09.05.2013
Astiat, aterimet ja muut taloustavarat ovat perinteisiä ja hyväksi havaittuja lahjoja ylioppilaille ja ammattiin valmistuville. Myös korut säilyttävät suosionsa vuodesta toiseen. Muutoksen lahjakulttuuri on kokenut siinä, että yllätyslahja on yhä harvemman lahjansaajan toiveissa.
Lukion tai ammattikoulun päättävillä lähitulevaisuuden suunnitelmissa siintää usein omilleen muuttaminen. Vanhempien helmoista omaan kotiin haluaa myös 19-vuotias Emilia.
– Toivon rahaa, koska olen muuttamassa kotoa. Mutta jos joku ei halua antaa rahaa, toivon valkoisia Teema-asioita. Niitä sain kummeiltani rippilahjaksi.
18-vuotias Toni toivoo lahjaksi jotakin, mistä on hyötyä, kun muuttaa opiskelemaan.
– Rahasta ei koskaan ole haittaa, mutta ei minulla ole mitään erityisiä toiveita.
Toimittajan ehdotus Aalto-maljakosta ei kuitenkaan saa kannatusta.
– En välttämättä ole paras mahdollinen, toteaa Toni diplomaattisesti.
19-vuotias Miia saa toivomansa rannekellon lahjakorttina. Hänen mielestään järjestely on hyvä, sillä näin lahja on varmasti mieleinen.
Lahjatoiveita kannattaa kysyä rohkeasti nuorelta itseltään tai hänen vanhemmiltaan. Mikäli nuoren toiveissa on jotakin arvokkaampaa, kuten elektroniikkaa tai ulkomaanmatka, voivat vieraat hankkia lahjan isommalla porukalla.
Lahjakortit tai käteinen raha tuskin menevät pieleen, mutta monia mietityttää, jääkö niistä muistoa samalla tavalla kuin ajatuksella valitusta tavaralahjasta.
Miia toivelistalla on rannekellon lisäksi Arabian Koko-astioita. Hänelle tärkeää on nimenomaan juhlapäivästä jäävät konkreettiset muistot.
Loppujen lopuksi aivan muut asiat kuin lahjojen laatu ja määrä tekevät nuoren juhlapäivän. Emilia kertoo arvostavansa millaista lahjaa tahansa.
– Otan kaiken sillä asenteella, että on kiva, kun ylipäänsä muistetaan.
26.08.2024 | HOK-Elanto
26.08.2024 | Henkilöstö | Prisma
22.08.2024 | Ravintolatoimiala