– Ravintola Lasipalatsilla on pitkät perinteet, ja se voidaan luokitella esimerkiksi Kappelin ja Salven ohella yhdeksi Helsingin klassikkoravintoloista. Meillä HOK-Elannossa on vahvaa osaamista klassikkoravintoloiden johtamisesta ja Lasipalatsin uniikki tunnelma ja henki kohtaavat erinomaisesti asiakaskuntamme tarpeiden kanssa, iloitsee HOK-Elannon ravintoloiden toimialajohtaja Henriikka Puolanne.

– S-ryhmän ravintolapuolen strategiauudistus etenee. S-ryhmä haluaa olla mukana kehittämässä suomalaista ravintolamarkkinaa ja tarjota asiakkailleen vaihtoehtoja arkeen ja juhlaan. Tavoitteenamme on jatkaa kasvua, ja ketjuravintoloiden lisäksi vahvat perinteet omaavat ravintolat ovat oivallinen lisä S-ryhmän ravintolatarjontaan, sanoo SOK:n matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjujohtaja Juha Helminen.

Ravintola-alan vaikeiden vuosien jälkeen HOK-Elanto katsoo vahvasti kasvuun.

– Yhtenä Suomen suurimmista ravintola-alan yrityksistä pystymme panostamaan entistä vahvemmin Lasipalatsin ravintolatoimintojen kehittämiseen, henkilökuntaan ja kannattavaan kasvuun. Haluamme vahvistaa ravintolatarjontaamme Lasipalatsin kaltaisella klassikkoravintolalla, jolla on ikoninen paikka ihmisten sydämissä, Puolanne kertoo.

Ravintolakolmion Lasipalatsin ravintolatoiminnot siirtyvät osaksi HOK-Elantoa 1.7.2024 alkaen. Kaupassa henkilökunta siirtyy HOK-Elannon työntekijöiksi.

– Liiketoimintakauppa on myyvän osapuolen roolissa Ravintolakolmion 45-vuotisen historian suurin. Sen taustalla on koronapandemian vaikutukset toimintaympäristöön ja sitä kautta strategiaamme. Lasipalatsin yli 40 huippuammattilaista siirtyvät kaupan myötä HOK-Elannon palvelukseen, Ravintolakolmion ravintoloitsija, Senior Partner Joonas Keskinen kertoo kauppojen taustoista.

– Olemme innoissamme siitä, että saamme Lasipalatsin huikeat ammattilaiset osaksi hokelantolaisten porukkaa. Toivotamme uudet työkaverimme lämpimästi tervetulleiksi HOK-Elantoon, Puolanne sanoo.

Kunnianosoitus osuuskaupan historialle 1930-luvun Helsingissä

Lasipalatsi kytkeytyy HOK-Elannon historiaan merkittävällä tavalla, sillä osuuskauppa oli aikanaan mukana rakentamassa tätä sittemmin yhdeksi Helsingin maamerkeistä muodostunutta rakennusta. HOK/SOK* ja Valio vuokrasivat Lasipalatsin tontin Helsingin kaupungilta vuonna 1935, ja rakennuttivat yhdessä 1930-luvun funktionalismia edustavan rakennuksen, joka valmistui vuonna 1936. Tärkeimmät vuokralaiset olivat silloin HOK:n 700 hengen Suurravintola ja 800-paikkainen elokuvateatteri BioRex.

– Lasipalatsin klassikkoravintolan paluu meille on kunnianosoitus historiallemme 1930-luvun Helsingissä. Vaalimme ikonisen Lasipalatsin säilymistä helsinkiläisen kulttuurin ytimessä. Haluamme varmistaa, että tulevaisuudessakin Lasipalatsissa klassiset ja elegantit makuelämykset kohtaavat rakennuksen arvokkuuden ja tarjoavat irtioton arjesta, Puolanne toteaa.

Lasipalatsin rakennus edustaa puhdasta funktionalismia: ravintolasali lämpiöineen, eteis- ja kahvilatiloineen, yksityistilaisuuksiin upea Palmusali, liiketilojen läpinäkyvyys ja kirkkaat lasipinnat, kiiltopintaiset sekä metallinhohtoiset pylväät, vahvasävyiset seinäpinnat maalauksineen ja isot lasipinnat olivat aikansa nähtävyys.

– Tänä päivänä Lasipalatsin alue on yksi Helsingin kulttuurikeskittymistä, jossa yhdistyvät taide, historia, elokuvat ja kaupungin syke. Näemme yhteistyön Amos Rexin ja Bio Rexin kanssa merkityksellisenä ja odotamme sitä innolla. Ravintolamme ja kahvilamme täydentävät makuelämyksillään kokonaisvaltaisen kulttuurikokemuksen, Puolanne sanoo.

S-ryhmän suurimmalla osuuskaupalla HOK-Elannolla on lähes 80 ravintolaa Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Keravalla, Järvenpäässä ja Hyvinkäällä. Helsingin keskustassa tunnettuja ravintoloita ovat muun muassa Kappeli, Salve, Zetor, Mummotunneli, Casa Largo, Belge, Vltava ja La Famiglia. HOK-Elannon ravintolatoimialan 2023 liikevaihto oli vuonna 93 miljoonaa euroa ja ravintoloissa työskentelee noin 670 hokelantolaista.

*riippuen lähteestä 

Lähteet: Historiaa – Lasipalatsi (ravintolalasipalatsi.fi) HOK-Elannon pitkä historia – HOK-Elanto

Lisätietoja:

HOK-Elannon viestintä, 010 766 0590, viestinta.hok-elanto@sok.fi
Henriikka Puolanne, HOK-Elanto, toimialajohtaja, 010 7660642, henriikka.puolanne@sok.fi
Joonas Keskinen, Ravintolakolmio-konserni, ravintoloitsija, Senior Partner, 040 738 4087, joonas.keskinen@ravintolakolmio.fi

Kumman kaa -hittisarjastakin tuttu Ellun ja Annen kantapaikka Sir Eino palaa synnyinseuduilleen. Keskustan suosituimmaksi afterwork-paikaksi tähtäävä ”bailaava retropubi” aukeaa Mummotunneliin keskellä kylmintä talvea ja korvaa loppiaisena sulkeneen Pub Gasellin. Avajaisia juhlitaan perjantaina 9.2. ja lauantaina 10.2.

– Sir Einossa palataan perusasioiden äärelle. Vuodesta toiseen vaihtuvien trendibaarien rinnalle tahdomme tarjota mutkattoman vaihtoehdon, jossa keskeistä on viihtyminen ja nostalgiset muistot. Sir Einon myötä nostamme legendaarisen Mummotunnelin kiinnostavuutta myös talvella, toteaa HOK-Elannon ravintoloiden johtaja Satu Rytkönen.

Mummotunneliin avattava Sir Eino luottaa keskustan vetovoimaan juhlapaikkana ja houkuttelee asiakkaikseen erityisesti 30–60-vuotiaita kaupunkilaisia ja lähialueen yritysten työporukoita.

– Einoon ovat tervetulleita niin boomerit kuin milleniaalitkin. Ikä on meillä vain numero, eikä elämää oteta liian vakavasti. Haluamme luoda Einosta sen paikan, jossa juhlaseuraa löytyy viitenä päivänä viikossa, toteaa ravintolajohtaja Riku Haajanen.

Konseptin osalta Sir Eino on täyttä retroa. Sisustus on yhdistelmä englantilaista pubia ja tanskalaista boheemia modernismia. Keskiviikkoisin ja torstaisin järjestetään livekeikkoja men-neiden vuosikymmenten hengessä. Viikonloppuisin juhlakansaa tanssittaa DJ.

Drinkkilistakin on kuin suoraan vuosituhannen vaihteesta. Sir Einossa Ampiainen, Piña Colada ja Kelkka eivät ole kirosanoja, vaan niillä tilataan juomat nostalgiannälkäisille – tai janoisille. Drinkkilistaa täydentää monipuolinen olutvalikoima, jossa painottuvat lähialueen pienpanimoiden tuotteet.

”Modernilla retrosydämellä” varustettu Eino tarjoaa aikamatkan nuoruuteen – aikaan, jolloin markka oli vielä käypää valuuttaa, internet oli vasta idea, eikä älypuhelimia ja sosiaalista mediaa ollut häiritsemässä elämästä nauttimista.

Sir Einon, bailaavan retropubin avajaisia vietetään perjantaina 9.2. ja lauantaina 10.2. Sir Eino sijaitsee Mummotunnelissa, osoitteessa Aleksanterinkatu 46. Aukioloajat: Ti-to 16-01 ja pe-la 14-03. Ikäräja on 20 vuotta. Vantaan Sir Eino Flamingo jatkaa toimintaansa normaalisti.

Lisätietoja: Riku Haajanen, ravintolajohtaja, Mummotunneli, HOK-Elanto, riku.haajanen@sok.fi, 010 766 4671 Satu Rytkönen, johtaja, ravintolat, HOK-Elanto, satu.rytkonen@sok.fi, 010 766 0647 Sir Eino Mummotunneli | Raflaamo.fi Sir Eino Helsinki (@sireinohelsinki) • Instagram photos and videos

Miten sinusta tuli hokelantolainen?

– Hain vuonna 2017 opintojen ohella Virgin Oiliin kausityöntekijäksi, silloinen päällikkö päätti kuitenkin sen sijaan palkata minut vakituiseksi tarjoilijaksi. Insinööri-opinnot jäivätkin parin vuoden sisällä kesken, kun ravintola-ala vei mennessään.

Minkälaisia tehtäviä työhösi kuuluu?

– Vastaan Zetorin yöliiketoiminnassa ja SpåraKoff-ravintolaraitiovaunun toiminnasta yhdessä ravintolajohtajan kanssa. Päivittäiseen tekemiseen kuuluu asiakaspalvelua, yksityistilaisuuksien myyntiä, työvuorosuunnittelua, toiminnan kehittämistä ja vuorojohtamista.

Mitkä ovat vahvuutesi?

– Ainakin hyvä paineensietokyky, ratkaisukeskeisyys ja isojen kokonaisuuksien pyörittely. Näitä kaikkia tarvitaankin tässä työssä päivittäin.

Mikä on parasta työssäsi ja työyhteisössäsi?

– Monipuoliset päivät ja työtehtävät, isossa talossa aina sattuu ja tapahtuu. SpåraKoff sen sijaan on niin uniikki toimipiste, että kaikenlaisia yllätyksiä tulee edelleenkin vastaan. Lisäksi mulla on ihan huiput ja huumorintajuiset työkaverit, joiden kanssa on kiva tehdä töitä kiireessäkin. Ja toki se, että työkavereita on paljon ja joka lähtöön!

Mikä on työssäsi haastavinta?

– Jatkuviin muuttujiin reagoiminen, aina täytyy olla tilanteen tasalla ja monia asioita ei voi suunnitella yhtään etukäteen. Tämä myös toisaalta pitää työpäivät mielenkiintoisena.

Miten huolehdit palautumisesta ja mitä puuhailet vapaa-ajalla?

– Parhaiten akut saa ladattua, kun pääsee Helsingistä koti-kotiin Haminaan. Teen viikonloput yövuoroa ja arkisin aamu- tai päivävuoroa, joten unirytmi on usein koetuksella. Pyrin vapaapäivinä panostamaan lepoon ja hyvinvoinnista huolehtimiseen. Vietän aikaa perheen ja ystävien kanssa, ulkoilen ja remontoin uutta kotia.

Terveisesi ravintola-alalle haluaville?

– Ravintola-alalla riittää monenlaisia työtehtäviä ja työympäristöjä. Kannattaa heittäytyä ja kokeilla mikä olisi itselle sopivin juttu! Alalla oppiminen tapahtuu pitkälti tekemisen kautta, joten ei kannata liikaa jännittää riittääkö oma osaaminen. Vuorotyöhön kannattaa henkisesti varautua, kun miettii alalle hakeutumista. Vuorotyö tarjoaa myös paljon joustavuutta.

Työyhteisöt ovat ravintoloissa tiiviitä ja aikaa vietetään yhdessä myös vapaalla. Moni löytääkin alalta hyviä ystäviä loppuiäksi. 🙂

 

HOK-Elannon ravintolatoimiala palkitsee vuosittain vuoden työntekijän, vuoden esihenkilön ja vuoden ravintolatiimin. Palkinnot jaetaan vuosijuhlagaalassa tammikuussa.

Lue lisää työurasta HOK-Elannolla.

Pääkaupunkiseudulla toimiva S-ryhmän suurin osuuskauppa HOK-Elanto haluaa kiittää menestyksekästä työtä tehneitä hokelantolaisia vuodesta 2023. Henkilöstölle jaetaan tulospalkkiona joulukuun palkanmaksun yhteydessä yhteensä noin kolmen miljoonan euron suuruinen summa. 

– Me HOK-Elannossa haluamme olla palvelualan paras työpaikka ja tarjota asiakkaillemme loistavan asiakaskokemuksen. Henkilöstömme hyvä työ on HOK-Elannon menestyksen tekijä, sillä he ovat tekemässä voittavaa kauppaa ja palvelemassa asiakkaitamme hienolla tiimityöllä. Olen tosi ylpeä hokelantolaisista, ja kiitos hyvästä kuluneesta vuodesta kuuluukin kaikille heille. Sen vuoksi haluamme kiittää hokelantolaisia rahallisesti näin vuoden päätteeksi, HOK-Elannon toimitusjohtaja Veli-Matti Liimatainen kiittää. 

Tulospalkkio maksetaan 15.12. maksuhetkellä työsuhteessa olevalle HOK-Elannon koko –ja osa-aikaiselle henkilöstölle, joilla ei ole henkilökohtaista tulospalkkiomallia. Tulospalkkio maksetaan suhteessa vuoden 2023 tammi-lokakuun aikana tehtyihin työtunteihin. Kokoaikaiselle työntekijälle se tarkoittaa jopa noin 770 euron kokonaissummaa. Palkkion keskiarvo on yli 460 euroa.  

Pikkujoulusesonki on HOK-Elannon ja Sokotelin teettämän tutkimuksen* mukaan kuumimmillaan marraskuun puolivälissä, tätä mieltä on lähes puolet vastaajista. Myös pikkujoulujen googlauspiikki osuus samaan ajankohtaan – viimeistään silloin pohditaan, että missä ja miten pikkujoulut vietettäisiin. Pikkujoulusesonki näkyy selvästi HOK-Elannon ja Sokotelin ravintoloissa, joissa ollaankin valmiina vilkkaaseen pikkujoulukauteen.  

– Sesonki on yleensä vilkkaimmillaan neljänä, viitenä viikonloppuna ennen joulua. Suosituimmat juhlapäivät ovat perinteisesti perjantait ja lauantait. Meidän ravintoloissamme riittää vaihtoehtoja erilaisten pikkujoulujen viettoon. Vinkkaan, että tänä vuonna legendaarinen SpåraKOFF on Jouluratikka ja sen kyydissä pääsee takuulla pikkujoulutunnelmaan. SpåraKOFFin voi alkuviikon päiville varata myös yksityiskäyttöön, jolloin se kurvaa lopuksi kolmen ruokalajin illalliselle Zetoriin, sanoo HOK-Elannon ravintolatoimialan johtaja Satu Rytkönen. 

Joulun aika näkyy hotelli Tornissa vilkkaana niin ravintoloissa kuin hotellissakin. Tornin perinteinen joululounas on erittäin suosittu, ja joulun ja uudenvuoden hotellipaketteja kysytään paljon. Myös American Barin Cocktailkoulu on suosittu ohjelmanumero pienemmille porukoille. Uusi Torni Spa palvelee puolestaan hemmottelulomalle tulevia kaupunkilaisia, hiljattain täysin uudistetun Solo Sokos Hotel Tornin hotellinjohtaja Marko Kurtto kertoo. 

Parhaiten pikkujouluissa maistuvat kala ja jouluiset maut uudenlaisella twistillä 

Tutkimuksen mukaan pikkujouluja vietetään perinteisesti työporukan kesken, mutta myös omien ystävien kanssa. Pikkujouluporukka koostuu useimmiten melko pienistä, ravintolaan sopivista noin 3–15 hengen porukoista. Ravintolat ja niissä tarjottava ruoka nousevatkin keskeiseen asemaan pikkujouluissa, sillä 80 % vastaajista on sitä mieltä, että ruoka on pikkujouluissa tärkeintä. Perinteiset jouluruoat, kuten laatikot ja rosolli eivät ole suosikkien kärjessä, vaan 40 % suosii ennemmin jouluisia makuja, mutta uudenlaisella twistillä. Esimerkiksi jouluiset tapakset puhuttelevat. Kaikista suosituin vaihtoehto pikkujoulupöytään ovat kalaruoat.  

– Ravintola Kappelissa tarjoillaan pikkujouluseurueillekin mainiosti sopivaa Kellarin joulubuffetia marras-joulukuussa, jossa juuri nämä toiveet toteutuvat. Menu sisältää kalaa monella tapaa sekä jouluista ruokaa raikkaalla otteella. Pääruokana on esimerkiksi paahdettua nieriää, voi-valkoviinikastiketta sekä ylikypsää hirvenrintaa. Kellari on todella suosittu juhlatila, joten varaukset kannattaa tehdä ajoissa, kertoo Kappelin ravintolajohtaja Santeri Uusitalo. 

Noin puolet vastaajista on sitä mieltä, että pikkujouluihin sopivin juoma on viini. Juomapreferensseissä on kuitenkin ikä- ja sukupuolieroja: naiset suosivat enemmän viiniä ja glögiä, miehet puolestaan olutta ja esimerkiksi samppanjaa. Alkoholittomat juomasekoitukset ovat erityisesti alle 45-vuotiaiden suosiossa. 

Herkullisen ruoka – ja juomatarjonnan lisäksi pikkujoulujen viettopaikassa tärkeintä yli 50 % vastaajista on tunnelma, joka luodaan laadukkaalla palvelulla, jouluisilla koristeilla ja sopivalla musiikilla. Lisäksi hyvät puitteet yhdessäololle ja seurustelulle sekä ravintolan helppo sijainti ovat tärkeitä kriteereitä, kun valitaan paikkaa pikkujouluille.  

– Myös uusi Radisson RED Helsinki on löytänyt jo mukavasti pikkujoulujen viettäjiä. Sijainti Kaisaniemen puiston laidalla on erinomainen vaikka after workeja ajatellen, ja ravintolamme RED Bar & Kitchen tarjoilee tyylikkäitä juomia ja rentoa purtavaa isompaan ja pienempään nälkään. Perjantaisin tunnelmasta huolehtii DJ, Radisson RED Helsingin hotellinjohtaja Mika Virtanen vinkkaa. 

Koronan jälkeen pikkujoulujen vietto on palautunut normaalille tasolle ja juhlilta kaivataan tänä vuonna etenkin hauskanpitoa ja rentoutumista. Pikkujoulujen lisäksi halutaan ravintolassa joulun aikaan tavata perhettä ja ystäviä sekä nauttia kiireettömästä yhdessäolosta esimerkiksi joululounaan merkeissä.  

 

Löydä juuri sinun ystävä,- tai työporukallesi sopiva pikkujoulukokonaisuus: https://www.raflaamo.fi/fi/pikkujoulut-helsinki 

*Lähde: HOK-Elanto ja Sokotel – Joulusesonkitutkimus: Joulu 5/2023, vastaajamäärä 1407, SOK Markkina- ja asiakasymmärrys Feelback Group 

 

 

 

 

 

Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva Oluthuone Kaisla on ykkösvalinta erilaisten oluiden maisteluun, sillä sen olutvalikoima on suomalaisista olutravintoloista suurin: Kaislan valikoimista löytyy lähes 40 hanaolutta ja 200 pullo-olutta. Oluiden lisäksi Kaisla tarjoaa runsaan valikoiman muita juomavaihtoehtoja sekä sielukkaan uudistuneen ruokalistan erilaisten juomien kylkeen.  

Kaisla yhdistää oluttaiteilijat ja oluesta nautiskelijat 

Jo vuodesta 1997 mallasjuomien ystäviä palvellut Kaisla on tänä päivänä tunnettu erityisesti kattavasta kotimaisten pienpanimoiden olutvalikoimastaan sekä laadukkaasta ja asiantuntevasta asiakaspalvelustaan. Nyt Kaislassa avautuu Suomen ensimmäinen pienpanimoiden oluille tarkoitettu taproom oluthuoneen sisällä. Idea konseptiin tuli Kaislan omalta henkilökunnalta.  

– Vierailijapanimoille varatun taproomin ideana on tuoda asiakkaille uutuuksia ja erikoisuuksia maisteltavaksi sekä tarjota suomalaisille pienpanimoille mahdollisuus tehdä valikoimaansa tunnetuksi legendaarisessa oluthuoneessa. Asiakkaat voivat myös ehdottaa suosikkipanimoidensa tuotteita taproomin hanoihin. Kaislassa avautuva pienpanimoiden hanatiski on ensimmäinen laatuaan Suomessa ja se on Kaislan henkilökunnan käsialaa, kertoo HOK-Elannon ravintolatoimialan kehityspäällikkö Nora Hasan. 

Hätkähdyttävän laajasta valikoimastaan huolimatta on Kaislassa helppo löytää itselleen sopiva juomavaihtoehto, sillä apuna on Kaislan syvällisellä oluttuntemuksella varustettu henkilökunta. Uutuutena Kaislasta löytyvät myös henkilökunnan suosituskaappi sekä räätälöidyt olutmaistelulaudat, jotka ovat hyvä vaihtoehto silloin kun valinnanvaikeus iskee. Oluthuone Kaisla on suosittu ajanviettopaikka myös lautapelien ääressä. Uudistuneesta Kaislasta löytyykin nyt entistäkin kattavampi lautapelivalikoima ja laadukkaat puitteet pelailuun. Lisäksi Kaislaan kannattaa suunnata tutustumaan sen uudistettuun ruokalistaan, jolta löytyvät muun muassa kolmen juuston fonduepannu sekä levain-grillileivät erilaisilla täytteillä.  

– Kaislan sielu ovat sen asiakkaat sekä henkilökunta, jotka kohtaavat olutfiilistelyn merkeissä. Siksi Kaislan uudistus on alusta loppuun suunniteltu yhdessä Kaislan oman henkilökunnan sekä asiakkaiden kanssa heidän toiveisiinsa ja tarpeisiinsa vastaten. Uusien konseptien lisäksi Kaislan sisustus ja ruokatarjonta raikastettiin ja päivitettiin uudistuksessa tähän päivään, tuttu viihtyisä oluthuonetunnelma säilyttäen. Toivotamme kaikki oluiden ystävät sekä oluiden ystävien ystävät lämpimästi tervetulleiksi ihastumaan uudistuneeseen Kaislaan, sanoo Kaislan ravintolapäällikkö Katja Gentz. 

 

Oluthuone Kaisla  

Osoite: Vilhonkatu 4, 00100 Helsinki 

Uudistettu Kaisla avataan torstaina 31.8.2023 

Lisätietoja:  

Katja Gentz, Kaislan ravintolapäällikkö, p. 010 76 63621 

Nora Hasan. HOK-Elannon ravintolatoimialan kehityspäällikkö, p. 010 76 60648 

 

Oluthuone Kaisla suljetaan lauantaina 5.8. vajaan kuukauden mittaisen uudistuksen ajaksi. Kaisla avaa ovensa raikastetun miljöön sekä uusien juoma- ja ruokakonseptien kera jälleen 31.8.

Kaisla on yksi Suomen suurimmista oluthuoneista, jossa on tilaa lähes 400:lle asiakkaalle. Kaisla on tunnettu koko Suomen mittakaavassa merkittävästä, yli kahdensadan erilaisen olutvaihtoehdon valikoimastaan, mutta listalta löytyy paljon muutakin.

– Kaisla on ehdoton ykköspaikka olutmaisteluun, mutta meiltä löytyy kattava valikoima vaihtoehtoja myös muiden juomien ystäville. Uusittava ruokalista tulee tarjoamaan myös tunnelmaan sopivia annoksia juomien kylkeen, kertoo Kaislan uunituore ravintolapäällikkö Katja Gentz.

Uudistuksen tarkoituksena on tehdä Kaislasta sen asiakkaille ja henkilöstölle entistäkin viihtyisämpi ja monipuolisempi. Uudistuksen myötä Kaislan sisustus ja tarjonta raikastetaan ja päivitetään tähän päivään, mutta sama viihtyisä oluthuonetunnelma säilyy. Samalla panostetaan siihen, että Kaislaan on helppo tulla eri syistä ja eri porukoissa, olipa tarve sitten etätyöskentelylle, nopeille juomille töiden jälkeen tai pidemmälle illanvietolle lautapelien ääressä. Asiakkaiden toiveet ovat entistäkin vahvemmin uudistetun Kaislan keskiössä.

– Kaisla on oluthuoneidemme lippulaiva ja yksi HOK-Elannon tärkeimmistä ravintoloista. Haluamme uudistuksella tehdä Kaislasta entistäkin viihtyisämmän ja vahvistaa Kaislan asemaa yhtenä kiinnostavimmista olutravintoloista Helsingissä. Kaisla on suosittu ajanviettopaikka, jonka valikoimiin, palveluihin sekä miljööseen haluamme panostaa uudistuksen myötä enteisestään, Gentz kommentoi.

Kaislan työntekijät siirtyvät uudistuksen ajaksi HOK-Elannon muihin yksiköihin ja palaavat palvelemaan asiakkaita uudistetussa Kaislassa jälleen elokuun lopussa tutuin aukioloajoin.

Oluthuone Kaisla

Osoite: Vilhonkatu 4, 00100 Helsinki

Viimeinen aukiolopäivä on lauantai 5.8.2023

Uudistettu Kaisla avataan maanantaina 31.8.2023

 

HOK-Elannon ja Sokotelin keväällä teettämän terassitutkimuksen mukaan* terassikävijöiden mieltymyksiin lukeutuvat muun muassa aurinko, ystävien seura, kaunis miljöö, olut sekä mahdollisuus ruokailuun ja oman porukan kanssa seurusteluun. Erityisesti alle 34-vuotiaat viihtyvät terasseilla juhlaillan aloittelun merkeissä. Paras sijainti kesäterassille koetaan olevan kauniissa ympäristössä sekä kaupungin keskustassa. S-ryhmän terassivalikoima Helsingissä ja muualla pääkaupunkiseudulla tarjoaa tunnelmallisia vaihtoehtoja kaupunkijuhannuksen viettoon vastaten kaikkiin näihin toiveisiin. Terassivaihtoehtoja keskikesänjuhlaan löytyy jokaiseen makuun. 

Uniikkeja terassimiljöitä ja livemusiikkia

Helsingin ytimessä sijaitseva legendaarinen Mummotunneli on kokemisen arvoinen terassi- ja ravintolakokonaisuus. Mummotunneliin kannattaa suunnata silloin, kun kaipaa uniikkia terassimiljöötä ja juhannustansseja livemusiikin tahtiin. Mummotunnelin kuuluisalla sisäpihalla sijaitsevat terassit tarjoavat syömistä, juomista ja puitteet rentoon oleskeluun. Juhannusillat torstaista lauantaihin kruunaavat live-esiintyjien keikat. 

Juhannussaunaan ei Mummotunnelissa pääse, mutta sen karaoke-erikoisuus Sing & Pore kätkee sisäänsä muun muassa kylpylätunnelmaisen Asian Spa Karaoke-huoneen, joka kannattaa muiden mielenkiintoisen karaokehuoneiden lisäksi testata.  

– Mummotunneli on loistava vaihtoehto juhannuksen viettoon. Olemme avoinna joka päivä klo 16–04 ja luvassa on takuuvarmat bileet myös juhannuksena, hehkuttaa Mummotunnelin ravintolajohtaja Roope Kämppi. 

Toinen ainutlaatuisella miljööllä varustettu terassivaihtoehto löytyy historiallisen Kappelin edustalta Helsingin Esplanadin puistossa. Juhannusperjantaina Kappelissa soi DJ:n soittama musiikki klo 20–23. Kylmien juomien lisäksi Kappeli tarjoaa herkullisia annosvaihtoehtoja juhannuspöytään kauniissa puistomaisemissa. 

– Kappelin terassille paistaa aurinko lähes aamusta iltaan, joten lämmöstä ja kylmistä juomista on meillä hyvä nauttia. Auringon laskettua terassia lämmittävät lämpölamput. Kappeli on auki koko juhannuksen aamuyhdeksästä puoleen yöhön, toteaa Kappelin ravintolajohtaja Santeri Uusitalo. 

Maisemien perässä kannattaa suunnata myös Helsingin kattojen ylle Original Sokos Hotel Vaakunan katolla sijaitsevaan ravintola 10. Kerrokseen.  Näköalaravintola Helsingin parhaalla paikalla palvelee läpi juhannuksen ja sen aurinkoisella terassilla voi nauttia juomista ja ruoasta. 

Yksi tämän kesän tunnelmallisimmista terassiuutuuksista on Solo Sokos Hotel Tornin Piha. Vanhan asuinkorttelin kätköistä löytyy viihtyisä, puistomainen terassi, jonne tie vie kaariportin kautta. Juhannuslauantaina Tornin pihalla voi tunnelmoida livemusiikin tahdissa. 

Tornin Piha on kuin tehty juhannusherkistelyihin! Kauniilla terassillamme on akustinen duo esiintymässä klo 18 alkaen. Juomiksi suosittelemme tietysti Tornin omaa samppanjaa tai kesäisiä drinkkejä, kertoo ravintolapäällikkö Heli Lahtinen. 

Hollantilaisravintola Rotterdam suurine terasseineen löytyy kätevien julkisten yhteyksien päästä Helsingin Kampista. Rotterdamin terassi on tunnettu paitsi keskeisestä sijainnistaan, myös auringostaan. Aurinko paistaa Rotterdamille lähes koko päivän ja sen suurella terassilla mahtuu viettämään juhannusta isollakin seurueella.  Rotterdam on auki koko juhannuksen ja sen pöydissä voi juomien lisäksi nauttia esimerkiksi kokkien paistamista mehevistä burgereista. 

Juhannuksen terassi- ja ravintolatarjonta sekä keikka-aikataulut: 

Juhannus 2023 – Nämä ravintolat auki pääkaupunkiseudulla! | Raflaamo.fi 

*Lähde: HOK-Elannon ja Sokotelin asiakastutkimus: Terassikesä 2023, 2-3/2023, vastaajamäärä 1010, Feelback Group   

Ravintola Kappelissa keitetään 100 kiloa parsaa viikossa

”Ruokasesongit ovat kaltaisellemme klassikkoravintolalle todella tärkeitä, sillä ne tarjoavat monille ruokaelämysten ystäville uuden syyn lähteä ravintolaan. Tämä on todella suosittu sesonki, asiakkaamme alkavat jo talvella kysellä, milloin parsaviikot tänä vuonna alkavat. Näen kyselyt myös toiveikkaana odotuksena alkavasta keväästä”, Kappelin keittiöpäällikkö Kimmo Martiskainen kertoo.

”Vihreää ja valkoista parsaa keitetään meillä viikoittain 100 kiloa – ja kaikki kuoritaan muuten keittiössämme käsin”, Martiskainen jatkaa.

Kevään uutuuksina parsamousse ja parsapannu

”Sesongit ovat yhä isommassa roolissa. Toisaalta klassikkoannokset pitävät pintansa vuodesta toiseen, myös parsaviikoilla”, Martiskainen toteaa.

Kappelin kolmen ruokalajin parsamenun aloittaakin myös keväällä 2023 ravintolan klassikko: kuohuviinillä maustettu parsakeitto. Pääruokana tarjoillaan paistettua nieriää ja parsaa hollandaise sekä vihreää ja valkoista parsaa vuohenjuusto-gruyeren kanssa.

HOK-Elannon ravintoloiden parsamenuilta löytyy joka vuosi myös uutuusannoksia, kuten Casa Largon basilikalla maustettu parsamousse ja Salven palvikyljellä mehevöitetty parsapannu, pyttipannun uusi keveämpi versio.

Vltavassa parsaa nautitaan pintasavustetun lohen ja tilliperunoiden tai ylikypsän häränrinnan ja punaviinikastikkeen kanssa. Uudistuneen La Famiglian parsamenulla tarjoillaan valkoista parsaa karitsan paahtopaistin kanssa ja vihreää parsaa yhdistettynä parsarisottoon ja kuhaan.  Menuiden jälkiruoissa maistuvat raikkautta ja keväisyyttä korostavat maut, kuten mansikka, raparperi ja sitruuna.

Yhdistämällä parsamenu suositusviiniin, Wolfbergerin Rieslingiin tai Pinot Noiriin, on tarjolla gastronominen kokonaiselämys.

Sesonkiajattelun yleistyminen melko uusi ilmiö

Klassikkoravintola Kappelissa parsaa on syöty 1800-luvulta alkaen, mutta sesonkiajatteluun perustuvat parsaviikot yleistyivät niin Kappelissa kuin muissakin suomalaisravintoloissa vasta 1990–2000-luvuilla.

”Parsaviikoista tuli suosittu ilmiö 2000-luvulla, kun monissa helsinkiläisravintoloissa alettiin nostaa keväisin parsaa keskiöön. Muutamat yksittäiset ravintolat viettivät parsaviikkoja jo 1970-1980-luvuilla”, Hotelli- ja ravintolamuseon amanuenssi Laika Nevalainen kertoo.

”Tätä ennen sesongit huomioitiin enemmänkin niin, että kauden herkkuja tarjoiltiin osana normiruokalistaa. Kuten Kappelissa, jossa tuore parsa oli 1930-luvun kesinä ruokalistan sesonkiherkkua uusien perunoiden, korvasienien, kanttarellien, rapujen, tuoreiden tomaattien ja mansikoiden ohella. Osana juhlien ruokalistoja parsa on ollut aina, 1900-luvun alussa tosin useimmiten säilykeversiona”, Nevalainen jatkaa.

”Meillä, kuten koko ravintola-alalla, on 2000-luvulla panostettu kotimaisten raaka-aineiden yhä suurempaan käyttöön. Se on johtanut myös vahvempaan sesonkiajatteluun, kausilistat ja parsaviikot osana sitä.  Mutta kyllä Kappelissa sesongeilla on pitkä historia, muun muassa 1950-luvulla meille tultiin nauttimaan kauden ensimmäiset uudet perunat”, Martiskainen toteaa.

Parsaviikot HOK-Elannon ravintoloissa:

Ravintola Kappeli 24.4.­–17.6.2023

Vltava, Belge, Casa Largo, Salve, Fredde´s, La Famiglia Helsinki ja La Famiglia Flamingo 13.4.–31.5.2023.

Parsamenut: https://www.raflaamo.fi/fi/parsat

Lisätietoja: Kimmo Martiskainen, keittiöpäällikkö, Ravintola Kappeli, puh. 010 766 3884, kimmo.t.martiskainen@sok.fi

Keittiöpäällikkö opastaa, näin kuorit ja keität parsan:

Valkoinen parsa: Kuori kuorimaveitsellä alkaen noin 1 cm nupusta alaspäin, aina 1,5 kertaa. Katkaise puinen kantaosa pois.  Keitä runsaassa vedessä 8-10 minuuttia.

Vihreä parsa kuoritaan kuten yllä, kun valmistustapana on keittäminen/höyryttäminen. Grillatessa riittää, kun poistaa puisen kantaosan.  Vihreää parsaa keitetään runsaassa vedessä 3-4 minuuttia.

 

Erityisesti perheiden ja ystäväseurueiden suosiossa olevan ravintola La Famiglian uudistuksen lähtökohtana on ollut luoda moderni ja aikaa kestävä versio klassisesta italialaisesta ravintolasta. Sisustuksessa tulee näkymään rento hienostuneisuus, ajan patina ja lämmin kodikkuus. La Famiglia soveltuu hyvin isommillekin seurueille, sillä pöytiä yhdistämällä jopa 16 henkeä mahtuu italialaiseen tapaan saman pöydän ääreen syömään.

Ravintolapäällikkö Päivi Korhonen kertoo, että uudistuksessa on haluttu säilyttää mahdollisimman paljon myös olemassa olevia elementtejä. “Olemme esimerkiksi kunnostaneet kalusteitamme ja saaneet näin uutta ilmettä vanhaa kunnioittaen. Talon pitkä historia on meille tärkeä.”

Ruokailijoiden suosima terassi aukeaa 20.4. “Tänä vuonna yli 100-paikkaiselle terassille luodaan viihtyisää tunnelmaa valojen ja vilttien avulla. Näin siellä voi viihtyä pitkälle iltaankin”, tunnelmoi Korhonen.

Uusi ruokalista panostaa sesonkeihin sekä ruokien ja viinin paritukseen

Ravintolan ruokalista viedään uudistuksessa klassisen italialaisen keittiön suuntaan. Inspiraatiota on ammennettu aidoista mauista ja ruokasesonkien rikkaudesta. Pääosaa näyttelevät klassikkoruoat, kuten laadukas pitsa, pasta, risotot, juustot ja runsaat antipasti-annokset. Tarjolla on myös kolmen ruokalajin Menu La Famiglia viinipaketilla.

Uutuutena on viidesti vuodessa vaihtuva sesonkimenu, esimerkkinä risotto. ”Kun ravintola avaa ovensa ollaan parsakaudessa, kesällä siirrytään raikkaaseen sitruunarisottoon ja syyskuussa metsäsienisesonkiin,” paljastaa HOK-Elannon ruoan ja keittiötyön kehityspäällikkö Jussi Kuuluvainen.

“Ruokalistan uudistuksen myötä käsityön määrä nousee entisestään. Leikkaamme esimerkiksi Antipasti-listan prosciutton ja Coppa di Parman käsin. Ja italialaisista tipo ”00” -vehnäjauhoista valmistettua pitsataikinaa kohotetaan hitaasti, 48 tunnin ajan”, Kuuluvainen kertoo.

Myös ravintolan viini- ja drinkkilista on päivitetty. “Panostamme jatkossa erityisesti ruoan ja viinin parituksiin. Suosittelen esimerkiksi kokeilemaan Pollo All’aglio -annosta, kanaa ja valkosipulia, jonka parina tarjoillaan uutta talon valkoviiniä, Cocci Grifoni Merlo Pecorino Organic”, ravintolapäällikkö Korhonen vinkkaa. ”Ja jälkiruoaksi maistuu tietysti meillä valmistettu Limoncello-likööri.

La Famiglia saa myös omat juomasekoitukset, joissa maistuvat italialaiset klassikot, kuten Negroni, modernilla twistillä.

 

La Famiglia, Keskuskatu 3, Helsinki. Avoinna jälleen 31.3. alkaen seuraavasti:  

Ma-to 11-23 (keittiö 22)

Pe-la 11-24 (keittiö 23)

Su 12-22 (keittiö 21)

 

Kesällä 2.6.-13.8.

 Su-to 11-24 (keittiö 23)

Pe-la 11-01 (keittiö 22)

Pöytävaraukset: https://www.raflaamo.fi/fi/ravintola/helsinki/la-famiglia-helsinki

Lisätietoja:

Päivi Korhonen, ravintolapäällikkö La Famiglia Helsinki paivi.korhonen@sok.fi 010 76 64641

Jussi Kuuluvainen, ruoan ja keittiötyön kehityspäällikkö jussi.kuuluvainen@sok.fi 010 766 0656