Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva Oluthuone Kaisla on ykkösvalinta erilaisten oluiden maisteluun, sillä sen olutvalikoima on suomalaisista olutravintoloista suurin: Kaislan valikoimista löytyy lähes 40 hanaolutta ja 200 pullo-olutta. Oluiden lisäksi Kaisla tarjoaa runsaan valikoiman muita juomavaihtoehtoja sekä sielukkaan uudistuneen ruokalistan erilaisten juomien kylkeen.  

Kaisla yhdistää oluttaiteilijat ja oluesta nautiskelijat 

Jo vuodesta 1997 mallasjuomien ystäviä palvellut Kaisla on tänä päivänä tunnettu erityisesti kattavasta kotimaisten pienpanimoiden olutvalikoimastaan sekä laadukkaasta ja asiantuntevasta asiakaspalvelustaan. Nyt Kaislassa avautuu Suomen ensimmäinen pienpanimoiden oluille tarkoitettu taproom oluthuoneen sisällä. Idea konseptiin tuli Kaislan omalta henkilökunnalta.  

– Vierailijapanimoille varatun taproomin ideana on tuoda asiakkaille uutuuksia ja erikoisuuksia maisteltavaksi sekä tarjota suomalaisille pienpanimoille mahdollisuus tehdä valikoimaansa tunnetuksi legendaarisessa oluthuoneessa. Asiakkaat voivat myös ehdottaa suosikkipanimoidensa tuotteita taproomin hanoihin. Kaislassa avautuva pienpanimoiden hanatiski on ensimmäinen laatuaan Suomessa ja se on Kaislan henkilökunnan käsialaa, kertoo HOK-Elannon ravintolatoimialan kehityspäällikkö Nora Hasan. 

Hätkähdyttävän laajasta valikoimastaan huolimatta on Kaislassa helppo löytää itselleen sopiva juomavaihtoehto, sillä apuna on Kaislan syvällisellä oluttuntemuksella varustettu henkilökunta. Uutuutena Kaislasta löytyvät myös henkilökunnan suosituskaappi sekä räätälöidyt olutmaistelulaudat, jotka ovat hyvä vaihtoehto silloin kun valinnanvaikeus iskee. Oluthuone Kaisla on suosittu ajanviettopaikka myös lautapelien ääressä. Uudistuneesta Kaislasta löytyykin nyt entistäkin kattavampi lautapelivalikoima ja laadukkaat puitteet pelailuun. Lisäksi Kaislaan kannattaa suunnata tutustumaan sen uudistettuun ruokalistaan, jolta löytyvät muun muassa kolmen juuston fonduepannu sekä levain-grillileivät erilaisilla täytteillä.  

– Kaislan sielu ovat sen asiakkaat sekä henkilökunta, jotka kohtaavat olutfiilistelyn merkeissä. Siksi Kaislan uudistus on alusta loppuun suunniteltu yhdessä Kaislan oman henkilökunnan sekä asiakkaiden kanssa heidän toiveisiinsa ja tarpeisiinsa vastaten. Uusien konseptien lisäksi Kaislan sisustus ja ruokatarjonta raikastettiin ja päivitettiin uudistuksessa tähän päivään, tuttu viihtyisä oluthuonetunnelma säilyttäen. Toivotamme kaikki oluiden ystävät sekä oluiden ystävien ystävät lämpimästi tervetulleiksi ihastumaan uudistuneeseen Kaislaan, sanoo Kaislan ravintolapäällikkö Katja Gentz. 

 

Oluthuone Kaisla  

Osoite: Vilhonkatu 4, 00100 Helsinki 

Uudistettu Kaisla avataan torstaina 31.8.2023 

Lisätietoja:  

Katja Gentz, Kaislan ravintolapäällikkö, p. 010 76 63621 

Nora Hasan. HOK-Elannon ravintolatoimialan kehityspäällikkö, p. 010 76 60648 

 

Oluthuone Kaisla suljetaan lauantaina 5.8. vajaan kuukauden mittaisen uudistuksen ajaksi. Kaisla avaa ovensa raikastetun miljöön sekä uusien juoma- ja ruokakonseptien kera jälleen 31.8.

Kaisla on yksi Suomen suurimmista oluthuoneista, jossa on tilaa lähes 400:lle asiakkaalle. Kaisla on tunnettu koko Suomen mittakaavassa merkittävästä, yli kahdensadan erilaisen olutvaihtoehdon valikoimastaan, mutta listalta löytyy paljon muutakin.

– Kaisla on ehdoton ykköspaikka olutmaisteluun, mutta meiltä löytyy kattava valikoima vaihtoehtoja myös muiden juomien ystäville. Uusittava ruokalista tulee tarjoamaan myös tunnelmaan sopivia annoksia juomien kylkeen, kertoo Kaislan uunituore ravintolapäällikkö Katja Gentz.

Uudistuksen tarkoituksena on tehdä Kaislasta sen asiakkaille ja henkilöstölle entistäkin viihtyisämpi ja monipuolisempi. Uudistuksen myötä Kaislan sisustus ja tarjonta raikastetaan ja päivitetään tähän päivään, mutta sama viihtyisä oluthuonetunnelma säilyy. Samalla panostetaan siihen, että Kaislaan on helppo tulla eri syistä ja eri porukoissa, olipa tarve sitten etätyöskentelylle, nopeille juomille töiden jälkeen tai pidemmälle illanvietolle lautapelien ääressä. Asiakkaiden toiveet ovat entistäkin vahvemmin uudistetun Kaislan keskiössä.

– Kaisla on oluthuoneidemme lippulaiva ja yksi HOK-Elannon tärkeimmistä ravintoloista. Haluamme uudistuksella tehdä Kaislasta entistäkin viihtyisämmän ja vahvistaa Kaislan asemaa yhtenä kiinnostavimmista olutravintoloista Helsingissä. Kaisla on suosittu ajanviettopaikka, jonka valikoimiin, palveluihin sekä miljööseen haluamme panostaa uudistuksen myötä enteisestään, Gentz kommentoi.

Kaislan työntekijät siirtyvät uudistuksen ajaksi HOK-Elannon muihin yksiköihin ja palaavat palvelemaan asiakkaita uudistetussa Kaislassa jälleen elokuun lopussa tutuin aukioloajoin.

Oluthuone Kaisla

Osoite: Vilhonkatu 4, 00100 Helsinki

Viimeinen aukiolopäivä on lauantai 5.8.2023

Uudistettu Kaisla avataan maanantaina 31.8.2023

 

HOK-Elannon ja Sokotelin keväällä teettämän terassitutkimuksen mukaan* terassikävijöiden mieltymyksiin lukeutuvat muun muassa aurinko, ystävien seura, kaunis miljöö, olut sekä mahdollisuus ruokailuun ja oman porukan kanssa seurusteluun. Erityisesti alle 34-vuotiaat viihtyvät terasseilla juhlaillan aloittelun merkeissä. Paras sijainti kesäterassille koetaan olevan kauniissa ympäristössä sekä kaupungin keskustassa. S-ryhmän terassivalikoima Helsingissä ja muualla pääkaupunkiseudulla tarjoaa tunnelmallisia vaihtoehtoja kaupunkijuhannuksen viettoon vastaten kaikkiin näihin toiveisiin. Terassivaihtoehtoja keskikesänjuhlaan löytyy jokaiseen makuun. 

Uniikkeja terassimiljöitä ja livemusiikkia

Helsingin ytimessä sijaitseva legendaarinen Mummotunneli on kokemisen arvoinen terassi- ja ravintolakokonaisuus. Mummotunneliin kannattaa suunnata silloin, kun kaipaa uniikkia terassimiljöötä ja juhannustansseja livemusiikin tahtiin. Mummotunnelin kuuluisalla sisäpihalla sijaitsevat terassit tarjoavat syömistä, juomista ja puitteet rentoon oleskeluun. Juhannusillat torstaista lauantaihin kruunaavat live-esiintyjien keikat. 

Juhannussaunaan ei Mummotunnelissa pääse, mutta sen karaoke-erikoisuus Sing & Pore kätkee sisäänsä muun muassa kylpylätunnelmaisen Asian Spa Karaoke-huoneen, joka kannattaa muiden mielenkiintoisen karaokehuoneiden lisäksi testata.  

– Mummotunneli on loistava vaihtoehto juhannuksen viettoon. Olemme avoinna joka päivä klo 16–04 ja luvassa on takuuvarmat bileet myös juhannuksena, hehkuttaa Mummotunnelin ravintolajohtaja Roope Kämppi. 

Toinen ainutlaatuisella miljööllä varustettu terassivaihtoehto löytyy historiallisen Kappelin edustalta Helsingin Esplanadin puistossa. Juhannusperjantaina Kappelissa soi DJ:n soittama musiikki klo 20–23. Kylmien juomien lisäksi Kappeli tarjoaa herkullisia annosvaihtoehtoja juhannuspöytään kauniissa puistomaisemissa. 

– Kappelin terassille paistaa aurinko lähes aamusta iltaan, joten lämmöstä ja kylmistä juomista on meillä hyvä nauttia. Auringon laskettua terassia lämmittävät lämpölamput. Kappeli on auki koko juhannuksen aamuyhdeksästä puoleen yöhön, toteaa Kappelin ravintolajohtaja Santeri Uusitalo. 

Maisemien perässä kannattaa suunnata myös Helsingin kattojen ylle Original Sokos Hotel Vaakunan katolla sijaitsevaan ravintola 10. Kerrokseen.  Näköalaravintola Helsingin parhaalla paikalla palvelee läpi juhannuksen ja sen aurinkoisella terassilla voi nauttia juomista ja ruoasta. 

Yksi tämän kesän tunnelmallisimmista terassiuutuuksista on Solo Sokos Hotel Tornin Piha. Vanhan asuinkorttelin kätköistä löytyy viihtyisä, puistomainen terassi, jonne tie vie kaariportin kautta. Juhannuslauantaina Tornin pihalla voi tunnelmoida livemusiikin tahdissa. 

Tornin Piha on kuin tehty juhannusherkistelyihin! Kauniilla terassillamme on akustinen duo esiintymässä klo 18 alkaen. Juomiksi suosittelemme tietysti Tornin omaa samppanjaa tai kesäisiä drinkkejä, kertoo ravintolapäällikkö Heli Lahtinen. 

Hollantilaisravintola Rotterdam suurine terasseineen löytyy kätevien julkisten yhteyksien päästä Helsingin Kampista. Rotterdamin terassi on tunnettu paitsi keskeisestä sijainnistaan, myös auringostaan. Aurinko paistaa Rotterdamille lähes koko päivän ja sen suurella terassilla mahtuu viettämään juhannusta isollakin seurueella.  Rotterdam on auki koko juhannuksen ja sen pöydissä voi juomien lisäksi nauttia esimerkiksi kokkien paistamista mehevistä burgereista. 

Juhannuksen terassi- ja ravintolatarjonta sekä keikka-aikataulut: 

Juhannus 2023 – Nämä ravintolat auki pääkaupunkiseudulla! | Raflaamo.fi 

*Lähde: HOK-Elannon ja Sokotelin asiakastutkimus: Terassikesä 2023, 2-3/2023, vastaajamäärä 1010, Feelback Group   

Ravintola Kappelissa keitetään 100 kiloa parsaa viikossa

”Ruokasesongit ovat kaltaisellemme klassikkoravintolalle todella tärkeitä, sillä ne tarjoavat monille ruokaelämysten ystäville uuden syyn lähteä ravintolaan. Tämä on todella suosittu sesonki, asiakkaamme alkavat jo talvella kysellä, milloin parsaviikot tänä vuonna alkavat. Näen kyselyt myös toiveikkaana odotuksena alkavasta keväästä”, Kappelin keittiöpäällikkö Kimmo Martiskainen kertoo.

”Vihreää ja valkoista parsaa keitetään meillä viikoittain 100 kiloa – ja kaikki kuoritaan muuten keittiössämme käsin”, Martiskainen jatkaa.

Kevään uutuuksina parsamousse ja parsapannu

”Sesongit ovat yhä isommassa roolissa. Toisaalta klassikkoannokset pitävät pintansa vuodesta toiseen, myös parsaviikoilla”, Martiskainen toteaa.

Kappelin kolmen ruokalajin parsamenun aloittaakin myös keväällä 2023 ravintolan klassikko: kuohuviinillä maustettu parsakeitto. Pääruokana tarjoillaan paistettua nieriää ja parsaa hollandaise sekä vihreää ja valkoista parsaa vuohenjuusto-gruyeren kanssa.

HOK-Elannon ravintoloiden parsamenuilta löytyy joka vuosi myös uutuusannoksia, kuten Casa Largon basilikalla maustettu parsamousse ja Salven palvikyljellä mehevöitetty parsapannu, pyttipannun uusi keveämpi versio.

Vltavassa parsaa nautitaan pintasavustetun lohen ja tilliperunoiden tai ylikypsän häränrinnan ja punaviinikastikkeen kanssa. Uudistuneen La Famiglian parsamenulla tarjoillaan valkoista parsaa karitsan paahtopaistin kanssa ja vihreää parsaa yhdistettynä parsarisottoon ja kuhaan.  Menuiden jälkiruoissa maistuvat raikkautta ja keväisyyttä korostavat maut, kuten mansikka, raparperi ja sitruuna.

Yhdistämällä parsamenu suositusviiniin, Wolfbergerin Rieslingiin tai Pinot Noiriin, on tarjolla gastronominen kokonaiselämys.

Sesonkiajattelun yleistyminen melko uusi ilmiö

Klassikkoravintola Kappelissa parsaa on syöty 1800-luvulta alkaen, mutta sesonkiajatteluun perustuvat parsaviikot yleistyivät niin Kappelissa kuin muissakin suomalaisravintoloissa vasta 1990–2000-luvuilla.

”Parsaviikoista tuli suosittu ilmiö 2000-luvulla, kun monissa helsinkiläisravintoloissa alettiin nostaa keväisin parsaa keskiöön. Muutamat yksittäiset ravintolat viettivät parsaviikkoja jo 1970-1980-luvuilla”, Hotelli- ja ravintolamuseon amanuenssi Laika Nevalainen kertoo.

”Tätä ennen sesongit huomioitiin enemmänkin niin, että kauden herkkuja tarjoiltiin osana normiruokalistaa. Kuten Kappelissa, jossa tuore parsa oli 1930-luvun kesinä ruokalistan sesonkiherkkua uusien perunoiden, korvasienien, kanttarellien, rapujen, tuoreiden tomaattien ja mansikoiden ohella. Osana juhlien ruokalistoja parsa on ollut aina, 1900-luvun alussa tosin useimmiten säilykeversiona”, Nevalainen jatkaa.

”Meillä, kuten koko ravintola-alalla, on 2000-luvulla panostettu kotimaisten raaka-aineiden yhä suurempaan käyttöön. Se on johtanut myös vahvempaan sesonkiajatteluun, kausilistat ja parsaviikot osana sitä.  Mutta kyllä Kappelissa sesongeilla on pitkä historia, muun muassa 1950-luvulla meille tultiin nauttimaan kauden ensimmäiset uudet perunat”, Martiskainen toteaa.

Parsaviikot HOK-Elannon ravintoloissa:

Ravintola Kappeli 24.4.­–17.6.2023

Vltava, Belge, Casa Largo, Salve, Fredde´s, La Famiglia Helsinki ja La Famiglia Flamingo 13.4.–31.5.2023.

Parsamenut: https://www.raflaamo.fi/fi/parsat

Lisätietoja: Kimmo Martiskainen, keittiöpäällikkö, Ravintola Kappeli, puh. 010 766 3884, kimmo.t.martiskainen@sok.fi

Keittiöpäällikkö opastaa, näin kuorit ja keität parsan:

Valkoinen parsa: Kuori kuorimaveitsellä alkaen noin 1 cm nupusta alaspäin, aina 1,5 kertaa. Katkaise puinen kantaosa pois.  Keitä runsaassa vedessä 8-10 minuuttia.

Vihreä parsa kuoritaan kuten yllä, kun valmistustapana on keittäminen/höyryttäminen. Grillatessa riittää, kun poistaa puisen kantaosan.  Vihreää parsaa keitetään runsaassa vedessä 3-4 minuuttia.

 

Erityisesti perheiden ja ystäväseurueiden suosiossa olevan ravintola La Famiglian uudistuksen lähtökohtana on ollut luoda moderni ja aikaa kestävä versio klassisesta italialaisesta ravintolasta. Sisustuksessa tulee näkymään rento hienostuneisuus, ajan patina ja lämmin kodikkuus. La Famiglia soveltuu hyvin isommillekin seurueille, sillä pöytiä yhdistämällä jopa 16 henkeä mahtuu italialaiseen tapaan saman pöydän ääreen syömään.

Ravintolapäällikkö Päivi Korhonen kertoo, että uudistuksessa on haluttu säilyttää mahdollisimman paljon myös olemassa olevia elementtejä. “Olemme esimerkiksi kunnostaneet kalusteitamme ja saaneet näin uutta ilmettä vanhaa kunnioittaen. Talon pitkä historia on meille tärkeä.”

Ruokailijoiden suosima terassi aukeaa 20.4. “Tänä vuonna yli 100-paikkaiselle terassille luodaan viihtyisää tunnelmaa valojen ja vilttien avulla. Näin siellä voi viihtyä pitkälle iltaankin”, tunnelmoi Korhonen.

Uusi ruokalista panostaa sesonkeihin sekä ruokien ja viinin paritukseen

Ravintolan ruokalista viedään uudistuksessa klassisen italialaisen keittiön suuntaan. Inspiraatiota on ammennettu aidoista mauista ja ruokasesonkien rikkaudesta. Pääosaa näyttelevät klassikkoruoat, kuten laadukas pitsa, pasta, risotot, juustot ja runsaat antipasti-annokset. Tarjolla on myös kolmen ruokalajin Menu La Famiglia viinipaketilla.

Uutuutena on viidesti vuodessa vaihtuva sesonkimenu, esimerkkinä risotto. ”Kun ravintola avaa ovensa ollaan parsakaudessa, kesällä siirrytään raikkaaseen sitruunarisottoon ja syyskuussa metsäsienisesonkiin,” paljastaa HOK-Elannon ruoan ja keittiötyön kehityspäällikkö Jussi Kuuluvainen.

“Ruokalistan uudistuksen myötä käsityön määrä nousee entisestään. Leikkaamme esimerkiksi Antipasti-listan prosciutton ja Coppa di Parman käsin. Ja italialaisista tipo ”00” -vehnäjauhoista valmistettua pitsataikinaa kohotetaan hitaasti, 48 tunnin ajan”, Kuuluvainen kertoo.

Myös ravintolan viini- ja drinkkilista on päivitetty. “Panostamme jatkossa erityisesti ruoan ja viinin parituksiin. Suosittelen esimerkiksi kokeilemaan Pollo All’aglio -annosta, kanaa ja valkosipulia, jonka parina tarjoillaan uutta talon valkoviiniä, Cocci Grifoni Merlo Pecorino Organic”, ravintolapäällikkö Korhonen vinkkaa. ”Ja jälkiruoaksi maistuu tietysti meillä valmistettu Limoncello-likööri.

La Famiglia saa myös omat juomasekoitukset, joissa maistuvat italialaiset klassikot, kuten Negroni, modernilla twistillä.

 

La Famiglia, Keskuskatu 3, Helsinki. Avoinna jälleen 31.3. alkaen seuraavasti:  

Ma-to 11-23 (keittiö 22)

Pe-la 11-24 (keittiö 23)

Su 12-22 (keittiö 21)

 

Kesällä 2.6.-13.8.

 Su-to 11-24 (keittiö 23)

Pe-la 11-01 (keittiö 22)

Pöytävaraukset: https://www.raflaamo.fi/fi/ravintola/helsinki/la-famiglia-helsinki

Lisätietoja:

Päivi Korhonen, ravintolapäällikkö La Famiglia Helsinki paivi.korhonen@sok.fi 010 76 64641

Jussi Kuuluvainen, ruoan ja keittiötyön kehityspäällikkö jussi.kuuluvainen@sok.fi 010 766 0656

 

 

Sokoksen tavaratalon kulmassa Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva Casa Largo on uudistanut menuunsa tammikuun lopussa. Tarjolla on yhä vakiovalikoima kylmiä ja lämpimiä tapaksia, pääruokia ja jälkiruokia sekä niiden rinnalla neljästi vuodessa vaihtuva kausittainen menu, jossa tarjoillaan sesongin parhaita herkkuja. Ruokalistan lisäksi ravintolan viini- ja drinkkivalikoimaa on päivitetty ja drinkkilistalta löytyy muun muassa nimikkojuomia eri osista Espanjaa.

“Kehitystyömme ytimessä on ollut terävöittää listalta entuudestaan tuttujen annosten makua hiomalla niiden reseptiikat ja valmistusmetodit huippuunsa. Uudella menulla haluammekin tarjota espanjalaisia makuja parhaimmillaan ja varmistaa samalla Casa Largon erinomainen hinta-laatusuhde”, kertoo HOK-Elannon ryhmäpäällikkö Anne-Maria Salolahti.

“Syksyllä toteutetun miljööuudistuksen lisäksi asiakkaiden esittämiä toiveita on otettu huomioon niin annosvalikoiman suunnittelussa, reseptikehityksessä kuin myös hinnoittelussa. Esimerkiksi asiakkaiden kestosuosikkia paellaa on vastedes saatavana kolmena variaationa: lihalla, merenelävillä sekä näiden yhdistelmällä”, Salolahti jatkaa.

Casa Largo hurmaa autenttisilla espanjalaisilla mauilla

Päivitetyissä reseptiikoissa on panostettu erityisesti makua tuoviin laadukkaisiin raaka-aineisiin: Espanjasta saapuva manchego-juusto on saanut kypsyä rauhassa 18 kuukauden ajan ja paellan valmistuksessa käytetään aitoa paellariisiä.

Maukkaasta espanjalaisesta keittiöstä ammentavalta ruokalistalta löytyy myös erilaisia ravintolassa käsityönä valmistettavia jälkiruokia.

“Crema Catalana -paahtovanukas, talon suklaakakku, talvi-menultamme löytyvä juustokakku sekä kakkujen makuparina tarjottavat veriappelsiini- ja pina colada -sorbetit valmistuvat jatkossa kaikki alusta alkaen ravintolamme keittiössä”, uudistetun ruokalistan suunnittelusta vastannut Casa Largon keittiöpäällikkö Juha Laine kertoo.

Uudistettuun ruokalistaan voi tutustua tarkemmin tästä 

Ravintola Kappelissa häärii oma blinikokki

Ravintola Kappelissa paksut tattariherkut paistaa erityinen blinikokki. ”Blinejä paistetaan meillä 200–400 päivässä, joten asiaan perehtyneen blinikokin valjastaminen on koettu hyväksi ratkaisuksi. Pannuja on valmiudessa kymmeniä, kirkastettua voita kattilallinen”, kertoo Kappelin keittiöpäällikkö Kimmo Martiskainen. ”Rapea ja herkullinen blini syntyy yön yli tekeytyneestä, usean vuosikymmenen ikäisen reseptin pohjalta sekoitetusta taikinasta.”

Asiakkaiden suosikkivalinta Kappelin blinilistalta on blinipaletti, jonka lisukevalikoimaan kuuluu siianmätiä, savuporomoussea, metsäsienisalaattia ja katkarapuskagenia smetanan, suolakurkun ja sipulin ohella. ”Lisukkeet ovat asiakkaidemme mieltymysten mukaiset, joten pidämme perinteistä kiinni”, Martiskainen toteaa. Tarjolla on myös kolmen ruokalajin blinimenu ja yksittäisiä bliniannoksia. Juomalistalta suositellaan hapokasta rieslingiä, lagerolutta ja pirskahtelevaa samppanjaa.

Villisikamoussea blineille Vltavassa

Tsekkiläisravintola Vltavan neljän lisukkeen blinipaletista löytyy myös keskieurooppalaisia makuvivahteita villisikamoussen muodossa. Blinien kyytipojaksi kannetaan kylmää Pilsner Urquellia. Kaivopihan maalaisnostalgisen Zetorin 39 euron blinimenu sisältää maa-artisokkakeittoa, kolmen täytteen blinizetin sekä jälkiruoaksi vadelma-mansikkasorbettia.

Merimiesravintola Salvessa blinejä tarjoillaan asiakkaan valitsemin lisukkein, suosikkeina siian- ja kirjolohenmäti. Blinien alkuun ravintolan väki ehdottaa testaamaan baarin merimieshenkisiä cocktaileja, ja jälkiruoaksi kaura-omenapaistosta talon omalla suolakinuskikastikkeella.

Ravintolat tarjoilevat myös vegaanisia ja gluteenittomia bliniannoksia. Talven klassikkoherkut tarjolla 10.1.–12.3.2023.
Blinimenut ja pöytävaraukset: Raflaamo

 

Kuva: Aki Rask

Pyöreiden pöytien kuppikuntia ja perhejuhlia

”Salvessa käy paljon ryhmiä; perheitä monessa polvessa, kanta-asiakkaita, kaveriporukoita, turisteja – jopa lounaille tullaan nykyään isommalla kokoonpanolla. Uudistuksen myötä saamme ryhmiteltyä pöytiä helposti eri tarpeisiin, niin arkeen kuin juhlaan. Ja suositut pyöreät pöytämme jäivät paikoilleen”, kertoo Salven ravintolapäällikkö Sirpa Mäkelä.

Raikastunut sisustus tarjoilee rauhoittavan harmaan eri sävyjä, graffitia ja messinkiä. Merimiesten Salveen vuosikymmenten varrella tuomat esineet laivojen pienoismalleista valokuviin on ryhmitelty kauniisti esille. Taideseinä on tallella ja saa jatkossakin joka kuukausi uuden vaihtuvan teoksen.

Salven menu, snapsilauta ja merimieshenkinen drinkkilista

Uudistuksen yhteydessä myös Salven ruokalistaa päivitettiin; klassikkoravintolalle sopivan maltillisesti. Salven nimikkomenulle on koottu talon kalaisimmat palat: kalalautanen ja Salven silakat, jälkiruokanaan omenapaistosta. Mutkattomia alkuruokia on listalle kerätty useita ja sen annokset, kuten Salve Skagen, toimivat hyvin myös pienempään nälkään. Jatkossa useita annoksia voi asiakkaiden toiveesta tilata puolikkainakin. Ja ne talon suosikkiannokset lohikeitosta lihapulliin ovat tarjolla edelleen.

Merimieshistorian omaavassa ravintolassa ei juomakulttuuriakaan ole unohdettu. Nyt dinnerin oheen voi tilata neljän maun snapsilaudan. Drinkkilista taas tarjoilee häivähdyksiä merimieselämästä. Juhlahetkiin sopivia laadukkaita viinejä on lisätty valikoimaan.

Ravintola Salve on toiminut Helsingin Hietalahdenrannassa yhtäjaksoisesti vuodesta 1897. Merimiesravintolana aloittanut kortteliravintola viehättää niin lähialueen asukkaita, taiteilijoita, kirjailijoita, merenkulkijoita kuin matkailijoita. Silakoita tullaan syömään maailman meriltä asti ja niitä paistetaan vuosittain jopa 100 000. Ravintolaa operoi osuuskauppa HOK-Elanto.

Ravintola Salve, Hietalahdenranta 5, Helsinki. Avoinna joka päivä lounaasta myöhään iltaan. Instagram ja Facebook: @ravintolasalve

Helsingin Hietalahdenrannassa sijaitseva ravintola Salve on suljettuna uudistustöiden vuoksi ajalla 24.10.–4.11.2022. Legendaarisen merimies- ja taideravintolan sisustusta ja ruokalistaa päivitetään. Uudistettu Salve haluaa jatkossa houkutella erityisellä charmillaan kaikenikäistä asiakaskuntaa niin lähikortteleista kuin kauempaa.

– Salven suosio on säilynyt vankkumattomana vuosikymmenten ajan. Koska Salvessa ihmiset ovat rautaa ja tilat puuta, on kalusteita ja pintoja tullut aika uusia kovan kulutuksen myötä, ravintolapäällikkö Sirpa Mäkelä kertoo.

Vuodesta 1897 toimineen ravintola Salven juuret ovat merimiesromantiikassa. Viereinen Hietalahden telakka toi merimiehet pitkillä lomillaan Salveen, jossa morsiamet heitä jo ikävöiden odottivat. Sittemmin 1960–1970-luvuilla toimittajat ja taiteilijat löysivät Salven, ja vuoden 2016 muuton yhteydessä ravintolaan saatiin oma taideseinä. Vuosikymmenten aikana syntynyt kerroksellisuus tulee näkymään ja tuntumaan ravintolassa uudistuksen jälkeenkin.

– Salven uniikki henki säilytetään. Sisustuksessa tullaan korostamaan taide- ja merimiesravintolan luonnetta naapuruston asukkaiden, kauempaa tulevien, merenkulkijoiden ja taideväen kohtaamispaikkana. Merimiesten taloon vuosikymmenten ajan kantamat laivakellot ja purjelaivat saavat selkeämmät esillepanot, ja tilaan tuodaan lisää raikkautta. Taideseinän näyttely pysyy. Meille äärettömän tärkeiden kanta-asiakkaiden pöydät säilytetään, ja toivotamme myös uudet kanta-asiakkaat lämpimästi tervetulleiksi rentoon tunnelmaamme, Mäkelä sanoo.

Samalla merimiesravintolan ruokalistaa päivitetään entistä kalaisammaksi. Suosituimpien klassikkoannosten luvataan säilyvän. Illalliskulttuuriin tullaan panostamaan kiinnostavalla alkuruokavalikoimalla, puolitettavilla annoksilla ja valmiilla Salven menulla.

Salve on suljettuna 24.10.–4.11.2022. Uudistettu ravintola avautuu lauantaina 5.11. klo 15.

Ravintola Salve, Hietalahdenranta 5, Helsinki.

 

Helsingin keskustan huippupaikalla Sokoksen talon katutasossa sijaitsevan espanjalaisravintola Casa Largon sisustus päivitetään remontissa tyyliltään modernimmaksi ja vaaleammaksi. Espanjalaiset elementit näkyvät ravintolassa jatkossakin, erityisesti sisustuksen yksityiskohtien muodossa. 

“Casa Largoon todellakin helppo tulla – ei pelkästään hyvän sijainnin ansiosta vaan myös ravintolan rennon ja lämminhenkisen tunnelman, iloisen palvelun ja maittavan ruoan vuoksi. Asiakkaat palaavat sinne yhä uudelleen ja uudelleen”, hymyilee ryhmäpäällikkö Anne-Maria Salolahti HOK-Elannosta.

Ravintola jakautuu kahteen kerrokseen ja vanhan rakennuksen pylväät ja nurkkaukset muodostavat useita tunnelmallisia tiloja. Ikkunoista avautuvat näkymät Rautatieasemalle ja Kaivokadulle. Ravintolassa on ruokailijoille 170 asiakaspaikkaa ja baarista löytyy lisäksi tilaa sadalle asiakkaalle.

“Casa Largossa on hyvä tiimihenki ja se on haluttu työpaikka. Kaikkiaan ravintolassa työskentelee reilut 30 hokelantolaista, joista osa työskennellyt siellä jo kymmenen vuotta”, Salolahti sanoo.

Uusia makuja tammikuussa

Kuukauden kestävässä remontissa keskitytään ravintolan pintojen ja sisustuksen uudistukseen, mutta myös ruokalistaan on luvassa päivitys tammikuussa.

“Olemme jo aloittaneet uusien annosten kehittämisen. Uudella listalla huomioidaan asiakkailtamme tulleita toiveita ja tämän hetken suosituimpia makuja”, Salolahti kertoo.

Sisustukseltaan uudistunut Casa Largo avaa ovensa jälleen 26. lokakuuta.