Presidentin tekijät


06.06.2018

Presidentin uudistustyössä on ollut mukana monia lahjakkaita tekijöitä. Halusimme esitellä heistä tässä muutaman.

Presidentin tekijät esittelyssä

 

Paola Suhonen – Lapsuudenhaaveesta totta

Ivana Helsingin suunnittelija Paola Suhonen on nainen Original Sokos Hotel Presidentin uuden konseptin takana. Hotellin suunnittelu on ollut Suhosen sisarusten pitkäaikainen haave.

 

Jo kauan ennen kuin Paola Suhosella oli ajatustakaan Original Sokos Hotel Presidentin suunnittelusta, tiesivät Paola ja hänen sisarensa Pirjo Suhonen, minkälaisen hotellin he haluavat jonain päivänä toteuttaa. ”Haaveilimme yhdessä hotellista, jossa suomalaisuuden tarina ja tunnelma täyttäisivät koko hotellin. Ei niin, että suomalaisuus on vain jokin irrallinen osa hotellin kokonaisuutta.”

 

Vuonna 2015 haave sai siivet, Ivana Helsingin tehtäväksi tuli Original Sokos Hotel Presidentin uudistus. Mistä suunnittelu alkoi?

 

”Presidentissä halusimme kertoa suomalaisesta fiiliksestä ja pohjoisesta ulottuvuudesta – maamme sijoittumisesta skandinaavisuuden ja slaavilaisuuden väliin. Hotellin monumentaalinen koko saneli osaltaan suunnittelun kulkua. Hotellirakennuksen viisi kerrosta johdattivat luontevasti suunnittelemaan viisi erilaista, suomalaista tarinamaailmaa.

 

Kullekin hotellin kerrokselle suunniteltiin oma maailmansa. Yhden kerroksen on vallannut heleä juhannusyö, toisen sisu ja kolmannen eteerinen hiljaisuus. Yksi hotellikerroksista huokuu satumetsän, toinen talvimyrskyn tunnelmaa. Loimme teemoihin sisustukseen saumattomasti yhdistyvät uniikit kuosit, tekstiilit ja kuvituksen. Huoneiden ihastelluimmat esineet saattavat olla seinille ripustetut, käsintuftatut ryijyt”, Suhonen arvelee.

 

”Juhannushuoneissa oleva jättihyttysryijy ei tosin välttämättä kaikkia ihastuta, mutta ainakin se on tarinallisempi kuin yksivärinen pinta. Ja hyvin suomalainen. Suunnittelussa kuljen usein outouden ja leikkisyyden rajamailla.

 

Ajatuksena oli, että hotellin tulee tarjota kiehtovia asioita ja erilaisia elämysrasteja asiakkaille. Tänä päivänä myös aikuiset kaipaavat satumaisia fiiliksiä ja tunnelmallisia elämyksiä.”

 

Onko jokin teema sinulle muita rakkaampi?

 

”Minulla ei ole erityistä suosikkia, kaikki viisi teemaa ovat yhtä rakkaita.”.

 

Matkustat itsekin paljon. Minkälaista hotellia sinä arvostat?

 

”Hotellissa olennaista on tunnelma. Sellainen, missä asiakkaan on hyvä olla eikä tarvitse enää työpäivän jälkeen lähteä hakea elämyksiä hotellin ulkopuolelta. Original Sokos Hotel Presidentissä halusimme luoda miljöön, jossa voi kokea jotain ainutlaatuista vain olemalla huoneessa.”

 

Hannele Laurila – Hotellinjohtajan lempihuone vaihtelee

Hotellinjohtaja Hannele Laurilan näkökulmasta hotellin uudistus on monipuolinen projekti.

 

”Olimme juuri saaneet uudistuksen kakkosvaiheen tehtyä eli noin puolet hotellihuoneista valmiiksi. Kävelin pitkin käytäviä tarkastamassa uusia huoneita. Kaikki pinnat hohtivat, ja mihin tahansa katsoin, tulos näytti upealta. Siinä auringon paistaessa ajattelin mielessäni: ’On tämä hienoa’.  Aivan samalta minusta tuntui, kun juhlimme uudistuneen auditorion avajaisia lokakuussa 2018.

 

Hotellin peruskorjaus eteni vaiheittain. Uudistettuja tiloja voi verrata uuteen hotelliin. Kaikki on päivitetty: putket, ilmastointi, sähköt, ikkunat, ovet – ja tietysti kalusteet ja pinnat. Meillä on nyt viisi hyvin erilaista huonekerrosta, joissa jokaisessa on oma tarinallinen teemansa. Jokainen henkilökunnastamme on saanut yöpyä omassa suosikkihuoneessaan. On ollut kiva huomata, että niin Juhannus, Satumetsä, Talvimyrsky, Sisu kuin Hiljaisuus ovat kaikki saaneet kannattajansa.

 

Oma suosikkikerrokseni vaihtelee selvästi ajankohtien mukaan. Tällä hetkellä minua viehättävät Juhannus-kerroksen huoneet. Niissä on kepeä, valoisa ja heleä tunnelma. Nämä huoneet ovatkin aika epätyypillisiä hotellihuoneita, en muista samanlaisia koskaan tulleen muualla vastaan.

 

Satumetsä-kerrokseen majoittaisin esimerkiksi luovat taiteilijatyypit, positiivisella tavalla värikkäät ja rohkeat asiakkaat. Ylimmän kerroksen Hiljaisuus-teemaa suosittelisin taas pitkän työpäivän tehneelle liikematkustajalle, joka haluaa rentoutua huoneessaan vaikka kirjan parissa. Uskon, että erilaiset asiakkaat löytävät kukin itselleen mieluisimmat huoneet. Suosittelen kokeilemaan vaikka kaikkia.”

 

Hotellinjohtaja luotsasi niin henkilökuntaa kuin asiakkaita Original Sokos Hotel Presidentin uudistuksen läpi. Projektista on selvittiin varsin hyvin.

 

”Sokos Hotel Presidentissä henkilökunta on pitkäaikaista ja hyvin sitoutunutta. Monet työntekijämme odottivat todella paljon uudistuksen alkua. Peruskorjauksen aikana henkilöstömme ei ole juurikaan vaihtunut, mutta uusia työntekijöitä on tullut lisää. Olemme kaikki yhdessä innoissamme uudistuksesta. Ja mikä on ollessa, kun saamme uudistetuista Designed by Ivana Helsinki -huoneista poikkeuksellisen myönteistä, ihastunutta ja kannustavaa palautetta.” 

 

Suunnittelija Helka Parkkinen – Sama tila, eri elämys

Arkkitehti Helka Parkkinen on ollut Original Sokos Hotel Presidentin uudistuksessa mukana alun konseptisuunnittelusta viimeistelyihin saakka.

 

Suunnittelutoimisto KOKO3 Oy vastaa uudistuvan Original Sokos Hotel Presidentin sisustussuunnittelusta. Sisustusarkkitehti Helka Parkkinen työskentelee uudistuksessa projektinjohtajana.

 

”Oma suosikkini on Original Sokos Hotel Presidentin uudistettu aula. Kun tilan pilarit ja palkit on riisuttu aiemmista pinnoista, olemme saaneet tuotua aulan alkuperäisen arkkitehtuurin uudella tavalla esiin. Pidän aulan materiaalien kontrastista. On rouheaa betonia, kiiltäviä peilipintoja, hiiltynyttä puuta ja silkkisiä mattoja. Vastaanottotiski on valmistettu piilutetusta hirrestä. Raa’at luonnonmateriaalit on yhdistetty ylellisiin kupariin ja messinkiin. Ja kalusteiden sekä niihin valittujen pintojen ja värien myötä uudistetussa aulassa on myös kutsuvaa pehmeyttä.

 

KOKO3 on ollut uudistusprojektissa mukana jo vuosia; esittelimme ensimmäiset ideat hotellille yhdessä Ivana Helsingin kanssa syksyllä 2013. Vaikka hotellin uudistaminen on sekä mittakaavaltaan että kestoltaan sisustussuunnittelijan näkökulmasta poikkeuksellisen laaja, on hienoa huomata, miten olemme pitäytyneet alkuperäisessä ideassa. Punainen lanka on konkretisoitunut.

 

Hotellihuoneissa on melko rajalliset peruselementit. Kaikkialla tarvitaan sänky, yöpöytä, työpiste, säilytystilaa. Original Sokos Hotel Presidentissä meillä oli uudistettavana 500 huonetta. Viidessä teemoittain toteutetussa kerroksessa iloitsen siitä, että saimme luoda samasta tilasta viisi aivan erilaista elämystä. Sisustus vaikuttaa niin voimallisesti kokemukseen tilasta. Vaikka kalustus on periaatteiltaan sama, Presidentin eri kerrosten huoneissa on aivan eri tunnelma riippuen siitä, sijaitseeko huone esimerkiksi Sisu-kerroksessa tai ylimmässä Hiljaisuus-kerroksessa.

 

Minua viehättää Juhannus-huoneiden vaaleus ja kepeys, mutta pidän kovasti myös Talvimyrsky-kerroksen huoneista. Niiden tummuus on tunnelmallista. Pidän huoneiden vähän pimeästä kodikkaan talven fiiliksestä. Suosittelen asiakkaita majoittumaan eri kerroksissa eri vierailukerroilla. Jos haluaa kokea modernia suomalaisuutta, Original Sokos Hotel Presidentin huoneissa on elämyksiä tiedossa.”

 

Sanna, respan ritari

Original Sokos Hotel Presidentin vastaanotossa saatat tavata Sannan. Aurinkoisen asiakaspalvelijamme, joka vapaa-ajallaan pukeutuu ritariksi.

 

Sanna Suomela on työskennellyt yli kuusi vuotta Original Sokos Hotel Presidentin vastaanotossa. Monitoiminaisen kädenjälki näkyy myös hotellin sosiaalisen median ja nettisivujen päivityksissä sekä hotellin sisäisessä televisiojärjestelmässä. Vapaa-ajallaan Sanna pukeutuu haarniskaan, sillä hän on yksi niistä noin kymmenestä suomalaisnaisesta, jotka harrastavat hurjaa buhurt-lajia.

 

”Buhurt on keskiaikainen taistelulaji, jossa kaksi joukkuetta kohtaa toisensa, ja sitten katsotaan, kuka jää ottelussa viimeiseksi pystyyn. Taisteluita käydään teräasein, autenttisin panssarein ja täydellä kontaktilla.

 

Buhurt on lajina kiehtova, ja kilpailut käydään lähinnä kansainvälisellä tasolla. Toki turnauksia järjestetään myös Suomessa. Olen osallistunut kilpailuihin Tsekeissä ja Venäjällä. Viimeisin kisa oli epäviralliset MM-kilpailut Tanskassa, josta me Suomen naiset toimme tuliaisena lajin ensimmäiset arvokisamitalit pronssisina.  

 

Työskentelen matkailualalla ja harrastukseni puolesta matkustan paljon. Omia suosikkikohteitani ovat eurooppalaiset kaupungit, Berliini ja Budapest etunenässä. Arvostan toimivia ja freesejä hotelleja, jotka ovat hyvännäköisiä, ja palvelu pelaa. Vapaa-ajan matkoillakin kiinnitän huomiota hotellin asiakaspalveluun, ja etsin sitä kivaa pilkettä asiakaspalvelijan silmäkulmasta.

 

Vastaanottovirkailijana lemppariasiakkaitani ovat kiireettömät lomanviettäjät, esimerkiksi viikonlopun viettoon saapuneet pariskunnat. Mutta toisaalta, työn suola ja sokeri ovat ne asiakkaat, jotka saapuvat vastaanottoon vähän kireinä, stressaantuneina ja huonotuulisina. Ja joiden tunnelmaa saan kohotettua omalla työlläni ja ystävällisyydelläni.

 

Työ vastaanotossa opettaa ihmisistä paljon. Osaan melko hyvin suositella asiakkaille sopivia teemahuoneita viidestä vaihtoehdostamme. Jollekin sopii retromainen Sisu-kerroksen huone, toiselle asiakkaalle tarjoan ensimmäisenä vaihtoehtona huonetta ylimmästä kerroksesta, jonka teemana on hiljaisuus.