HOK-Elanto 2015: Ruokakauppa ja asiakasmäärät kasvoivat halpuuttamisen ansiosta


12.02.2016

Halpuuttamisen myötä HOK-Elannon ruokakaupan volyymit ja asiakasmäärät kasvoivat samalla kun hävikki väheni. Kahden vuoden kulukuuri alkaa nyt purra, mikä näkyy koko toiminnassa ja erityisesti käyttötavarakaupan tuloskehityksen myönteisenä käänteenä. Osuuskauppa palkitsi 110-vuotisjuhliensa yhteydessä omistajansa 39 miljoonan euron rahastokorotuksella.

HOK-Elannon omistajien lukumäärä ylitti viime syyskuussa 600 000 rajan ja osuuskauppa on selvästi maan laajimmin omistettu yritys.

– Meillä on päivittäin yli 250 000 asiakaskohtaamista, mikä antaa meille mahdollisuuden kuunnella asiakasomistajiemme toiveita. Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa kuluttajat ovat toivoneet edullisempia vaihtoehtoja. Meidän päivittäistavaraketjumme ovat tuoneet  suomalaisten ruokapöytiin jo lähes 1 500 tuotetta halpuutettuun hintaan. Se on kasvattanut asiakasmääräämme 4 prosentilla ja tuonut myös uusia asiakkaita, kertoo HOK-Elannon toimitusjohtaja Matti Niemi.

–  Halpuuttaminen on osuuskaupan oma panos ruoan hinnan alentamiseen. Kyse ei ole hetkellisestä tarjouskampanjasta tai normaalista hintojen heilahtelusta markkinoilla. Hyvän tuloksen vuoksi pystymme halpuuttamaan vielä lisää tänä vuonna.

Jälleen lähes tuhat ehdokasta edustajiston vaaleissa
HOK-Elannon omistajat pääsevät myös vaikuttamaan oman osuuskauppansa ylimpään hallintoon joka neljäs vuosi. 18.–29.4.2016  järjestettävien edustajistovaalien ehdokasasettelu päättyi 8.2. ja ehdolla on jälleen yli tuhat ehdokasta 23 eri listalla. Mukana ovat niin poliittiset puolueet laidasta laitaan kuin eri kuluttajanäkemyksiä edustavia ryhmiä.

– Vaalien tavoitteena on valita edustajisto, jonka kokoonpano vastaisi mahdollisimman hyvin koko laajan omistajakuntamme näkemyksiä, Matti Niemi toteaa.

– Hyvät ehdokkaat lisäävät vaalien kiinnostavuutta ja vaikuttavat äänestysvilkkauteen. Vaaleihin osallistuminen on tehty helpoksi tarjoamalla äänestysmahdollisuutta niin postitse kuin verkossa.

Digitaalisia palveluja lisätään
HOK-Elanto on ollut edelläkävijä tarjoamalla verkkoäänestystä jo vuodesta 2008 lähtien. Myös ruoan verkkokaupassa  Alepan Kauppakassi on alan johtava toimija maassamme.

HOK-Elannossa ollaan nyt ottamassa seuraava askel omistajapostin digitalisoinnissa. Huhtikuusta lähtien bonuslaskelma ilmestyy vain digitaalisessa muodossa. Se lähetetään kuukausittain sähköpostina, mutta on helpoimmin katsottavissa S-mobiilista tai Oma S-kanava verkkopalvelusta.

– Kun bonustietoja ei enää lähetetä kirjeen muodossa, se on myös merkinnyt, että Bonus ja kaikki muut etuudet maksetaan vain asiakkaan S-Pankissa olevalle tilille. Pieni osa asiakasomistajistamme, joilla ei ole ollut omaa tiliä S-Pankissa, on saanut kirjeen mukana painetun Bonusrahan. Sen käytännön loppuminen on herättänyt jonkun verran keskustelua, Matti Niemi toteaa.

– Tavoitteenamme on parantaa palveluamme, mutta on selvää, että ihan kaikkia uusi järjestely ei miellytä. Useimmat muutoksesta saamamme yhteydenotot ovat kuitenkin olleet positiivisia ja niissä on todettu, että tässä tuli nyt impulssi hoitaa asia kuntoon.

Kulut hallintaan
Kuluttajien varovaisuuteen ja heikentyneeseen ostovoimaan HOK-Elanto on reagoinut tarkalla kuluhallinnalla ja tehokkaammalla organisoinnilla sekä sopeuttamistoimenpiteillä kaikilla toimialoilla.

– Olemme kehittäneet liikeideoita ja toimintatapoja entistä tehokkaammiksi. Se näkyy operatiivisessa tuloksessamme, joka parani edellisvuodesta. Kokonaistulostamme kasvattaa vielä Kauppakeskus Kaaren myynnistä saatu myyntivoitto, Matti Niemi kertoo.

– Henkilöstön sopeuttamistoimenpiteet olemme hoitaneet niin, että kaikille halukkaille on voitu tarjota uusia työtehtäviä HOK-Elannossa. Olemme samalla pitäneet kiinni asemastamme monimuotoisen työyhteisön edelläkävijänä.

Uusia toimipaikkoja
Tammikuussa 2015 avattiin Tikkurilan Kauppakeskus Dixissä S-market Tikkurila ja Espoossa Vanhan Turuntien ja Kehä II:n risteyksen tuntumaan avattiin S-market Karaportti, jonka edustalla on ABC-automaattiasema. Heinäkuussa avattiin Konalaan uusi S-market ja ABC Deli, jonka pihassa on myös ABC-automaattiasema. Entisen liikennemyymälän tiloissa avattiin tammikuussa uusi Alepa Tuomarinkylä, jonka pihassa palvelee edelleen ABC-automaattiasema. Syyskuussa avattiin Alepat Aurinkolahteen ja Siltamäkeen sekä lokakuussa Lehtisaareen. Joulukuussa avattiin uusi S-market Saunalahti.

Operatiivinen tulos edellisvuotta parempi
Vuoden 2015 ennakkotietojen mukaan HOK-Elanto-konsernin tulos ennen satunnaisia eriä ja veroja oli 84,9 miljoonaa euroa (35,4  M€). Tulos sisältää kertaluonteisia tuottoja, lähinnä käyttöomaisuuden myyntivoittoja 61,9 miljoonaa euroa (25,4 M€) sekä kertaluonteisia kuluja 19,4  miljoonaa euroa (15,2 M€).  HOK-Elanto konsernin liikevaihto oli 1 871 M€ ja se väheni edellisvuodesta 1,2 %.

Konsernin operatiivinen tulos ilman edellä mainittuja eriä oli 42,5 miljoonaa euroa (25,3 M€).  Liiketulos oli 90,3 miljoonaa euroa (41,6 M€). Käyttöomaisuuden myyntivoitot johtuvat pääosin siitä, että HOK-Elanto myi  ruotsalaiselle kiinteistösijoitusrahasto Niamille Kiinteistö Oy Kannelmäen Kauppakeskuksen koko osakekannan sekä viiden tontin muodostaman maa-alueen Kauppakeskus Kaaren yhteydessä. HOK-Elanto varmisti samalla oman liiketoimintansa jatkumisen pitkillä vuokrasopimuksilla.

 

HOK-Elannon market-kaupan liikevaihto oli 1 524 miljoona euroa (1 520 €), jossa kasvua oli 0,3 prosenttia (-0,3 %). Päivittäistavarakaupan liikevaihto kasvoi vuoden aikana 0,6 prosenttia ja käyttötavarakauppa väheni 5,3 prosenttia. Liikevaihto kertyi 12 Prisman, 55 S-marketin, 92 Alepan sekä yhden Kodin Terran liiketoiminnasta. Market-kaupan toimipaikkojen lukumäärä kasvoi seitsemällä. Market-kaupan liiketulos oli 35,3 miljoonaa euroa (26,3 M€). Tuloksen paraneminen johtui tarkasta kulunhallinnasta, päivittäistavarakaupan hävikin pienenemisestä ja käyttötavarakaupan kannattavuuden parantumisesta.

Tavaratalokaupan liikevaihto oli yhteensä 62 miljoonaa euroa (67 M€), jossa oli vähennystä 7,8 prosenttia (- 11,0 %).  Tavaratalokauppa muodostui kahdesta Sokos-tavaratalosta ja yhdeksästä Emotion-kosmetiikkamyymälästä. HOK-Elannon tavaratalokaupan liiketulos oli 1,9 miljoonaa euroa (-4,8 M€). Tuloksen paraneminen johtui tarkasta kuluhallinnasta, Helsingin Sokoksen liiketoimintajärjestelyistä ja Emotion-ketjun hyvästä kehityksestä.

HOK-Elannon ravintolaliiketoiminnan liikevaihto oli 132 miljoonaa euroa (135 M€), jossa oli vähennystä 1,8 prosenttia (-2,1 %). Ravintoloiden liiketulos oli 0,4 miljoonaa euroa (1,0 M€). Tuloksen heikentyminen johtuu liikeideamuutoksiin liittyvistä lisäpoistoista. HOK-Elannolla on 107 ravintolaa. Vuoden aikana suljettiin kaksi ravintolaa.

Talven aikana uudistettiin perusteellisesti Königin kulma ja Wanha Kauppakuja ravintoloineen. Raffaellon Terassi sai täysin uuden ilmeen ja Ravintola Königin tiloihin avattiin katutasossa ravintola Michel, alakerrassa Shanghai Cowboy ja yläkerrassa Club le Roy. Lisäksi Wanhalla Kauppakujalla uusittiin Pub Gaselli ja Tapas BarCelona.

 

Liikennemyymälä- ja polttonestekaupan liikevaihto oli 123 miljoonaa euroa (142 M€), jossa oli vähennystä 13,4 prosenttia (-7,7 %). HOK-Elannon ABC-ketjuun kuuluu pääkaupunki-seudulla yhteensä 34 toimipaikkaa. Vuoden aikana avattiin kaksi uutta ABC-asemaa.

Liiketulos oli 0,4  milj. euroa (-1,8 M€). Tuloksen parantuminen johtuu toteutetusta toimialan tervehdyttämisohjelmasta.

HOK-Elanto ja Superfresh Oy solmivat toukokuussa yhteistyösopimuksen ravintolatoiminnasta Nihtisillan ja Ilolan ABC-asemilla. Superfresh Oy aloitti toimintansa näillä liikenneasemilla 1.7.2015 Fresto! ja Scanburger -konsepteillaan


Muun liiketoiminnan liikevaihto oli 30 miljoonaa euroa (30,1 M€). HOK-Elannon muun liiketoiminnan muodostavat kiinteistöliiketoiminta ja hautauspalvelu. HOK-Elannon Hautaus- ja lakipalvelulla on 12 toimistoa eri puolilla toimialuetta. Se kasvatti liikevaihtoaan 12,1 prosenttia.

 

HOK-Elanto-konsernin liikevaihto ja liiketulos toimialoittain

 

Liikevaihto

 

Liiketulos

 

 

2015 M€

kehitys

2015 M€

2014 M€

Market-kauppa

1 523,7

 0,3 %

35,3

26,3

Tavaratalokauppa

     62,0

-7,8 %

  1,9

      -4,8

Ravintolaliiketoiminta

   132,1

-1,8 %

  0,4

1,0

Liikennemyymälä- ja polttonestekauppa

   123,2

   -13,3 %     

– 1,8

0,4%  

Muu liiketoiminta ja hallinto

     30,4                 

 1,0 %

52,3

20,8

HOK-Elanto-konserni yhteensä

1 871,4

-1,2%

90,3

41,6

 

Investoinnit ja realisoinnit
Vuoden 2015 aikana HOK-Elanto investoi toimipaikkaverkostonsa kehittämiseen 34,7 miljoonaa euroa (45,5 M€). Käyttöomaisuutta myytiin 182,6  miljoonalla eurolla (93,2 M€).

Konsernin maksuvalmius on hyvä. Likvidit sijoitukset ja rahavarat olivat vuoden päättyessä  279,5 miljoonaa euroa (81,3 M€). Omavaraisuusaste oli 73,8 prosenttia (72,6 %). Nettorahoituskulut ja arvonalentumiset olivat 5,4 miljoonaa euroa, kun ne edellisvuonna olivat 6,1 miljoonaa euroa.

Omistajat palkittiin 39 miljoonan rahastokorotuksella
HOK-Elannon edustajisto hyväksyi ylimääräisessä kokouksessaan 13.10.2015 sääntömuutoksen, jolla osuuskaupan omistajat palkittiin nostamalla osuusmaksu rahastokorotuksella nykyisestä 35 eurosta 100 euroon. Tämä merkitsi asiakasomistajan sijoituksen arvon nousua lähes kolminkertaiseksi ilman, että hänen tarvitsi sitä itse maksaa.Näin 110 vuotta täyttänyt osuuskauppa juhlisti merkkipäiväänsä lahjalla, jonka arvo oli yhteensä noin 39 miljoonaa euroa.

Uusia asiakasomistajia liittyi vuoden aikana 19 784 (21 877) ja asiakasomistajatalouksien määrä oli kauden lopussa 602 243  (590 694). Toimialueen talouksista 80,7 prosenttia (80,7 %) on osuuskaupan omistajia. Konsernin myynnistä 75,5 prosenttia (76,8 %) suuntautui asiakasomistajille. HOK-Elannon asiakasomistajat saivat Bonusta yhteensä 61,1 miljoonaa euroa (65,7 M€) ja maksutapaetua 1,3 miljoonaa euroa (1,3 M€).

Lisäksi maksettiin osuuspääoman korkoa 2,0 miljoonaa euroa. Palveluita käyttäviä asiakasomistajia palkittiin näin keskimäärin 121,60  eurolla / talous (130,30 €).

S-mobiili digipalvelujen keihäänkärkenä
S-Pankki on suomalainen pankki, jonka keskeisenä tehtävänä on tehdä asiakkaidensa arjesta sujuvaa. Tämä tapahtuu tarjoamalla helppoja ja hyödyllisiä ratkaisuja päivittäisten raha-asioiden hoitamiseen, säästämiseen ja hankintojen rahoittamiseen. Maksuton käyttötili, kansainvälinen maksukortti ja pankkitunnukset sähköiseen asiointiin ovat tuntuva etu, jonka S-ryhmän asiakasomistajat saavat omasta pankistaan.

S-Pankin toiminta perustuu helppoihin tuotteisiin, nopeaan ja aktiiviseen palveluun, läpinäkyvään hinnoitteluun, helppoon saavutettavuuteen ja yhteistyöhön kaupan kanssa. S-Pankki panostaa vahvasti digitaalisten palveluiden kehittämiseen, ja sen tavoitteena on tuottaa Suomen paras digitaalinen pankkipalvelukokemus. Digitaalisten palveluiden keihäänkärkenä toimii kansainvälisesti palkittu, kaupan ja pankin asiakkuuden yhdistävä S-mobiili. 

Vuoden 2015 lopussa  yli 368 000 HOK-Elannon asiakkaalla (322 000) on käytössään S-Etukortti Visa -maksukortti. S-Pankin pankkitunnukset puolestaan löytyvät yli 398 000 HOK-Elannon asiakkaalta (355 000).

Lisää kokoaikaisia työsuhteita
HOK-Elannon henkilöstörakennetta kehitetään edelleen kokoaikaisen ja suurempia viikkotuntimääriä tekevän henkilöstön suuntaa, joten alle 20 viikkotyötunnin vakituisia työsopimuksia ei tehdä. Henkilökuntaa oli kauden lopussa 5 539 henkilöä (6 033). HR-strategian tavoitteiden mukaisesti  kokoaikaisten työntekijöiden osuus koko henkilöstöstä kasvoi 49 prosenttiin (47 %). Kokoaikaisiksi henkilötyövuosiksi muutettuna henkilökunnan laskennallinen määrä oli 4 887 henkilöä (5 080).

Vaikka Sokos- ja ABC-ketjuissa on toteutettu tervehdyttämisohjelmia, jotka ovat vaikuttaneet toimipaikkojen henkilökuntamääriin, kaikille HOK-Elannon toimipaikoissa työskenteleville henkilöille on tarjottu uusia työtehtäviä muista toimipaikoista ja myös konttorin asiantuntijatehtävistä irtisanotuilla henkilöillä on halutessaan ollut mahdollisuus siirtyä asiakaspalvelutehtäviin. Tukitoimintojen uudet järjestelyt tietohallinnossa sekä market- ja ravintolaohjauksessa merkitsivät kuitenkin työsuhteen päättymistä 14 henkilölle.

HOK-Elanto maksoi jälleen 1,1 miljoonan euron tulosbonuksen vakituisille työntekijöilleen edellisvuoden tuloksesta. Tulosbonus maksettiin 5 166 työntekijälle (4 914) ja se oli suuruudeltaan 1,0 prosenttia (1,0) työntekijän vuosiansioista.

HOK-Elanto on merkittävä työnantaja pääkaupunkiseudulla. Monimuotoisuus on ollut organisaation rikkaus jo 90-luvulta alkaen. Joukossa on niin kokoaikaisia kuin osa-aikaisiakin, työuraansa aloittavia nuoria sekä vankan kokemuksen omaavia senioreita. Maahanmuuttajataustaista henkilöstöä osuuskaupassa on yli 40 eri maasta.

HOK-Elannon työkyvyn hallintaohjelma on omalta osaltaan edistänyt monimuotoisuutta työyhteisössä. Työn mukautuksilla on mahdollistettu työkykyrajoitteisten henkilöiden työssä jatkaminen tai nopeutettu heidän paluutaan takaisin pitkiltä sairauslomilta.

– Monimuotoinen ja suvaitseva työyhteisö syntyy arjen tekojen kautta. HOK-Elanto haluaa olla vahvasti mukana tekemässä työtä vastuullisen huomisen puolesta. Omaan henkilöstöön panostamisen lisäksi kasvatamme myös uutta sukupolvea suomalaiseen työelämään, toteaa henkilöstöjohtaja Antero Levänen.

Alkuvuoden ja lähitulevaisuuden näkymät
Vuonna 2016  HOK-Elannon liikevaihdon arvioidaan kasvavan  noin 3 prosenttia marketkaupan uusien toimipaikkojen ansiosta. Koko vuoden investointien arvioidaan olevan 51 miljoonaa euroa. Konsernin operatiivinen tulos tulee olemaan merkittävästi heikompi kuin päättyneenä vuonna, johtuen halpuuttamisen jatkumisesta sekä uusavauksista. Henkilökunnan määrän arvioidaan pysyvän ennallaan.

Asiakasomistajien lähipalveluita parannetaan tulevina vuosina merkittävästi, kun HOK-Elanto palauttaa omaan käyttöönsä perinteisiä, vuosikymmenet Elannon myymälöinä toimineita liiketiloja. Suomen Lähikauppa Oy:n määräaikaisten vuokrasopimusten päätyttyä vuoden 2015 lopussa, HOK-Elanto avaa useita lähimyymälöitä itse omistamiinsa liikehuoneistoihin. Vuoden 2016 aikana avataan 12 uutta Alepaa ja lisäksi kuusi uutta S-marketia.

Tammikuun lopussa HOK-Elanto myi omistuksensa Hakaniemen tavaratalokiinteistöstä kiinteistösijoitusyhtiö Antiloopille. Kaupan yhteydessä solmittiin samalla pitkäaikaiset vuokrasopimukset, joilla varmistetaan HOK-Elannon liiketoimintojen jatkuminen kohteessa myös tulevaisuudessa.

Sääntelyn vapautumisen myötä HOK-Elanto otti vuoden alusta käyttöön pitkät aukioloajat kaikissa marketkaupan ketjuissaan.

Lisätietoja: 
Toimitusjohtaja Matti Niemi, p. 010 76 60 100 tai matti.niemi(at)sok.fi
Varatoimitusjohtaja Veli-Matti Liimatainen, päivittäis- ja käyttötavarakauppa,
p.010 76 60700, veli-matti.liimatainen(at)sok.fi
Toimialajohtaja Jouko Heinonen, ravintolatoimiala, p. 010 76 60640, jouko.heinonen(at)sok.fi
Toimialajohtaja Markku Kuusinen, polttoneste- ja liikennemyymäläkauppa, p. 010 76 60673, markku.kuusinen(at)sok.fi
Henkilöstöjohtaja Antero Levänen, p. 010 76 60110, antero.levanen(at)sok.fi