HOK-Elannon vaaleissa yli 1200 ehdokasta


12.02.2020

26.3.-6.4.2020 järjestettävien HOK-Elannon edustajiston vaalien ehdokasasettelu on päättynyt. Määräaikaan mennessä vaaleihin ilmoittautui 26 ehdokaslistaa, joissa oli yhteensä 1 237 ehdokasta. Edellisissä, vuoden 2016 vaaleissa mukana oli 23 listaa ja 1005 ehdokasta.

HOK-Elannon edustajiston vaaleissa valitaan Suomen laajimmin omistetun yrityksen ylin päättävä elin. Edustajisto vahvistaa osuuskunnan tilinpäätöksen, päättää mahdollisen ylijäämän käytöstä ja valitsee hallintoneuvoston jäsenet ja tilintarkastajat sekä tekee aloitteita esimerkiksi osuuskaupan palveluiden kehittämisestä. 60-jäsenisen edustajiston toimikausi on neljä vuotta.

Osuuskauppa kiinnostaa
Vaaleissa on noin 630 000 äänioikeutettua, eli vuoden 2019 loppuun mennessä HOK-Elannon jäseneksi liittynyttä ja 15 vuotta täyttänyttä henkilöä.
– Näyttää siltä, että omistajia kiinnostaa päästä vaikuttamaan oman kaupan kehittämiseen. Toivottavasti äänestäjätkin ovat aktiivisia maalis-huhtikuun vaihteen vaaleissa, jotta edustajisto vastaisi mahdollisimman hyvin koko laajaa, monipuolista omistajakuntaamme, HOK-Elannon toimitusjohtaja Veli-Matti Liimatainen haastaa.
Ehdokasasettelun päättymispäivään 7. helmikuuta mennessä jätetyt ehdokaslistat ja niiden ehdokasmäärät aakkosjärjestyksessä:

Asiakas-Kuluttajat            15
Asiakasomistajan Asialla            57
Eläinoikeuspuolue              3
Harmonia              3
Kokoomus – Helsinki            88
Kokoomus – Uusimaa          108
Kommunistinen Työväenpuolue Helsinki-Uusimaa            12
Kommunistit ja demokraatit            77
Kristillisdemokraatit – lähipalveluja kotimaisin tuottein            96
Liberaalipuolue – pelikoneet pois Prismoista              5
Me yksineläjät              2
Perheiden puolesta              2
Siniset – suomalaisen lähiruoan puolesta            18
Sosialidemokraatit – Espoo            33
Sosialidemokraatit – Helsinki          120
Sosialidemokraatit – muu Uusimaa            46
Sosialidemokraatit – Vantaa            56
Suomen Keskusta            71
Svenska folkpartiet – Suomen ruotsalainen kansanpuolue            41
TOP2020 – tulevaisuuden osuuskaupan puolesta 2020            19
Uudenmaan ja Helsingin Perussuomalaiset            90
Uudenmaan Sitoutumattomat ry -De Obundna i Nyland rf            20
Vasemmistoliitto – Helsinki            93
Vasemmistoliitto – Uusimaa            49
Vihreät – Helsinki            77
Vihreät – Uusimaa            36
      1 237

 

Listojen asiamiehillä on nyt aikaa täsmentää joidenkin ehdokkaiden tietoja sekä solmia mahdollisia vaaliliittoja. S-vaalilautakunta vahvistaa ehdokaslistojen nimet, arpoo listojen järjestyksen ja ehdokasnumerot. Ehdokkaiden nimet julkaistaan tarkistusten ja ehdokasnumeroinnin jälkeen 21.2.2020 osoitteessa osuuskauppavaalit.fi/hok-elanto.

Kaksi tapaa äänestää

Äänioikeutetuille postitetaan äänestysaineisto kotiin vaaliajan alkamiseen mennessä. Netissä äänestävä rekisteröityy äänestysjärjestelmään henkilökohtaisilla pankkitunnuksillaan tai mobiilivarmenteella.  Annettua ääntä ei voida yhdistää äänestäjään. Postiäänen palautuskuori on postitettava viimeistään 6.4.2020.  Jos äänestäjä lähettää äänestyslipun postitse ja äänestää myös sähköisesti, sähköisesti annettu ääni jää voimaan. Nettiäänestysmahdollisuus on HOK-Elannon vaaleissa tarjolla nyt neljättä kertaa.