HOK-Elanto palkitsee omistajansa 65 euron rahastokorotuksella


10.09.2015

HOK-Elannon hallintoneuvosto ehdottaa edustajistolle, että osuuskaupan omistajia palkittaisiin nostamalla osuusmaksu rahastokorotuksella nykyisestä 35 eurosta 100 euroon. Tämä merkitsee nykyisen asiakasomistajan sijoituksen arvon nousua lähes kolminkertaiseksi ilman, että hänen tarvitsee sitä itse maksaa. HOK-Elannon edustajisto käsittelee sääntömuutosta ylimääräisessä kokouksessaan 13. lokakuuta.

Helsingin Osuuskauppa Elanto on Suomen laajimmin omistettu yritys, jolla on pääkaupunkiseudulla 600 000 asiakasomistajaa. He pääsevät nyt osallisiksi omistamansa yrityksen menestyksestä HOK-Elannon hoitaessa heidän puolestaan osuusmaksun 65 euron korotuksen. Näin 110 vuotta täyttävä osuuskauppa juhlistaa merkkipäiväänsä lahjalla, jonka arvo on yhteensä noin 39 miljoonaa euroa.

– HOK-Elanto on historiansa aikana kasvanut merkittäväksi toimijaksi pääkaupunkiseudulla ja meidän palvelujamme käyttää säännöllisesti yli kolme neljännestä alueen talouksista. Jos edustajisto hyväksyy sääntömuutoksen, tämä rahastokorotus mahdollistaa nyt koko asiakasomistajakunnan palkitsemisen tasapuolisesti, toteaa HOK-Elannon toimitusjohtaja Matti Niemi.

Sääntömuutosprosessin ajaksi HOK-Elanto on 10.9.2015 alkaen keskeyttänyt uusien jäsenten liittymisen osuuskauppaan. Edustajiston hyväksyessä sääntömuutoksen uusien jäsenten liittyminen voi jälleen alkaa 1.11.2015. Uusien jäsenten osuusmaksu on tuolloin 100 euroa. Osuusmaksu on jäsenen sijoitus, jolla hän osallistuu osuuskaupan toimintaan. Se säilyy hänen pääomanaan ja palautetaan esimerkiksi jäsenen erotessa. Osuusmaksulle maksetaan korkoa, jonka suuruus päätetään vuosittain tilinpäätöksen tuloksen perusteella edustajiston kevätkokouksessa. Viimeisen viiden vuoden aikana osuuspääoman korko on ollut 10 prosenttia.

Osuuspääoman koron lisäksi asiakasomistaja hyötyy jäsenyydestään mm. ostokertymään perustuvan Bonuksen muodossa. Lisäksi hän saa maksutapaedun, S-Pankin myöntämän ilmaisen Visa-kortin sekä lukuisia muita osuuskaupan, S-ryhmän ja partnereiden tarjoamia etuja.  Yhteenlaskettu hyöty on vuosittain keskimäärin noin 190 euroa taloutta kohden. Osuusmaksu puolestaan on kertasijoitus, joka säilyy jäsenen pääomana.

 

Lisätietoja medialle:

toimitusjohtaja Matti Niemi, p. 010 76 60100, matti.niemi(at)sok.fi
talousjohtaja Laura Oja, p. 010 76 60300, laura.oja(at)sok.fi