Pyöreiden pöytien kuppikuntia ja perhejuhlia

”Salvessa käy paljon ryhmiä; perheitä monessa polvessa, kanta-asiakkaita, kaveriporukoita, turisteja – jopa lounaille tullaan nykyään isommalla kokoonpanolla. Uudistuksen myötä saamme ryhmiteltyä pöytiä helposti eri tarpeisiin, niin arkeen kuin juhlaan. Ja suositut pyöreät pöytämme jäivät paikoilleen”, kertoo Salven ravintolapäällikkö Sirpa Mäkelä.

Raikastunut sisustus tarjoilee rauhoittavan harmaan eri sävyjä, graffitia ja messinkiä. Merimiesten Salveen vuosikymmenten varrella tuomat esineet laivojen pienoismalleista valokuviin on ryhmitelty kauniisti esille. Taideseinä on tallella ja saa jatkossakin joka kuukausi uuden vaihtuvan teoksen.

Salven menu, snapsilauta ja merimieshenkinen drinkkilista

Uudistuksen yhteydessä myös Salven ruokalistaa päivitettiin; klassikkoravintolalle sopivan maltillisesti. Salven nimikkomenulle on koottu talon kalaisimmat palat: kalalautanen ja Salven silakat, jälkiruokanaan omenapaistosta. Mutkattomia alkuruokia on listalle kerätty useita ja sen annokset, kuten Salve Skagen, toimivat hyvin myös pienempään nälkään. Jatkossa useita annoksia voi asiakkaiden toiveesta tilata puolikkainakin. Ja ne talon suosikkiannokset lohikeitosta lihapulliin ovat tarjolla edelleen.

Merimieshistorian omaavassa ravintolassa ei juomakulttuuriakaan ole unohdettu. Nyt dinnerin oheen voi tilata neljän maun snapsilaudan. Drinkkilista taas tarjoilee häivähdyksiä merimieselämästä. Juhlahetkiin sopivia laadukkaita viinejä on lisätty valikoimaan.

Ravintola Salve on toiminut Helsingin Hietalahdenrannassa yhtäjaksoisesti vuodesta 1897. Merimiesravintolana aloittanut kortteliravintola viehättää niin lähialueen asukkaita, taiteilijoita, kirjailijoita, merenkulkijoita kuin matkailijoita. Silakoita tullaan syömään maailman meriltä asti ja niitä paistetaan vuosittain jopa 100 000. Ravintolaa operoi osuuskauppa HOK-Elanto.

Ravintola Salve, Hietalahdenranta 5, Helsinki. Avoinna joka päivä lounaasta myöhään iltaan. Instagram ja Facebook: @ravintolasalve

Helsingin Hietalahdenrannassa sijaitseva ravintola Salve on suljettuna uudistustöiden vuoksi ajalla 24.10.–4.11.2022. Legendaarisen merimies- ja taideravintolan sisustusta ja ruokalistaa päivitetään. Uudistettu Salve haluaa jatkossa houkutella erityisellä charmillaan kaikenikäistä asiakaskuntaa niin lähikortteleista kuin kauempaa.

– Salven suosio on säilynyt vankkumattomana vuosikymmenten ajan. Koska Salvessa ihmiset ovat rautaa ja tilat puuta, on kalusteita ja pintoja tullut aika uusia kovan kulutuksen myötä, ravintolapäällikkö Sirpa Mäkelä kertoo.

Vuodesta 1897 toimineen ravintola Salven juuret ovat merimiesromantiikassa. Viereinen Hietalahden telakka toi merimiehet pitkillä lomillaan Salveen, jossa morsiamet heitä jo ikävöiden odottivat. Sittemmin 1960–1970-luvuilla toimittajat ja taiteilijat löysivät Salven, ja vuoden 2016 muuton yhteydessä ravintolaan saatiin oma taideseinä. Vuosikymmenten aikana syntynyt kerroksellisuus tulee näkymään ja tuntumaan ravintolassa uudistuksen jälkeenkin.

– Salven uniikki henki säilytetään. Sisustuksessa tullaan korostamaan taide- ja merimiesravintolan luonnetta naapuruston asukkaiden, kauempaa tulevien, merenkulkijoiden ja taideväen kohtaamispaikkana. Merimiesten taloon vuosikymmenten ajan kantamat laivakellot ja purjelaivat saavat selkeämmät esillepanot, ja tilaan tuodaan lisää raikkautta. Taideseinän näyttely pysyy. Meille äärettömän tärkeiden kanta-asiakkaiden pöydät säilytetään, ja toivotamme myös uudet kanta-asiakkaat lämpimästi tervetulleiksi rentoon tunnelmaamme, Mäkelä sanoo.

Samalla merimiesravintolan ruokalistaa päivitetään entistä kalaisammaksi. Suosituimpien klassikkoannosten luvataan säilyvän. Illalliskulttuuriin tullaan panostamaan kiinnostavalla alkuruokavalikoimalla, puolitettavilla annoksilla ja valmiilla Salven menulla.

Salve on suljettuna 24.10.–4.11.2022. Uudistettu ravintola avautuu lauantaina 5.11. klo 15.

Ravintola Salve, Hietalahdenranta 5, Helsinki.

 

Helsingin keskustan huippupaikalla Sokoksen talon katutasossa sijaitsevan espanjalaisravintola Casa Largon sisustus päivitetään remontissa tyyliltään modernimmaksi ja vaaleammaksi. Espanjalaiset elementit näkyvät ravintolassa jatkossakin, erityisesti sisustuksen yksityiskohtien muodossa. 

“Casa Largoon todellakin helppo tulla – ei pelkästään hyvän sijainnin ansiosta vaan myös ravintolan rennon ja lämminhenkisen tunnelman, iloisen palvelun ja maittavan ruoan vuoksi. Asiakkaat palaavat sinne yhä uudelleen ja uudelleen”, hymyilee ryhmäpäällikkö Anne-Maria Salolahti HOK-Elannosta.

Ravintola jakautuu kahteen kerrokseen ja vanhan rakennuksen pylväät ja nurkkaukset muodostavat useita tunnelmallisia tiloja. Ikkunoista avautuvat näkymät Rautatieasemalle ja Kaivokadulle. Ravintolassa on ruokailijoille 170 asiakaspaikkaa ja baarista löytyy lisäksi tilaa sadalle asiakkaalle.

“Casa Largossa on hyvä tiimihenki ja se on haluttu työpaikka. Kaikkiaan ravintolassa työskentelee reilut 30 hokelantolaista, joista osa työskennellyt siellä jo kymmenen vuotta”, Salolahti sanoo.

Uusia makuja tammikuussa

Kuukauden kestävässä remontissa keskitytään ravintolan pintojen ja sisustuksen uudistukseen, mutta myös ruokalistaan on luvassa päivitys tammikuussa.

“Olemme jo aloittaneet uusien annosten kehittämisen. Uudella listalla huomioidaan asiakkailtamme tulleita toiveita ja tämän hetken suosituimpia makuja”, Salolahti kertoo.

Sisustukseltaan uudistunut Casa Largo avaa ovensa jälleen 26. lokakuuta.

– Remontissa tehdään Belgen miljöön fresh up, jonka asiakas huomaa ensimmäiseksi muun muassa uusista kalusteista ja uusituista pinnoista. Samalla ruokasali muuttuu tilana intiimimmäksi, kertoo HOK-Elannon ravintolatoimialan ryhmäpäällikkö Ismo Tuominen

Hauska yksityiskohta uudistetussa ravintolassa tulee olemaan Belgen oma haarniska, joka sijoitetaan alakerran baariin portaiden juurelle. Sen tehtävä on olla katseenvangitsija ja ohjata ruokailemaan tulevia yläkertaan. 

Simpukkakausi käynnistetään uudistetussa ravintolassa 

Remontissa saadaan kirjastobaariin myös lisää istumapaikkoja. Sisustukseen lisätään belgialaisia elementtejä ja uudistuksen suunnittelussa onkin punaisena lankana ollut ravintolan Belgia-teema, joka vahvistuu remontin jälkeen entisestään. Ravintola Belgen uudistuksen ovat suunnitelleet Promakersin Riikka Fransila ja Asta Granberg 

– Pinnat ja kalusteet ovat olleet kovalla kulutuksella, sillä Belge on suosittu lounas-, illallis- ja after work -ravintolana. Nyt on hyvä aika uudistukselle, sillä tämä on ensimmäinen isompi remontti ravintolassa yli kymmeneen vuoteen, Ismo Tuominen toteaa.  

Belgen ruokalistaa uudistettiin jo toukokuussa, ja siltä löytyy edelleen tutut belgialaiset oluet, vohvelit ja sinisimpukat sekä tuplafriteeratut perunat. Ravintola avautuu sopivasti parhaaseen simpukkasesonkiin, sillä Belgen perinteiset Simpukkaviikot alkavat heti remontin jälkeen. Syksyllä juhlitaan myös Belgen 20-vuotisjuhlavuotta, sillä se on ollut osa helsinkiläistä katukuvaa jo vuodesta 2002.  

Raflaamo: Belge

”Onko Kappeli jo avattu? Se uusi komea lasiseinäinen Kappeli, jota minä en saanut nähdäkään. Minun täytyy heti paikalla matkustaa Helsinkiin.” Näin totesi kirjailija Juhani Aho innoissaan kuultuaan ravintola Kappelin avautumisesta vuonna 1891, ison remontin jälkeen.

Nyt avautuneen uuden Kappelin uskotaan tuovan Ahon kaltaisia innokkaita matkaajia ravintolaan maailmalta asti. ”Toivomme Kappelista minimatkakohdetta, jonne tullaan ihastelemaan sen miljöötä ja taidetta sekä nauttimaan talon antimista aamuvarhaisesta iltamyöhään. Jo kolmella vuosisadalla toiminut Kappeli elää ajan hengessä nyt vahvemmin kuin koskaan”, ravintolanjohtaja Santeri Uusitalo sanoo.

Kappeli toimii rakennushistoriallisesti arvokkaassa, isoin osin suojellussa rakennuksessa. Vuosisatojen kerrostumia ei ole uudistuksessa haluttu peitellä, vaan ne ovat saaneet jäädä osaksi Kappelin tarinaa. Ravintolasaliin on sisustettu erilaisia kutsuvia, muokattavissa olevia tiloja. Loungemainen baari houkuttelee viihtymään, ja takaosan korotettua tilaa voi käyttää myös yksityistilaisuuksiin.

Kellarista löytyvät upeat tilat isompiin juhliin. ”Kellariravintola terrakottatiililattioineen ja vuosisatoja vanhoine seinämaalauksineen sopii loistavasti esimerkiksi karonkkaan, vuosijuhliin, syyshäihin ja syntymäpäiviin”, vinkkaa Uusitalo.

Ruoan tasoa nostettu entisestään

Kotimaiset laadukkaat raaka aineet, maku, sesongit. Näin kuvailee keittiöpäällikkö Kimmo Martiskainen Kappelin tulevia ruokaelämyksiä.

”Tiedossa on klassista, käsityönä tehtyä ja paikan henkeä kunnioittavaa ruokaa. Myös sesongit nostetaan parrasvaloihin. Kevään ja kesän kuluessa listalla loistavat ainakin varhaisvihannekset, parsa ja raparperi – kotimaisia marjoja, karitsaa, poroa ja kalaa unohtamatta”, Martiskainen kertoo. ”Menuta täydentää vanhan maailman ympärille rakentuva viinilista ja laaja olutvalikoima.”

Ihan uusi juttu Kappelissa on oma leipomo. Siellä leivotaan sekä ravintolassa tarjoiltavat leivät että piiraita ja kakkuja kahvilaan.  Leipäjuuret ovat tulleet Kappeliin keittiöpäällikön matkassa – molemmat vuosikymmeniä vanhoja.

Kaupungin salatuin taidenäyttely?

Kappeliin on kertynyt arvotaidetta 1870-luvulta saakka. Ensin taitelijoiden, kuten Albert Edelfeltin ja Severin Falkmanin, maalaamina kiitoksina ilmaisista sunnuntaiaamiaisista,  sittemmin myös muuta kautta. Talon taidetta on nyt tuotu entistä paremmin näkyville. Esimerkiksi Birger Kaipiaisen hieno mosaiikkiteos Tanssivia pareja keinuu nyt kahvilan seinällä. Uudistuksessa ravintolan seinä- ja kattomaalaukset konservoitiin huolellisesti ja arvotaulujen vitriinit puhdistettiin. Talon henkilökunnalta voi pyytää taide-esitettä ja tutustua teoksiin paremmin.

”Monikaan ei ajattele, mitä Kappeli pitää sisällään, vaan kävelee sujuvasti rakennuksen ohi. Mutta viimeistään nyt kannattaa ehdottomasti poiketa sisään: talohan on tulvillaan taidetta ja rakennushistoriaa”, kehottaa Kappelin konservoinnin suunnittelusta vastannut konservaattori Tiina Sonninen.

Ravintolanjohtaja Santeri Uusitalon TOP 5 -valinnat. ”Näihin asiakkaat ihastuvat”:

Kappeli on avoinna joka päivä aamusta iltaan, myös sunnuntaisin.

Varaukset:

www.raflaamo.fi/fi/helsinki/kappeli

S-ryhmän suurimman alueosuuskaupan HOK-Elannon operoima Hesburger Helsinki Asema-aukio avaa ovensa tyylikkään valoisassa liiketilassa Sokoksen kulmassa toukokuun loppupuolella. Laajoilla aukioloajoilla palveleva ravintola työllistää noin 30 henkilöä ja nopean asioinnin takaavat viisi itsepalvelukassaa. Sijainti päärautatieaseman kupeessa palvelee paikallisten ohella suurta joukkoa joukkoliikenteen matkustajia.

– Suomalaisten rakastama hampurilaiskonsepti tarjoaa vastauksen Helsingin keskustassa liikkuville niin kiireisen päivän ruokailuun kuin pikkutunneilla yllättävään yöpalojen tarpeeseen. Noin 60-paikkainen Hesburger täydentää entisestään HOK-Elannon palvelutarjontaa ydinkeskustan alueella, sanoo HOK-Elannon ravintolatoimialan johtaja Henriikka Puolanne.

HOK-Elanto operoi Sokoksen kulman lisäksi kolmea Hesburger-ravintolaa, jotka sijaitsevat Espoon Sellossa, Vantaan Jumbossa ja Järvenpään Prisma-keskuksessa.

– On hienoa, että uusi Hesburger nousee näin näyttävälle ja vilkkaalle paikalle Helsingin keskustaan, jossa nopealle syömiselle on paljon kysyntää. Uskomme, että tuotevalikoimallamme tavoitamme paljon myös aiemmin tällä liikepaikalla ruokailleita asiakkaita: Olemmehan viime vuosina panostaneet vahvasti omiin kasviproteiinituotteisiimme. Valikoimastamme löytyy myös tuotteita, joiden hiilijalanjälki on kokonaan hyvitetty, sanoo Hesburgerin varatoimitusjohtaja Jari Vuoti.

Keskusta taas vilkastumassa

Hesburgerin liiketilassa toimi aiemmin HOK-Elannon Happy Farmer Kitchen & Bakery -ravintola, jonka toiminta-ajatus perustui ruokahävikin minimointiin. Jatkossa Happy Farmer Coffee Bar and Wine kutsuu levähtämään kahvikupin tai viinilasin ääreen Hesburgerin yläpuolelle toiseen kerrokseen.

Rajoitusten värittämä korona-aika on ollut vaikea koko ravintola-alalle, ja erityisen haasteellista ravintolatoiminta on ollut ydinkeskusta-alueella toimiville ravintoloille, joiden asiakaskunta on siirtynyt isossa määrin etätöihin.

– Uskoimme vahvasti syksyllä 2020 avattuun Happy Farmer -ravintolakonseptiin, mutta valitettavasti koronapandemian jaloissa kysyntä ja liikepaikan vaatimukset eivät kohdanneet. On kuitenkin jo nähtävissä, että ihmiset ovat palaamassa myös Helsingin keskustaan, Puolanne sanoo.

Leipomossa tulee työskentelemään kolme kondiittoria; pääleipuri, leipomokondiittori ja kondiittoriapulainen.

Kappelin leipomossa leivotaan niin ravintolassa tarjoiltavat leivät kuin kahvilan piiraat, kakut ja muut tuotteet.  Ravintolavieraat saavat jatkossa palan painikkeeksi vastaleivottua leipää. Kahvilassa herkutellaan oman leipomon tuotteilla, kuten porkkanakakulla ja Bostonkakulla, josta tulee annospaloina tarjoiltuna talon vastine korvapuusteille. ”Lisäksi leipomossa valmistuu komponentteja jälkiruokalistallemme. Ulosmyyntiä emme vielä lupaa, mutta suunnitelmissa sekin on”, Kappelin keittiöpäällikkö Kimmo Martiskainen kertoo.

Leipä leivotaan kymmeniä vuosia vanhaan leipäjuureen

Uunituoreilla leivillä, kuten Kappelillakin, tulee olemaan pitkä historia. Niin vehnä- kuin ruisleivän juuri on tullut vuonna 2020 talossa aloittaneen keittiöpäällikkö Martiskaisen matkassa Kappeliin. ”Vehnäleivän juurella on ikää vasta parisenkymmentä vuotta, mutta ruisleipäjuurella se läheneekin jo Kappelin ikää. Tämä juuri on lähtenyt sukuni matkassa evakkoon Karjalan Suojärveltä vuonna 1939, kauanko se on ollut käytössä ennen sitä, en osaa sanoa.”

Juurevaa leipää tarjoillaan ravintolan lisäksi Kappelin kahvilassa päivän keiton kanssa. Keittoa on jatkossakin saatavilla joka päivä lounaasta aina kello 19 asti.

 Kaikki Kappelin leipomon leivät ja muut leipomotuotteet valmistetaan Helsingin Myllyn  hiilineutraaleista, kotimaisesta viljasta jauhetuista jauhoista. Helsingin Mylly on Suomen ensimmäinen hiilineutraali mylly, joka kompensoi koko hiilijalanjälkensä, isoilta osin mm. vihreää sähköä ja oman biovoimalan tuottamaa lämpöenergiaa käyttämällä.

”Ekologisuus on tärkeä arvo kaikessa tekemisessämme ja se ulottuu myös yhteistyökumppaneihimme. Leipä maistuu paremmalta, kun tietää sen kuormittavan ympäristöä mahdollisimman vähän”, keittiöpäällikkö Martiskainen toteaa.

Kappelin runsaat puoli vuotta kestävä uudistustyö alkaa olla loppusuoralla. Kappelin kahvila, leipomo ja baari avautuvat 22.4., ravintola 27.4.2022.

S-ryhmän suurin alueosuuskauppa HOK-Elanto joutuu uusien ravintolarajoitusten takia sulkemaan noin puolet ravintoloistaan ja supistamaan auki pidettävien ravintoloiden aukioloaikoja 20.1.2022 asti. HOK-Elanto tarjoaa töitä kaupoissaan kaikille niille ravintolatyöntekijöilleen, joiden työmahdollisuuksiin ravintoloissa kiristyvät rajoitukset vaikuttavat.

HOK-Elanto joutuu kiristyvien ravintolarajoitusten takia sulkemaan 77 ravintolastaan 35 ravintolaa noin neljäksi viikoksi 20.1.2022 asti. 39 ravintolaa saadaan pidettyä auki rajoitusten puitteissa aukioloaikoja supistaen.

”Ymmärrämme koronatilanteen vakavuuden Suomessa ja tilanteen haltuun saaminen on tietysti tärkeintä. Tulevat rajoitukset ovat koko alallemme, henkilökunnallemme ja asiakkaillemme todella kova isku, jälleen kerran. Epidemian hoito kurittaa ravintola-alaa rajulla tavalla. Toivomme todella painetta koronatilanteen kuriin saamiseksi rokotekattavuuden lisäämisellä ja pikaista paluuta normaaliin tämän kolmen viikon jälkeen,” HOK-Elannon ravintoloista vastaava toimialajohtaja Henriikka Puolanne

HOK-Elanto tarjoaa Prismoissaan, S-marketeissaan ja Alepoissaan töitä kaikille niille ravintolatyöntekijöilleen, joiden työmahdollisuuksiin ravintoloissa kiristyvät rajoitukset vaikuttavat.

”Ravintola-alalla on nyt todella paljon huolta ja näkymä on sumea. Olemme monialayrityksenä poikkeuksellisessa tilanteessa, kun pystymme tässä hetkessä tarjoamaan töitä kaupoissamme. Tämä vaatii jälleen joustavalta henkilökunnaltamme hurjaa venymistä ja uuteen hyppäämistä,” Puolanne toteaa.

S-ryhmään kuuluvalla HOK-Elannolla on ravintoloita Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Hyvinkäällä, Järvenpäässä ja Keravalla. Lisätietoa HOK-Elannon ravintoloiden aukioloajoista päivitetään osoitteeseen raflaamo.fi.

– Vaatimus koronapassista tulee voimaan kaikkiin ravintoloihimme muutamia pikaruokapaikkoja ja kahviloita lukuun ottamatta. Koronapassi tarkastetaan ravintolaan tullessa koko aukiolon ajan, kertoo HOK-Elannon ravintolatoimialan toimialajohtaja Henriikka Puolanne.    

HOK-Elanto omistaa Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Hyvinkäällä, Järvenpäässä ja Keravalla 77 ravintolaa. Koronapassi on 26.11.2021 klo 17 mennessä käytössä näissä ravintoloissa kaikkina aukiolotunteina:    

Amsterdam, Angleterre, Belge, Casa Largo, Chico’s Sello, Chico’s Tikkurila, Chico’s Töölö, Chico’s Viikki, Chico’s Jumbo, Corner Mikonkatu, Dubliner, La Famiglia Flamingo, Sir Eino Flamingo, Rosso Hyvinkää, Rosso Iso Omena, Joutsen, Jyvänen Martinlaakso, Jyvänen Myllypuro, Kaisa, Kitty’s Public House, Korona, Kuikka, La Famiglia Helsinki, Memphis Hakaniemi, Mummotunneli/Amarillo Aleksanterinkatu, Mummotunneli/Gaselli Pub, Mummotunneli/Sing & Pore, Mummotunneli/Tapas Barcelona Helsinki, Mummotunneli/Venn, Oluthuone Konepaja, Pino, Poseidon, Praha, Pub 99, Rosso Kerava, Rotterdam, Sailor’s, Salve, Sports Academy Citykäytävä, Sports Academy Iso Omena, Spårakoff, Stone’s, Ale-Pub, Amarillo, Amarillo night, Fredde’s, Oluthuone Ratamo, Urban Rabbit, William K. Kurvi, William K. Mannerheimintie, William K.Sello, Vltava, Zetor, Ølhus Helsinki, Ølhus København, Ølhus Stockholm. 

Toimi näin:  

  1. Lataa tai tulosta koronapassi Omakanta-palvelusta kanta.fi

Kirjaudu sisään Omakantaan ja lataa pdf-tiedosto kohdasta koronatodistus. Tallenna pdf-tiedosto omaan puhelimeesi tai muulle laitteelle. Näin todistus on sinulla valmiina, kun tarvitset sitä. Voit varmuuden vuoksi myös tulostaa todistuksen paperille.  

  1. Näytä koronapassia ravintolassa

Koronapassia kysytään ravintolan ovella. Järjestyksenvalvoja tai henkilökunta lukee passissa olevan QR-koodin. Lukusovellus ei kerää tai tallenna koronapassin tietoja. Jos lukuohjelman käyttö ei teknisistä syistä onnistu, voimme tarkastaa koronapassin paperitodistuksesta. Taita todistus niin, että siitä näkyy vain todistuksen nimi, henkilön nimi, syntymäaika, QR-koodi ja todistuksen tunniste. 

  1. Muista pitää mukana myös henkilöllisyystodistus!

Ravintolalla on oikeus tarkistaa myös koronapassin esittäjän henkilöllisyys.  

Ravintolan omistava osuuskauppa HOK-Elanto haluaa palauttaa Kappelin sille kuuluvalle paikalleen kaupungin keskipisteeksi. Sisustussuunnittelusta vastaa palkittu suunnittelutoimisto Fyra Oy ja hanketta koordinoi arkkitehtitoimisto CJN. Kappeli sulkeutuu 31.10.2021 ja avautuu uusittuna vapuksi 2022.

HOK-Elanto tukee uudistuksella kaupunkikeskustan elävöittämistä

Osuuskauppa HOK-Elanto lähtee kehittämään kulttuurihistoriallisesti merkittävää ravintolaa toteuttamalla siellä täydellisen uudistuksen yhteistyössä Helsingin kaupunginmuseon kanssa. ”Uudistus juhlistaa ikonisen Kappelin historiaa. Jatkossa klassikkoravintola loistaa entistä kauniimmin, sellaisena kuin se parhaimmillaan voi olla eli vuoden jokaisena päivänä avoinna olevana kaupungin keskipisteenä, kaupunkilaisten ja matkailijoiden yhteisenä kohtaamispaikkana”, lupaa ravintolanjohtaja Santeri Uusitalo.

”Tilat uudistetaan kokonaan, mutta Kappelin laadukas ruoka säilyy. Pääosaa näyttelevät jatkossakin kotimaiset raaka-aineet ja laadukkaat klassikkoannokset, monipuolisella juomalistalla täydennettynä”, Uusitalo jatkaa.

”HOK-Elanto haluaa tukea vahvasti kaupunkikeskustan eloisuuden säilyttämistä ja Kappelin uudistustyöt ovat yksi konkreettinen teko tätä tavoitetta kohti”, toteaa HOK-Elannon ravintoloiden toimialajohtaja Henriikka Puolanne. ”Kappelin osalta lähtötilanne on hyvä, sillä ravintola lähti poikkeusaikaan historiansa parhailla myynneillä. Nyt myös nuorempien sukupolvien kiinnostus Kappelia kohtaan on kasvanut ja viime kesänäkin myynti oli erinomainen, vaikka turistit puuttuivat. Uskon, että kasvu pohjautuu paitsi ravintolan uniikkiin henkeen myös nykyisiin ravintolatrendeihin. Tässä ajassa kaivataan aitoja miljöitä, joilla on vahva tarina ja juuret”, Puolanne pohtii.

Suunnittelutoimisto Fyra haluaa korostaa Kappelin alkuperää

Vuosikymmenten aikana Kappeli on nähnyt monenlaisia muutoksia. Eri vuosikymmeniltä erilaisia kerroksia pintaansa kerryttänyttä Kappelia pyritään nyt yhtenäistämään.

”Nyt tehtävässä uudistuksessa rauhoitamme ja selkeytämme ravintolan ilmettä sen alkuperää, arkkitehtuuria ja detaljiikkaa esiin tuoden. Lisäämme vehreyttä, luomme kutsuvia tunnelmia ja toisistaan selkeästi erottuvia miljöitä – kuitenkin kokonaisuus ja muotokieli yhtenäisenä säilyttäen. Aikaisemmin ehkä hieman varjoon jäänyt arvotaide tuodaan näkyvämmin esille. Lisäksi kulttuurihistoriallisesti merkittävän rakennuksen vaiheisiin ja vieraisiin liittyviä tarinoita herätetään eloon”, kertoo Fyra Oy:n sisustusarkkitehti Anu Latvala. ”Kestävän kehityksen periaatteita kunnioittaen säilytämme ja kunnostamme arvokkaat pintamateriaalit, kuten kalkkikivilattian ja pölkkyparkettilattian sekä kiintokalusteiden rungot.”

Kappelin uudistus toteutetaan yhteistyössä Kaupunginmuseon kanssa. Kappeli on Helsingin uudessa valmistuvassa asemakaavassa mittavasti suojeltu. Ravintola on suljettuna uudistustöiden vuoksi 31.10.2021-22.4.2022.

Tiesitkö, että..

Helsingin Esplanadin puistossa sijaitseva ravintola Kappeli on kulttuurihistoriallisesti merkittävä klassikkoravintola, joka on toiminut samalla paikalla ja julkisivultaan lähes samanlaisena jo vuodesta 1867. Monipuolinen ravintolakokonaisuus, johon kuuluu baari, kahvila, ravintola, kellarin juhlatilat ja terassi, on avoinna vuoden jokaisena päivänä aamusta iltaan. Kappeli houkuttelee niin kaupunkilaisia kuin matkailijoita ympäri vuoden sen miljöön, taiteen, tarinoiden ja laadukkaan ruoan vuoksi. Ravintolan omistaa osuuskauppa HOK-Elanto. Kappeli on yksi HOK-Elannon lippulaivaravintoloista.

Raflaamo: Ravintola Kappeli