Kolmessa HOK-Elannon Prismassa aletaan pilotoida S-marketeista ja Alepoista tuttuja tapoja hedelmä – ja vihanneshävikin minimoimiseksi syyskuun lopulta alkaen. Prisma Keravalla testataan Alepan mallia, kun taas Helsingissä Prisma Malmilla sekä Vantaalla Prisma Jumbossa kokeilussa on S-marketin malli.  

 – Pilotoimme syyskuun lopulla sitä, millainen toimintamalli hevihävikin minimoiseksi toimii parhaiten Prisman kokoisessa myymälässä. Pilotin jälkeen mietimme, mikä ratkaisu otettaisiin käyttöön kaikkiin Prismoihimme, kertoo HOK-Elannon vastuullisuuspäällikkö Satu Kattilamäki.   

Hyvikkihevi on ollut menestys 

Toukokuussa käyttöön otetussa Alepoiden Hyvikkihevissä myydään täysin syömäkelpoisia, mutta parhaat hetkensä nähneitä hedelmiä ja vihanneksia alennettuun hintaan euron per kilo. Myymälän henkilökunta kerää Hyvikkihevi-tuotteet erilliseen kalusteeseen, josta asiakkaat voivat poimia niitä yksitellen punnittavaksi. S-marketeissa tuotteet taas pakataan valmiiksi seteiksi laatikoihin asiakkaita varten. Laatikkoon kootaan esimerkiksi hieman kolhiintuneita, mutta vielä käyttökelpoisia hedelmiä ja vihanneksia, jonka asiakas voi ostaa kahden euron yhteishintaan. S-marketeissa on käytössä Hyvikkilaatikot myös leipomotuotteille. 

Hyvikkihevi-käytäntö on loistava tapa välttää täysin syömäkelpoisten hedelmien ja vihannesten päätymistä hävikkiin. Tämän ohella jatkuu näiden tuotteiden lahjoittaminen erilaisille ruoka-aputoimijoille.  Täysin syömäkelvottomat hedelmät, vihannekset ja leivät menevät HOK-Elannon myymälöistä hyödynnettäväksi biokaasun tuotannossa, kertoo Kattilamäki.  

Viime vuoden aikana hedelmä- ja vihanneslaatikoita myytiin HOK-Elannon S-marketeissa yli 200 000 kappaletta ja Alepoissa on Hyvikkihevi-lanseerauksen jälkeen myyty yksittäisessä myymälässä Hyvikkiheviä keskimäärin viisi kiloa päivää kohden. 

Hedelmä- ja vihanneshävikin määrä vaihtelee myymälöittäin sekä sesongin mukaan. HOK-Elannossa hävikin vähentäminen pohjautuu tuotteiden menekin ennustamiseen, oikea-aikaiseen tilaamiseen sekä hyvään suunnitteluun. Vaikka tietojärjestelmät ennustavat kysyntää yhä tarkemmin, on ennakointi toisinaan silti vaikeinta, sillä tuotteiden kypsyys voi vaihdella satokauden ja sääolosuhteiden mukaan. Tuotteiden kypsyysaste taas vaikuttaa kasvisten säilyvyyteen.   

– Esimerkiksi kun elokuussa kukkakaalia valmistui poikkeuksellisen paljon samaan aikaan ja se uhkasi mädäntyä pelloille, saimme yhdessä muun S-ryhmän kanssa minimoitua siitä aiheutuneen ruokahävikin määrän myymällä sitä alennettuun hintaan. Hyvikkihevissä idea on sama, mutta vain pienemmässä mittakaavassa, Kattilamäki kuvailee.     

Tällä viikolla vietetään Hävikkiviikkoa 

Hävikkiviikko on Kuluttajaliiton koordinoima kampanja, jolla halutaan herättää keskustelua ruokahävikistä ja lisätä ruoan arvostusta. Tänä vuonna Hävikkiviikkoa vietetään 11.–17.9.2023.

HOK-Elannolla on kunnianhimoinen tavoite puolittaa hävikkinsä vuoteen 2030 mennessä vuoden 2020 tilanteeseen verrattuna. Ruokahävikin minimoimiseksi käytössä on ollut jo pitkään monia tehokkaita hävikinvähentämiskeinoja. Hyvikkihevin lisäksi esimerkiksi punalaputetut, 30 %-60 % alennuksella myytävät tuotteet ovat tärkeässä roolissa. S-markettien ja Prismojen ruokatorien tuotteita myydään ilta-aikaan asiakkaille alennettuna aina tilanteen ja tarpeen mukaan. Lisäksi myymälöiden laajentuneet aukioloajat ovat osaltaan vaikuttaneet positiivisesti tuotteiden kiertoon, kun ostostapahtumat levittäytyvät tasaisemmin eri aukiolotunneille. Alennusten ohella myymättä jääneitä elintarvikkeita ohjataan ruoka-apuun. Kaikista HOK-Elannon S-market ja Prisma -ketjun myymälöistä noudetaan syötäväksi kelpaavaa hävikkiä erilaisten ruoka-aputoimijoiden toimesta. 

 

HOK-Elanto on ollut mahdollistamassa muutosta kohti kestävämpää liikkumista jo vuodesta 2012, kun sen ensimmäinen julkinen sähköautojen latausasema avattiin Espoon Nihtisiltaan. HOK-Elannon ja samalla koko S-ryhmän ensimmäinen ABC-latausasema avattiin Helsinkiin Prisma Itäkeskukseen keväällä 2021, jonka jälkeen investointitahti sähköautojen latausverkostoon on ollut voimakasta. Tämän vuoden aikana uudet latausasemat on avattu Vantaalle S-market Porttipuiston sekä Helsinkiin Alepa Fallkullan yhteyteen. Lisäksi Prisma Itäkeskuksen latausasemaa laajennettiin kuudella suurteholatauspisteellä. Vuoden 2023 loppuun mennessä HOK-Elannon toimialueelta löytyy ABC-latausasemia yhteensä 35 toimipaikasta. Jokaisella niistä on käytettävissä useampi latauspiste, jolloin yksittäisten latureiden määrä on noin 300.  

Nyt Kauppakeskus Kaaren yhteyteen avautuva suurteholatausasema on 12 latauspisteellään toimialueen suurin. Latausaseman dynaaminen tehonjako mahdollistaa tehokkaimman mahdollisen lataamisen usealle yhtäaikaisesti lataavalle autolle.  

ABC-latausasemilla tehtyjen latausten määrä on ennätyksellisessä kasvussa 

HOK-Elannon alueen ABC-sähkölatauksen myynti on yli kolminkertaistunut ja lataustapahtumien sekä ABC-latauspisteiltä ladattujen kilowattituntien määrä ovat lähes kolminkertaistuneet vuoden takaiseen verrattuna. 

– Sähköautojen määrä kasvaa Uudellamaalla nopeasti ja kysyntä etenkin suurteholatausasemista kasvaa keskeisten sijaintien ja hyvien kulkuyhteyksien varrella. Me haluamme vastata asiakkaidemme tarpeisiin ja mahdollistaa nykyaikaista liikkumista. Nyt avautuvalta Prisma Kaaren ABC-suurteholatausasemalta löytyy 12 pistoketta, jotka jakavat 800 kW lataustehoa. Latauspisteet sijaitsevat kauppakeskuksen parkkihallissa, joten auton saa ladattua kätevästi esimerkiksi kauppareissun aikana, kertoo HOK-Elannon ABC-ketjujohtaja Hannu Houni. 

HOK-Elannon ABC-latausasemaverkoston laajentaminen on osa koko S-ryhmän yhteistä hanketta, jonka tavoitteena on rakentaa koko maan kattava sähköautojen latauspisteverkosto ABC-asemien, markettien ja hotellien yhteyteen. ABC-latauksen kasvuvauhti onkin pysynyt ja jatkuu kovana. Miljoonas lataustapahtuma tehtiin toukokuun lopussa 2023. ABC-latausasemia on tällä hetkellä koko Suomessa yhteensä 266 kappaletta, ja niissä on latauspisteitä 1596 autolle.  

ABC-lataus Prisma Kaari Helsinki:  

Osoite: Kantelettarentie 1, 00420 Helsinki (kauppakeskuksen parkkihalli) 

Avoinna: klo 6–23 

ABC-latauksen voi maksaa kätevästi ABC-mobiililla 

  

 

 

 

 

Prisma Viikin aurinkovoimala on seitsemäs HOK-Elannon toimialueelle rakennettu aurinkovoimala ja on kooltaan koko verkoston ylivoimaisesti suurin. Aurinkovoimalla tuotettu energia hyödynnetään kokonaisuudessaan Prisma-kiinteistössä. Prisman katolla tuotettu aurinkoenergian vuosituotantoarvio on 437 MWh, joka vastaa noin 22 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta. Määrä kattaa noin 20–25 prosenttia Prisman vuotuisesta sähkönkulutuksesta ja kesällä auringon paahtaessa tuotanto on luonnollisesti huipussaan. Myös muu kiinteistössä käytetty sähkö on päästötöntä. 

– On mahtavaa, että voimala saatiin käyttöön kesäksi, kun juuri nyt ruokakaupan sähkönkulutus on suurimmillaan. Tällaisina aurinkoisina kesäkuukausina voidaan merkittävä osa kiinteistön sähköstä saada suoraan sen katolta, kertoo HOK-Elannon vastuullisuuspäällikkö Satu Kattilamäki. 

Kyse ei ole lyhytikäisestä investoinnista, sillä ja aurinkovoimalan käyttöiäksi arvioidaan noin 35–40 vuotta. Seuraava aurinkovoimala on HOK-Elannossa rakenteilla Nurmijärvelle S-market Klaukkalan katolle.  

– Olemme kartoittaneet toimialueemme kiinteistöt, joihin voimaloita on mahdollista rakentaa ja siten investoinnit aurinkovoimaan jatkuvat myös tulevaisuudessa, Kattilamäki toteaa. 

Aurinkovoiman lisäksi HOK-Elanto panostaa suunnitelmallisesti energiatehokkuuteen myymälöissään esimerkiksi hyödyntämällä kylmälaitteiden tuottamaa lauhdelämpöä sekä optimoimalla ja ohjaamalla kiinteistöjärjestelmien tarpeenmukaista käyttöä. Päästöjen vähentäminen on suunnitelmallista ja merkittävimmät toimenpiteet ovat kylmälaitosten kylmäaineen vaihtaminen ympäristöä vähemmän kuormittavaan hiilidioksidiin, kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen sekä päästöttömien energialähteiden hyödyntäminen.  

Myyrmanniin avautuvan Prisman rakennustyöt ovat juuri käynnistyneet ja uuden myymälän rakentaminen on hyvässä vauhdissa. Prisman avajaisia vietetään loka-marraskuun vaihteessa. Rakenteilla on reilu 7000 neliön myymälä kaikkine palveluineen. Myyrmannissa palvellut S-Market sulki ovensa maaliskuussa 2023 Prisman tieltä.

– Olemme saaneet käynnistettyä Myyrmannin Prisman rakentamisen nopealla vauhdilla. Myyrmannin Prisma on ensimmäinen uusi Prisma Vantaalla yli 20 vuoteen, joten myös asiakkaamme ovat odottaneet meitä Myyrmäkeen. Prisma tarjoaa kattavan valikoiman tuotteita sekä laajat palvelut, sanoo Prismajohtaja Jari Kättö.

Myös rekrytoinnit ovat alkaneet. Prismaan haetaan noin 80 asiakaspalvelun ammattilaista erilaisiin myymälätehtäviin.

– Haemme nyt uusia prismalaisia Myyrmanniin. Meillä Prismassa pääsee tekemään monipuolisesti erilaisia myymälätehtäviä hyvässä hengessä. Hakemisen voi tehdä näppärästi netissä, vinkkaa Kättö.

Prisma Myyrmanni tulee olemaan HOK-Elannon 16. Prisma. HOK-Elannolla on entuudestaan Vantaalla 1990 avattu Prisma Tikkurila sekä 1999 avattu Prisma Jumbo. Vantaan Prismojen lisäksi HOK-Elannolla on Helsingissä kuusi Prismaa (Hertsi, Itäkeskus, Kaari, Malmi, Tripla ja Viikki), Espoossa neljä Prismaa (Iso Omena, Lippulaiva, Olari ja Sello) sekä Keski-Uudellamaalla sijaitsevat Prisma Hyvinkää, Prisma Järvenpää ja Prisma Kerava.

Syys-tammikuun aikana Prisma Olarin Boksi-lahjoituspisteelle on tuotu viikoittain noin 870 kilogrammaa tarpeettomaksi jäänyttä käyttötavaraa. Yhteensä lahjoituksia on vastaanotettu pisteellä jo yli 16 000 kilogramman edestä.

– Lahjoitusten määrä vastaa noin 50 000 vaatetta, 36 000 kirjaa tai 59 000 astiaa, joten voimme olla hyvin tyytyväisiä tähän mennessä saamiimme tuloksiin, kertoo Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen palvelupäällikkö Satu Mäkinen.

Lämpimän vastaanoton saanutta Boksi-lahjoituspisteen pilotointia laajennettiin 15. helmikuuta Helsingin puolelle, kun toinen lahjoituspiste avattiin Prisma Itäkeskuksen ruoan verkkokaupan noutopisteen yhteyteen.

– Itäkeskuksen Prisma valikoitui uudeksi pilotointikohteeksemme, koska myymälän yhteydessä toimii Olarin tapaan aktiivisessa käytössä oleva ekopiste, jossa voi kierrättää kotitalouksissa syntyviä kierrätysmateriaaleja, kuten paperia, lasia, metallia ja kartonkia. Boksin tavoitteena on tehdä käyttökelpoisen tavaran ohjaamisesta uudelleen käyttöön vaivatonta, ja nyt sekin onnistuu helposti kauppareissulla, sanoo HOK-Elannon vastuullisuuspäällikkö Satu Kattilamäki.

Prisman verkkokaupan pahvilaatikot kierrätyksen apuna

Boksiin voi kuka tahansa lahjoittaa käyttämättömiksi jääneitä tavaroita, kuten sisustusesineitä, kirjoja, käsityötarvikkeita tai työkaluja vuorokauden ympäri. Lokerot on mitoitettu Prisman verkkokaupan tilauksissa käytettävien pahvilaatikoiden mukaan, jotta noutotilauksen tehnyt asiakas voi kätevästi pakata kotoa löytyvät tarpeettomat tavarat ostosten mukana tuleviin laatikoihin ja tuoda ne Boksiin seuraavalla ostosreissullaan.

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus huolehtii Boksiin lahjoitettujen tavaroiden asianmukaisesta kierrätyksestä. Ensisijainen tavoite on löytää niille ympäristön kannalta paras ratkaisu: mahdollistaa tavaroiden käyttäminen loppuun sellaisenaan tai hyödyntää ne materiaaleina ja varaosina.

Heinäkuussa käynnistynyt Prisma Hyvinkään mittava myymäläuudistus on valmistunut suunnitellussa aikataulussaan. Kauppakeskus Willan yhteydessä sijaitseva myymälä pysyi asiakkaille auki koko muutosprojektin ajan.

– Osaava henkilökuntamme on taannut asiakkaidemme sujuvan asioinnin koko uudistusprojektin ajan. Uudistetun myymälän avajaisjuhlallisuuksia vietämme yhdessä asiakkaidemme kanssa torstaina 3. marraskuuta, Prisma Hyvinkään prismajohtaja Tero Karhula iloitsee.

Päivittäistavarakaupan puolella merkittävämmät uudistukset nähdään palvelevalla Ruokatorilla, jossa on satsattu voimistuvaan, ruokakaupan ja ravintolatasoisen ruoan yhdistelmään eli grocerant-ilmiöön. Asiakkaat voivat jatkossa napata Ruokatorilta kätevästi mukaansa Itsudemon sushia, Siipiyhtiön kanansiipiä sekä myymälässä paikan päällä savustettua kalaa.

Uudistuksen yhteydessä hyvinkääläiset saivat Prismaan täysin uuden retkeily- ja ulkoilutarvikeosaston, joka vastaa kasvavaan, aktiivisen ulkoilmaelämän trendiin Suomessa. Lisäksi myymälään luotiin modernit osastokokonaisuudet sekä kauneudelle ja hyvinvoinnille että lemmikkieläintuotteille.

Kassa-alueella itsepalvelukassojen määrä tuplaantui viidestä kymmeneen. Myymälään tuotiin myös useissa Prismoissa suosituksi palveluksi noussut Kerää & Skannaa -konsepti, jossa asiakas voi kerätä ostoksensa suoraan ostoskasseihin ja skannata ne jo myymälää kiertäessään. Kassalla asiointi on entistä sujuvampaa, kun ostoksia ei nosteta erikseen kassahihnalle.

Entistä energiatehokkaampi myymälä

Vuonna 2001 avattu Hyvinkään Prisma koki uudistuksessa suuria nykyaikaistuksia etenkin energiankäytön osalta. Myymälään asennettiin uusi energiatehokas kylmälaitos, käytettävä kylmäaine vaihdettiin ympäristöä vähemmän kuormittavaan hiilidioksidiin ja lämpöpumppujen säädöt optimoitiin. Lisäksi kylmäkalusteita muutettiin ovellisiksi ja yleis- ja kohdevalaistus vaihdettiin energiatehokkaampiin ledeihin. Lauhdelämmön käyttöä kiinteistön lämmitykseen on tehostettu lämpöpumpuilla jo aikaisemmin.

– Toteutettujen energiansäästötoimien ansiosta Hyvinkään Prisman energiankulutus saadaan puolittumaan entisestä, ja toiminnasta aiheutuvat päästöt pienenevät näin ollen merkittävästi. Myymälässä tullaan pilotoimaan valaistustason laskemista rauhallisempina aukioloaikoina, jonka lisäksi sisäilman lämpötilan laskemista yhdellä asteella tutkitaan parhaillaan, HOK-Elannon vastuullisuuspäällikkö Satu Kattilamäki kertoo.

– Useiden asiakkaiden pitkään odottama toive toteutuu myös, kun lähiviikkoina Prisman ekopisteellä on mahdollista kierrättää kotitalousmuovia, Kattilamäki iloitsee.

Prisma Hyvinkää

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen operoimaan Boksi-lahjoituspisteeseen voi lahjoittaa kaikenlaista uudelleenkäyttöön sopivaa pientavaraa, kuten ehjiä ja puhtaita vaatteita, kenkiä, laukkuja, kirjoja, astioita ja muuta kodin käyttö- ja sisustustavaraa. Boksin lokerot on mitoitettu Prisman verkkokaupan tilauksissa käytettävien pahvilaatikoiden mukaan, jotta verkkokaupan asiakas voi näppärästi pakata kotoa löytyvät tarpeettomat tavarat pahvilaatikkoon ja lahjoittaa ne Boksiin seuraavalla ostosreissulla. Boksia voivat käyttää kaikki halukkaat ja se on avoinna ympäri vuorokauden.

Kiertotalouden aktiivinen edistäminen on osa S-ryhmän vastuullisuusohjelman tavoitetta tehdä Suomesta kaikille entistä parempi paikka elää.

– Jotta materia saadaan mahdollisimman hyvin kiertämään, tarvitaan kaikkien osallistumista. Haluamme madaltaa kynnystä tavaroiden kierrättämiseen ja laajentaa kierrätystapojen kirjoa. Boksi-lahjoituspisteen avulla tavaroita voidaan nyt ohjata myös uudelleenkäyttöön perinteisen jätejakeiden keräämisen lisäksi, sanoo HOK-Elannon vastuullisuuspäällikkö Satu Kattilamäki.

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen asiakastutkimuksissa toive kierrätyspalveluiden helpottamisesta on noussut esiin useasti. Palveluita tuodaankin nyt yhä enemmän ihmisten luonnollisten kulkureittien varrelle.

Tavoitteena tavaroiden pidempi elinkaari

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus huolehtii Boksiin lahjoitettujen tuotteiden asianmukaisesta kierrätyksestä oikeaan paikkaan. Jatkosijoituksessa päätöksentekoa ohjaa ympäristön etu.

– Tarkistamme ja hinnoittelemme Boksiin lahjoitetut tavarat lajittelukeskuksessamme Espoon Nihtisillassa. Sieltä toimitamme ne myyntiin Kierrätyskeskuksen myymälöihin, verkkokauppaan tai myymälöiden ilmaisosastoille. Ensisijainen tavoite on löytää tavaroille ympäristön kannalta paras ratkaisu: mahdollistaa tavaroiden käyttäminen loppuun sellaisenaan tai hyödyntää ne materiaaleina tai varaosina. Tavaroiden elinkaaren pidentäminen mahdollistaa ympäristösäästön, kun uuden valmistamisen sijaan tavarat pysyvät käytössä tavalla tai toisella, kertoo Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen palvelupäällikkö Satu Mäkinen.

– Uudelleenkäytön potentiaalista kertoo se, että tämänhetkisten arvioiden mukaan yhdyskuntajätteeksi päätyvästä tavarasta peräti 10–20 prosenttia on uudelleenkäyttökelpoista. Kuitenkin vain noin prosentti siitä päätyy tällä hetkellä kiertoon, Mäkinen sanoo.

Kierrätyskeskuksen suuntaa antavalla kiertotalouslaskennalla voi arvioida muun muassa, kuinka paljon luonnonvaroja säästyy kierrätetyn hankkimisella uuden ostamisen sijaan. Laskenta kertoo, paljonko luonnonvaroja olisi kulunut ja hiilidioksidipäästöjä syntynyt vastaavan uuden tuotteen valmistuksessa. Esimerkiksi ostamalla käytetyn villapaidan säästää keskimäärin yli 120 kg kiinteitä luonnonvaroja.

Olarissa kierrätetään aktiivisesti

Olarin Prismassa on jo vuosien ajan tarjottu asiakkaille mahdollisuus kierrättää sen omalla ekopisteellä. Sen ohella myymälä vastaanottaa paristoja ja piensähköelektroniikkaromua. Asiakkaat voivat palauttaa myymälään myös mustekasetteja. Lisäksi Helsingin Sokokset ja HOK-Elannon kaikki Emotionit vastaanottavat vaaralliseksi jätteeksi luokiteltavia kosmetiikkatuotteita, kuten vanhentuneita kynsilakkoja sekä hajuvesiä, ja toimittaa ne vaarallisten jätteiden käsittelyyn.

– Olarin Prisman oma ekopiste on ollut todella suosittu ja siksi on luontevaa aloittaa uusi kierrätyspalvelu juuri Prisma Olarista. Keräämme asiakkailtamme palautetta syksyn aikana ja mietimme sen pohjalta palvelun laajentamista muihinkin Prismoihin. Olennaista on, että palvelu aidosti helpottaa asiakkaidemme arkea, Kattilamäki sanoo.

 

Prisma Hyvinkään laajamittainen myymäläuudistus käynnistyy maanantaina 18. heinäkuuta ja valmistuu kokonaisuudessaan loka-marraskuun vaihteessa. Myymälä palvelee asiakkaita tutuin aukioloajoin koko uudistuksen ajan. Myymälässä ja sen sosiaalisen median kanavissa viestitään asiakkaille väliaikaisista, asiointiin vaikuttavista muutoksista.

– Samat tutut osastomme säilyvät jatkossakin, mutta päivitämme niitä nyt entistä selkeämmiksi. Myymälään saadaan esimerkiksi uudistetut kokonaisuudet kauneudelle ja hyvinvoinnille sekä lemmikkieläintuotteille. Kokonaan uutena osastona myymälään tulee toivottu, retkeilijöiden tarpeisiin vastaava outdoor-osasto, Prisma Hyvinkään johtaja Tero Karhula kertoo.

Uudistuksen yhteydessä Prisma Hyvinkään koko kylmäjärjestelmä ja -kalusteet uusitaan. Kaikkiaan uudistuksessa on kyse useamman miljoonan euron investoinnista.

Valikoima uudistuu toiveiden pohjalta

Uudistuksen yhteydessä päivittäistavaraosaston pinta-alaa kasvatetaan, mikä mahdollistaa valikoiman kasvattamisen ja monipuolistamisen. Asiakkaat voivat vaikuttaa tuotevalikoimaan kertomalla omia toiveitaan osoitteessa muntoive.fi.

– Uudistamme myymälää ennen kaikkea paikallisten toiveiden pohjalta. Uutena valikoimaamme tulee paikan päällä valmistettavaa sushia, kanansiipiä, pitsoja ja patonkeja sekä myymälässä savustettavaa kalaa. Kassa-alueella itsepalvelukassojen määrä tuplaantuu nykyisestä viidestä kymmeneen, Karhula luettelee.

Myymälään tuodaan myös useissa Prismoissa suosituksi palveluksi noussut Kerää & Skannaa -konsepti, jossa asiakas voi kerätä ostoksensa suoraan ostoskasseihin ja skannata ne jo myymälää kiertäessään. Näin kassalla asiointi on sujuvampaa, kun ostoksia ei nosteta enää erikseen kassahihnalle.

Hyvinkäällä aktiivisia ruoan verkkokaupan käyttäjiä

Hyvinkään Prisma on varsin suosittu ruoan verkkokaupan käyttäjien keskuudessa. Koko HOK-Elannon toimialueen aktiivisimmat verkkokauppatilaajat löytyvät Hyvinkään Metsäkaltevasta, jossa verkkokauppaa käyttävien talouksien osuus on yli 17 prosenttia kaikista alueen talouksista.

Karhula korostaa 150-henkisen tiiminsä roolia uudistuksen sujuvuudessa.

­– Muutos nykyiseen myymälään verrattuna tulee olemaan huomattava. Osaava henkilökuntamme varmistaa sujuvan asioinnin uudistuksen aikana. Rekrytoimme myös lisää henkilökuntaa, Karhula kertoo.

– Uudistuksen tärkein tavoite on palvella asiakkaitamme jatkossa entistäkin monipuolisemmin ja vastata parhain mahdollisin tavoin hyvinkääläisten toiveisiin.

Puolta pienemmät päästöt

Uudistuksen yhteydessä myymälän kylmälaitteet nykyaikaistetaan ja niissä käytettävä kylmäaine vaihdetaan ympäristöystävällisempään hiilidioksidiin. Lisäksi kaikki kylmäkalusteet vaihdetaan ovellisiksi ja myymälään asennetaan energiatehokkaampi led-valaistus. Päivityksillä saadaan aikaan merkittävää säästöä, sillä myymälän energiankulutus tulee puolittumaan nykyisestä ja siten myös toiminnan aikaansaamat päästöt vähenevät merkittävästi.

Muutokset edistävät osaltaan S-ryhmän tavoitetta olla oman toimintansa osalta hiilinegatiivinen vuoden 2025 loppuun mennessä.

Prisma Hyvinkää

– Me HOK-Elannossa pyrimme aktiivisesti kehittämään myymäläverkostoamme ja palveluitamme Vantaalla vastaamaan asiakkaidemme toiveita. Prisman saaminen ja avaaminen Länsi-Vantaalle on ollut tavoitteenamme pitkään ja asiakkaamme ovat tätä kovasti meiltä toivoneet. Olemme hyvin iloisia, että vuokrasopimus uudesta Prismasta on nyt allekirjoitettu, sanoo HOK-Elannon kiinteistöjohtaja Jyrki Karjalainen.

HOK-Elannolla on Myyrmannissa entuudestaan S-market, joka hankkeen toteutuessa laajenee Prismaksi. Uusi, 7000 neliötä kattava ja kaksikerroksinen Prisma on tarkoitus rakentaa osittain nykyisen Myyrmannin S-marketin paikalle ja avata asiakkaille loppuvuodesta 2023. S-marketin henkilökunnan työsuhteet jatkuvat HOK-Elannossa ja lisäksi tullaan palkkaamaan lisää kaupan alan ammattilaisia. Toteutuessaan Prisma tulee työllistämään noin 100 henkeä.

Prisma Myyrmanni tulee toteutuessaan olemaan HOK-Elannon 16. Prisma ja ensimmäinen uusi Prisma Vantaalla yli 20 vuoteen. HOK-Elannolla on entuudestaan Vantaalla 1990 avattu Prisma Tikkurila sekä 1999 avattu Prisma Jumbo. Vantaan Prismojen lisäksi HOK-Elannolla on Helsingissä kuusi Prismaa (Hertsi, Itäkeskus, Kaari, Malmi, Tripla ja Viikki), Espoossa neljä Prismaa (Iso Omena, Lippulaiva, Olari ja Sello) sekä Keski-Uudellamaalla sijaitsevat Prisma Hyvinkää, Prisma Järvenpää ja Prisma Kerava.

Espoon uusin kaupunki-Prisma avaa ovensa kauppakeskus Lippulaivassa Espoonlahdessa torstaina 31. maaliskuuta klo 10:00. Prisma Lippulaivan johtaja Kai Narisella on takanaan yli 23 vuoden ura S-ryhmässä. Prisma Lippulaivan ruoriin hän siirtyy Hyvinkään Prismasta.  

– Odotamme erittäin suurella innolla, että pääsemme yhdessä reilun satapäisen henkilökuntamme kanssa tarjoamaan uudenlaisen Prisma-kokemuksen Espoonlahden nopeasti kehittyvälle alueelle. Lippulaivaan pääsee helposti niin autolla, julkisilla kulkuneuvoilla kuin lähialueilta kävellenkin, Narinen sanoo.  

– Myymälässämme saa tehtyä sujuvasti niin ruokaostokset kuin muutkin tarpeelliset arjen hankinnat aina pukeutumisesta viihteeseen, urheiluun, kodin sisustamiseen ja lemmikkien hoitoon. Lisäksi verkkokaupan noutopisteemme palvelee paitsi ruokaostoksissa myös suuressa osassa käyttötavaratarpeita.  

Ruokaosasto kutsuu kulinaristeja 

Prisma Lippulaivassa on oma Fazerin myymäläleipomo, jossa leivotaan uunituoretta leipää. Yhteistyössä Itsudemon kanssa toteutetusta sushibaarista voi kerätä itse mieleisensä annoksen tai napata mukaansa valmiiksi kootun pakkauksen paikan päällä valmistettuja susheja.  

– Ruokatori tarjoaa muun muassa dry age -lihaa, tapaksia ja pitsoja, minkä lisäksi asiakkaat voivat kauppareissun yhteydessä istahtaa nauttimaan Prisma Lippulaivan kahvilan tuoreista herkuista, Narinen vinkkaa. 

Lippulaivan Prisma palvelee asiakkaita kahdessa eri kerroksessa: päivittäistavaraosastot sijaitsevat kauppakeskuksen ensimmäisessä kerroksessa, ja toisessa kerroksessa on monipuoliset käyttötavaraosastot, jotka kattavat kodin viihteen ja sisustuksen, pukeutumisen, urheiluvälineet sekä lemmikkitarvikkeet. Toisessa kerroksessa palvelee lisäksi HOK-Elannon Omistajapalvelu. HOK-Elanto avaa kauppakeskus Lippulaivaan Prisman ohella Sokos Emotion -myymälän, jonka asiantunteva palvelu ja monipuolinen valikoima täydentää kauneudenhoidon ja hyvinvoinnin tarjontaa entisestään. 

Prisma Lippulaiva: