Helsingin Tornin Ritarit


28.08.2018

Helsingin Tornin Ritarit kokoontuvat aina 19.9. juhlistamaan vuosipäiväänsä

Tornin Ritarit kokoontuvat aina yhteen 19.9. kunnioittamaan perinteitä

Puolustussotiemme jälkeen Hotelli Torni otettiin liittoutuneiden valvontakomission käyttöön. Liittoutuneiden valvontakomissio oli vuosina 1944–1947 Suomessa toiminut toisen maailmansodan voittajavaltioita edustanut elin, joka valvoi jatkosodan päättäneen Moskovan välirauhansopimuksen toimeenpanoa. Torni oli remontoitava kokonaan valvontakomission jäljiltä. Remontin jälkeen, vuonna 1948, alkoi hotellin uusi elämä, jota johti liikemies Jorma Soiro.

Valvontakomission aikana Hotelli Torni oli menettänyt mainettaan, mutta toisaalta myös saanut siitä julkisuutta. Nyt pohdittiin, kuinka Torni saataisiin suuren yleisön tietoisuuteen korkeatasoisena ja ajanmukaisena hotellina. Aikakausi tapahtumineen oli niin meillä kuin Euroopassakin vakavaa; yrittämisen halu ja usko tulevaisuuteen oli kaikesta huolimatta suuri. Näin ollen tehtiin päätös perustaa Tornin Ritarit 19.9.1949.

Jorma Soiro loi Tornin Ritarien avulla Tornista kaupungin keskeisen hotellin ja ravintolan. Tuosta talvesta 1949 alkoi Tornin uusi elämä, ja syksystä uusi loisto Ritareiden suuren ja uskollisen ystäväjoukon sekä kaupungin riemuksi.

Tornin Ritarit olivat heti alusta saakka Eurooppaan suuntautuva veljeskunta, jonka esikuvina olivat eurooppalaiset ruoka- ja viiniveljeskunnat. Torni onkin ollut edelläkävijä monen gastronomisen suuntauksen jalkauttamisessa Suomeen. Vaikka Tornin ensimmäinen etninen ravintola olikin kiinalainen, tuli sen kokki suoraan Pariisista. Kun Tornin Ritari, Nalle Karhumäki, alkoi lentää Convairilla Andalusiaan, tuli Torniin espanjalainen ravintola.

Sotien jälkeisessä Suomessa ei juurikaan tunnettu, mitä gastronomia tarkoitti ja miksi ihmisen elämän muutamista nautinnoista juuri kulinaariset nautinnot olivat niin tärkeitä. Gastronomian ja kulinaaristen nautintojen katsottiin luovan etenkin vahvoja keskinäisiä siteitä ja juuri niin tapahtuikin. Tornin Ritarit julkaisivat Jorma Soiron aikana Torni -lehteä ja Tornin pieniä gastronomisia kirjoja, jotka kertoivat meille kaikille gastronomian perustietoja.  Torni alettiin tuntea kaikkialla Helsingin kulinarismin keskuksena ja ritarikuntaan kuuluivat lähes kaikki sen ajan gastronomit.

Tornin Ritarit kokoontuvat edelleen viettämään vuosipäiväänsä sekä lyömään uusia Tornin Ritareita perustamispäivänään, 19.9. Ritarikunnan jäsenistö valitaan kutsuperiaatteella ja jäsenyys yhteisössä on luonnollisesti kunnia. Jäseniksi kutsutaan gastronomisen kulttuurin vaikuttajia, sen edistäjiä ja hotellin pitkäaikaisia kanta-asiakkaita. Veljeskunta sai ensimmäisen naisritarin vuonna 1996, kun eduskunnan silloinen puhemies Riitta Uosukainen lyötiin ritariksi. Joka vuosi lyödään 3-4 uutta ritaria.

Ritarien toiminta ja aktiivinen vaikutus etenkin Tornin kehittymiseen ei enää nykypäivänä ole kovin suurta, mutta perinne jatkuu silti vahvana. Ritaripäivän perinteet ovat pysyneet hyvin pitkälti muuttumattomina alusta asti ja mukana on vielä hyvinkin iäkkäitä Ritareita. Päivään kuuluu mm. Tornin kiertäminen Ritariviitat olalla Ritarilippua kantaen, uusien ritarien lyöminen perinteisen kaavan ja puheen mukaan, yleisiä puheita ja Ravintola Tornin hyvää ruokaa ja juomaa, jota nautitaan kuuluisasta kolmihaaraisesta ritarilasista.

Ritarien velvollisuuksiin kuuluu pitää arvossa ja kunniassa ”korkiata linnaansa”, sen hyvää ruokaa ja juomaa. Toimiessaan jonkin tilaisuuden isäntänä Tornissa, saavat Ritarit pöytäänsä Ritariviirin.

 

”Hyvä on ruoka nälättäkin

janotta juomakin jalo”

– Ritarien alusta asti elänyt tunnuslause.