaa kiittää menestyksekästä työtä tehneitä hokelantolaisia vuodesta 2023. Henkilöstölle jaetaan tulospalkkiona joulukuun palkanmaksun yhteydessä yhteensä noin kolmen miljoonan euron suuruinen summa. 

– Me HOK-Elannossa haluamme olla palvelualan paras työpaikka ja tarjota asiakkaillemme loistavan asiakaskokemuksen. Henkilöstömme hyvä työ on HOK-Elannon menestyksen tekijä, sillä he ovat tekemässä voittavaa kauppaa ja palvelemassa asiakkaitamme hienolla tiimityöllä. Olen tosi ylpeä hokelantolaisista, ja kiitos hyvästä kuluneesta vuodesta kuuluukin kaikille heille. Sen vuoksi haluamme kiittää hokelantolaisia rahallisesti näin vuoden päätteeksi, HOK-Elannon toimitusjohtaja Veli-Matti Liimatainen kiittää. 

Tulospalkkio maksetaan 15.12. maksuhetkellä työsuhteessa olevalle HOK-Elannon koko –ja osa-aikaiselle henkilöstölle, joilla ei ole henkilökohtaista tulospalkkiomallia. Tulospalkkio maksetaan suhteessa vuoden 2023 tammi-lokakuun aikana tehtyihin työtunteihin. Kokoaikaiselle työntekijälle se tarkoittaa jopa noin 770 euron kokonaissummaa. Palkkion keskiarvo on yli 460 euroa.  

Aiemmin Tuuliainen on työskennellyt HR:n johto- ja kehitystehtävissä muun muassa ISS:llä sekä Finnairilla. Koulutukseltaan Tuuliainen on kasvatustieteen maisteri.

– Odotan innolla ja uteliaana mahdollisuutta liittyä HOK-Elannon vahvojen ammattilaisten voittavaan joukkueeseen. Haluan päästä oppimaan uutta ja jatkamaan hokelantolaisten kanssa duunia matkalla kohti palvelualan parasta työpaikkaa, Kaisa Tuuliainen sanoo.

Kaisa Tuuliainen aloittaa työt HOK-Elannossa 15.12.2023. Hän raportoi tehtävässään toimitusjohtaja Veli-Matti Liimataiselle.

– Kaisa täydentää HOK-Elannon joukkuetta pitkällä ja laaja-alaisella kokemuksella niin palveluliiketoiminnasta kuin muiltakin aloilta. Kaisa on persoonaltaan välitön ja avoin ja hän tuo meille kokemusta muun muassa yrityskulttuurin ja johtamisen kehittämisestä. Toivotan Kaisan koko HOK-Elannon puolesta lämpimästi tervetulleeksi meille, HOK-Elannon toimitusjohtaja Veli-Matti Liimatainen sanoo.

HOK-Elannon nykyinen henkilöstöjohtaja Maria Hekkala lopettaa HOK-Elannossa syys-lokakuun vaihteessa ja siirtyy uusiin henkilöstöjohtajan tehtäviin S-ryhmän ulkopuolelle.

– Suuri kiitos Marialle arvokkaasta työstä HOK-Elannon kehittämisessä ja eteenpäin viemisessä. Maria on huippuammattilainen, jonka kanssa on ollut ilo työskennellä. Toivotan hänelle onnea uusiin tehtäviin, Veli-Matti Liimatainen sanoo.

 

HOK-Elannon vaalilinjauksen tarkoituksena on varmistaa asiakkaiden sujuva, häiriötön ja turvallinen asiointi toimipaikoissa. Keskeistä on myös se, että haluamme kohdella kaikki poliittisia ryhmiä ja muita ehdokaslistoja tasapuolisesti.

Vaalityötä voi tehdä erikseen nimettyjen, HOK-Elannon omassa omistuksessa olevien myymäläkiinteistöjen ulkoalueilla. Vaalityön toteuttaminen pitää suunnitella toimipaikkojen esimiesten kanssa yhteistyössä niin, että se ei aiheuta vaaratilanteita, ei häiritse asiakkaiden asiointia eikä aiheuta haittaa liiketoiminnalle. Toimipaikan päällikkö kertoo, miten vaalikampanjointi on kyseisessä toimipaikassa toteutettavissa ja millä rajoituksilla. Ehdokas voi olla yhteydessä haluamansa toimipaikan päällikköön, yhteystiedot löytyvät nettisivuiltamme hok-elanto.fi täältä: Palvelut – HOK-Elanto.

Vaalityöhön soveltuvat alueet määritetään aina toimipaikkakohtaisesti eikä niistä tule poiketa. Asiakkaiden turvallisen asioinnin varmistamiseksi ei esimerkiksi inva-autopaikkoja saa ottaa pois käytöstä, tuulikaapit ja muut uloskäynnit tulee pitää aina vapaina eikä pelastusteitä saa tukkia.
Toimipaikan tilojen koko voi rajoittaa samalla kertaa otettavien vaalipromootioiden määrän. Tarvittaessa tilaisuudet porrastetaan ja tietty aika varataan kerrallaan vain yhdelle ryhmälle.

Kukin vaalityötä tekevä toimija järjestää tilaisuuteensa itse tarvitsemansa pöydät ja kaikki muut tarvikkeet paikan päälle. Vaalityötä tekevät henkilöt eivät voi käyttää henkilökunnan käyttöön osoitettuja tauko- tai sosiaalitiloja.

Toimipaikan seinäpinnoilla ei saa tehdä vaalityötä eikä kiinnittää vaalimainoksia. HOK-Elannon ja S-ryhmän sisäisiä viestintäkanavia (mm. Workplace, sähköposti, ilmoitustaulut) ei saa käyttää vaalityöhön. HOK-Elannon jäsenrekisterin tietoja emme myöskään voi luovuttaa vaalityön käyttöön.
Ravintoloiden tiloissa mahdollisesti järjestettävien vaalitilaisuuksien hinnat ja ehdot ovat samat kuin muillekin asiakasryhmille. Turvallisuussyistä ABC-asemien parkkipaikoilla ei voi järjestää vaalitilaisuuksia. Kauppakeskuksissa vaalityön toimintaperiaatteista päättää aina kauppakeskus.

Listaus HOK-Elannon toimipaikoista, joissa vaalityö on mahdollista:

Alepa Jupperi Espoo
Alepa Kauklahti Espoo
Alepa Lintuvaara Espoo
Alepa Mankkaa Espoo
Alepa Suvela Espoo
Alepa Tuomarila Espoo
Alepa Viherlaakso Espoo
Prisma Olari Espoo
S-Market Espoon Keskus Espoo
S-Market Karaportti Espoo
S-Market Malminmäki Espoo
S-Market Nihtisilta Espoo
S-Market Nöykkiö Espoo
S-Market Saunalahti Espoo
Alepa Jollas Helsinki
Alepa Kirstintie Helsinki
Alepa Koskela Helsinki
Alepa Malminkartano Helsinki
Alepa Paloheinä Helsinki
Alepa Puistola Helsinki
Alepa Tapanila Helsinki
Alepa Tapaninkylä Helsinki
Alepa Tuomarinkylä Helsinki
Alepa Viikinmäki Helsinki
Prisma Itäkeskus Helsinki
Prisma Viikki Helsinki
S-Market Herttoniemi Helsinki
S-Market Konala Helsinki
S-Market Malmi Helsinki
S-Market Maunula Helsinki
S-Market Pakila Helsinki
S-Market Pitäjänmäki Helsinki
S-Market Pukinmäki Helsinki
S-Market Torpparinmäki Helsinki
Prisma Hyvinkää Hyvinkää
S-Market Vehkoja Hyvinkää
Alepa Pellonkulma Järvenpää
Prisma Järvenpää Järvenpää
Alepa Ahjo Kerava
Alepa Kannisto Kerava
Prisma Kerava Kerava
S-Market Mäntsälä Mäntsälä
Alepa Haikala Nurmijärvi
S-Market Klaukkala Nurmijärvi
S-Market Nurmijärvi Nurmijärvi
Alepa Kellokoski Tuusula
Alepa Lahela Tuusula
S-Market Jokela Tuusula
S-Market Tuusula Tuusula
Alepa Havukoski Vantaa
Alepa Ilola Vantaa
Alepa Kivistö Vantaa
Alepa Leinelä Vantaa
Alepa Nissas Vantaa
Alepa Porttipuisto Vantaa
Alepa Päiväkumpu Vantaa
S-Market Kaivoksela Vantaa
S-Market Koivuhaka Vantaa
S-Market Koivukylä Vantaa
S-Market Korso Vantaa

Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva Oluthuone Kaisla on ykkösvalinta erilaisten oluiden maisteluun, sillä sen olutvalikoima on suomalaisista olutravintoloista suurin: Kaislan valikoimista löytyy lähes 40 hanaolutta ja 200 pullo-olutta. Oluiden lisäksi Kaisla tarjoaa runsaan valikoiman muita juomavaihtoehtoja sekä sielukkaan uudistuneen ruokalistan erilaisten juomien kylkeen.  

Kaisla yhdistää oluttaiteilijat ja oluesta nautiskelijat 

Jo vuodesta 1997 mallasjuomien ystäviä palvellut Kaisla on tänä päivänä tunnettu erityisesti kattavasta kotimaisten pienpanimoiden olutvalikoimastaan sekä laadukkaasta ja asiantuntevasta asiakaspalvelustaan. Nyt Kaislassa avautuu Suomen ensimmäinen pienpanimoiden oluille tarkoitettu taproom oluthuoneen sisällä. Idea konseptiin tuli Kaislan omalta henkilökunnalta.  

– Vierailijapanimoille varatun taproomin ideana on tuoda asiakkaille uutuuksia ja erikoisuuksia maisteltavaksi sekä tarjota suomalaisille pienpanimoille mahdollisuus tehdä valikoimaansa tunnetuksi legendaarisessa oluthuoneessa. Asiakkaat voivat myös ehdottaa suosikkipanimoidensa tuotteita taproomin hanoihin. Kaislassa avautuva pienpanimoiden hanatiski on ensimmäinen laatuaan Suomessa ja se on Kaislan henkilökunnan käsialaa, kertoo HOK-Elannon ravintolatoimialan kehityspäällikkö Nora Hasan. 

Hätkähdyttävän laajasta valikoimastaan huolimatta on Kaislassa helppo löytää itselleen sopiva juomavaihtoehto, sillä apuna on Kaislan syvällisellä oluttuntemuksella varustettu henkilökunta. Uutuutena Kaislasta löytyvät myös henkilökunnan suosituskaappi sekä räätälöidyt olutmaistelulaudat, jotka ovat hyvä vaihtoehto silloin kun valinnanvaikeus iskee. Oluthuone Kaisla on suosittu ajanviettopaikka myös lautapelien ääressä. Uudistuneesta Kaislasta löytyykin nyt entistäkin kattavampi lautapelivalikoima ja laadukkaat puitteet pelailuun. Lisäksi Kaislaan kannattaa suunnata tutustumaan sen uudistettuun ruokalistaan, jolta löytyvät muun muassa kolmen juuston fonduepannu sekä levain-grillileivät erilaisilla täytteillä.  

– Kaislan sielu ovat sen asiakkaat sekä henkilökunta, jotka kohtaavat olutfiilistelyn merkeissä. Siksi Kaislan uudistus on alusta loppuun suunniteltu yhdessä Kaislan oman henkilökunnan sekä asiakkaiden kanssa heidän toiveisiinsa ja tarpeisiinsa vastaten. Uusien konseptien lisäksi Kaislan sisustus ja ruokatarjonta raikastettiin ja päivitettiin uudistuksessa tähän päivään, tuttu viihtyisä oluthuonetunnelma säilyttäen. Toivotamme kaikki oluiden ystävät sekä oluiden ystävien ystävät lämpimästi tervetulleiksi ihastumaan uudistuneeseen Kaislaan, sanoo Kaislan ravintolapäällikkö Katja Gentz. 

 

Oluthuone Kaisla  

Osoite: Vilhonkatu 4, 00100 Helsinki 

Uudistettu Kaisla avataan torstaina 31.8.2023 

Lisätietoja:  

Katja Gentz, Kaislan ravintolapäällikkö, p. 010 76 63621 

Nora Hasan. HOK-Elannon ravintolatoimialan kehityspäällikkö, p. 010 76 60648 

 

HOK-Elannon liikevaihto kasvoi tammi-kesäkuun aikana päivittäistavarakaupassa 9,4 prosenttia, ravintoloissa 26,3 prosenttia ja tavaratalokaupassa 7,7 prosenttia vuoden 2022 vastaavaan ajankohtaan verrattuna. HOK-Elannon alkuvuoden tulos ennen veroja oli 23,7 miljoonaa euroa. Tuloksen taustalla ovat erityisesti marketkaupan vahva kaupallinen menestys, ravintoloiden ja tavaratalokaupan nousu koronan jälkeen sekä HOK-Elanto-konsernin sijoitussalkun arvon kasvu.

– On hienoa, että olemme pystyneet vastaamaan asiakkaiden toiveisiin ja odotuksiin niin kivijalassa kuin verkossakin. Nähtävissä on, että edullinen hintatasomme yhdistettynä houkutteleviin palveluihimme on siivittänyt myyntiä tässä suhdannetilanteessa, kertoo HOK-Elannon toimitusjohtaja Veli-Matti Liimatainen.

– Ravintoloissamme on alkuvuoden aikana palattu koronan jälkeen normaaliin myyntitasoon ja kesän sesonki on sujunut viime vuottakin paremmin. Esimerkiksi Mummotunnelissa rikottiin jälleen myyntiennätyksiä, Liimatainen kuvaa.

Liikennekaupan liikevaihto pieneni 6,4 prosenttia vuoden 2022 vastaavaan ajankohtaan verrattuna polttonesteen hinnan laskusta johtuen. Liikennekaupassa erityisesti sähkölatauksen kysyntä kasvaa vauhdilla ladattavien autojen suosion myötä. Sähköisen liikenteen osavuosikatsauksen** mukaan noin puolet koko Suomen ladattavista autoista sijaistee Uudenmaan alueella.

– Meillä HOK-Elannossa ABC-sähkölatauksen myynti on yli kolminkertaistunut ja ladattujen kilowattituntien määrä lähes kolminkertaistunut vuoden takaiseen verrattuna. Latausverkostoa kehitetään tänäkin vuonna vahvasti ja rakenteilla on yhä tehokkaampia ja nopeampia suurteholatauspaikkoja, Liimatainen summaa.

S-ryhmän palveluista pääkaupunkiseudulla vastaava HOK-Elanto on rakentanut latausverkostoaan erityisesti helposti saavutettaville paikoille ruokakauppojensa eli Prismojen, S-marketien ja Alepoiden yhteyteen. Vuoden 2023 aikana avataan uusia latausasemia ruokakauppojen yhteyteen kauppakeskuksiin muun muassa Helsingissä Kannelmäen Kaareen ja Vantaan Kivistöön. Vuoden 2023 loppuun mennessä HOK-Elannolla on 35 latausasemaa ja niissä lähes 300 latauspaikkaa.

Ennätykselliset 3 000 uutta asiakasomistajaa kuukaudessa

Kesäkuun lopussa HOK-Elannon toimialueen yhdeksän kunnan kotitalouksista 76,6 prosenttia oli asiakasomistajia. Asiakasomistajien määrä on tänä vuonna kasvanut ennätyksellistä tahtia: uusia asiakasomistajia on liittynyt ensimmäisen vuosipuoliskon aikana yhteensä jo yli 17 000. Liittyneiden määrä on yli 38 prosenttia suurempi vuoden 2022 vastaavaan aikaan verrattuna. Kesäkuun lopussa HOK-Elannon asiakasomistajia oli yhteensä 670 349.

– Olemme hyvin iloisia siitä, että asiakasomistajuus houkuttelee nyt erityisesti nuoria. Vihreän S-Etukortin tarjoamat rahanarvoiset edut ja edulliset hinnat ovat erityisen hyödyllisiä juuri tässä ajassa, johon liittyy paljon epävarmuuksia, Liimatainen sanoo.

Uusia palveluita koko toimialueelle ja merkittäviä investointeja Vantaalle  

HOK-Elanto investoi tammi-kesäkuussa pääkaupunkiseudun ruokakauppa- ja ravintolaverkoston sekä muiden palveluiden kehittämiseen 32,8 miljoonalla eurolla. Alkuvuoden aikana HOK-Elanto avasi uudet Alepat Espoossa Westendiin, Helsingissä Fallkullaan ja Veräjämäkeen sekä Hyvinkäälle. Vantaan Porttipuistoon avattiin uusi S-market. Lisäksi on uudistettu tai parhaillaan uudistetaan kymmenen ruokakauppaa. Ravintoloita uudistettiin kaksi: keskustan Sokoksen alakerrassa sijaitseva Coffee House sekä Keskuskadulla sijaitseva La Famiglia. Osana HOK-Elannon jatkuvaa yli 400 yksikön verkoston kehitystä vastaavasti yksiköitä myös suljettiin. Yli 130 kauppaa käsittävässä Alepa-ketjussa toiminta päättyi kolmessa Helsingin Alepassa: Iso-Roobertinkadulla, kauppakeskus Forumissa sekä Elielissä päärautatieaseman kupeessa sekä Espoossa Alepa Karakalliossa. Myös kauppakeskus Itiksessä sijaitsevan Food Market Herkun liiketoiminta päättyi kesäkuussa. Kauppakeskus Ainoassa Espoon Tapiolassa sijaitsevan Food Market Herkun paikalle avataan syyskuussa S-market ja Vantaalla Myyrmannin S-marketin paikalle rakennetaan Prisma. Fafa’s Herttoniemi sekä Sports Academy ja Dubliner Helsingin keskustassa sulkivat ovensa. Kitty’s Public House muutti Citykäytävästä Kaivopihalle.

Käynnistyvän syksyn aikana HOK-Elanto avaa kauan odotetun Prisman kauppakeskus Myyrmanniin Länsi-Vantaalle. Myyrmannin Prisma tulee olemaan HOK-Elannon 16. Prisma ja ensimmäinen uusi Prisma Vantaalla yli 20 vuoteen. Vantaalle avataan tulevan syksyn aikana myös S-market Kivistö sekä uusi Alepa Pähkinärinteeseen. Lisäksi HOK-Elanto rakennuttaa parhaillaan Helsinki-Vantaan lentoaseman läheisyyteen vuonna 2024 käyttöön otettavaa, yli 100 robotilla automatisoitua ruoan verkkokaupan keräilykeskusta. HOK-Elannon merkittävät investoinnit Vantaalla ruokakauppaverkoston kehittämiseen, ruoan verkkokaupan keräilykeskuksen rakentamiseen ja esimerkiksi Backaksen alueen kehittämiseen tuovat kaupunkiin arviolta yli 400 uutta työpaikkaa.

HOK-Elanto työllisti jälleen ennätysmäärän kesätyöntekijöitä

HOK-Elannossa työskenteli vakituisissa työsuhteissa kesäkuun lopussa 6621 henkeä. Vakituisen henkilöstönsä ohella HOK-Elanto työllisti kesän aikana jälleen ennätykselliset yli 2000 kesätyöntekijää niin lyhyemmissä Tutustu työelämään ja tienaa -harjoitteluissa kuin pidemmissäkin työsuhteissa.

Tutustu työelämään ja tienaa -kesäharjoittelut tarjoavat 14–17-vuotiaille nuorille nimensä mukaisesti mahdollisuuden tutustua työelämään ja ottaa uran ensiaskelia kahden viikon harjoittelussa. HOK-Elanto sai tänä kesänä kunnian toimia porttina työelämään 1200 kesäharjoitteluun tulleelle nuorelle, joista yksi oli Alepa Roihuvuoressa Helsingissä työskennellyt 15-vuotias Miguel Ardeles.

– Kesäharjoittelu Alepassa oli mukava kokemus. Asiakkaat, työkaverit ja esihenkilö olivat kivoja ja kilttejä. Työtehtäviini kuului muun muassa tuotteiden hyllyttämistä ja pullonpalautuspisteen ylläpitoa. Olen tosi iloinen, että pääsin kesäharjoitteluun ja olisin hyvin voinut jatkaa pidempäänkin. Kaupan työt kiinnostavat jatkossakin, Ardales kertoo kokemuksestaan elämänsä ensimmäisessä kesätyöpaikassa.

HOK-Elannon keskeiset luvut 1–6/2023:

*Lähde, Päivittäistavarakauppa ry:n tilasto: Päivittäistavaroiden vähittäismyynti kasvoi kesäkuussa 8,2 % edellisvuodesta | Päivittäistavarakauppa ry (pty.fi)

**Lähde: Sähköinen liikenne ry:n tilasto: 2023 Q1 SähköinenLiikenne tilannekatsaus 2023 04 27 jaettava (teknologiateollisuus.fi)

HOK-Elanto on ollut mahdollistamassa muutosta kohti kestävämpää liikkumista jo vuodesta 2012, kun sen ensimmäinen julkinen sähköautojen latausasema avattiin Espoon Nihtisiltaan. HOK-Elannon ja samalla koko S-ryhmän ensimmäinen ABC-latausasema avattiin Helsinkiin Prisma Itäkeskukseen keväällä 2021, jonka jälkeen investointitahti sähköautojen latausverkostoon on ollut voimakasta. Tämän vuoden aikana uudet latausasemat on avattu Vantaalle S-market Porttipuiston sekä Helsinkiin Alepa Fallkullan yhteyteen. Lisäksi Prisma Itäkeskuksen latausasemaa laajennettiin kuudella suurteholatauspisteellä. Vuoden 2023 loppuun mennessä HOK-Elannon toimialueelta löytyy ABC-latausasemia yhteensä 35 toimipaikasta. Jokaisella niistä on käytettävissä useampi latauspiste, jolloin yksittäisten latureiden määrä on noin 300.  

Nyt Kauppakeskus Kaaren yhteyteen avautuva suurteholatausasema on 12 latauspisteellään toimialueen suurin. Latausaseman dynaaminen tehonjako mahdollistaa tehokkaimman mahdollisen lataamisen usealle yhtäaikaisesti lataavalle autolle.  

ABC-latausasemilla tehtyjen latausten määrä on ennätyksellisessä kasvussa 

HOK-Elannon alueen ABC-sähkölatauksen myynti on yli kolminkertaistunut ja lataustapahtumien sekä ABC-latauspisteiltä ladattujen kilowattituntien määrä ovat lähes kolminkertaistuneet vuoden takaiseen verrattuna. 

– Sähköautojen määrä kasvaa Uudellamaalla nopeasti ja kysyntä etenkin suurteholatausasemista kasvaa keskeisten sijaintien ja hyvien kulkuyhteyksien varrella. Me haluamme vastata asiakkaidemme tarpeisiin ja mahdollistaa nykyaikaista liikkumista. Nyt avautuvalta Prisma Kaaren ABC-suurteholatausasemalta löytyy 12 pistoketta, jotka jakavat 800 kW lataustehoa. Latauspisteet sijaitsevat kauppakeskuksen parkkihallissa, joten auton saa ladattua kätevästi esimerkiksi kauppareissun aikana, kertoo HOK-Elannon ABC-ketjujohtaja Hannu Houni. 

HOK-Elannon ABC-latausasemaverkoston laajentaminen on osa koko S-ryhmän yhteistä hanketta, jonka tavoitteena on rakentaa koko maan kattava sähköautojen latauspisteverkosto ABC-asemien, markettien ja hotellien yhteyteen. ABC-latauksen kasvuvauhti onkin pysynyt ja jatkuu kovana. Miljoonas lataustapahtuma tehtiin toukokuun lopussa 2023. ABC-latausasemia on tällä hetkellä koko Suomessa yhteensä 266 kappaletta, ja niissä on latauspisteitä 1596 autolle.  

ABC-lataus Prisma Kaari Helsinki:  

Osoite: Kantelettarentie 1, 00420 Helsinki (kauppakeskuksen parkkihalli) 

Avoinna: klo 6–23 

ABC-latauksen voi maksaa kätevästi ABC-mobiililla 

  

 

 

 

 

Oluthuone Kaisla suljetaan lauantaina 5.8. vajaan kuukauden mittaisen uudistuksen ajaksi. Kaisla avaa ovensa raikastetun miljöön sekä uusien juoma- ja ruokakonseptien kera jälleen 31.8.

Kaisla on yksi Suomen suurimmista oluthuoneista, jossa on tilaa lähes 400:lle asiakkaalle. Kaisla on tunnettu koko Suomen mittakaavassa merkittävästä, yli kahdensadan erilaisen olutvaihtoehdon valikoimastaan, mutta listalta löytyy paljon muutakin.

– Kaisla on ehdoton ykköspaikka olutmaisteluun, mutta meiltä löytyy kattava valikoima vaihtoehtoja myös muiden juomien ystäville. Uusittava ruokalista tulee tarjoamaan myös tunnelmaan sopivia annoksia juomien kylkeen, kertoo Kaislan uunituore ravintolapäällikkö Katja Gentz.

Uudistuksen tarkoituksena on tehdä Kaislasta sen asiakkaille ja henkilöstölle entistäkin viihtyisämpi ja monipuolisempi. Uudistuksen myötä Kaislan sisustus ja tarjonta raikastetaan ja päivitetään tähän päivään, mutta sama viihtyisä oluthuonetunnelma säilyy. Samalla panostetaan siihen, että Kaislaan on helppo tulla eri syistä ja eri porukoissa, olipa tarve sitten etätyöskentelylle, nopeille juomille töiden jälkeen tai pidemmälle illanvietolle lautapelien ääressä. Asiakkaiden toiveet ovat entistäkin vahvemmin uudistetun Kaislan keskiössä.

– Kaisla on oluthuoneidemme lippulaiva ja yksi HOK-Elannon tärkeimmistä ravintoloista. Haluamme uudistuksella tehdä Kaislasta entistäkin viihtyisämmän ja vahvistaa Kaislan asemaa yhtenä kiinnostavimmista olutravintoloista Helsingissä. Kaisla on suosittu ajanviettopaikka, jonka valikoimiin, palveluihin sekä miljööseen haluamme panostaa uudistuksen myötä enteisestään, Gentz kommentoi.

Kaislan työntekijät siirtyvät uudistuksen ajaksi HOK-Elannon muihin yksiköihin ja palaavat palvelemaan asiakkaita uudistetussa Kaislassa jälleen elokuun lopussa tutuin aukioloajoin.

Oluthuone Kaisla

Osoite: Vilhonkatu 4, 00100 Helsinki

Viimeinen aukiolopäivä on lauantai 5.8.2023

Uudistettu Kaisla avataan maanantaina 31.8.2023