Reilun kaupan viikko


24.10.2016

Reilulla kaupalla pyritään turvaamaan kehitysmaiden viljelijöille ja työntekijöille riittävä ja kestävä toimeentulo sekä mahdollisuus kehittyä ja päättää itse omasta tulevaisuudestaan. Teemaviikon tarkoituksena on muistuttaa siitä, miten kukin meistä voi vaikuttaa omilla ostopäätöksillään.

Foodie.fi julkaisee Reilun kaupan viikon alkajaisiksi maanantaina kokoelman kaikista S-ryhmässä myynnissä olevista Reilun kaupan tuotteista. Listasta voi helposti tarkistaa, mitä kaikkea tuotekirjoon kuuluu, ja tehdä sen perusteella reiluja valintoja.

Banaani on ykkönen
Monien hedelmien maailmanmarkkinoita hallitsee muutama monikansallinen yhtiö, jolloin pienviljelijöiden asema markkinoilla on heikko. Reilu kauppa auttaa pienviljelijöitä pääsemään kansainvälisille markkinoille ja saamaan riittävän korvauksen hedelmistään. Lisäksi monia hedelmiä kasvatetaan isoilla plantaaseilla, jolloin Reilun kaupan kriteerit työntekijöiden oikeuksista parantavat työolosuhteita ja palkkausta.

Reilun kaupan sertifioimana Suomeen tulevia hedelmiä ovat banaani, ananas, avokado, mango, appelsiini, mandariini, greippi, viinirypäleet ja omenat. Osa tuotteista on saatavilla vain kausiluonteisesti, mutta läpi vuoden meille tulee Reilun kaupan luomubanaaneja, jotka muodostavat lähes yli 80 prosenttia kokon Reilun kaupan tuotekategorian myynnistä.

Kahvia reilusti
Suomalaiset ovat tunnetusti kahvinjuonnin maailmanennätyskansaa. Osaamme arvostaa kupissa höyryävää juomaa, ja Reilun kaupan viikon aikana pyrimme nostamaan myös juoman alkulähteiden arvostusta.

Kahvin maailmanmarkkinahinnan vaihtelut ja ilmastonmuutoksen tuomat haasteet ovat kahvinviljelijöiden arkea. Maailmassa on yhteensä noin 25 miljoonaa kahvinviljelijää, jotka tuottavat 80 prosenttia kaikesta maailman kahvista ja vain 20 prosenttia tulee kahviplantaaseilta. Kahvin pienviljelijöistä 660.000 viljelee Reilun kaupan kahvia.

 

 

 

 

Perheviljelijät ovat kahvikaupassa yleensä erityisen haavoittuvassa asemassa, ja vakaan korvauksen saaminen omasta sadosta on viljelijöille tärkeä Reilun kaupan hyöty. Lisäksi viljelijät saavat Reilun kaupan lisää, joka käytetään koko yhteisöä hyödyttäviin hankkeisiin.

Reilu kauppa tarjoaa viljelijöille myös paljon koulutusta, josta on heille hyötyä sekä viljelyssä että kaupankäynnissä. Olennaista on myös ympäristön huomioiminen ja Reilussa kaupassa on tiukat ympäristökriteerit. Viljelijät saavat tietää, mitkä kahvipensaslajit menestyvät parhaiten missäkin olosuhteissa ja miten niitä kannattaa hoitaa. Ja kun viljelijät saavat tietää, miten kahvin hinta muodostuu, he eivät tule huijatuksi kaupankäynnissä.

https://www.foodie.fi/products/collection/reilukauppa2016

https://patarumpu.fi/2016/10/24/reilu-kauppa-kasvaa-katso-lista-suosikkituotteista/
 

Lisätietoa:
HOK-Elanto, päivittäis- ja käyttötavarakauppa

Varatoimitusjohtaja Veli-Matti Liimatainen, p. 010 76 60700, veli-matti.liimatainen(at)sok.fi
Aluejohtaja Anne Marie Wallenius, p. 010 76 60531, anne-marie.wallenius(at)sok.fi