HOK-Elannon pitkäaikainen yhteistyökumppani StaffPoint käynnisti Työstä turvaa -hankkeen Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n kanssa viime maaliskuussa. Hankkeen tavoitteena on työllistää Suomeen saapuneita sotaa pakenevia ukrainalaisia ja parantaa myös jo Suomessa olevien ulkomaisten osaajien työllistymistä. Yksi hankkeen kumppaniyrityksistä on HOK-Elanto, jonka Prismoissa ja S-marketeissa aloitti tammikuussa työt yhteensä viisitoista sotaa pakenevaa ukrainalaista.

– Suomea puhumattomien työkaverien vastaanottaminen on HOK-Elannon ravintoloissa jo tuttua, mutta kaupan puolella tämä on ensimmäinen kerta, kun perehdytämme uusia työntekijöitä kokonaan vieraalla kielellä. Tämä on meille erinomainen mahdollisuus kehittyä työnantajana ja olemme vasta alussa tällä matkalla. Kaikki on sujunut jouhevasti, ja uudet ukrainalaiset työkaverimme ovat innokkaita ja motivoituneita. He tekevät pääasiassa päivittäistavaroiden hyllyttämistä ja kommunikoivat omalla äidinkielellään ja englanniksi, kertoo HOK-Elannon henkilöstöjohtaja Maria Hekkala.

Työstä turvaa -hankkeen kautta ukrainalaisilla työntekijöillä on käytettävissään StaffPointin operoima tukipuhelin, jonka kautta he saavat apua arjen tilanteisiin omalla äidinkielellään. Perehdyttämisen ja päivittäisen työskentelyn tueksi StaffPoint on auttanut kääntämään HOK-Elannon omia työntekijäoppaita ukrainan, venäjän ja englannin kielille sekä valmistellut lyhyen käytännön taskusanakirjan tilanteisiin, joissa matkapuhelimen kääntämistyökaluja ei voida käyttää. Lisäksi miltei kaikki Suomeen saapuneet ukrainalaiset opiskelevat omatoimisesti suomen kieltä eri sovellusten ja sivustojen avulla.

Hyötyä molemmille osapuolille

Hankkeessa on mukana kaikkiaan kahdeksan HOK-Elannon toimipaikkaa: Prismoista Kerava, Itäkeskus, Sello ja Jumbo, sekä S-marketeista Vallila, Sokos Helsinki, Ympyrätalo ja Klaukkala. Tulevaisuudessa hanke voi vielä laajentua.

– Koemme, että on meidän vastuullamme tarjota työtä apua tarvitseville ihmisille. Samaan aikaan voimme itse kehittyä ja oppia työnantajana, sillä tulevaisuudessa työyhteisöt ovat yhä monikulttuurisempia ja se on meille tärkeä voimavara. Toki hanke tuo myös tukea alan haastavaan työvoimatilanteeseen pääkaupunkiseudulla. Tässä yhteistyössä molemmat osapuolet hyötyvät ja voivat myös kehittyä yhdessä, Hekkala toteaa.

Ennen toimipaikkaan saapumista Työstöä turvaa -hankkeen kautta tulleille työntekijöille on järjestetty keskitetty perehdytys aidossa työympäristössä. Lisäksi he saavat normaalin perehdytyksen omassa toimipaikassaan. Jokaiselle on myös nimetty perehdyttäjä, joka on alkuvaiheessa mukana opastamassa työhön ja toimipaikan käytäntöihin.

Työ auttaa toipumisessa

Staffpoint kääri hihat nopeasti viime keväänä, kun Suomeen alkoi saapua Ukrainasta sotaa pakenevia ihmisiä.

– Työn tekeminen voi osaltaan auttaa toipumisessa. Pyrimme löytämään työpaikan mahdollisimman monelle ukrainalaiselle hankkeessa mukana olevien yritysten kautta. Tavoitteemme oli alun perin työllistää vähintään 200 ukrainalaista. Tähän päivään mennessä olemme työllistäneet jo liki 500 ukrainalaista suomalaisiin yrityksiin ja työ jatkuu, kertoo StaffPoint-konsernin toimitusjohtaja Anu Ahokas.

– Olen kiitollinen yrityksille, jotka ovat työllistäneet ukrainalaisia sekä tehneet suomalaisesta työelämästä näin kansainvälisempää. Yhdessä luodut uudet toimintamallit avaavat ovia myös muille kansainvälisille osaajille. Hankkeella on ollut suuri merkitys niin yksilöiden kuin yritysten näkökulmasta, mutta toisaalta myös yhteiskunnallisesta perspektiivistä, Ahokas summaa.

Iso osa Työstä turvaa -hankkeen vaikutuksista näkyy työnantajapuolella muuttuneissa asenteissa. Yrityspäättäjät ovat olleet hyvin kiinnostuneita työllistämään ukrainalaisia, mutta aiemmin työyhteisöissä ei ole ollut tarpeeksi valmiutta monikulttuurisuuden johtamiseen. HOK-Elannon aiempi kokemus monikulttuurisista työympäristöistä tukee entisestään ukrainalaisten työllistymistä kielihaasteista huolimatta luomalla uusia toimintamalleja. Rohkeasti uskaltamalla yritykset kansainvälistyvät jo kotikentällään ja saavat kaipaamiaan uusia osaajia.

HOK-Elanto palvelee asiakkaita lähes 350 myymälässä ja ravintolassa Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Nurmijärvellä, Tuusulassa, Keravalla, Järvenpäässä, Hyvinkäällä ja Mäntsälässä.

– Viimeisen vuoden aikana on tapahtunut paljon. Verkkokauppamme on kasvanut valtavasti, uusia toimipaikkoja on avattu ja avaamme aktiivisesti uutta jatkossakin. Jo pelkästään näihin tarvitsemme paljon uusia osaajia. Olemme tänä vuonna rekrytoineet jo yli 400 henkilöä vakituisiin työsuhteisiin. Isona rekrytoijana huomaamme, että ihmiset arvostavat hyvän työyhteisön ja kehittymismahdollisuuksien lisäksi työnantajassaan myös vakautta ja turvallisuutta. HOK-Elannon ihmisläheiset arvot nousevat vahvuutena esiin kun palkkaamme uusia osaajia. Sitä arvostetaan, että huolehdimme ihmisistä ja heidän työstään sekä toimentulostaan myös vaikeina aikoina. Vastuullisuus myös työnantajuudessa on tärkeää, HOK-Elannon henkilöstöjohtaja Maria Hekkala toteaa.

Ravintolaelämä elpyy 

Ravintola-ala on kärsinyt valtavasti koronan aikana. Odotukset tulevaan ovat kuitenkin korkealla, kunhan loputkin rajoitukset saataisiin pois pääkaupunkiseudulta. 

– Viime vuoden kevään ravintolasulun aikana pystyimme tarjoamaan ravintolatyöntekijöille töitä ruokakaupoissamme. Tämän myötä noin 150 ravintola-alan ammattilaistamme halusi jäädä pysyvästi töihin kaupan puolelle. Asiakkaat ovat nyt aloittaneet innokkaasti paluun ravintoloihin. Terassikesä on alkanut vilkkaasti ja odotamme myös pikkujoulujen kulta-aikaa. Näin ollen meillä on taas töitä tarjolla monille ravintola-alan ammattilaisille, HOK-Elannon ravintolatoimialan johtaja Henriikka Puolanne sanoo. 

Monipuolisia uratarinoita 

Monialayrityksenä HOK-Elanto tarjoaa työntekijöilleen monenlaisia mahdollisuuksia kehittää itseään, edetä urallaan tai vaihtaa ammatista toiseen. 
-Olemme korona-aikana kasvattaneet ja monipuolistaneet henkilöstön osaamista. Esimerkiksi kun ravintolat keväällä 2020 suljettiin, 800 ravintola-ammattilaista siirtyi kaupan alalle uudenlaisiin tehtäviin. Moni on sanonut, että on oppinut uudenlaista asiakaspalvelutyötä. On opittu miten eri tavoin voi vaikuttaa hyvään asiakaskokemukseen.  

Henkilöstön kehittäminen on normaalioloissakin asia, johon panostetaan, monipuolisesta perehdyttämisestä lähtien. 
– Teemme yhteistyötä myös useiden oppilaitosten kanssa, muun muassa Haaga-Helia ja Keuda tarjoavat yhteistyössä kanssamme monipuolista koulutusta, Hekkala kertoo. 

HOK-Elanto palkkasi täksi kesäksi lähes 450 kesätyöntekijää ja tarjoaa lisäksi kahden viikon Tutustu työelämään ja tienaa –harjoittelujakson noin 800 14-17-vuotiaalle nuorelle. 
– Meillä arvostetaan kesätyöntekijöitä ja heidät otetaan täysvaltaisiksi tiimien jäseniksi, oppimaan kokeneempien kollegoiden kanssa. Lisäksi kesätyöntekijät saavat uusien oppien lisäksi muun muassa samat erittäin hyvät ostoedut kuin vakituisellakin henkilökunnalla on. Uskon, ja totta kai toivon, että mahdollisimman moni huomaisi kaupan alan mahdollisuudet ja ottaisi sen omakseen. 

Kaupan alan rekrytoinnit HOK-Elanto tekee yhteistyössä Baronan kanssa, ravintola-alalla rekrytointikumppani on Staffpoint. Avoimet työpaikat löytyvät osoitteista hok-elanto.fi ja duunitori.fi.
 

HOK-Elannon kaupan ketjut Alepa, S-market, Prisma ja Food Market Herkku tarjoavat tänä kesänä Tutustu työelämään ja tienaa –harjoittelujakson noin 800 nuorelle. 

Harjoitteluun ovat voineet hakea 14-17-vuotiaat peruskoululaiset, kymppiluokkalaiset, lukiolaiset ja valmentavassa koulutuksessa olevat nuoret, joilla ei ole aiempaa työ- tai harjoittelukokemusta kaupan alalta. 

HOK-Elannolla on panostettu vahvasti työntekijöiden perehdyttämiseen ja myös harjoittelijat saavat kattavan perehdytyksen ja ohjauksen kaupan työtehtäviin. Vastuullisen kesäduunin muutkin periaatteet: hyvä hakijakokemus, mielekäs työ, oikeudenmukaisuus ja tasapuolisuus, kohtuullinen palkka sekä kirjallinen työsopimus ja –todistus kuuluvat kesäharjoittelijoille.
– Mehän itseasiassa haemme tulevaisuuden työkavereita, joten senkin takia haluamme antaa nuorelle positiivisen kokemuksen harjoittelujaksolla. Ja jotta varmistamme, etteivät periaatteet jää vain kauniiksi sanoiksi, olemme panostaneet erityisen paljon henkilökunnan ja esimiehien tiedottamiseen asiasta ja lähetämme myös jokaiselle harjoittelijalle jakson päätyttyä linkin anonyymiin palautekyselyyn, johon toivomme rehellistä palautetta ja mielipiteitä harjoittelun sujumisesta, HR-asiantuntija Kaisa Gröhn toteaa.

HOK-Elannon yksiköiden esimiehiä ja henkilökuntaa on kehotettu ottamaan harjoittelijat lempeästi ja avosylin vastaan. 
– Ensimmäinen työkokemus on monelle jännittävä. Haluamme varmistaa, että kukaan ei jää yksin, vaan jokainen pääsee osaksi tiimiä tekemään mahdollisimman laajasti kaupan töitä ja toivomme että samalla mukaan tarttuisi innostusta ja uskallusta asiakaspalvelutehtäviin, Gröhn jatkaa.  

Kahden viikon pituiset kesäharjoittelujaksot alkoivat HOK-Elannon myymälöissä 28.6. ja päättyvät 8.8. Harjoittelijan työpäivän pituus on kuusi tuntia. Harjoittelujaksolta maksetaan palkkaa 375 euroa.

– Kesätöillä on iso merkitys nuorille. He saavat upeaa kokemusta työelämästä, pääsevät sparraamaan ja oppimaan työstä, työtehtävistä sekä asiakaspalvelusta kokeneempien kollegoiden kanssa. Se kehittää koko työyhteisöä. Tiimityöskentely ja asiakaskohtaamiset ylipäätään kehittävät myös vuorovaikutustaitoja, joiden arvostus ja merkitys on työelämässä korkealla nyt sekä tulevaisuudessa. Tärkeää on myös se, että kesätyöntekijät mahdollistavat vakituisen henkilöstömme vuosilomien pitämisen, HOK-Elannon henkilöstöjohtaja Maria Hekkala sanoo. 

Kesätyöntekijä saa kattavan kuvan kaupan alan eri tehtävistä ja pääsee myös näkemään vähittäiskaupan laajan digitalisoitumisen sekä verkkokaupan tuomat uudet työtehtävät ja prosessit. 
Ensimmäisillä työkokemuksilla on suuri merkitys nuoren elämään ja tulevaisuuteen ja tästä syystä me HOK-Elannossa tarjoamme kesätyöntekijöillemme kattavan ja laadukkaan perehdytyksen työhön, turvalliset työolosuhteet, monipuolisia työtehtäviä ja kivat työkaverit, HOK-Elannon HR-asiantuntija Kaisa Gröhn painottaa. 

HOK-Elannossa kannustetaan itsenäiseen työskentelyyn, annetaan vastuuta ja panostetaan jatkuvaan uuden oppimiseen ja oma-aloitteisuuteen niin työtehtävissä kuin avun kysymisessäkin. 

Kesätyöntekijät saavat kattavan perehdytyksen työhön. Perehtyminen voi alkaa jo ennen ensimmäistä työpäivää ikärajapassin ja tarvittaessa hygieniapassin suorittamisella ja verkkoperehdytysmateriaaliin tutustumalla. 

– Varsinaisen ensimmäisen perehdytyspäivän aiheita ovat HOK-Elanto yrityksenä, asiakaspalvelu ja tuotteen tie, turvallisuus ja pelisäännöt sekä raha- ja kassa-asiat. Näillä pääsee hyvin alkuun, mutta perehtyminen ja oppiminen jatkuu koko työsuhteen ajan. Me tietysti toivomme, että kesätyökokemus saa nuoren kiinnostumaan kaupan alasta pysyvänäkin uravaihtoehtona, henkilöstön kehittämispäällikkö Kaarlo Virtanen toteaa. 

Sanna Lehikoinen on jo konkari kaupan kesätyöntekijänä. Tänäkin kesänä hän hakeutui Prisma Selloon.

– Asiakaspalvelutyö kiinnosti minua. Kesätyö HOK-Elannossa on myös täydellinen opiskelijalle, koska vaihtelevat työajat mahdollistavat myös esimerkiksi kurssien suorittamisen. HOK-Elannossa työympäristö on ollut kannustava. Olen saanut hyvän perehdytyksen työtehtäviin ja pidän myös siitä, että työpäivät menevät nopeasti, Lehikoinen kertoo.

Onnistuimme viime kesänä innostamaan kolmesta työntekijästä kaksi jatkamaan meillä vakituisena kesän jälkeen ja kolmas palasi tänä kesänä meille töihin. Saimme kaikista viime kesän työntekijöistä upean lisän tiimiimme, ja he ovat nyt rautaisia kaupan alan ammattilaisia, S-market Kasarmitorin marketpäällikkö Meri-Johanna Merilaid hehkuttaa. 

HOK-Elanto on sitoutunut vastuullisen kesätyön periaatteisiin Vastuullinen Kesäduuni 2021 -kampanjan yhteistyökumppanina. Näitä ovat hyvä hakijakokemus, perehdytys ja ohjaaminen, oikeudenmukaisuus ja tasapuolisuus, mielekäs työ, kohtuullinen palkka sekä kirjallinen työsopimus ja –todistus. 

 

Harjoittelijan tulee olla 14-17-vuotias peruskoululainen, kymppiluokkalainen tai lukiolainen, joka ei ole aikaisemmin työskennellyt kaupan alalla. Tarjoamme harjoittelijoille mahdollisuuden tutustua asiakaspalveluammattiin, käytännön työkokemustaharjoittelijapalkan ja mahtavat työkaverit!

Meillä harjoittelija saa aidosti hyvän näkemyksen kaupan alasta ja perusteellisen perehdytyksen työtehtäviin. Lisäksi meillä on verkko-oppimisympäristö kaikille kesätyöntekijöille, myös 
työharjoittelijoille. Useat nykyiset työntekijämme ovat aloittaneet uransa Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelusta, joten tämä kesä voi olla ponnahduslautasi uralle kaupan alalla!

Kevään ja kesän aikana koronatilannetta seurataan tarkasti ja työnteon turvallisuuteen kiinnitetään vielä normaaliakin enemmän huomiota poikkeuksellisessa tilanteessa. 
Mikäli tilanne muuttuu merkittävästi hakemusten vastaanottamisen jälkeen, ilmoitamme mahdollisista työn aloituksen muutoksista erikseen. 

Harjoittelijan työpäivän pituus on kuusi tuntia, ja se ajoittuu klo 8-18 välille. Harjoittelujaksot ovat 28.6.-11.7., 12.7.-25.7. tai 26.7.-8.8. Vuonna 2021 korvaus kahden viikon jaksosta on 375 euroa.

Hakuaika alkaa maanantaina 26.4.2021. Hakulomake löytyy tästä.

Toivomme, että hakijat printtaavat hakulomakkeen ja vievät sen valmiiksi täytettynä myymälään, johon pyrkivät harjoitteluun, jotta haku toimipaikkoihin ei aiheuta ruuhkaa.

Kesäharjoitteluun valituille ilmoitetaan henkilökohtaisesti 17.5.2021 mennessä. Tänä kesänä harjoittelupaikkoja on tarjolla hieman aiempaa vähemmän turvallisuussyistä johtuen.  

 

HOK-Elannossa kaupan kesätyöntekijät saavat kattavan kuvan kaupan alan työtehtävistä ja asiakaspalvelusta. Alepassa kesätyöntekijät pääsevät aistimaan lähikaupan tunnelmaa, S-marketissa tulee tutuksi laaja valikoima yhdistettynä tuoreuteen ja Prismassa tehdäänkin sitten jo töitä laajan valikoiman kanssa aina piimästä potkulautaan asti. Kesätöitä tarjoavat myös Omistajapalvelu, ABC-Pesukadut ja Kodin Terra Tuusula.

Kesätyöntekijöiden määrä on samaa luokkaa kuin viime vuonna. Kaupan alan työtä riittää ja palkkaamme mahdollisesti kesän lähestyessä vielä lisää väkeä toimipaikkoihimme. Viime kesänä HOK-Elanto palkkasi yhteensä noin 800 kesätyöntekijää, joista noin 500 oli yli 18 -vuotiaita ja noin 300 14-17 -vuotiaita Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelijoita. 

Kesätöillä on iso merkitys koululaisille ja opiskelijoille. Haluamme tarjota nuorille tärkeää kokemusta sekä oppia työelämästä ja kaupan monipuolisista asiakaskokemukseen vaikuttavista tehtävistä, HOK-Elannon henkilöstöjohtaja Maria Hekkala toteaa. 

Osa kesätyöntekijöistä voi työllistyä myös kesän jälkeen vaikkapa opiskelujen oheen. – On tietysti työyhteisölle hieno juttu, että saamme osaamista hankkineita tekijöitä tätä kautta myös pysyvästi mukaan joukkoomme, Hekkala kertoo. 

HOK-Elanto on tarjonnut aiempina vuosina myös kahden viikon Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelupaikkoja alle 18-vuotiaille. Tänä vuonna näiden paikkojen rekrytoinnista tiedotetaan myöhemmin keväällä. 

Kesätyöntekijät suorittavat osana perehdytystään heille erikseen suunnitellun hybridi-perehdytyksen, jossa hyödynnetään lähi-, etä- ja verkko-opiskelua. Näin varmistamme hyvän pohjaperehdytyksen kaikille työntekijöillemme ennen oman toimipaikan käytäntöihin syventymistä. 

Vuoden 2021 kesätyöhaku on osoitteessa hok-elanto.fi/tyoura-meilla/kesatyo/. Haku on auki 7.3. asti. 

 

Korpela siirtyi HOK-Elantoon kodinelektroniikka- ja kodinkoneketju Gigantin viestintäpäällikön tehtävistä. Aiemmin Korpela on työskennellyt toimittajana muun muassa MTV Uutisissa, YLE:llä ja Ilta-Sanomissa. Koulutukseltaan Korpela on viestintätieteiden maisteri Oslon yliopistosta ja journalistiikan kandidaatti Jyväskylän yliopistosta.

– Olen todella iloinen päästessäni mukaan kehittämään HOK-Elannon brändiä ja liiketoimintaa. Kaupan ala, kuluttajabrändit sekä viestintä ovat äärimmäisen kiinnostava kokonaisuus, Korpela sanoo.

Korpela raportoi HOK-Elannon viestintä- ja markkinointijohtaja Tuomas Aholalle.

– Toivotan Anniinan lämpimästi tervetulleeksi HOK-Elantoon. Hänellä on monipuolinen tausta erilaisista viestinnästä tehtävistä ja saamme varmasti uusia sekä raikkaita näkökulmia toimintaamme, sanoo Ahola.

HOK-Elanto on S-ryhmän suurin alueosuuskauppa ja yksi alueensa tärkeimmistä työllistäjistä. Sillä on noin 340 toimipaikkaa ja töissä noin 6000 työntekijää. HOK-Elannon vuosittainen liikevaihto on yli 2 miljardia euroa.

 

Lisätiedot:

Viestintäpäällikkö Anniina Korpela, anniina.korpela@sok.fi, p. 010 76 60 593
Viestintä- ja markkinointijohtaja Tuomas Ahola, tuomas.ahola@sok.fi, p. 010 76 60596

Rekrytointiteko voi olla mikä tahansa edellisten 12 kk aikana tehty teko, jolla on rekrytoinnin keinoin saatu suoraan tai välillisesti aikaan myönteisiä vaikutuksia yksilöiden, yhteisöjen tai yhteiskunnan kannalta.

800 ravintola-alan ammattilaista työllistyi kauppaan

Kun koronan aiheuttamat poikkeustoimet sulkivat ravintolat keväällä, tarve ravintola-alan työntekijöille väheni dramaattisesti samalla kun kauppojen asiakasmäärät kasvoivat. Kun työt ravintoloissa olivat loppumassa, tarjosi HOK-Elanto parin vuorokauden sisällä ravintola-ammattilaisilleen mahdollisuuden siirtyä kaupan alalle turvaamaan asiakkaiden ruokahuoltoa.

– Tavoitteena oli, ettei yhtäkään HOK-Elannon ravintolatyöntekijää tarvitsisi lomauttaa, mihin mahtavalla yhteistyöoperaatiolla päästiinkin. Monialayrityksessä tämä oli onneksi mahdollista, HOK-Elannon ravintolatoimialan johtaja Henriikka Puolanne toteaa.

HOK-Elannon henkilökunta niin kaupoissa kuin ravintoloissa suhtautui asiaan positiivisesti. Muutama ravintolatyöntekijä jäi pysyvästikin kaupan puolelle töihin. Keväällä nopeasti käyttöön otettu ja hyväksi havaittu toimintamalli on Puolanteen mukaan käyttökelpoinen tulevaisuudessakin ja sitä on jo hieman muokattuna tänä syksynä käytettykin epidemiatilanteen kiihdyttyä.

Konkreettisia tuloksia kahdessa vuorokaudessa

Rekrygaalan tuomariston arvion mukaan HOK-Elannon teko osoitti ketterää toimintaa kriisitilanteessa sekä harvinaislaatuista muutosvalmiutta ja aitoa huolenpitoa omista työntekijöistä.
– Nopea toiminta teki vaikutuksen ja tuotti konkreettisia tuloksia. Kahdessa vuorokaudessa ei yleensä muuteta näin monen ihmisen tilannetta parempaan, tuomariston puheenjohtaja Juha Toivola arvioi.

Vuoden rekrytointiteko palkittiin kolmatta kertaa, tällä kertaa virtuaalisesti, järjestetyssä Rekrygaalassa 5.11.2020. Gaalassa palkittiin myös paras rekrytointikampanja, vuoden rekrytoija sekä alan kehittäjä. Rekrygaalan järjestää Duunitori, yhteistyökumppaneinaan Henkilöstöjohdon ryhmä Henry, Henkilöstöpalveluyritysten liitto HPL, HR-viesti sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Kesätyöntekijöiden määrä on epidemiatilanteen vuoksi aikaisempia vuosia pienempi. Tarve kesätyöntekijöille on myös hieman pienempi, sillä HOK-Elannon ravintolatoimialan kaikki n. 800 työntekijää on siirretty työskentelemään päivittäistavarakaupan ketjuihin.

– Kesätöillä on iso taloudellinen merkitys koululaisille ja opiskelijoille ja he myös mahdollistavat vakituisen henkilöstömme vuosilomien pitämisen, kertoo HOK-Elannon henkilöstöjohtaja Antero Levänen.

Kesätyöntekijät saavat kattavan kuvan kaupan toimipisteiden työtehtävistä, vaikka he eivät itse kaikkia ammattitehtäviä vielä pääse tekemään. HOK-Elannolla pääsee myös näkemään vähittäiskaupan laajan digitalisoitumisen sekä verkkokaupan tuomat uudet työtehtävät ja prosessit.

Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelupaikka löytyy HOK-Elannosta 300 nuorelle. Kahden viikon pituiset harjoittelujaksot aloitetaan 6.7., mikäli epidemiatilanne ei muutu huonompaan suuntaan alkukesän aikana.

Kesätyöntekijät ja ammattiin opiskelevat suorittavat osana perehdytystään heille räätälöidyn S-ryhmän verkkokurssin. Sen voivat suorittaa myös sellaiset nuoret, jotka eivät ole tulossa meille kesätöihin.

– Voi myös sanoa, että kesätöiden avulla kasvatamme uutta sukupolvea suomalaiseen työelämään. Tapahtui yhteiskunnassa mitä tahansa, niin aina ihmiset syövät, juovat ja kuluttavat, joten vähittäiskauppa eri muodoissaan tarjoaa turvallisia työpaikkoja myös tulevaisuudessa, Levänen toteaa.