– Vaatimus koronapassista tulee voimaan kaikkiin ravintoloihimme muutamia pikaruokapaikkoja ja kahviloita lukuun ottamatta. Koronapassi tarkastetaan ravintolaan tullessa koko aukiolon ajan, kertoo HOK-Elannon ravintolatoimialan toimialajohtaja Henriikka Puolanne.    

HOK-Elanto omistaa Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Hyvinkäällä, Järvenpäässä ja Keravalla 77 ravintolaa. Koronapassi on 26.11.2021 klo 17 mennessä käytössä näissä ravintoloissa kaikkina aukiolotunteina:    

Amsterdam, Angleterre, Belge, Casa Largo, Chico’s Sello, Chico’s Tikkurila, Chico’s Töölö, Chico’s Viikki, Chico’s Jumbo, Corner Mikonkatu, Dubliner, La Famiglia Flamingo, Sir Eino Flamingo, Rosso Hyvinkää, Rosso Iso Omena, Joutsen, Jyvänen Martinlaakso, Jyvänen Myllypuro, Kaisa, Kitty’s Public House, Korona, Kuikka, La Famiglia Helsinki, Memphis Hakaniemi, Mummotunneli/Amarillo Aleksanterinkatu, Mummotunneli/Gaselli Pub, Mummotunneli/Sing & Pore, Mummotunneli/Tapas Barcelona Helsinki, Mummotunneli/Venn, Oluthuone Konepaja, Pino, Poseidon, Praha, Pub 99, Rosso Kerava, Rotterdam, Sailor’s, Salve, Sports Academy Citykäytävä, Sports Academy Iso Omena, Spårakoff, Stone’s, Ale-Pub, Amarillo, Amarillo night, Fredde’s, Oluthuone Ratamo, Urban Rabbit, William K. Kurvi, William K. Mannerheimintie, William K.Sello, Vltava, Zetor, Ølhus Helsinki, Ølhus København, Ølhus Stockholm. 

Toimi näin:  

  1. Lataa tai tulosta koronapassi Omakanta-palvelusta kanta.fi

Kirjaudu sisään Omakantaan ja lataa pdf-tiedosto kohdasta koronatodistus. Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi tai muulle laitteelle. Näin todistus on sinulla valmiina, kun tarvitset sitä. Voit varmuuden vuoksi myös tulostaa todistuksen paperille.  

  1. Näytä koronapassia ravintolassa

Koronapassia kysytään ravintolan ovella. Järjestyksenvalvoja tai henkilökunta lukee passissa olevan QR-koodin. Lukusovellus ei kerää tai tallenna koronapassin tietoja. Jos lukuohjelman käyttö ei teknisistä syistä onnistu, voimme tarkastaa koronapassin paperitodistuksesta. Taita todistus niin, että siitä näkyy vain todistuksen nimi, henkilön nimi, syntymäaika, QR-koodi ja todistuksen tunniste. 

  1. Muista pitää mukana myös henkilöllisyystodistus!

Ravintolalla on oikeus tarkistaa myös koronapassin esittäjän henkilöllisyys.  

Prisma Jumbon tiloissa työskennelleillä työntekijöillä on nyt todettu yhteensä 32 COVID-19-tartuntaa. Kaikki Jumbon Prismassa 30.12.2020 tai sen jälkeen työskennelleet on ohjattu alkuvuoden aikana koronatesteihin ja kaksi todetuista koronavirustapauksista on varmistunut UK-variantin eli muuntoviruksen aiheuttamaksi. Terveysviranomainen ei katso Jumbon Prisman asiakkaiden altistuneen.

Vantaan terveysviranomainen ja HOK-Elanto tiedottivat Jumbon Prisman tiloissa työskennelleillä todetuista 12 koronavirustartunnasta 28.1.2021. HOK-Elanto on suhtautunut tartuntaryppääseen vakavasti ja toiminut etupainotteisesti: virukselle altistuneet työntekijät selvitettiin välittömästi ja heidät ohjatiin matalalla kynnyksellä omaehtoiseen karanteeniin jo tapausten kartoittamisen alkuvaiheessa. Kontakteja määriteltiin muuntovirusepäilyn vuoksi altistuneeksi tavallista herkemmin ja kaikki Jumbon Prismassa 30.12.2020 tai sen jälkeen työskennelleet on varotoimenpiteenä ohjattu alkuvuoden aikana koronatesteihin.

– Oireisten lisäksi myös oireettomat altistuneet ohjeistettiin menemään testiin heti, sekä toistamiseen ennen karanteenin päättymistä. Koronatestissä kävi seulonnan aikana yhteensä yli 300 Jumbon Prisman tiloissa työskennellyttä henkilöä, sanoo HOK-Elannon Prismoista vastaava toimialajohtaja Lassi Juntunen.

Terveysviranomainen arvio Jumbon Prismassa asioineiden asiakkaiden tartuntariskin pieneksi.

– Terveysviranomainen ei katso asiakkaiden altistuneen. Myymäläasiointi on luonteeltaan lyhytkestoista ja myymälässä on pidetty hyvää huolta hygieniakäytännöistä sekä käytetty kasvosuojaimia. Pintojen puhtaudesta ja hygieniakäytännöistä pidetään hyvää huolta, kuten aiemminkin,Juntunen sanoo.

Koronan eri variantit eivät kaupan näkökulmasta pääpiirteissään muuta koronan torjunnassa hyviksi koettuja käytäntöjä, vaikka ne tekevätkin niiden tarkasta noudattamisesta entistä tärkeämpää. Vähintään kahden metrin turvavälistä on huolehdittava kaikkialla asioidessa ja maskia on syytä käyttää aina julkisissa sisätiloissa. HOK-Elanto suhtautuu koronatilanteeseen äärimmäisellä vakavuudella ja turvallisuuden varmistaminen on kaiken toiminnan lähtökohta.

– Olemme tehostaneet jo keväästä 2020 lähtien kaikkea siivoustamme ja puhtaanapitoa ja tuoneet myymälöihimme muun muassa käsidesejä, kassapleksejä sekä jonotusetäisyyksistä muistuttavia lattiatarroja, kuulutuksia ja julisteita. Työntekijämme käyttävät aina kasvosuojaimia työskennellessään tiloissa, joissa on muita ihmisiä. Olemme laajentaneet myös aukioloaikojamme, jotta ruuhkia voitaisiin ehkäistä, Lassi Juntunen sanoo.

Vantaalla sijaitsevan Prisma Jumbon työntekijöillä on todettu kuluvan viikon maanantaista alkaen 12 COVID-19-tartuntaa. Altistuneet työntekijät on asetettu karanteeniin.

HOK-Elanto oli yhteydessä Vantaan tartuntatautiviranomaisiin heti ensimmäisen tartunnan tultua ilmi työterveyshuollon testissä maanantaina 25.1.

HOK-Elanto ja Vantaan tartuntatautiviranomaiset ovat ohjanneet kaikki Jumbon Prismassa 30.12.2020 alkaen työskennelleet koronatestiin. Todettuihin tapauksiin liittyy muuntovirusepäily. Koska tietoa muuntoviruksen tarttuvuudesta on vielä vähäisesti, kontakteja määritellään muuntovirusepäilyn yhteydessä altistuneeksi tavallista herkemmin.

HOK-Elanto suhtautuu koronatilanteeseen äärimmäisellä vakavuudella ja turvallisuuden varmistaminen on kaiken toiminnan lähtökohta.

HOK-Elannon kaikki 82 ravintolaa sulkevat ovensa toistaiseksi maanantaihin 23.3. mennessä. Ravintoloiden henkilökunta siirtyy varmistamaan alueen asukkaiden ruokahuoltoa lähes 200 marketkaupan toimipaikkaan.

”Osuuskaupan perustehtävänä on tarjota asiakasomistajilleen etuja ja palveluita. Tässä täysin poikkeuksellisessa tilanteessa katsoimme, että toteutamme tuota tehtävää parhaiten varmistamalla asiakkaiden perustarpeen eli kotitalouksien ruokahuollon”, HOK-Elannon toimitusjohtaja Veli-Matti Liimatainen linjaa.

HOK-Elannon marketkaupan ketjut (Prismat, S-marketit, Alepat, Food Market Herkut ja ruoan verkkokaupan palvelut) pystyvät työllistämään ravintoloiden noin 800 työntekijää erilaisiin kaupan alan tehtäviin joustavilla työ- ja työaikajärjestelyillä tässä poikkeuksellisessa tilanteessa.

Ruoan kysyntä on siirtynyt koronaepidemian myötä lähes täysin ravintoloista koteihin, mikä tuo painetta ruokakaupan kuormien purkamiseen, hyllyttämiseen ja asiakaspalveluun. Myös ruoan verkkokauppa kasvaa voimakkaasti.

”Lisääntyneeseen työpaineeseen tarvitaan lisää henkilökuntaa, jotta varmistamme tärkeässä roolissa olevan henkilökunnan jaksamisen. Hyvällä yhteistyöllä me kaikki HOK-Elannon työntekijät voitamme nämäkin haasteet”, Liimatainen jatkaa.

Kahviloiden ja ravintoloiden aukioloa on useissa Euroopan maissa rajoitettu tai kielletty.

”Kysyntä ravintoloissa alkoi hiipua muun muassa etätyön yleistyttyä jo viime viikolla. Ravintoloiden sulkeminen on myös valtioneuvoston ohjeiden ja valmiuslain käyttöönottoasetusten hengen mukaista, vaikkei vielä pakollista. Meidän henkilökuntamme lähtee esimerkillisellä asenteella auttamaan kaupan puolen työkavereita”, HOK-Elannon ravintolatoimialan johtaja Henriikka Puolanne toteaa.

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Veli-Matti Liimatainen, p. 010 76 60700
toimialajohtaja Henriikka Puolanne, p. 010 76 60642
viestintäpäällikkö Katri Karsi, p. 010 76 60591