S-ryhmä mukana tukemassa ratkaisuja Itämeren roskaantumisen vähentämiseksi


15.01.2018

Tänään käynnistyvässä Meriroskahaaste-kilpailussa haetaan ratkaisuja, jotka vähentävät Itämereen päätyvän roskan määrää. S-ryhmä on mukana kilpailun tuomaristossa ja rahoittamassa palkintosummaa yhdessä Maj ja Tor Nesslingin säätiön kanssa.

Roskaantuminen on Itämeren suurimpia ongelmia rehevöitymisen, öljykuljetusten ja vieraslajien ohella.
”On äärimmäisen tärkeää, että roskat ja erityisesti muovi eivät päädy mereen vaan ne kierrätetään. Jokainen meistä voi huolehtia tästä omalta osaltaan, ja lisäksi haluamme tukea uusien roskaantumista ehkäisevien ratkaisujen kehittämistä”, sanoo S-ryhmän vastuullisuusjohtaja ja yksi kilpailun tuomareista Lea Rankinen sanoo.
Meriroskahaaste on kaikille avoin ideakilpailu, johon voi osallistua yksin tai ryhmässä, organisaationa tai yksityishenkilönä. Kilpailussa etsitään ratkaisuja meriroskan vähentämiseen, ja ne voivat olla mitä tahansa erilaisista teknologioista ja yhteistyömuodoista kaupallisiin tuotteisiin tai palveluihin. Ratkaisut voivat liittyä esimerkiksi kiertotalouteen, ihmisten käyttäytymisen muutokseen, tuote- ja pakkaustekniikkaan tai muuhun merten roskaantumisen kannalta merkittävään asiaan.
”Meriroskahaasteen tavoitteena on, ettei Suomesta päädy vuonna 2050 enää roskaa Itämereen. Yhdessä voimme ratkaista yhden aikamme kiperimmistä ympäristöongelmista tätä nopeamminkin. Kiitos haasteen keksijöille ja kaikille, jotka osallistuvat kilpailuun”, sanoo kampanjan suojelija, asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.
Kilpailun hakuaika käynnistyy tänään 15. tammikuuta ja päättyy 15. huhtikuuta. Kymmenen kehityskelpoisimman ratkaisun esittäneet osallistujat pääsevät finaalivaiheeseen, jossa he kehittävät ideaansa eteenpäin. Meriroskahaaste huipentuu 25.8. Suomen luonnon päivänä, jolloin tuomaristo valitsee kilpailun voittajan tai voittajat. Kilpailun voittaja saa 32 000 euron palkintosumman ideansa toteuttamiseen. Kilpailun järjestää Suomen ympäristökeskus.
Onko sinulla idea meriroskan kitkemiseen?