Helsingin Tornin tyylisuunnat – Jugend


06.04.2018

Esittelyssä Helsingin Solo Sokos Hotel Tornin tyylisuunnat – Jugend

Helsingin Solo Sokos Hotel Tornissa on kolme eri tyylisuuntaa. Niin kutsutun Kyllikin huoneet on sisustettu 1900-luvun alun jugend (Art Nouveau) -aikakauden mukaisesti. Varsinaisen Tornin huoneet ovat 1930-luvun Art Deco -tyylisuuntaa. Lisäksi Tornin puolen ylimmät kerrokset 8-11 ovat moderneja näköalahuoneita. Huoneiden sisustuksen on suunnitellut Pirkko-Liisa Topelius.

Lähestulkoon jokainen huone on omanlaisensa; voi melkeinpä sanoa, että kahta täysin samanlaista huonetta ei Tornissa ole. Huoneiden värit, kalusteet ja muoto vaihtelee kerroksittain ja tyylisuunnittain. Jokaiseen huoneeseen on myös sijoitettu taidetta, jota saadaan Ateljee baarin kuukausittain vaihtuvista taidenäyttelyistä; muutamassa huoneessa taide peittää koko seinäpinnan.

 

Jugend
 

Hotellin päärakennukseen 1980-luvulla liitetty, vuonna 1903 rakennettu Kyllikki on entinen asuintalo ja yhdeksän perheen koti. Kyllikki on kansallisromanttisen, kalevalaishenkisen aikakauden tuote ja arkkitehtien Werner Polon ja Georg Wasastjernan suunnittelema.

Kun siirrytään Tornista Kyllikki-taloon, siirrytään samalla ajassa taaksepäin. Aikasiirtymä on maalattu terrakotan värisenä rakennuksia yhdistävään käytävään. Kyllikin sisustusta on viety määrätietoisesti tämänhetkiseen suuntaansa vuodesta 1995 alkaen. Kaluste- ja valaisinmuotoilu on mukautettu jugendin ja kansallisromantiikan henkeen. Kyllikki-talon sviiteissä on Eliel Saarisen suunnittelemia House-collection ja Huvila-kalusteita. Myös talon kaikki työtuolit ovat Eliel Saarisen käsialaa.

Perushuoneiden päiväpeitot on ommeltu perinteisestä englantilaisesta Liberty-kankaasta. Jugend sviiteissä on käytetty itävaltalaisia jugendkankaita. Myös samettiverhot edustavat tyylisuunnan mukaista ratkaisua. Jugend sviittien kattokruunut ovat aitoja jugend-aikaisia antiikkikruunuja ja perushuoneiden kauniit ketjuissa roikkuvat pallovalaisimet ovat W. Brandin suunnittelemat. Kaikkien ammeellisten jugend huoneiden ammeet ovat perinteisiä tassuammeita.

Kaikki Kyllikin huoneiden seinät on käsin koristemaalattu kiinteistöstä löytyneiden luonnonaiheiden mukaisesti; verhon takaa voit löytää vaikkapa oravan tammenterhoa syömästä. Koko rakennuksen väritys lähtee aikakaudelle tyypillisistä väreistä, ja noudattelee viininpunaisen ja metsänvihreän sävyjä.

Julkisivun ja portaikkojen ornamentit ja koristeaiheet valokuvattiin ja tutkittiin viimeisimmässä uudistusvaiheessa 2006. Valitut kasviaiheet niin tavallisten hotellihuoneiden boordeissa kuin tekstiileissäkin sekä sviittien koristemaalauksissa, ovat siis lähtöisin talon omasta maailmasta ja historiasta.

Jugend tyylisiä huoneita löytyy huonetyypeistä Solo Single, Solo Queen, Solo King, Solo Up King ja Jugend Suite; osassa huoneista on kokolattiamatto ja amme.
Nyt äkkiä siis varaamaan ja ihastumaan historiaa henkivään kansallisromantiikkaan!