Ravintola Salve joutuu muuttamaan


12.04.2016

Ravintola Salve on ollut elävä osa Hietalahden alueen historiaa nykyisellä paikallaan aina vuodesta 1897. Nyt näyttää siltä, että perinnerikas ravintola on pakkomuuton edessä vuoden 2016 lopussa, sillä liiketilan omistaja Asunto Oy Hietala Bostads Ab ei ole suostunut uusimaan pitkäaikaista vuokrasopimusta ravintolan omistavan HOK-Elannon kanssa.

Koska Salve on HOK-Elannon brändi, tarkoittaa vuokrasopimuksen loppuminen myös Salven toiminnan päättymistä nykyisessä osoitteessa.

– Salve ei ole myynnissä eikä vuokrattavissa. Meillä on pitkä ja kunniakas perinne vaalittavanamme, joten teemme kaikkemme löytääksemme Salvelle uuden kotisataman lähiseudulta, toteaa HOK-Elannon ravintoloiden toimialajohtaja Jouko Heinonen.

– Olen syvästi pahoillani, että emme yrityksistä huolimatta ole onnistuneet uusimaan vuokrasopimustamme. Olemme vuosikymmenten aikana pyrkineet hyvään yhteistyöhön taloyhtiön kanssa ja investoineet pitkäjänteisesti tilojen ja laitteistojen ylläpitoon ja kunnostukseen.

Hietalahden laivatelakka aloitti toimintansa 1860- luvulla. Kun satamarata valmistui 1890-luvulla, alkoi Hietalahtikin kehittyä todelliseksi satamaksi. Hietalahdenrannan ja Hietalahdenkadun kulmaan oli 1800-luvun lopulla valmistunut siro kaksikerroksinen yhden perheen puutalo, jonka omisti ensin kauppias Paul Sinebrychoff. Tässä talossa avattiin vuonna 1897 ravintola Salven ensimmäinen aste – eräänlainen ruokakioski, jonka luukusta myytiin ruokaa ja tupakkaa pääasiassa merimiehille.

Nykyinen kivitalo valmistui samalle paikalle vuonna 1927 ja siihen avattiin Uusi Salve -niminen ravintola, joka asettui elämään tyypillistä merimieskapakan elämää. Merimiehet ovat tavallaan sisustaneet Salven, joka on säilyttänyt alkuperäisen perusilmeensä jo yli 80 vuotta. Sen seinille on kerääntynyt laivojen valokuvia, meri- ja laivamaalauksia, joita asiakkaat ovat tuoneet sekä 11 purjelaivan pienoismallia.

Salven omaleimaisuus, herkullinen miljöö ja maukas ruoka on noteerattu useissa ravintola-alan kilpailuissa. Salve on valittu eri medioiden listauksessa Suomen parhaimpien ravintoloiden joukkoon vuosina 2005, 2006, 2007 ja 2011. Paistetut silakat ovat ravintolan tavaramerkki ja viimeksi syksyllä 2015, Helsingin Uutisten lukijat valitsivat Salven silakat pääkaupunkiseudun parhaaksi silakka-annokseksi.

– Jos joku on kiinnostunut liiketoiminnan ostamisesta, yleinen käytäntö lienee, että keskustelee ensin omistajan kanssa.  Helsingin Osuuskauppa osti Salven liiketoiminnan vuonna 1990 ja tulee jatkamaan sitä, vaikka osoite muuttuisi, Jouko Heinonen täsmentää.

#SaveOurSalve

Lisätietoja:
HOK-Elannon ravintoloiden toimialajohtaja Jouko Heinonen, p. 010 76 60640, jouko.heinonen(at)sok.fi