HOK-Elanto mukana sähkönsäästötalkoissa: säästöä 165 omakotitalon koko vuoden energiankulutuksen verran


Suomen suurin alueosuuskauppa HOK-Elanto sitoutui osana S-ryhmää syksyllä alkaneisiin kansallisiin sähkönsäästötalkoisiin ja energiansäästötoimet ovat tuottaneet tulosta. Loka-joulukuussa 2022 energian kokonaiskulutus laski HOK-Elannon kaupoissa ja ravintoloissa vuoden takaiseen verrattuna yhteensä noin 3307 megawattituntia eli noin 165 omakotitalon vuosikulutuksen verran.

15.02.2023

Prosenteissa energiaa säästyi vuoden takaiseen ajanjaksoon verrattuna lähes 7 prosenttia. Laskelmassa on huomioitu HOK-Elannon noin 300 kaupan ja ravintolan kokonaisenergiankulutus loka-joulukuussa 2022.

– Olemme tehostaneet HOK-Elannon energiatehokkuutta suunnitelmallisesti jo pitkään. Loppuvuodesta 2022 yritysten rooli energiansäästötalkoissa korostui entisestään. Loka-joulukuun säästön saimme aikaan erilaisilla lisätoimilla, kuten kauppojen ja ravintoloiden valaistusta ja ilmanvaihtoa säätämällä, kertoo HOK-Elannon kiinteistöjohtaja Jyrki Karjalainen.

Nopeita keinoja sähkön säästämiseksi kulutuspiikkien aikaan

HOK-Elanto on osana S-ryhmää mukana kantaverkkoyhtiö Fingridin Sähköjärjestelmän tuki -menettelyssä, jolla pyritään ehkäisemään sähköpulaa. Sähköpulan uhatessa HOK-Elanto saisi Fingridiltä ennakkovaroituksen ja tällöin toimipaikoissa joustettaisiin lisätoimin, kuten käyttämällä suuritehoisia laitteita rajoitetusti tai porrastaen. Tällaisia suuritehoisia laitteita ovat esimerkiksi kauppojen grillit sekä uunit.

– Meillä HOK-Elannossa on hyvät valmiudet olla tarvittaessa ehkäisemässä mahdollista sähköpulaa. Olemme valmistautuneet huolellisesti yhdessä toimipaikkojemme ja yhteistyökumppaneidemme kanssa, HOK-Elannon vastuullisuuspäällikkö Satu Kattilamäki.

Systemaattisia toimenpiteitä jo pitkään

HOK-Elannon ympäristötyöhön on jo pitkään kuulunut energiankäytön tehostaminen muun muassa myymäläuudistusten yhteydessä.

– Olemme vuodesta 2017 suunnitelmallisesti investoineet verkostoamme energiatehokkuuden lisäämiseen muun muassa kylmälaitteita, valaistusta ja lämmitysratkaisuja uudistamalla. Yhä useampi myymälämme, kuten Alepa Backas, Alepa Porttipuisto ja Alepa Munkkiniemi, myös lämpenee kylmälaitteista syntyneen hukkalämmön avulla, Kattilamäki sanoo.