Lasillinen luomua, kiitos!


20.06.2018

Kestävä kehitys, elintarvikkeiden tuotantotavat ja eettiset kysymykset kiinnostavat yhä useampia ravintola-asiakkaita. Ravintola-asiakkaalle halutaan tarjota luomuvaihtoehto myös silloin, kun hän valitsee juomaa.

Kasvava joukko valitsee jo luomua lautaselleen – kasvavasta kiinnostuksesta luomuruokaan kertoo esimerkiksi se, että ravintola Stone’sissa myydyistä jauhelihapihveistä 95 % on jo luomua. 

Luomuviinien osuus maailman koko viinintuotannosta on muutaman prosentin luokkaa ja niiden tuotanto on viime vuosina kaksinkertaistunut. HOK-Elannon ravintoloiden luomuviinit tulevat Euroopasta, jonka suurimpia luomuviinien tuottajia ovat Espanja, Italia, Saksa ja Ranska.

– Ravintoloidemme viinilistojen suunnittelussa on tavoitteena ollut löytää monipuolinen ja ruokalistaa tasapainoisesti täydentävä viinivalikoima, josta asiakkaamme löytävät helposti itselleen myös mieluisan luomuvaihtoehdon, toimialajohtaja Jouko Heinonen kertoo.

HOK-Elanto asetti tämän vuoden tavoitteeksi, että 20 prosenttia ruokaravintoloissa myytävistä viineistä on luomua. Tavoite toteutuu kesäkuun loppuun mennessä. Esimerkiksi ravintola Kappelin viinilistalla on viisi luomuvaihtoehtoa ja Salven silakoiden kyytipojaksi sopii mainiosti espanjalainen neljän rypäleen luomuviini Blanc d’Énguera, DOP. Tämä viini soveltuu myös vegaanista ruokavaliota noudattaville asiakkaillemme.

– Luomuoluita on tullut olutravintoloihimme pikkuhiljaa viime vuosien aikana. Halusimme laajentaa ja monipuolistaa valikoimaa luomuoluiden ystäville ja nyt kaikissa 19 Oluthuoneessa on tarjolla vähintään neljä erilaista luomuolutta, Heinonen kertoo.

– Meille on tärkeää, että listoille valitsemamme luomuoluet on valmistettu ympäristöä kunnioittaen ja aitoa käsityötaitoa vaalien. Oluiden ystäviä hemmotellaan mm. Kaislan yhdeksän oluen luomuvalikoimalla ja listalta löytyy myös kolme luomusiideriä.

Alkoholittomien juomien kasvava kysyntä on tullut pysyväksi trendiksi, joten HOK-Elannon ravintoloiden juomalistoilta löytyy myös alkoholittomia vaihtoehtoja, kuten Memphis Kampin Mocktailit. ja Oluthuone Kaislan yli kymmenen alkoholittoman oluen ja siiderin valikoima.