HOK-Elannon S-marketit Heurekan Makukoulun tukijaksi


19.09.2019

Tiedekeskus Heureka ja HOK-Elanto ovat sopineet yhteistyöstä Makukoulu-työpajaohjelmaa koskien. HOK-Elannon S-market-ketju tukee Heurekan ohjattuja Makukoulu-työpajoja muun muassa lahjoittamalla ohjelmia varten tarvittavia elintarvikkeita.

HOK-Elanto on Heurekan Makukoulun pääyhteistyökumppani vuosien 2019-2021 ajan. Rahallisen tuen lisäksi HOK-Elannon S-marketit toimittavat Heurekalle Makukoulussa käytettäviä elintarvikkeita.

Heurekan Makukoulussa testataan ohjatussa työpajassa hauskojen tehtävien avulla ryhmässä, miten makuaistin lisäksi nautinnollisessa ruokailukokemuksessa myös haju-, näkö, kuulo- ja tuntoaistilla on suuri merkitys. Työpajassa opitaan myös, miten ennakko-odotukset vaikuttavat ruoan maittavuuteen ja miltä maistuvat perusmaut.

Makukoulu-työpajaohjelmia pidetään Heurekassa ennakkovarauksesta esiopetus- ja oppilaitosryhmille aina peruskoulun ykkösluokasta toisen asteen oppilaisiin ja aikuisiin asti. Ohjelmaa voidaan pitää myös Heurekan Tiedeleireillä tai tilauksesta muille ryhmille sekä vapaa-ajan kävijöille ilman ennakkovarausta. Ohjelman kesto on 45 minuuttia.

Työpajassa maistetaan joitain elintarvikkeita, mutta ruokaan tutustutaan myös muidenkin kuin makuaistin avulla. Siten myös allergiset voivat osallistua. Makukoulu tukee koulujen opetussuunnitelmassa biologian, terveystiedon, kotitalouden, äidinkielen sekä fysiikan ja kemian opintoja.

Makukoulu-työpaja perustuu ranskalaiseen Sapere-menetelmään, jossa lapset tekevät havaintoja ruoasta kaikkien aistien avulla. Lasten aistikokemuksia ja havaintoja ei nähdä oikeina tai väärinä, vaan henkilökohtaista kokemusta kunnioitetaan. Lapsia ei koskaan pakoteta ohjelmassa maistamaan mitään.

HOK-Elanto tekee monenlaista yhteistyötä lasten ja nuorten parissa, muun muassa Retki kauppaan –ohjelmassa sekä lahjoittamalla Helsingin ja Espoon nuorisotalojen Nutakeittiöille myyntiin kelpaamattomia mutta syötäväksi kelpaavia elintarvikkeita, joista nuoret valmistavat ja nauttivat aterioita yhdessä.
– Makukoulu on hauska tapa tuoda ruoan merkitystä esiin. Kaikkien aistien käyttäminen ”maistelussa” nostaa ruoan arvoa; kyse ei ole vain ravinnon tankkaamisesta vaan monipuolisesta kokemuksesta, HOK-Elannon S-market-ketjun johtaja Ari Talso toteaa.

– Makukoulu-työpaja luotiin alun perin Syödään yhdessä – Bon appetit! -näyttelyn yhteyteen vuonna 2011. Se on ollut siitä asti niin suosittu ohjelma, että olemme päättäneet pitää sen edelleen tarjonnassamme. Ohjelma myös soveltuu hyvin eri ikäryhmille, joten senkin takia se sopii hyvin Heurekan ohjelmatarjontaan, sanoo viestintä- ja palvelujohtaja Heli Ainoa Heurekasta.