Helsingin Vaakunan tarinoita vuosien varrelta


25.11.2013

Lue Original Sokos Hotel Vaakunan kiehtovia tarinoita vuosien varrelta alkaen Helsingin Olypialaisista 1952, jolloin kisojen arvovieraat majoittuivat uuden karheassa Vaakunassa.

Tarinoita vuosien varrelta

Olympialaisten aiheuttama kiinnostus Suomea kohtaan toi maahan turisteja aivan uudessa mittakaavassa. Ruokalistoilla oli monenlaista ranskalaista herkkua ja ulkomaisia tähtiesiintyjiä tuotiin mieluusti asiakkaiden iloksi. Sotavuosien jälkeen ravintoloiden ohjelmakirjoon mahtuivat kuuluisien jazzmuusikoiden esitykset, muotinäytökset, revyyt ja taikatemput. Baarijakkaroiden käyttö myyntipöytien edessä oli kielletty 1950-luvulle asti. Kun asetus kumottiin, uusivat ravintolat heti sisustustaan.

Olympiavuoden 1952 vaikutukset näkyivät vanhoissa ruokalistoissa. 1950-luvulla Vaakunassa oli käytössä kansainvälisiä herkkuja sisältävät neljällä kielellä painetut ruokalistat. Ulkomaalaisille asiakkaille löytyi listalta tuttuja ruokavaihtoehtoja. Suomalaisille annokset olivat varsinaisia ”herrojen herkkuja”, olihan Vaakuna Helsingin hienoimpia ravintoloita. Vaakunassa valmistettiin kansainvälistä ruokaa suomalaisista raaka-aineista mukaillen, fuusiokeittiötä 1950-luvun tapaan. Ruokalistan ruoat olivat varsin raskaita, paljon kermaa ja voita sisältäviä herkkuja.

V. 1952 avatun Vaakunan huoneet olivat siihen aikaan huippumodernit. Mm. amerikkalaiset turistit olivat ihastuneita huonekaluihin ja olisivat halunneet ostaa ne. Amerikkalaiset kutsuivat Vaakunaa ”Euroopan helmeksi”.

Christian Diorin muotitalon parikymmenpäinen delegaatio majoittui Vaakunaan v. 1953.

Vaakunan sisustus on osittain museoviraston suojeluksessa.

Hotelli Vaakunan on suunnitellut arkkitehti Erkki Huttunen, joka oli Amerikan matkallaan nähnyt ns. kaksoisovet. Huttunen toteutti ne myöhemmin Vaakunassa. Ovet toimivat niin, että asiakas jätti huoneessa vaatteet pestäviksi ovikomeroon ja hotellipalvelu nouti vaatteet avaten ovikomeron käytävän puolelta. Näin ei häiritty asiakasta.

Aulan keskipisteessä oleva punagraniittiveistos on kuvanveistäjä Gunnar Finnen käsialaa ja kuuluu suojelukohteisiin. Hotelli valmistui ns. pula-aikana jolloin raaka-aineiden ja tavaroiden hankinta oli vaikeaa. Taiteilija Paavo Tynell piirsikin Vaakunaan valaisimet messingistä. Vastaanoton seinävalaisimet ovat alkuperäiset Tynellin suunnittelemat.

Vaakunan kattoterassilla järjestettiin vuonna 1972 maailman ensimmäiset parvekehiihdot. Latu oli 27 m pitkä. Kisassa oli tarkoitus ottaa 10 metriä vauhtia ja liukua loput 17 metriä. Sääolosuhteet olivat kuitenkin niin epäedulliset, että kilpailijat joutuivat hiihtämään koko matkan. Paikalla oli amerikkalaisia uutismiehiä, jotka lähettivät tapahtumasta uutissähkeen USA:han, jossa se levisi yli koko mantereen, eräänä maailman ihmeenä.

Vaakuna tarjosi ensimmäisenä Suomessa asiakkailleen mahdollisuuden esittää omassa Bio-kabinetissa elokuvafilmejä. Kabinettiin mahtui kerralla 80-100 henkeä ja koneenkäyttäjä oli talon puolesta aina saatavissa. Elokuvakabinetin hienous oli sen työntöovissa, niiden ja kaksipuolisten verhojen avulla tila oli jaettavissa kahdeksi huoneeksi.

Sokos Hotel Vaakunassa on vuosikymmenten aikana yöpynyt lukemattomia aikansa kuuluisuuksia. 1950-luvun filmitähdet jättivät vieraskirjaan usein myös kuvansa nimikirjoituksella. Hotellin tähtivieraita ovat olleet mm. Gregory Peck, Paul Anka, Armi Kuusela ja Juri Gagarin.

Vaakunan alkuaikoina salitoiminnasta vastasivat hovimestarit. Asiakkaat tilasivat ruoat etukäteen ja tilauksia otti vastaan kaksi hovimestaria. Asiakkaiden pukeutumiselta odotettiin paljon, olihan kyseessä kaupungin hienoin ravintola. Eriväriset housut ja takki eivät avanneet sisäänpääsyä Vaakunaan. Kesäaikaan taas näkyvissä eivät saaneet olla henkselit.