”Onko Kappeli jo avattu? Se uusi komea lasiseinäinen Kappeli, jota minä en saanut nähdäkään. Minun täytyy heti paikalla matkustaa Helsinkiin.” Näin totesi kirjailija Juhani Aho innoissaan kuultuaan ravintola Kappelin avautumisesta vuonna 1891, ison remontin jälkeen.

Nyt avautuneen uuden Kappelin uskotaan tuovan Ahon kaltaisia innokkaita matkaajia ravintolaan maailmalta asti. ”Toivomme Kappelista minimatkakohdetta, jonne tullaan ihastelemaan sen miljöötä ja taidetta sekä nauttimaan talon antimista aamuvarhaisesta iltamyöhään. Jo kolmella vuosisadalla toiminut Kappeli elää ajan hengessä nyt vahvemmin kuin koskaan”, ravintolanjohtaja Santeri Uusitalo sanoo.

Kappeli toimii rakennushistoriallisesti arvokkaassa, isoin osin suojellussa rakennuksessa. Vuosisatojen kerrostumia ei ole uudistuksessa haluttu peitellä, vaan ne ovat saaneet jäädä osaksi Kappelin tarinaa. Ravintolasaliin on sisustettu erilaisia kutsuvia, muokattavissa olevia tiloja. Loungemainen baari houkuttelee viihtymään, ja takaosan korotettua tilaa voi käyttää myös yksityistilaisuuksiin.

Kellarista löytyvät upeat tilat isompiin juhliin. ”Kellariravintola terrakottatiililattioineen ja vuosisatoja vanhoine seinämaalauksineen sopii loistavasti esimerkiksi karonkkaan, vuosijuhliin, syyshäihin ja syntymäpäiviin”, vinkkaa Uusitalo.

Ruoan tasoa nostettu entisestään

Kotimaiset laadukkaat raaka aineet, maku, sesongit. Näin kuvailee keittiöpäällikkö Kimmo Martiskainen Kappelin tulevia ruokaelämyksiä.

”Tiedossa on klassista, käsityönä tehtyä ja paikan henkeä kunnioittavaa ruokaa. Myös sesongit nostetaan parrasvaloihin. Kevään ja kesän kuluessa listalla loistavat ainakin varhaisvihannekset, parsa ja raparperi – kotimaisia marjoja, karitsaa, poroa ja kalaa unohtamatta”, Martiskainen kertoo. ”Menuta täydentää vanhan maailman ympärille rakentuva viinilista ja laaja olutvalikoima.”

Ihan uusi juttu Kappelissa on oma leipomo. Siellä leivotaan sekä ravintolassa tarjoiltavat leivät että piiraita ja kakkuja kahvilaan.  Leipäjuuret ovat tulleet Kappeliin keittiöpäällikön matkassa – molemmat vuosikymmeniä vanhoja.

Kaupungin salatuin taidenäyttely?

Kappeliin on kertynyt arvotaidetta 1870-luvulta saakka. Ensin taitelijoiden, kuten Albert Edelfeltin ja Severin Falkmanin, maalaamina kiitoksina ilmaisista sunnuntaiaamiaisista,  sittemmin myös muuta kautta. Talon taidetta on nyt tuotu entistä paremmin näkyville. Esimerkiksi Birger Kaipiaisen hieno mosaiikkiteos Tanssivia pareja keinuu nyt kahvilan seinällä. Uudistuksessa ravintolan seinä- ja kattomaalaukset konservoitiin huolellisesti ja arvotaulujen vitriinit puhdistettiin. Talon henkilökunnalta voi pyytää taide-esitettä ja tutustua teoksiin paremmin.

”Monikaan ei ajattele, mitä Kappeli pitää sisällään, vaan kävelee sujuvasti rakennuksen ohi. Mutta viimeistään nyt kannattaa ehdottomasti poiketa sisään: talohan on tulvillaan taidetta ja rakennushistoriaa”, kehottaa Kappelin konservoinnin suunnittelusta vastannut konservaattori Tiina Sonninen.

Ravintolanjohtaja Santeri Uusitalon TOP 5 -valinnat. ”Näihin asiakkaat ihastuvat”:

Kappeli on avoinna joka päivä aamusta iltaan, myös sunnuntaisin.

Varaukset:

www.raflaamo.fi/fi/helsinki/kappeli

S-ryhmän suurimman alueosuuskaupan HOK-Elannon operoima Hesburger Helsinki Asema-aukio avaa ovensa tyylikkään valoisassa liiketilassa Sokoksen kulmassa toukokuun loppupuolella. Laajoilla aukioloajoilla palveleva ravintola työllistää noin 30 henkilöä ja nopean asioinnin takaavat viisi itsepalvelukassaa. Sijainti päärautatieaseman kupeessa palvelee paikallisten ohella suurta joukkoa joukkoliikenteen matkustajia.

– Suomalaisten rakastama hampurilaiskonsepti tarjoaa vastauksen Helsingin keskustassa liikkuville niin kiireisen päivän ruokailuun kuin pikkutunneilla yllättävään yöpalojen tarpeeseen. Noin 60-paikkainen Hesburger täydentää entisestään HOK-Elannon palvelutarjontaa ydinkeskustan alueella, sanoo HOK-Elannon ravintolatoimialan johtaja Henriikka Puolanne.

HOK-Elanto operoi Sokoksen kulman lisäksi kolmea Hesburger-ravintolaa, jotka sijaitsevat Espoon Sellossa, Vantaan Jumbossa ja Järvenpään Prisma-keskuksessa.

– On hienoa, että uusi Hesburger nousee näin näyttävälle ja vilkkaalle paikalle Helsingin keskustaan, jossa nopealle syömiselle on paljon kysyntää. Uskomme, että tuotevalikoimallamme tavoitamme paljon myös aiemmin tällä liikepaikalla ruokailleita asiakkaita: Olemmehan viime vuosina panostaneet vahvasti omiin kasviproteiinituotteisiimme. Valikoimastamme löytyy myös tuotteita, joiden hiilijalanjälki on kokonaan hyvitetty, sanoo Hesburgerin varatoimitusjohtaja Jari Vuoti.

Keskusta taas vilkastumassa

Hesburgerin liiketilassa toimi aiemmin HOK-Elannon Happy Farmer Kitchen & Bakery -ravintola, jonka toiminta-ajatus perustui ruokahävikin minimointiin. Jatkossa Happy Farmer Coffee Bar and Wine kutsuu levähtämään kahvikupin tai viinilasin ääreen Hesburgerin yläpuolelle toiseen kerrokseen.

Rajoitusten värittämä korona-aika on ollut vaikea koko ravintola-alalle, ja erityisen haasteellista ravintolatoiminta on ollut ydinkeskusta-alueella toimiville ravintoloille, joiden asiakaskunta on siirtynyt isossa määrin etätöihin.

– Uskoimme vahvasti syksyllä 2020 avattuun Happy Farmer -ravintolakonseptiin, mutta valitettavasti koronapandemian jaloissa kysyntä ja liikepaikan vaatimukset eivät kohdanneet. On kuitenkin jo nähtävissä, että ihmiset ovat palaamassa myös Helsingin keskustaan, Puolanne sanoo.

Leipomossa tulee työskentelemään kolme kondiittoria; pääleipuri, leipomokondiittori ja kondiittoriapulainen.

Kappelin leipomossa leivotaan niin ravintolassa tarjoiltavat leivät kuin kahvilan piiraat, kakut ja muut tuotteet.  Ravintolavieraat saavat jatkossa palan painikkeeksi vastaleivottua leipää. Kahvilassa herkutellaan oman leipomon tuotteilla, kuten porkkanakakulla ja Bostonkakulla, josta tulee annospaloina tarjoiltuna talon vastine korvapuusteille. ”Lisäksi leipomossa valmistuu komponentteja jälkiruokalistallemme. Ulosmyyntiä emme vielä lupaa, mutta suunnitelmissa sekin on”, Kappelin keittiöpäällikkö Kimmo Martiskainen kertoo.

Leipä leivotaan kymmeniä vuosia vanhaan leipäjuureen

Uunituoreilla leivillä, kuten Kappelillakin, tulee olemaan pitkä historia. Niin vehnä- kuin ruisleivän juuri on tullut vuonna 2020 talossa aloittaneen keittiöpäällikkö Martiskaisen matkassa Kappeliin. ”Vehnäleivän juurella on ikää vasta parisenkymmentä vuotta, mutta ruisleipäjuurella se läheneekin jo Kappelin ikää. Tämä juuri on lähtenyt sukuni matkassa evakkoon Karjalan Suojärveltä vuonna 1939, kauanko se on ollut käytössä ennen sitä, en osaa sanoa.”

Juurevaa leipää tarjoillaan ravintolan lisäksi Kappelin kahvilassa päivän keiton kanssa. Keittoa on jatkossakin saatavilla joka päivä lounaasta aina kello 19 asti.

 Kaikki Kappelin leipomon leivät ja muut leipomotuotteet valmistetaan Helsingin Myllyn  hiilineutraaleista, kotimaisesta viljasta jauhetuista jauhoista. Helsingin Mylly on Suomen ensimmäinen hiilineutraali mylly, joka kompensoi koko hiilijalanjälkensä, isoilta osin mm. vihreää sähköä ja oman biovoimalan tuottamaa lämpöenergiaa käyttämällä.

”Ekologisuus on tärkeä arvo kaikessa tekemisessämme ja se ulottuu myös yhteistyökumppaneihimme. Leipä maistuu paremmalta, kun tietää sen kuormittavan ympäristöä mahdollisimman vähän”, keittiöpäällikkö Martiskainen toteaa.

Kappelin runsaat puoli vuotta kestävä uudistustyö alkaa olla loppusuoralla. Kappelin kahvila, leipomo ja baari avautuvat 22.4., ravintola 27.4.2022.

S-ryhmän suurin alueosuuskauppa HOK-Elanto joutuu uusien ravintolarajoitusten takia sulkemaan noin puolet ravintoloistaan ja supistamaan auki pidettävien ravintoloiden aukioloaikoja 20.1.2022 asti. HOK-Elanto tarjoaa töitä kaupoissaan kaikille niille ravintolatyöntekijöilleen, joiden työmahdollisuuksiin ravintoloissa kiristyvät rajoitukset vaikuttavat.

HOK-Elanto joutuu kiristyvien ravintolarajoitusten takia sulkemaan 77 ravintolastaan 35 ravintolaa noin neljäksi viikoksi 20.1.2022 asti. 39 ravintolaa saadaan pidettyä auki rajoitusten puitteissa aukioloaikoja supistaen.

”Ymmärrämme koronatilanteen vakavuuden Suomessa ja tilanteen haltuun saaminen on tietysti tärkeintä. Tulevat rajoitukset ovat koko alallemme, henkilökunnallemme ja asiakkaillemme todella kova isku, jälleen kerran. Epidemian hoito kurittaa ravintola-alaa rajulla tavalla. Toivomme todella painetta koronatilanteen kuriin saamiseksi rokotekattavuuden lisäämisellä ja pikaista paluuta normaaliin tämän kolmen viikon jälkeen,” HOK-Elannon ravintoloista vastaava toimialajohtaja Henriikka Puolanne

HOK-Elanto tarjoaa Prismoissaan, S-marketeissaan ja Alepoissaan töitä kaikille niille ravintolatyöntekijöilleen, joiden työmahdollisuuksiin ravintoloissa kiristyvät rajoitukset vaikuttavat.

”Ravintola-alalla on nyt todella paljon huolta ja näkymä on sumea. Olemme monialayrityksenä poikkeuksellisessa tilanteessa, kun pystymme tässä hetkessä tarjoamaan töitä kaupoissamme. Tämä vaatii jälleen joustavalta henkilökunnaltamme hurjaa venymistä ja uuteen hyppäämistä,” Puolanne toteaa.

S-ryhmään kuuluvalla HOK-Elannolla on ravintoloita Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Hyvinkäällä, Järvenpäässä ja Keravalla. Lisätietoa HOK-Elannon ravintoloiden aukioloajoista päivitetään osoitteeseen raflaamo.fi.

– Vaatimus koronapassista tulee voimaan kaikkiin ravintoloihimme muutamia pikaruokapaikkoja ja kahviloita lukuun ottamatta. Koronapassi tarkastetaan ravintolaan tullessa koko aukiolon ajan, kertoo HOK-Elannon ravintolatoimialan toimialajohtaja Henriikka Puolanne.    

HOK-Elanto omistaa Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Hyvinkäällä, Järvenpäässä ja Keravalla 77 ravintolaa. Koronapassi on 26.11.2021 klo 17 mennessä käytössä näissä ravintoloissa kaikkina aukiolotunteina:    

Amsterdam, Angleterre, Belge, Casa Largo, Chico’s Sello, Chico’s Tikkurila, Chico’s Töölö, Chico’s Viikki, Chico’s Jumbo, Corner Mikonkatu, Dubliner, La Famiglia Flamingo, Sir Eino Flamingo, Rosso Hyvinkää, Rosso Iso Omena, Joutsen, Jyvänen Martinlaakso, Jyvänen Myllypuro, Kaisa, Kitty’s Public House, Korona, Kuikka, La Famiglia Helsinki, Memphis Hakaniemi, Mummotunneli/Amarillo Aleksanterinkatu, Mummotunneli/Gaselli Pub, Mummotunneli/Sing & Pore, Mummotunneli/Tapas Barcelona Helsinki, Mummotunneli/Venn, Oluthuone Konepaja, Pino, Poseidon, Praha, Pub 99, Rosso Kerava, Rotterdam, Sailor’s, Salve, Sports Academy Citykäytävä, Sports Academy Iso Omena, Spårakoff, Stone’s, Ale-Pub, Amarillo, Amarillo night, Fredde’s, Oluthuone Ratamo, Urban Rabbit, William K. Kurvi, William K. Mannerheimintie, William K.Sello, Vltava, Zetor, Ølhus Helsinki, Ølhus København, Ølhus Stockholm. 

Toimi näin:  

  1. Lataa tai tulosta koronapassi Omakanta-palvelusta kanta.fi

Kirjaudu sisään Omakantaan ja lataa pdf-tiedosto kohdasta koronatodistus. Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi tai muulle laitteelle. Näin todistus on sinulla valmiina, kun tarvitset sitä. Voit varmuuden vuoksi myös tulostaa todistuksen paperille.  

  1. Näytä koronapassia ravintolassa

Koronapassia kysytään ravintolan ovella. Järjestyksenvalvoja tai henkilökunta lukee passissa olevan QR-koodin. Lukusovellus ei kerää tai tallenna koronapassin tietoja. Jos lukuohjelman käyttö ei teknisistä syistä onnistu, voimme tarkastaa koronapassin paperitodistuksesta. Taita todistus niin, että siitä näkyy vain todistuksen nimi, henkilön nimi, syntymäaika, QR-koodi ja todistuksen tunniste. 

  1. Muista pitää mukana myös henkilöllisyystodistus!

Ravintolalla on oikeus tarkistaa myös koronapassin esittäjän henkilöllisyys.  

Ravintolan omistava osuuskauppa HOK-Elanto haluaa palauttaa Kappelin sille kuuluvalle paikalleen kaupungin keskipisteeksi. Sisustussuunnittelusta vastaa palkittu suunnittelutoimisto Fyra Oy ja hanketta koordinoi arkkitehtitoimisto CJN. Kappeli sulkeutuu 31.10.2021 ja avautuu uusittuna vapuksi 2022.

HOK-Elanto tukee uudistuksella kaupunkikeskustan elävöittämistä

Osuuskauppa HOK-Elanto lähtee kehittämään kulttuurihistoriallisesti merkittävää ravintolaa toteuttamalla siellä täydellisen uudistuksen yhteistyössä Helsingin kaupunginmuseon kanssa. ”Uudistus juhlistaa ikonisen Kappelin historiaa. Jatkossa klassikkoravintola loistaa entistä kauniimmin, sellaisena kuin se parhaimmillaan voi olla eli vuoden jokaisena päivänä avoinna olevana kaupungin keskipisteenä, kaupunkilaisten ja matkailijoiden yhteisenä kohtaamispaikkana”, lupaa ravintolanjohtaja Santeri Uusitalo.

”Tilat uudistetaan kokonaan, mutta Kappelin laadukas ruoka säilyy. Pääosaa näyttelevät jatkossakin kotimaiset raaka-aineet ja laadukkaat klassikkoannokset, monipuolisella juomalistalla täydennettynä”, Uusitalo jatkaa.

”HOK-Elanto haluaa tukea vahvasti kaupunkikeskustan eloisuuden säilyttämistä ja Kappelin uudistustyöt ovat yksi konkreettinen teko tätä tavoitetta kohti”, toteaa HOK-Elannon ravintoloiden toimialajohtaja Henriikka Puolanne. ”Kappelin osalta lähtötilanne on hyvä, sillä ravintola lähti poikkeusaikaan historiansa parhailla myynneillä. Nyt myös nuorempien sukupolvien kiinnostus Kappelia kohtaan on kasvanut ja viime kesänäkin myynti oli erinomainen, vaikka turistit puuttuivat. Uskon, että kasvu pohjautuu paitsi ravintolan uniikkiin henkeen myös nykyisiin ravintolatrendeihin. Tässä ajassa kaivataan aitoja miljöitä, joilla on vahva tarina ja juuret”, Puolanne pohtii.

Suunnittelutoimisto Fyra haluaa korostaa Kappelin alkuperää

Vuosikymmenten aikana Kappeli on nähnyt monenlaisia muutoksia. Eri vuosikymmeniltä erilaisia kerroksia pintaansa kerryttänyttä Kappelia pyritään nyt yhtenäistämään.

”Nyt tehtävässä uudistuksessa rauhoitamme ja selkeytämme ravintolan ilmettä sen alkuperää, arkkitehtuuria ja detaljiikkaa esiin tuoden. Lisäämme vehreyttä, luomme kutsuvia tunnelmia ja toisistaan selkeästi erottuvia miljöitä – kuitenkin kokonaisuus ja muotokieli yhtenäisenä säilyttäen. Aikaisemmin ehkä hieman varjoon jäänyt arvotaide tuodaan näkyvämmin esille. Lisäksi kulttuurihistoriallisesti merkittävän rakennuksen vaiheisiin ja vieraisiin liittyviä tarinoita herätetään eloon”, kertoo Fyra Oy:n sisustusarkkitehti Anu Latvala. ”Kestävän kehityksen periaatteita kunnioittaen säilytämme ja kunnostamme arvokkaat pintamateriaalit, kuten kalkkikivilattian ja pölkkyparkettilattian sekä kiintokalusteiden rungot.”

Kappelin uudistus toteutetaan yhteistyössä Kaupunginmuseon kanssa. Kappeli on Helsingin uudessa valmistuvassa asemakaavassa mittavasti suojeltu. Ravintola on suljettuna uudistustöiden vuoksi 31.10.2021-22.4.2022.

Tiesitkö, että..

Helsingin Esplanadin puistossa sijaitseva ravintola Kappeli on kulttuurihistoriallisesti merkittävä klassikkoravintola, joka on toiminut samalla paikalla ja julkisivultaan lähes samanlaisena jo vuodesta 1867. Monipuolinen ravintolakokonaisuus, johon kuuluu baari, kahvila, ravintola, kellarin juhlatilat ja terassi, on avoinna vuoden jokaisena päivänä aamusta iltaan. Kappeli houkuttelee niin kaupunkilaisia kuin matkailijoita ympäri vuoden sen miljöön, taiteen, tarinoiden ja laadukkaan ruoan vuoksi. Ravintolan omistaa osuuskauppa HOK-Elanto. Kappeli on yksi HOK-Elannon lippulaivaravintoloista.

Raflaamo: Ravintola Kappeli

Suomen ravintola- ja ammattikeittiöiden parhaimmisto palkittiin eilen PRO-gaalassa, joka alun perin piti järjestää jo tammikuussa. Pro-palkinto on alan merkittävin tunnustuspalkinto, ja nostaa esille alan huippuammattilaiset. Arvioinnissa otetaan huomioon mm. vastuullinen toiminta, esimiestyö ja talouden hallinta.

Pro-palkittu Jussi Kuuluvainen on toiminut elokuuhun saakka ravintola Happy Farmerin keittiöpäällikkönä. Happy Farmerissa Jussi on kehittänyt kaupan ja ravintolan yhteistä hävikinhallintaa, ja tuonut esille hävikkiruoan monimuotoisuutta. Hänen johdollaan kaupan raaka-aineet, jotka eivät enää esteettisesti ole myyntikuntoisia, ovat saaneet uuden mahdollisuuden Happy Farmerissa.

Syyskuun alusta Jussi on siirtynyt luotsaamaan HOK-Elannon ravintolatoimialan ruoan- ja keittiötyön kehitystä sekä yhteisprojekteja ruokakaupan kanssa. Jussille ruoan maku ja herkullisuus ovat aina kaiken tekemisen keskiössä. Olemme ylpeitä Jussista ja toivotamme onnea uuteen rooliin!

HOK-Elannon laajaan toimipaikkaverkostoon kuuluu yhteensä 39 ympäri vuorokauden palvelevaa yksikköä. Prisma-ketjussa pyhien laajoista aukioloajoista on hyviä kokemuksia. 

– Toimipaikoistamme viisi yksikköä on avoinna 24/7, ja loput 9 ovat avoinna pyhinäkin klo 6–24. Etenkin pyhinä huomaa, että ajankohtaisia tuotteita ostetaan yhä enenevissä määrin myös yöaikaan. Vapun perinteiset tuotteet kuten vappupallotmunkit, perunasalaatit ja simat alkavat taas näkyä ostoskoreissa, Prisma-ketjun ketjujohtaja Anu Tuomaala toteaa. 

Prisma-ketjun lisäksi myös Alepat, Food Market Herkut ja S-marketit palvelevat vappuna normaalien aukioloaikojen puitteissa. HOK-Elannon 24/7-verkostoon kuuluu Prisma-ketjun viiden yksikön lisäksi 25 Alepaa, 8 S-marketia sekä ABC Hyvinkää.  

Myymäläkohtaiset aukioloaikatiedot löytyvät S-kanavan toimipaikkahausta.  

Löytyykö vappusimalle haastajaa 

HOK-Elannon S-market-ketjun ketjujohtaja Ari Talson mukaan vapun muuttuvat ruokatrendit ovat alkaneet näkyä myös S-marketeissa. Alkuvuodesta lanseerattuun sinuntoive.fi-palveluun on tullut jo ennen vappua runsaasti myös vappupöydissä korostuvia toiveita. Vegaanisten tuotteiden suosion kasvu, alkoholittomat panimojuomat sekä nopean syömisen vaihtoehdot korostuvat myymälöiden tarjonnassa entistä enemmän. 

– Kyllä perinteiset tuotteet pitävät pintansa vappupöydissä, mutta uusiakin tulokkaita löytyy. Simalle kovin haastaja on raikas kombuchavegaaniset vaihtoehdot tuovat monipuolisuutta hotdogeihin ja majoneesipohjaisien salaattien sijaan inspiraatiota haetaan kevyemmistä mauista, Talso kertoo 

Vapun ruokatarpeet ja koristeet verkkokaupasta kotiovelle kannettuna 

Myös ruoan verkkokauppa palvelee vappuna, ja valmiiksi kerätyt ostokset voi halutessaan tilata kotiovelle kannettuna, tai hyödyntää HOK-Elannon laajaa noutopisteverkostoa. Edullisimmillaan noutotilauksen hinta S-Etukortilla on 3,90 €, ja kotiinkuljetuksen 9,90 €.  

Ravintolat avoinna rajoitusten mukaan, noutomyynnin ja kotiinkuljetuksen suosio kasvaa 

HOK-Elanto avaa ravintoloitaan vaiheittain. Ravintolarajoitusten asteittaisen ja verraten varovaisen purun myötä HOK-Elannon 81 ravintolasta alle puolet on tällä hetkellä avattu. Ajankohtaiset aukioloaikatiedot löytyvät Raflaamosta. 

– Ensimmäiset terassit on jo avattu, ja uskomme asiakkaiden suuntaavan ravintoloihin myös vappuna. Helsingin keskustassa avoinna on muun muassa Kappelin, Rotterdamin sekä Salven terassit. Kun rajoitukset lieventyvät, saamme avattua lisää ravintoloita, HOK-Elannon ravintolatoimialan aluejohtaja Satu Rytkönen toteaa. 

Pääkaupunkiseudulla HOK-Elannon ravintoloiden annoksia on tilattavissa syökotona.fi -palvelusta, Woltista ja Foodorasta. Take away– ja kotiinkuljetusmyynnin uskotaan kasvavan myös tänä vappuna.

– Ensi viikon jälkeen alle puolet 81 ravintolastamme on avattu. Anniskeluaika- ja asiakaspaikkarajoitukset ovat edelleen kohtuuttoman tiukat etenkin ruokaravintoloille, joten loput ravintolat kannattaa avata vasta sitä mukaa kun rajoituksia lievennetään, aluejohtaja Satu Rytkönen toteaa.

Rajoituksissa on hauska yksityiskohta: liikenneasemien yhteydessä olevien ravintoloiden aukioloa ei ole rajoitettu. Niinpä esimerkiksi HOK-Elannon alueella voi nauttia myöhäisen illallisen Pohjois-Tapiolan Delissä tai kolmostien varressa Hyvinkään ABC:llä.

Ilmojen pikkuhiljaa lämmetessä ajatukset kääntyvät kesän terassikauteen.
– Panostamme tulevana kesänä vahvasti terassien viihtyisyyteen ja ruokatarjontaan. Mutta saa nähdä koska pääsemme avaamaan terassikesän toden teolla. Tämän hetken rajoituksilla esimerkiksi Kappelin terassi, jonka asiakaspaikoista puolta saa käyttää, tulee sulkea iltakuudelta, kun samaan aikaan Espan puistossa saa istua vaikka läpi yön, Rytkönen pohtii.

Maanantaista 19.4. alkaen ovat avoinna ABC Hyvinkään ravintola, Ale Pub Hyvinkää, Amarillo Hyvinkään alakerta, Chico´sit Arabia, Sello, Tikkurila ja Viikki, Coffee Houset Iso Omena, Jumbo, Järvenpää ja Kaari, Deli Pohjois-Tapiola, Fafasit Hertsi, Jumbo ja Pohjois-Tapiola, Happy Farmer, Hesburgerit Jumbo, Järvenpää ja Sello, Jyvänen Myllypuro, Korona, Memphis Hakaniemi, Oluthuone Ratamo, Pino, Rossot Iso Omena ja Kerava, Salve, Spaghetteriat Jumbo ja Kaari, Sports Academy Iso Omena, William K. Sello sekä Vltavan alakerta.
Tiistaina 20.4. avautuvat Jyvänen Martinlaakso ja Kappelin kahvila, keskiviikkona Sailor´s ja perjantaina Rotterdam Kampissa ja Fredde´s Triplassa.
Tarkat aukioloaikatiedot löytyvät osoitteesta raflaamo.fi

Pääkaupunkiseudulla toimivan HOK-Elannon ravintoloista parikymmentä siirtyy take away -myyntiin ja loput sulkeutuvat. Koronatartuntojen hillitsemiseksi annetun määräyksen mukaisesti ravintoloissa alkaa 8.3. kolmen viikon sulkutila niillä alueilla, jotka ovat viruksen kiihtymis- tai leviämisvaiheessa.

HOK-Elanto sulkee suurimman osan ravintoloistaan kolmeksi viikoksi. Auki jäävistä ravintoloista myydään ravintola-annoksia kotiin kuljetettuina Woltin, Foodoran sekä Syökotona.fi-palvelun kautta. Kaikille niille työntekijöille, joita sulku koskettaa, tarjotaan töitä HOK-Elannon kaupan alan toimipaikoista, eikä ketään lomauteta.

– Olemme eri toimialoilla toimivana yrityksenä varsin onnekkaita, että pystymme tarjoamaan ravintoloidemme ammattilaisille kaupan puolelta töitä ja turvaamaan työntekijöidemme toimeentulon. Ravintola-alalla on nyt todella paljon huolta ja sumea näkymä.  Ala tarvitsee toivoa, tukea ja tulevaisuudennäkymiä, kertoo toimialajohtaja Henriikka Puolanne HOK-Elannolta.

– Me teemme kaikkemme, että löydämme näille asiakaspalvelun ammattilaisille töitä muista yksiköistämme. Työntekijöidemme joustavuus ja heittäytymiskyky on puolestaan ollut uskomattoman hienoa. Moni on sanonut, että nyt on näkymää ainakin seuraavaksi kolmeksi viikoksi. Koronan rajut vaikutukset ravintola-alalle ovat luoneet koko vuoden epävarmuutta, kertoo HR-päällikkö Satu Vennala HOK-Elannosta.

Ravintolatyöntekijät ovat auttaneet kaupan puolella joustavasti keväästä lähtien

Viime kevään poikkeustilan iskiessä HOK-Elanto siirsi kertarysäyksellä lähes 800 ravintola-alan ammattilaista kaupan puolelle ja turvasi työntekijöiden toimeentulon ja pääkaupunkiseudun asukkaiden ruokahuollon. Ketään ei tarvinnut lomauttaa. Epävarmana vuonna satakunta heistä on halunnut jäädä pysyvästi kauppaan töihin.

Ravintola-alan rajoitusten kiristyessä, aukioloaikojen lyhentyessä ja koronavirustartuntojen kasvaessa ravintoloiden myynti on laskenut elokuusta alkaen. Viime syksyn aikana noin 200 ravintola-alan ammattilaista on siirtynyt joko kokonaan tai osittain kauppoihin ja lisäksi monet muut ovat vaihtaneet lennossa paikkaa ravintoloiden välillä.

Nyt noin 300 ravintola-alan ammattilaista siirtyy Prismoihin, S-marketteihin ja Alepoihin myymälätyöskentelyyn ja ruoan verkkokaupan keräilyyn. Räjähdysmäisesti kasvava ruoan verkkokauppa vaatii lisää työvoimaa. Noin 100 työntekijää jää palvelemaan auki olevia ravintoloita, joista annoksia voi tilata kotiin.

Palapelissä pyritään sovittamaan yhteen työntekijöiden toiveet, osaaminen, työtunnit, työmatkat ja myymälöiden tarpeet.

Vuoropäällikkönä toimiva Sanna Ekholm lähtee tällä viikolla töihin Prisma Itäkeskukseen ravintola Stone’sin sijaan. Marketkaupan työt tulivat jo viime keväänä tutuksi hänelle ja sadoille HOK-Elannon ravintolatyöntekijöille.

– Keväällä otin kaupan puolelle siirtymisen vaihteluna. Ravintolassa asiakaskohtaamiset ovat kuitenkin työn suola, jota jää kaipaamaan. Osa meistä on kuluneena vuonna tehnyt puolet kaupassa ja puolet ravintolassa tarpeen mukaan. On silti onnekas olo, että on työnantaja, joka pystyy tarjoamaan tällaisessakin tilanteessa töitä eikä ravintolasulun vuoksi jää tyhjän päälle, Ekholm sanoo.

HOK-Elannon ravintolat tarjoavat ravintola-annoksia kotiin kuljetettuina