Taiteilijaelämää Salvessa


15.05.2017

Taiteilijuuteen on yhdistetty usein boheemi kapakkaelämä, mutta todellisuus on nykyään proosallisempaa: taiteilijat ovat ahkeraa väkeä.

He viihtyvät pikemminkin työhuoneillaan kuin kapakoiden humussa. Mutta on Helsingissä vähän dinosaurusmaisesti vielä ainakin yksi ravintola, jonka voi kokea aidoksi taiteilijaravintolaksi, ja sen on juuri ravintola Salve Helsingin Hietalahdessa.
 
Kuvataiteilija Juhani Harrin (1939–2003) ja intohimoisen taiteenharrastaja ja -keräilijä Vexi Salmen kantapöydästä kehittyi 1990-luvun myötä joidenkin taiteilijoiden kantapöytä, jossa he piipahtelevat työpäivänsä päätteeksi ja joskus illanistujaisissakin. Salmi kirjoitti Salveen sijoittuvan romaaninkin: Rantaravintola (WSOY 1995) kertoo Salvesta sen vähän melankolisempaan, taide-elämää edeltäneeseen lähihistoriaan sijoittuen.
 
Vuosituhannen vaihteessa kantapöydässä saattoi törmätä moneen maamme eturivin taiteilijaan: Harrin lisäksi siellä istuivat usein muun muassa Jorma Hautala, Pekka Kauhanen, Matti Kujasalo, Ukri Merikanto (1950–2010), Tapani Mikkonen (1952–2014), Leena Luostarinen (1949–2013), Matti Nurminen, Olavi Pajulahti, Outi Pienimäki, Matti Peltokangas ja Aarno Salosmaa (1941–2008). Myös kuvanveistäjämestarit Tapio Junno (1940–2006) ja Kain Tapper (1930–2004) viihtyivät siellä aika ajoin.
 
Monen gallerian avajaisten jatkot on juhlittu Salvessa. Näin on tehty ja tehdään edelleenkin Invalidisäätiön sairaalan yhteydessä toimivassa Galleria Ortonissa, joka on tehnyt Salven kanssa muutenkin yhteistyötä. Gallerian perustaja, johtava ylilääkäri Seppo Seitsalo ja galleristi Sirpa Viljanen olivat liittyneet muutaman muun taiteenharrastajan kanssa kantapöydän porukkaan. Gallerian kesänäyttely Salvelan kesä on järjestetty säännöllisesti vuodesta 2009 lähtien. Mukana on ollut nimenomaan Salvessa viihtyneitä taiteilijoita, joiden joukkoon ovat liittyneet myös Timo Setälä, Tarja Teräsvuori ja Roi Vaara.
Yhteistyön tuloksena uuteen paikkaan siirtyneeseen Salven ripustettiin myös pysyvä nykytaideseinä, johon hankittiin edellä mainittujen taiteilijoiden töitä. Näin Salven seinillä näkyy sen monipuolinen historia: laivojen ja kaukokaipuun merimiesromantiikka sai seurakseen taiteilijoiden kuvallista kaipuuta, usein hyvin samanlaista halua vapauteen ja kaukaisiin maailmoihin.
 
Otso Kantokorpi
 
Kirjoittaja on helsinkiläinen taidekriitikko, joka on istunut Salvessa tiiviisti vuodesta 1998.