Backaksen kartanoalueen kehitystyö jatkuu – ”Nollapäästöinen Alepa avataan kesällä 2022”


HOK-Elanto jatkaa Backaksen kartanoalueen kehittämistä uuden puurakenteisen Alepan rakennustöillä. Kartanoalueen kehitys tuo alueen asukkaiden odottamia lähipalveluja Backaksen alueelle.

26.08.2021

Uuden nollapäästöisen Alepa Backaksen rakennustyöt on aloitettu 25.8., ja myymälä avataan kesällä 2022. Kyseessä on tiettävästi Suomen ensimmäinen täysin päästötön myymälärakennus, jonka lämmityksessä käytetään maalämpöakkuihin varastoitavaa myymälän tuottamaa lauhdelämpöä.

– Kesäaikaan tuotettua myymälän lauhdelämpöä ei ole aiemmin voitu varastoida vastaavalla tavalla. Alepa Backaksen tapauksessa kylmälaitteiden tuottama lauhdelämpö varastoidaan maalämpöakkuihin, ja tätä energiaa hyödynnetään talvella kiinteistön lämmityksessä. Myymälää ei liitetä kaukolämpöverkostoon, vaan lämmitykseen käytetään ainoastaan myymälän tuottamaa lauhdelämpöä, HOK-Elannon kiinteistöjohtaja Jyrki Karjalainen kertoo.

Hyödynnettävän lauhdelämmön lisäksi nollapäästöisen myymälän mahdollistavat uusiutuvan sähkön käyttö, ja hiilidioksidia kylmäaineenaan käyttävät kylmälaitteet ja kylmälaitos. Päästöttömällä sähköllä on merkittävä rooli S-ryhmän ilmastotyössä, ja HOK-Elannon käyttämästä sähköstä 100 prosenttia on uusiutuvilla energialähteillä tuotettua (vuonna 2020 tuulivoiman osuus oli 84,9 prosenttia, loput vesi- ja biovoimaa). Lähitulevaisuudessa tuulivoiman osuus tulee kasvamaan lähelle 100 prosenttia.

Elävöityvän kartanomiljöön palvelutarjonta paranee

Vantaan kaupunkisuunnittelujohtaja Tarja Laineen mukaan Pakkalan alueen lähipalveluverkoston kehittyminen on tervetullutta.

– Laajentuva palveluverkosto tukee alueen kehitystä, ja palveluiden tarjoaminen myös elävöittää Backaksen aluetta. Jumbon laajan palveluverkoston lisäksi alueella on kysyntää myös lähipalveluille, Laine toteaa.

Alepan rakentamisen yhteydessä alueelle tulee myös lisää pysäköintitilaa ja ABC-ketjun latauspisteverkoston piste. HOK-Elannon tavoitteena on elävöittää Backaksen kartanomiljöötä, ja kehittää aluetta tarjoamalla uusia palveluita lähialueen asukkaille. Alueen asuinrakentamisen käynnistyessä kysyntä palveluille tulee kasvamaan.

Nollapäästöiset Alepat vauhdittamassa kunnianhimoisia ilmastotavoitteita

Alepa Backaksen lisäksi HOK-Elannon Alepa-ketjussa nollapäästöisiksi luokiteltavia myymälöitä on tällä hetkellä Viherlaaksossa, Lintuvaarassa, Jollaksessa ja Päiväkummussa. Päästöttömät myymälät hyödyntävät lauhdelämpöä myymälän lämmityksessä, kylmälaitokset käyttävät kylmäaineena luonnollista hiilidioksidia ja myymälät käyttävät päästötöntä sähköä.

HOK-Elannon tekemät kylmälaitosuudistukset ja energiatehokkaat toimenpiteet tukevat S-ryhmän asettamia kunnianhimoisia ilmastotavoitteita, kaupparyhmän tavoitteena on olla vuonna 2025 hiilinegatiivinen.