DraughtMaster – hanaoluen vallankumous


23.08.2018

Sinebrychoff laittaa Suomen ravintola-astiat vaihtoon puolen vuosisadan jälkeen. Uuden DraughtMaster-hanalaitteiden olut on laadukkaampaa aikaisempien laitteistojen. DraughtMaster nyt Grill It! Helsingissä.

Carlsbergin kehittämässä DraughtMaster-hanaolutjärjestelmässä olut suljetaan PET-muoviastiaan tiiviisti ja puserretaan ulos ulkoisella paineilmalla. Uusissa tiiviisti suljetuissa DraughtMaster-astioissa olut säilyy raikkaana aina viimeiseen pisaraan — vähintään 31 vuorokauden ajan. Hiilidioksidia ei tarvitse lisätä, joten olut päätyy lasiin juuri sellaisena kuin se panimolta lähti.  Tavallisissa ravintola-astioissa hiilidioksidin määrää on säädettävä, jolloin oluen vaahto voi jäädä epätasaiseksi.


Raikkaampi olut on myös ympäristöystävällisempää. Järjestelmän ansiosta hiilidioksidia tarvitaan vähemmän muuallakin kuin baaritiskillä. Sinebrychoffin teettämä ja Suomen Luonnonvarakeskuksen LUKE:n validoima elinkaaritutkimus osoittaa, että PET-muovista valmistettujen ravintola-astioiden hiilijalanjälki on sama tai jopa hieman pienempi kuin nykyisessä järjestelmässä. Vaikka uudet astiat eivät ole uudelleentäytettäviä metalliastioiden tapaan, jää pois kuljetus ja pesu. Ne kuluttavat siten vähemmän vettä eikä pesuaineita tarvita täytön yhteydessä.

Lisäksi metalliastiat ovat vaatineet enemmän kuljetuksia verrattuna pienempään tilaan meneviin DraughtMaster-moduuleihin, varsinkin kun ne tyhjinä on puristettu pieneen kokoon. Jalkapallon kokoiseksi tyhjentyneen 20 litran PET-astian voi hävittää energiajakeeseen. Sinebrychoff tutkii myös astioiden jatkojalostus- eli ns. upcycling-mahdollisuuksia.