HOK-Elannon edustajisto hyväksyi osuusmaksun 65 euron rahastokorotuksen


13.10.2015

HOK-Elannon edustajisto hyväksyi ylimääräisessä kokouksessaan illalla 13.10.2015 sääntömuutoksen, jolla osuuskaupan omistajat palkitaan nostamalla osuusmaksu rahastokorotuksella nykyisestä 35 eurosta 100 euroon. Tämä merkitsee nykyisen asiakasomistajan sijoituksen arvon nousua lähes kolminkertaiseksi ilman, että hänen tarvitsee sitä itse maksaa.

Helsingin Osuuskauppa Elanto on Suomen laajimmin omistettu yritys, jolla on pääkaupunkiseudulla 600 000 asiakasomistajaa. He pääsevät nyt osallisiksi omistamansa yrityksen menestyksestä HOK-Elannon hoitaessa heidän puolestaan osuusmaksun 65 euron korotuksen. Näin 110 vuotta täyttävä osuuskauppa juhlistaa merkkipäiväänsä lahjalla, jonka arvo on yhteensä noin 39 miljoonaa euroa.

  • Olen iloinen, että edustajisto hyväksyi tämän rahastokorotuksen mahdollistavan sääntömuutoksen, joka palkitsee koko nykyisen asiakasomistajakunnan tasapuolisesti. Asiakkaiden luottamus omaan osuuskauppaansa ja sen palveluiden käyttö on mahdollistanut tämän korotuksen, toteaa HOK-Elannon toimitusjohtaja Matti Niemi.
  • Samalla se nostaa jäsenyyden ja omistajuuden arvostusta sille tasolle, jolla sen kuuluukin olla.

Sääntömuutosprosessin ajaksi HOK-Elanto keskeytti 10.9.2015 alkaen uusien jäsenten liittymisen osuuskauppaan. Edustajiston nyt hyväksyttyä sääntömuutoksen, uusien jäsenten liittyminen voi jälleen alkaa marraskuun alussa, kun uudet säännöt on vahvistettu kaupparekisterissä.

Uusien jäsenten osuusmaksu on tämän jälkeen 100 euroa, josta liittyessä maksetaan vähintään 20 euroa. Sen jälkeen uudella jäsenellä on viisi vuotta aikaa maksaa osuutensa täyteen esimerkiksi kerryttämällä Bonusta. Osuusmaksu on jäsenen sijoitus, jolla hän osallistuu osuuskaupan toimintaan. Se säilyy hänen pääomanaan ja palautetaan esimerkiksi jäsenen erotessa. Osuusmaksulle maksetaan korkoa, jonka suuruus päätetään vuosittain tilinpäätöksen tuloksen perusteella edustajiston kevätkokouksessa. Viimeisen viiden vuoden aikana osuuspääoman korko on ollut 10 prosenttia.

Osuuspääoman koron lisäksi asiakasomistaja hyötyy jäsenyydestään mm. ostokertymään perustuvan Bonuksen muodossa. Lisäksi hän saa maksutapaedun, S-Pankin myöntämän ilmaisen Visa-kortin sekä lukuisia muita osuuskaupan, S-ryhmän ja partnereiden tarjoamia etuja.  Yhteenlaskettu hyöty on vuosittain keskimäärin noin 190 euroa taloutta kohden. Osuusmaksu puolestaan on kertasijoitus, joka säilyy jäsenen pääomana.

#65euroaomistajalle  @HOKElanto

Lue lisää rahastokorotuksesta ja sääntömuutoksesta>>